Mødedato: 14.12.2006, kl. 14:15

Forslag til integrationsbarometer

Se alle bilag

Forslag til integrationsbarometer

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 14. december 2006

 

 

2.      Forslag til integrationsbarometer

      BIU 227/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

·        at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at indstillingen samt bilag sendes i høring i fagudvalgene og Integrationsrådet, jf. koncept for integrationsbarometret samt oversigtsskema (bilag 1) udkast til høringsbrev (bilag 2).

 

 

 

RESUME

Københavns Kommunes nye integrationspolitik for 2007-2010 blev vedtaget i Borgerrepræsentationen d. 14/6 2006 (BR 395/06). Af integrationspolitikken fremgår, at der skal udvikles et barometer til at følge tilstanden på integrationsområdet. Som bilag til denne indstilling er vedlagt koncept for integrationsbarometeret.

Konceptet indeholder udvalgte indikatorer for mål og aktiviteter for integrationspolitikkens 6 indsatsområder. Udvælgelsen og fastlæggelsen af indikatorerne er sket i tæt samarbejde med fagforvaltningerne, som via workshops, arbejdsgruppemøder m.v. har været inddraget og hørt gennem hele i processen. Rambøll Management har faciliteret processen og bistået med konsulentbistand.

Konceptet for integrationsbarometer bygger på trafiklys-princippet, hvor udviklingen i integrationsindsatsen vil blive illustreret ved farverne grøn, gul eller rød afhængigt af retning på udviklingen siden sidste måling. For hvert af de 6 indsatsområder i politikken er der to niveauer. Niveau 1 viser udviklingen for indsatsområdets primære målsætning, mens niveau 2 redegør for udviklingen på indsatsområdets øvrige indikatorer. Disse vil som udgangspunkt være indikatorer, der vurderes relevant e i forhold til målopfyldelsen af områdets primære mål (niveau 1).

Konceptet for barometer og oversigtskema med bl.a. indikatorer skal i høring i fagudvalgene og Integrationsrådet. I marts 2007 vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Borgerrepræsentationen få forelagt det endelige integrationsbarometer med første måling for 2007. Barometret vil blive opdateret med nye målinger to gange årligt.

 


SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

Københavns Kommunes nye integrationspolitik for 2007-2010 blev vedtaget i Borgerrepræsentationen d. 14/6 2006 (BR 395/06). Af integrationspolitikken fremgår, at der skal udvikles et barometer til at følge tilstanden på integrationsområdet. Som bilag til denne indstilling er vedlagt koncept for integrationsbarometeret.

2. Processen med udviklingen af barometret

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har sammen med konsulentfirmaet Rambøll Management i efteråret 2006 udviklet et koncept for et integrationsbarometer.

Konceptet indeholder 36 udvalgte indikatorer for mål og aktiviteter for integrationspolitikkens 6 indsatsområder. Udvælgelsen og fastlæggelsen af indikatorerne er sket i tæt samarbejde med fagforvaltningerne, som via workshops, arbejdsgruppemøder m.v. har været inddraget og hørt gennem hele i processen. Rambøll Management har faciliteret processen og bistået med konsulentbistand.

3. Konceptet for barometret

Konceptet for integrationsbarometer bygger på trafiklys-princippet, hvor udviklingen i integrationsindsatsen vil blive illustreret ved farverne grøn, gul eller rød afhængigt af retning på udviklingen siden sidste måling.

Barometrets forside præsenterer kort integrationspolitikkens udfordringer og barometret, jf. bilag 1. Her fremgår de 6 indsatsområder i integrationspolitikken: Beskæftigelse, uddannelse, bolig, tryghed, sundhed samt kultur- og fritid. For hvert indsatsområde er der to niveauer, som man klikker sig ind på fra forsiden.

Niveau 1 viser udviklingen for indsatsområdets primære målsætning, som fremgår af integrationspolitikken. Hvis det er gået frem siden sidste måling, vil der være en grøn udviklingsboks med et plus, hvis det er gået tilbage, vil boksen være rød med et minus, og er der ikke sket noget, vil boksen være gul med en prik.

Udover den primære målsætning for indsatsområdet vil der på niveau 1 vises en udviklingsboks på de øvrige indikatorer, der som udgangspunkt er valgt som parametre for at nå den primære målsætning.

