Mødedato: 19.08.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Midler til at fastholde et lavt sagsantal for udsatte borgere over 30 år

Se alle bilag

Resume

Udvalget forelægges sagen på baggrund af en hensigtserklæring i Budget 2024 om at følge udviklingen i målgrupperne udsatte ledige over og under 30 år frem mod Budget 2025, for at kunne vurdere konsekvenserne for medarbejdernes sagsantal. Sagen indeholder dels en status på udviklingen i målgrupper, der er tildelt midler til lavere sagsantal per medarbejder, dels et budgetnotat til Budget 2025 med midler til at fastholde det nuværende sagsantal for udsatte borgere over 30 år. Budgetnotatet imødekommer et delvist bortfald i 2025 og et fuldt bortfald i 2026 på initiativet ”BI05 Fokuseret indsats for udsatte kontanthjælpsmodtager”, jf. bilag 5. Endelig indeholder sagen en hensigtserklæring om fortsat at følge udviklingen i sagsantallet for de udsatte målgrupper, hvor bevillingen først bortfalder i Budget 2026.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager forvaltningens håndtering af hensigtserklæring fra Budget 2024 til efterretning, herunder:
    1. Status i udviklingen i de udsatte målgrupper, som har fået midler til et lavere sagsantal per medarbejder.
    2. Budgetnotat til Budget 2025 med midler til at fastholde det nuværende sagsantal for medarbejdere med ansvar for udsatte borgere over 30 år, jf. bilag 1.
    3. Hensigtserklæring om at følge udviklingen i sagantallet for de øvrige målgrupper ved kommende budgetforhandlinger, jf. bilag 2.

Problemstilling

Der er i aftalen for Budget 2024 aftalt en hensigtserklæring om at følge udviklingen i målgrupperne udsatte ledige over og under 30 år frem mod Budget 2025:

Parterne er enige om, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal følge ledigheden og størrelsen af målgrupperne udsatte ledige over og under 30 år for at vurdere konsekvenserne for antallet af sager per jobkonsulent, herunder særlig for gruppen af udsatte unge, der har behov for en håndholdt indsats. Parterne er enige om, at udviklingen følges frem mod budget 2025, hvor det vurderes, om der skal udarbejdes et budgetnotat om yderligere finansiering.”

Som opfølgning på hensigtserklæringen indeholder denne indstilling dels en status på udviklingen i de målgrupper, hvor der er bevilliget midler i Budget 2022 og Budget 2023 til et lavere sagsantal. Dels et forslag til budgetnotat til Budget 2025 til politisk prioritering, hvor der foreslås en ny fireårig investering i lave sagsantal for medarbejdere med ansvaret for udsatte borgere over 30 år.

Baggrunden for bevillingerne (se nedenstående tabel 1) er bl.a. de gode erfaringer fra kontanthjælpsområdet, hvor der siden 2017 er investeret massivt i et lavt sagsantal for særligt de jobkonsulenter, der har ansvaret for aktivitetsparate over 30 år, med god effekt.  

Løsning

Ad a. Status på udviklingen i de udsatte målgrupper over og under 30 år, som har fået midler til lavere sagsantal

Forvaltningen har på baggrund af hensigtserklæringen fra Budget 2024 om at følge ledigheden og størrelsen af målgrupperne udsatte ledige over og under 30 år udarbejdet en status vedr. de målgrupper, som har fået bevilliget midler til lavere sagsantal per medarbejder i Budget 2022 og Budget 2023. Nedenstående tabel 2 viser udviklingen i perioden 2020 til medio 2024.

Tabel 2 viser, at for så vidt angår målgruppen sygedagpengemodtagere samt borgere i jobafklaringsforløb har udviklingen i perioden 2022 til medio 2024 været positiv. Antallet af sygedagpengemodtagere er reduceret med 11 pct. fra i alt 8.463 i 2022 til i alt 7.508 helårspersoner medio 2024, mens antallet af borgere i jobafklaringsforløb i samme periode er reduceret med 17 pct. Til sammenligning er antallet af sygedagpengemodtagere og borgere i jobafklaringsforløb i perioden 2020 til 2022 reduceret med hhv. 5 og 9 pct.

For så vidt angår målgruppen aktivitetsparate unge under 30 år har udviklingen tilsvarende været positiv. Antallet af aktivitetsparate unge er reduceret med 18 pct. fra i alt 2.319 i 2022 til 1.909 helårspersoner medio 2024. Til sammenligning er antallet af aktivitetsparate unge i perioden 2020 til 2022 reduceret med 17 pct.

Målgruppereduktionen er således, alt andet lige, større i de perioder, hvor der er bevilliget midler til et lavt sagsantal per jobrådgiver. Reduktionerne kan skyldes mange faktorer, og den konkrete effekt fra medarbejdernes lave sagsantal er ikke analyseret nærmere.

Endelig har udviklingen også været positiv for målgruppen aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Målgruppen er reduceret med 18 pct. fra 6.482 i 2022 til i alt 5.338 helårspersoner medio 2024. Til sammenligning er antallet af aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år reduceret med 27 pct. i perioden 2020 til 2022.

De aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere skiller sig ud ift. de øvrige grupper, da målgruppereduktionen er større i 2020-2022 end i perioden 2022-2024. Det bemærkes hertil, at der også er investeret væsentlige midler i lave sagsantal for målgruppen i perioden 2017-2023 via STAR-midlerne til ”Flere skal med-indsatsen”. Idet det i perioden er lykkedes at reducere målgruppen markant, vurderes de borgere, der er ”tilbage” i medarbejdernes sagsstammer, mere komplekse og tager dermed længere tid at rykke.

