Mødedato: 13.05.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Prioritering af midler til Lokalt Forankret Indsats (2. drøftelse)

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal træffe beslutning om de økonomiske og indholdsmæssige rammer for genudbud af rammeaftalen om Lokalt forankret indsats, herunder indsatsmetode og målgruppe samt udbudsform, tildelingskriterier og vægtningsmodel.

Forvaltningen har på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets anmodning udarbejdet tre modeller for den økonomiske ramme for indsatsen på hhv.  7 mio. kr., 10 mio. kr. 12 mio. kr. årligt.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende, om genudbuddet af lokalt forankret indsats skal have en økonomisk ramme på enten 7, 10, 12 mio. kr. om året.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de indholdsmæssige rammer for udbuddet samt en tildelingsmodel, hvor kvalitet vægter 80 pct. og pris 20 pct.

Problemstilling

Ved Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde d. 4. marts 2024 blev det besluttet, at Lokalt forankret indsats skal genudbydes med henblik på, at en aftale kan træde i kraft 1. marts 2025.

Forvaltningen fremlagde i den forbindelse en model for indsatsen med en økonomisk ramme på 5 mio. kr. årligt. På mødet blev muligheden for at øge den økonomiske ramme for indsatsen drøftet. Forvaltningen blev i forlængelse heraf bedt om at udarbejde forslag til flere modeller med øget økonomisk ramme.

Forvaltningen er efter udvalgsmødet den 4. marts blevet opmærksom på, at der siden 2022 har været et ekstrakøb hos leverandørerne under Lokalt forankret indsats på ca. 1,5 mio. årligt til mentorindsats og efterværn. Ekstrakøbet blev finansieret af et mindreforbrug på indsatsrammen. Der har således siden 2022 været en samlet økonomisk ramme for indsatsen på ca. 6,5 mio. kr. om året.

Forvaltningen har på baggrund heraf udarbejdet tre modeller med en økonomiske ramme på hhv. 7 mio. kr., 10 mio. kr. og 12 mio. kr. årligt.

Forvaltningen har desuden udarbejdet forslag til udbudsform og tildelingskriterier.

Løsning

Overordnet ramme for indsatsen i alle tre modeller

Formålet med indsatsen, som skal i udbud, er at sikre, at de mest socialt udsatte borgere bliver støttet i at opnå job/småjob eller bliver afklaret til fleksjob eller førtidspension.

I indsatsen inddrages civilsamfundsbaserede aktører og lokale virksomheder, som skal sikre, at borgere med meget lille arbejdsevne og komplekse og helbredsmæssige udfordringer, udvikles til job eller afklares til anden ydelse. Erfaringen fra Lokalt forankret indsats har vist, at inkluderende og støttende arbejdsfællesskaber, som bl.a. det tætte samarbejde med lokale og civilsamfundsbaserede aktører tilvejebringer, er virksomme i forhold til at få denne gruppe borgere videre. Målgruppen for indsatsen vil ofte være borgere, som hverken jobcenter eller leverandører er lykkedes med at få i arbejde eller afklaret til anden forsørgelse.

Tre modeller og særlige opmærksomhedspunkter ved at øge rammen

I bilag 4 præsenteres tre modeller for Lokalt forankret indsats: Model 1 med en ramme på 7 mio. kr. årligt, Model 2 med en ramme på 10 mio. kr. årligt og Model 3 med en ramme på 12 mio. kr. årligt.

Som det fremgår af modellerne, indebærer en forøgelse af den økonomiske ramme øget kompleksitet for leverandørerne i forhold til at håndtere forskellige målgrupper. Således foreslås det, at målgruppen for Model 1 forbliver den eksisterende målgruppe for Lokalt forankret indsats, at målgruppen for Model 2 udvides til også at omfatte ledighedsydelsesmodtagere, mens målgruppen for Model 3 foreslås yderligere udvidet til at omfatte både ledighedsydelsesmodtagere og udsatte unge med mere end 3 års ledighed.

Det bemærkes i den forbindelse, at der kun foreligger begrænset viden om leverandørernes evne til at levere resultater for de nye målgrupper. Således er det usikkert, om indsatsen vil modsvare de anvendte ressourcer.

Det bemærkes endvidere, at finansieringen af en øget udbudsramme til Lokalt forankret indsats kan betyde serviceforringelser for andre målgrupper. Samtidig er de økonomiske rammer på beskæftigelsesområdet behæftet med stor usikkerhed, herunder bl.a. pga. de af regeringen varslede store besparelser, og der kan således ikke garanteres køb svarende til den afsatte ramme, jf. også nedenstående afsnit om økonomi.