Niveau 2 redegør for udviklingen på indsatsområdets øvrige indikatorer. Disse vil som udgangspunkt være indikatorer, der vurderes relevante i forhold til målopfyldelsen af områdets primære mål (niveau 1). På niveau 2 fremgår følgende:

1.      For det første vises den overordnede retningsvurdering ved en grøn, gul eller rød udviklingsboks for indikatoren.

2.      For det andet er der en liggende sølje, der viser den første måling (baselinemåling primo 2007), status (dvs. på den nye måling) og det endelige mål. I de tilfælde, hvor der er tilknyttet en politisk vedtaget konkret målsætning, vil denne blive indarbejdet i barometret. Ligeledes vil der de steder, hvor det er muligt, blive indarbejdet benchmarking-data, så København Kommunes indsats kan sammenlignes med fx 6-by nøgletal.

3.      Endelig er der et liggende søljediagram, der vise historikken i målingerne fra barometrets offentliggørelse i marts 2007.

Fra niveau 2 kan man klikke sig ind på en side, der beskriver præmissen for målingen – "Sådan har vi målt indikatoren".

4. Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Rambøll Management er i samarbejde med fagforvaltningerne og Københavns Statistik i gang med at indsamle baselinemålinger til hver indikator. Baselinemålingerne forsøges så vidt mulig at trækkes fra den 1/1 2007, som er implementeringstidspunktet for integrationspolitikken. På nogle af indsatsområderne er det nødvendigt med data fra interviewundersøgelser – det gælder især kulturvaner, sundhed, og tryghed (diskrimination). Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen planlægger derfor at foretage en årlig "Integrations-survey" med dataindsamling på bl.a. disse indikatorer.

Konceptet for barometer og oversigtskema med bl.a. indikatorer skal i høring i fagudvalgene og Integrationsrådet. I marts 2007 vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Borgerrepræsentationen få forelagt det endelige integrationsbarometer med første måling for 2007. Integrationsbarometret vil offentliggøres på kommunens hjemmeside, så den er tilgængelig for alle borgere.

5. Opdatering af integrationsbarometret

Ifølge integrationspolitikken skal integrationsbarometret opdateres 2 gange årligt. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen vil være ansvarlig for opdateringen af barometret, idet alle fagforvaltningerne udpeger en "barometer-ansvarlig", som skal indberette data til barometret 2 gange årligt.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

 

ØKONOMI

Udgiften til udvikling og drift af integrationsbarometret afholdes inden for de 10 mio. kr., som Borgerrepræsentationen har bevilget årligt fra 2006 og frem til styrkelse af den tværgående integrationsindsats (BR 115/2006)

Følgende tabel viser udgifterne til etablering af integrationsbarometret, herunder baselinemålingerne for 2007:

Tabel 1. Udgifter til barometret (mio. kr.)

Aktiviteter

2006

2007

2008-2010

årligt

Udviklingen af koncept, afholdelse af workshop og identifikation af indikatorer m.m. Konsulentbistand fra Rambøll Management

0,5

0

0

Statistikkørsler baselinemålinger

0

0,5

0

Udarbejdelse af baselinemålinger med konsulentbistand fra Rambøll Management

0

0,1

0

2 gange årlige statistikkørsler til barometermålinger

0

0,25

0,5

Årlig integrationssurvey

0

0,25

0,25

Etablering af drift og IT-understøttelse af barometret

0

0,1

0

I alt

0,5

1,2

0,75

 

Udover udgifterne der fremgår af tabel 1 skønnes der at være brugt ca. 1½ årsværk, svarende til ca. 0,525 mio. kr., i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til udvikling af barometer, herunder udarbejdelse af baselinemålinger. Derudover skønnes der at skulle bruges ca. ½ årsværk, svarende til ca. 0,175 mio. kr., årligt i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til at sikre driften af barometret fra 2008 og frem.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Konceptet skal i høring i alle fagudvalg samt Integrationsrådet.

 

 

BILAG

1.      Koncept for integrationsbarometret, herunder oversigtsskema med mål, indikatorer mv. som baggrund for barometret.

2.      Brev til fagforvaltningerne og Integrationsrådet om høring af konceptet for integrationsbarometret samt oversigtskema.

 

Morten Binder   / Kaj Ove Christiansen

 


 

Til top