Ad b. Forslag til budgetnotat til at fastholde medarbejdernes lave sagsantal

Ved budget 2022 blev der bevilliget midler til at videreføre det lave sagsantal for medarbejdere med ansvaret for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere over 30 år. Formålene med investeringen var at færdigimplementere kerneelementerne i ”Flere skal med-indsatsen” samt nedbringe målgruppen aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere til et niveau på linje med sammenlignelige kommuner (til ca. 5.500 fuldtidspersoner) i løbet af 2025. Investeringen blev afsat med en nedadgående profil i takt med, at man lod medarbejdernes sagsantal stige fra ca. 35 til ca. 45 sager i 2025 og frem, som derefter skulle udgøre det varige niveau. I profilen ligger også, at der ved udgangen af 2024 bortfalder 16,4 mio. kr., og 7 mio. kr. ved udgangen af 2025.

Målet om at nedbringe målgruppen aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere til et niveau på linje med sammenlignelige kommuner er nu nået, og udviklingen har gennem perioden været hurtigere end antaget. Det betyder samtidig, at medarbejdernes sagsantal er lavere end forudsat i det oprindelige budgetnotat. Det nuværende sagsantal er aktuelt på 30-35 per medarbejder og ligger således indenfor Dansk Socialrådgiverforenings vejledende sagsantal for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, som er 25-40 for en fuldtidsansat. Dansk Socialrådgiverforening bemærker, at hvis medarbejderen varetager flere funktioner ift. borgerne, som det er tilfældet i KK for denne målgruppe, bør sagsantallet ligge i den lave ende af det vejledende sagsantal.

Forvaltningens erfaring er, at et passende sagsantal for jobkonsulenter, der har ansvaret for aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere, er på maksimalt 35 sager. Dermed har medarbejderne mulighed for at skabe fremdrift og resultater, som løfter borgerne permanent ud af kontanthjælpssystemet. Hvis sagsantallet stiger til 40-45, vil der være risiko for, at hastigheden i reduktionen af målgruppen vil aftage. Dertil kommer, at organiseringen med én fast koordinerende jobrådgiver – som både varetager myndighedsopgaven, det virksomhedsopsøgende arbejde, koordineringen med øvrige instanser og faciliterer gruppeforløb med egne borgere – ikke vil kunne fastholdes med et sagsantal på 40-45.

De faste jobrådgivere, der er tilgængelige for borgerne, og som har den fornødne tid, vurderes at have været afgørende for den positive udvikling, der har været på kontanthjælpsområdet, hvor målgruppen siden 2017 er reduceret med 53 pct.

Som en del af hensigtserklæringen ligger en vurdering af behovet for yderligere finansiering til lave sagsantal. Forvaltningen har på den baggrund udarbejdet et budgetnotat med ønske om, at der afsættes midler i Budget 2025 til at fastholde sagsantallet på maksimalt 35 i fire år frem. Budgetnotatet fremgår af bilag 1.

Hvis det niveau skal fastholdes i en fireårig periode, vil det kræve en finansiering på 8,1 mio. kr. i 2025, 16 mio. kr. i 2026, 17 mio. kr. i 2027 og 18,1 mio. kr. i 2028. Den stigende profil fra 2025 til 2026 skyldes, at midlerne udløber endeligt i 2026. Uden en ny investering vil medarbejdernes sagsantal alt andet lige stige i de kommende år og hastigheden - ift. at få hjulpet aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere videre i beskæftigelse, fleksjob, lønnede timer mv. eller til en førtidspension – kan aftage.

Forvaltningen har alene udarbejdet et budgetnotat til Budget 2025, der omfatter udsatte borgere over 30 år. Det skyldes, det er denne målgruppe, der står over for et stort delvist bevillingsbortfald i 2025, og derfor, alt andet lige, vil opleve stigende sagsantal. For de øvrige målgrupper fortsætter bevillingen på nuværende niveau i 2025, hvorfor forvaltningen alene har udarbejdet en ny hensigtserklæring til Budget 2025 med henblik på at følge op på disse målgrupper i kommende budgetforhandlinger. Hensigtserklæringen fremgår af bilag 2.

Beskæftigelsesområdet går en tid i møde, hvor der er lagt op til en besparelse på 3 mia. kr. på landsplan frem mod 2030. Når forvaltningen alligevel fremlægger et forslag til et fireårigt budgetnotat, er det fordi, jobrådgivere med lave sagsantal har god effekt ift. målgruppen. Derudover er der i efteråret 2023 indgået tre politiske aftaler på kontanthjælpsområdet, som er sat til at træde i kraft 1. halvår af 2025. Forvaltningens erfaring er, at det tager tid at implementere ny lovgivning, hvorfor det ikke er det rette tidspunkt at hæve sagsantallet. Særligt fordi aftalerne på kontanthjælpsområdet kan medføre en betydelig ydelsesnedgang for en stor gruppe borgere i kontanthjælpssystemet, og de berørte kan få behov for hurtig hjælp til at komme i job mm. for fx at kunne fastholde deres bolig mv. 

Hvis de fremtidige ændringer på beskæftigelsesområdet får konsekvenser for forudsætningerne i budgetnotatet, vil forvaltningen vende tilbage med et forslag til justering af bevillingen i en ny sag.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk handlerum

  • BIU kan ønske ændringer/tilføjelser til budgetnotatet.
  • BIU kan ønske, at der udarbejdes flere budgetnotater til politisk prioritering ved budgetforhandlingerne i forbindelse med Budget 2025.

Videre proces

Hensigtserklæringer fra tidligere forhandlinger vil indgå i budgetforhandlingerne til politisk prioritering. Det enkelte budgetnotat indgår først i de politiske forhandlinger, når det er nævnt ved forhandlingsbordet.

 

Henrik Lund / Signe Maria Christensen 

Beslutning

Sagen blev taget til efterretning.

Til top