Endeligt bemærkes det, at en øget økonomisk ramme for udbuddet vil være attraktivt for mange leverandører. Det er derfor forvaltningens forventning, at der vil være flere leverandører, der byder på opgaven, som ikke har budt ved de tidligere udbud af indsatsen.

Udbudsform

Forvaltningen foreslår, at udbudsformen Begrænset udbud med prækvalifikation anvendes i udbuddet med henblik på at kunne tilgodese små- og mikrovirksomheder.

Tildelingskriterier

Forvaltningen foreslår en model for vurdering af tilbud, hvor kvalitet vægter 80 pct., og pris vægter 20 pct. Bilag 2 beskriver nærmere forslag til vurdering af kvalitet og pris.

Øvrige elementer for udbud og rammeaftale

  • Forvaltningen foreslår, at antallet af leverandører i alle tre modeller reduceres fra fire til tre leverandører for at sikre, at jobcentret har mulighed for at indgå i et tæt samarbejde med leverandørerne. Det er erfaringen fra den nuværende rammeaftale, at det tætte samarbejde øger resultatskabelsen for borgerne.
  • Vælges model 3 (12 mio. kr.) vil indsatsen for unge være et selvstændigt udbudsområde. Det betyder, at der vil være to områder, ét for de udsatte voksne og ét for de udsatte unge. Forvaltningen vurderer, at jobcentrets kapacitetsbehov for de udsatte unge betyder, at der vil være økonomi nok i aftalen til én leverandør
  • Udbuddet følger generelt de principper for faglige indkøb, som fremgår af udbudsplanen for 2024/2025 (godkendt af udvalget d. 22. januar 2024). I overensstemmelse hermed foreslår forvaltningen, at rammeaftalerne indgås for fire år, dvs. med udløb ultimo april 2029.
  • Forvaltningen gør opmærksom på, at der ikke kan garanteres køb på rammeaftalen.

Økonomi

Udgiften til alle tre modeller foreslås finansieret ved at afsætte midler på indsatsrammen for eksternt køb fra 2025 og frem. Der budgetteres dermed med et lavere budget per borger for alle målgrupper for at tilvejebringe en eventuelt øget ramme til nærværende udbud.

Der har imidlertid i de seneste år været et mindreforbrug på indsatsrammen, særligt som følge af den lave ledighed. I fald dette fortsat er tilfældet i kommende år, vil den øgede udbudsramme ikke medføre serviceforringelser for andre borgere. Såfremt ledighedsudviklingen ændrer sig, kan det ikke garanteres, at en øget udbudsramme for Lokalt forankrede indsatser ikke kan medføre serviceforringelser for andre borgere.

Det bemærkes, at de økonomiske rammer på beskæftigelsesområdet generelt er behæftet med meget stor usikkerhed grundet de forandringer der forventes, jf. Ekspertgruppens arbejde og de af regeringen varslede store besparelser. Det er forventningen, at forvaltningen rammes af betydelige besparelser på indsatsramme fra 2025 og frem, som bl.a. kan gøre det nødvendigt at foretage færre køb hos leverandørerne end forudsat i rammen hertil.

Der gøres i den forbindelse opmærksom på, at størrelsen af den økonomiske ramme ikke er det samme som, at leverandørerne er garanteret tilsvarende køb. Et køb vil altid være betinget af efterspørgslen.

Politisk handlerum

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan komme med kommentarer og ændringsforslag mv. til rammerne for udbuddet.

Videre proces

Aftalerne forventes at træde i kraft d. 1. maj 2025. I sagen behandlet på udvalgsmødet den 4. marts var forventningen, at aftalerne kunne træde i kraft den 1. marts 2025. Forsinkelsen på 2 mdr. skyldes, at det ikke har været muligt at gå i gang med markedsdialog og udarbejde udbudsmateriale før Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har truffet beslutning om økonomiske modeller og hvilke målgrupper udbuddet skal omhandle.

En detaljeret tidsplan kan findes i bilag 3.

Henrik Lund / Signe Maria Christensen

Beslutning

BIU beslutter sig for en fjerde model, på baggrund af ændringsforslag fra Enhedslisten, Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Alternativet. Hele udvalget besluttede således, at:

  • Der skal gennemføres et udbud på 10 mio. kr. med målgruppe svarende til den, som i sagen er beskrevet for modellen med en ramme på 7 mio. kr.
  • Der skal forberedes en sag til BIU med en model for en lokalt forankret særindsats for unge over en to-årig periode

Indstillingens andet at-punkt blev godkendt.

Til top