Fællesindstilling: Kommissorium for analyse af fordele og ulemper ved at flytte hele eller dele af beskæftigelsesområdet fra BIF til SOF
Resumé
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget skal tage stilling til et udkast til kommissorium for analyse af fordele og ulemper ved at flytte hele eller dele af beskæftigelsesområdet fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til Socialforvaltningen, jf. beslutning på BR-mødet den 4. november 2021. Forvaltningerne foreslår en analyse i to faser; første fase er en kortlægning af målgrupper, fælles borgere og snitflader mellem de to forvaltninger, mens fase to er en analyse af fordele og ulemper ved at flytte hele eller dele af beskæftigelsesområdet fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til Socialforvaltningen.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget godkender udkast til kommissorium for analyse af fordele og ulemper ved at flytte hele elle dele af beskæftigelsesområdet fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen til Socialforvaltningen
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog på møde den 4. november 2021, at ”Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) og Socialforvaltningen (SOF) skal igangsætte en analyse af fordele og ulemper ved et evt. ressortflyt af hele eller dele af beskæftigelsesområdet fra BIF til SOF. Særligt med fokus på nogle af de borgere, der er længst væk fra arbejdsmarkedet”.
Beslutningen var et ændringsforslag fra Radikale Venstre til et medlemsforslag om nedlæggelse og reorganisering af jobcentrene stillet af Enhedslisten, Alternativet, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.
Løsning
Formålet med analysen er at afdække fordele og ulemper ved at flytte hele eller dele af beskæftigelsesområdet fra BIF til SOF. Det kan eventuelt også vise sig, at det også er relevant at kigge på, om dele af Socialforvaltningens indsats for fællesborgere med fordel kan overflyttes til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.
Analysen vil være opdelt i to faser, hvor Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget forelægges resultatet af fase 1 henholdsvis den 28. februar og den 2. marts 2022. På baggrund af drøftelserne i udvalgene målrettes analysen i fase 2, som forelægges udvalgene i 2. kvartal 2022.
Fase 1: Kortlægning af målgrupper, fælles borgere og hvilke snitflader mellem BIF og SOF, der gør sig gældende for målgrupperne
Borgere i beskæftigelsesindsatsen er inddelt i forskellige målgrupper alt efter, hvor tæt på arbejdsmarkedet, borgerne er. Den indsats, borgerne modtager, er derfor også tilrettelagt efter deres behov for hjælp til at komme i job eller i uddannelse. På tværs af BIF og SOF er der i dag etableret en række forskellige samarbejder om delmålgrupper af udsatte borgere, hvor forskellige organiseringsformer og værktøjer anvendes. Snitfladen og samarbejdet mellem BIF og SOF omkring fælles borgere er forskelligt alt efter delmålgruppe, da samarbejdet bl.a. afhænger af, hvor stor betydning de sociale problemstillinger har for beskæftigelsesindsatsen.
Disse elementer indgår i analysens fase 1, hvor de forskellige målgrupper kortlægges ved at beskrive formål og mål med indsatserne, de lovgivningsmæssige rammer, herunder evt. begrænsninger ift. at flytte områder, samt målgruppernes ressourcer og økonomi.
Fase 2: Analyse af fordele og ulemper ved at flytte hele eller dele af beskæftigelsesområdet fra BIF til SOF
På baggrund af kortlægningen i fase 1 drøfter udvalgene, hvilke målgrupper de ønsker yderligere analyse af i fase 2. Analysen vil fokusere på fordele og ulemper ved at flytte indsatsen for målgruppen.
Økonomi
Ressourcer til afdækning og analyse vil blive afholdt indenfor forvaltningernes rammer. Det kan dog i forbindelse med fase 2 analysen vise sig nødvendigt at afsætte midler til ekstern analysekapacitet.
Hvis det i forbindelse med den senere politiske behandling skulle blive besluttet at flytte specifikke ressortområder eller ændreserviceniveauet på et eller flere områder, kan dette være medføre økonomiske konsekvenser for forvaltningerne.
Videre proces
Ultimo februar/primo marts 2022 får udvalgene kortlægningen fra fase 1 til drøftelse. På baggrund heraf træffer udvalgene beslutning om målretning af analysen i fase 2.
