Mødedato: 19.04.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Handleplan til forebyggelse af ekstremisme i København 2022-23

Se alle bilag

 

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges udkast til ny handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats til forebyggelse af ekstremisme 2022-23. Handleplanen redegør for de indsatser, som forvaltningen vil videreføre eller udvikle i 2022-23 som led i arbejdet med en helhedsorienteret forebyggelse af ekstremisme i København.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager oplæg fra henholdsvis Københavns Politi og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme til efterretning som input til behandling af Forebyggelse af ekstremisme i København - Handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats i 2022-23
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Forebyggelse af ekstremisme i København - Handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats i 2022-23.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har siden 2009 haft en bevilling til forebyggelse af ekstremisme under Sikker By. Sikker By programmet samler Københavns Kommunes arbejde for at sikre koordination og skabe synlighed omkring den kriminalpræventive og tryghedsskabende indsats i kommunen. Forvaltningen har i forlængelse af bevillingen til ekstremisme siden 2014 haft handleplaner på ekstremismeområdet (siden 2016 2-årige handleplaner), som har lagt rammen for forvaltningens forebyggelsesindsats mod ekstremisme.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens handleplan 2020-21 for forebyggelse af ekstremisme i København er udløbet. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges derfor udkast til en ny handleplan for indsatsen i 2022-23.

Løsning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats til forebyggelse af ekstremisme har sit strategiske ophæng i Sikker By Strategiens principområde om Fokus på ekstremisme. Sikker By Strategien fastlægger de overordnede fokusområder for kommunens tværgående indsats til forebyggelse af ekstremisme, mens Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens handleplan udfolder forvaltningens specifikke indsats herunder.

Sideløbende med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens handleplan arbejdes der på formuleringen af en ny 4-årig Sikker By Strategi, som forventes forelagt Borgerrepræsentationen til endelig politisk behandling i november. Forvaltningens handleplan kan justeres for 2023, hvis den nye Sikker By Strategi lægger op til det efter vedtagelse i Borgerrepræsentationen.

Der forelægges med denne indstilling forslag til en ny handleplan, der udmønter Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsatser til forebyggelse af ekstremisme til udvalgets godkendelse (se bilag 1). Udkast til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens handleplan til forebyggelse af ekstremisme i København 2022-23 bygger videre på erfaringer fra handleplanen for 2020-21 og viden fra nationale aktører som PET og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme forankret under Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI). Samtidig er der lagt vægt på at udvikle og målrette indsatsen enkelte steder, så den kan håndtere aktuelle udfordringer og tendenser vedr. ekstremisme i København.

Ifølge den seneste trusselsvurdering fra PET af 29. marts 2022 er terrortruslen mod Danmark alvorlig og kommer primært fra personer med sympati for militant islamisme (se bilag 2 for orientering om trusselsvurderingen). PET vurderer, at der er en generel trussel fra højreekstremister, mens truslen fra venstreekstremister er minimal. Som noget nyt har PET beskrevet en trussel fra såkaldt antimyndighedsekstremister. Den vurderes at være begrænset. Supplerende kan det konstateres, at der de seneste år har været fokus på en stigende antisemitisme. Endelig peger PET på, at en række andre forhold nu også kan have betydning for terrortruslen mod i Danmark, herunder incels, som er betegnelsen for ekstremistiske mandlige online-subkulturer, der bygger på et ekstremistisk had til kvinder.

Handleplanen tager med afsæt i Kortlægningen af viden om ekstremisme udarbejdet af Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme (2018) udgangspunkt i, at ekstremisme opstår i et samspil mellem faktorer på følgende niveauer:

  • samfundsniveau
  • gruppeniveau
  • individniveau
  • professionelle

Forebyggelsesindsatsen er i handleplanen struktureret omkring disse niveauer med henblik på at sikre en helhedsorienteret forebyggelse. Derudover indgår fagprofessionelle, som har kontakt til borgere på både samfunds-, gruppe- og individniveau, som et selvstændigt niveau.

