Mødedato: 22.01.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Temadrøftelse om taskforce for førtidspension og fleksjob

Se alle bilag

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager temadrøftelsen til efterretning.

Problemstilling

På udvalgsmødet d. 18. december 2017 bad udvalget om at få en drøftelse med taskforcen for førtidspension og fleksjob om taskforcens arbejde, forud for taskforcens afrapportering til udvalget.

Løsning

Dagsordenen for temadrøftelsen ser således ud:

  1. Baggrund for taskforcen v/Michael Baunsgaard Schreiber
  2. Taskforcens arbejde v/John Klausen, formand for taskforcen
  3. Organisering af indsatsen v/Jannik Nielsen, centerchef for Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB)
  4. Videre proces v/ Michael Baunsgaard Schreiber
  5. Udvalget kan stille spørgsmål til taskforcen

Baggrund

Taskforcen for førtidspension og fleksjob er ét af syv initiativer, som blev iværksat med BIUs politiske aftale om en særlig indsats for førtidspension og fleksjob. BIU vedtog kommissoriet for taskforcen (vedlagt) i oktober ’17, hvorefter taskforcen blev nedsat. Taskforcen har d.d. afholdt tre møder. Det fjerde og sidste møde afholdes d. 22. februar. BIU får forelagt taskforcens afrapportering og anbefalinger d. 16. april 2018.

Medlemmer

Taskforcen består af seks eksterne eksperter:

  • Formand for taskforcen John Klausen, lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet og forsker i socialret
  • Christian Grønnemark, formand for HK Hovedstaden
  • Henrik Thomassen, kontorchef i Center for Vækst og Beskæftigelse, KL
  • Jon Andersen, cand.jur, tidligere kommiteret ved ombudsmanden
  • Lars Midtiby, direktør i Danske Handicaporganisationer
  • Vibeke Jensen, beskæftigelseschef i Aarhus Kommune

Proces

Taskforcens arbejde er baseret på følgende aktiviteter, der også er beskrevet i kommissoriet:

  • En sagsgennemgang: Revisionsfirmaet BDO har gennemgået 33 sager. Sagerne er udvalgt som særligt vanskelige sager, hvor forvaltningen har vurderet, at borgeren befinder sig tæt på grænsen til, at der kan tilkendes førtidspension eller fleksjob (”gråzonesager”). Dvs. at der ikke er tale om en tilfældig udvælgelse af sager, men at sagsgennemgangen skal give indsigt i problemområderne. Dette har betydning for, hvordan der kan konkluderes på sagsgennemgangen.

  • Borgerinput: Københavns Kommunes Innovationshus har på baggrund af borgerinterviews udarbejdet portrætter af fire borgere, der er i målgruppen for førtidspension, fleksjob eller ressourceforløb. To af de fire borgere er udpeget af foreningen Jobcentrets Ofre. De to øvrige borgere er udvalgt med hjælp fra beskæftigelsescenteret Center for Afklaring og Beskæftigelse (CAB), hvor sagsbehandlerne gennemgik deres sager mhp. at finde egnede kandidater, der var i målgruppen og som var interesserede i at deltage i et interview.

  • Medarbejderinterviews: Innovationshuset har interviewet fire medarbejdere og sammen med dem lavet en illustration af deres arbejde med borgerne.

  • En studietur til en relevant kommune: Taskforcens sekretariat tog i november på studietur til Ballerup Kommune for at få indblik i deres administrative tiltag og politiske initiativer på området. Københavns kommunes praksis blev i den første taskforce undersøgelse sammenlignet med praksis i Ballerup, og der forelå således et godt grundlag og forarbejde for et besøg i Ballerup. Ballerup Kommune inviterede til en seance, hvor de fortalte om deres erfaringer med tiltag på området.

  • Input fra Ældrerådet og Handicaprådet. Ældrerådet og Handicaprådet fik foretræde for taskforcen på taskforcens møde d. 5. december 2017.

  • Forvaltningens redegørelse for organiseringen af beskæftigelses- og rehabiliteringsindsatsen. Taskforcen ønskede på sit første møde at udvide arbejdet til at omhandle organiseringen af indsatsen, og forvaltningen har derfor redegjort for dette, og redegørelsen vil indgå som en del af afrapporteringen.

Økonomi

Der er ingen økonomiske konsekvenser af indstillingen.

Videre proces

Taskforcen holder sit fjerde møde den 22. februar. I ugerne herefter vil rapporten blive endeligt færdiggjort og godkendt af taskforcen.

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top