Analysearbejdet i fase 2 skal være færdigt i foråret 2022 med sigte på, at analysen kan behandles i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Socialudvalget i løbet af 2. kvartal 2022. Alt afhængig af analysens omfang kan det dog vise sig nødvendig at forlænge tidsplanen.
Er der politisk opbakning til en ressortændring mellem udvalgene, skal der ske en ændring af Københavns Kommunes styrelsesvedtægt. En ændring af styrelsesvedtægten kræver behandling i fagudvalgene og Økonomiudvalget, samt to behandlinger i Borgerrepræsentationen med mindst seks dages mellemrum. Hvis ressortomlægningen må anses for væsentlig, kræves herudover en omkonstituering. Denne vurdering kan imidlertid først foretages ifm. analysearbejdets fase 2.
Line Nørbæk / Mikkel Boje
Oversigt over politisk behandling
Socialudvalget den 9. december 2021
Socialdemokratiet fremsatte et ændringsforslag, som indebar en tilføjelse til indstillingens at-punkt:
“At der i fase 2 indgår en analyse af, hvor Socialforvaltningen og Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen kan styrke, øge eller ændre deres samarbejde på det pågældende område til gavn for de relevante borgere. Formålet med denne analyse er at styrke det eksisterende samarbejde mellem de pågældende forvaltninger og udvalg, hvis resortdeling ikke giver mening.”
Der var afstemning om ændringsforslaget:
Stemmer for: 6(A, B og V)
Stemmer imod: 2 (C og løsgænger Kåre Traberg Smidt)
Undlod at stemme: 2 (Ø)
Ændringsforslaget blev dermed vedtaget.
Et enigt Socialudvalg godkendte derefter den opdaterede indstilling.
Det Konservative Folkeparti afgav en protokolbemærkning, som Enhedslisten og løsgænger Kåre Traberg Smidt tilsluttede sig:
”Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og løsgænger Kåre Traberg Smidt kan ikke støtte Socialdemokratiets ændringsforslag, da det er vigtigt for os at lige netop beskæftigelsesindsatsen for de svageste borgere kommer til at ligge i socialforvaltningen, da det er der kompetencerne for at arbejde målrettet og helhedsorienteret med udsatte borgere ligger. Vi frygter, at det kan munde ud i at der så skal opbygges en hel ny beskæftigelsesindsats i BIF - hvilket vil forsinke indsatsen og med risiko for at en løsning der bliver implementeret i den nuværende jobcenterstruktur og som ikke er hensigtsmæssig for den pågældende målgruppe. Derudover ønsker vi et grundlæggende opgør med beskæftigelsesindsatsen i København - trinvis - og en af måderne er at dele området op imellem de forvaltninger og enheder der har kompetencerne til at arbejde specifikt med forskellige målgrupper og ikke som nu en del af en forvaltning, der for nuværende, ikke har formået at løse opgaven tilfredsstillende.”
Beslutning
Socialdemokratiet fremsatte et ændringsforslag, som tilføjelse til indstillingens at-punkt:
“At der i fase 2 indgår en analyse af, hvor Socialforvaltningen og Beskæftigelse- og Integrationsforvaltningen kan styrke, øge eller ændre deres samarbejde på det pågældende område til gavn for de relevante borgere. Formålet med denne analyse er at styrke det eksisterende samarbejde mellem de pågældende forvaltninger og udvalg, hvis resortdeling ikke giver mening.”
Der blev begæret afstemning om ændringsforslaget:
For stemte: 5 (A, V, F og Å)
Imod: 4 (C og Ø)
Undlod: 0
Ændringsforslaget blev dermed vedtaget.
Den opdaterede indstilling blev herefter godkendt uden afstemning.
Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning, som Det Konservative Folkeparti tilsluttede sig:
”Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti kan ikke støtte Socialdemokratiets ændringsforslag, da det er yderst vigtigt for os, at beskæftigelsesindsatsen for de svageste borgere kommer til at ligge i Socialforvaltningen, hvor kompetencerne for at arbejde målrettet og helhedsorienteret med udsatte borgere er.”