Følgende indsatser foreslås iværksat eller videreført i 2022-23:

1. Samfundsniveau: Unge, forældre, voksne og foreninger, der kan medvirke til at opbygge modstandskraft mod ekstremisme

  • Indsats i københavnske skoler i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen omkring udvikling af kritiske kompetencer online, medborgerskab og rummelighed overfor forskelligheder (Videreførelse). Som noget nyt vil der også være fokus på københavnske friskoler.
  • Forældreindsats med fokus på at styrke forældres evne til at tale med deres børn om adfærd og fællesskaber on- og offline (Videreførelse)
  • Voksenindsats med fokus på at sikre konstruktiv, demokratisk dialog (Ny)
  • Udvidet samarbejde med civilsamfundet med fokus på at skabe tillidsfulde relationer (Videreudvikling af samarbejdet omkring af moskenetværket til også at indeholde andre aktører)

2. Gruppeniveau: Fællesskaber og grupper præget af frustrationer

  • Dialog og konflikthåndtering lokalt i samarbejde med SSP med fokus på at imødegå frustrationer og uro i lokale fællesskaber eller grupper, der kan bidrage til at sårbare individer bliver modtagelige overfor ekstremistisk propaganda (Videreførelse)

3. Individniveau: Individer, hvor der er bekymringer relateret til ekstremisme

  • Mentorindsats for personer, hvor der er bekymringer relateret til ekstremisme (Videreførelse)
  • Pårørendecoachindsats som støtter forældre/pårørende til personer, hvor der er bekymringer relateret til ekstremisme (Videreførelse)
  • Styrket samarbejde med Kriminalforsorgen om indsatte med terrordomme og bekymringer relateret til ekstremisme med fokus på at sikre sammenhæng i indsatsen fra afsoning til løsladelse (Ny)

4. Professionelle: Fagpersoner med kontakt til sårbare borgere

  • Opmærksomhedsindsats for fagpersoner med kontakt til sårbare borgere (Videreførelse)
  • Strategisk kommunikationsindsats med fokus på at styrke københavnske fagpersoners kendskab til tilbuddene i forebyggelsesindsatsen og sikre, at de er opmærksomme på tegn på ekstremisme, herunder kender mulighederne for at få hjælp (Ny).

Input til behandling af handleplan 2022-23
På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 19. april 2022 vil Københavns Politi og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme give et indblik i situationen i København og den kommunale forebyggelsesindsats som afsæt for udvalgets behandling af Forebyggelse af ekstremisme i København - Handleplan for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens indsats i 2022-23.

Økonomi

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens handleplan er finansieret af midler fra Budget 2019 og Budget 2020 under Sikker By. Der er afsat 4,6 mio. kr. til indsatsen i 2022, mens der pga. budgetudløb på en del af bevillingen til forebyggelse af ekstremisme i 2023 er afsat 2,2 mio. kr. til indsatsen. Det betyder, at det vil forudsætte genfinansiering af udløbet i 2023 såfremt alle aktiviteter skal løbe i både 2022 og 2023

Tabel 1 BIF’s økonomiske ramme til forebyggelse af ekstremisme

Mio. kr.

2022

2023

Budget 2019

2,4

-

Budget 2020

2,2

2,2

I alt

4,6

2,2

I 2022 er 3,25 mio. kr. afsat specifikt til årsværk til implementering af indsatsen. Derudover er der afsat 1,35 mio. kr. til fordeling af handleplanens forebyggende indsatser. I 2023 er 1,45 mio. kr. specifikt afsat til årsværk og 0,75 mio. kr. til forebyggende indsatser.

Midlerne til indsatser vil blive fordel på handleplanens 4 indsatsniveauer. Der vil overvejende skulle bruges årsværk til indsatsniveau 2-4 (gruppe, individ og professionelle), hvorfor aktivitetsudgifterne for disse indsatser er begrænsede. Den største aktivitetsudgift vil ligge på indsatsniveau 1 (samfund).

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen implementerer handleplanen efter godkendelse. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget får status for handleplanens resultatmål i marts 2023. Forvaltningen vender tilbage med eventuelle justeringer til handleplanen, hvis det bliver relevant efter Borgerrepræsentationens godkendelse af den kommende Sikker By Strategi eller de kommende forhandlinger om Budget 2023.

Marianne Becker Andersen / Lars Ethelberg Nielsen

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top