Mødedato: 13.01.2014, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Forslag til delegationsbestemmelser

Se alle bilag
For at sikre hurtig og effektiv sagsekspedition er det fast praksis, at udvalgene delegerer kompetence til henholdsvis borgmester og forvaltning.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte forslag til delegation af kompetence til henholdsvis borgmesteren og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

Problemstilling

For at sikre en hensigtsmæssig arbejdsdeling mellem udvalg, borgmester og forvaltning indstilles det, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget delegerer dele af sin kompetence til henholdsvis borgmesteren og forvaltningen. Formålet med delegationen er, at udvalget kan koncentrere sig om at fastlægge de overordnede politiske målsætninger for de enkelte områder frem for enkeltsagsbehandling.

Løsning

Udvalgsstyreformen indebærer, at Borgerrepræsentationen har henlagt den umiddelbare forvaltning af kommunens opgaver til de stående udvalg.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets opgaver fremgår af § 20 i Københavns Kommunes styrelsesvedtægt. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget er født med en kompetence, som i et vist omfang kan delegeres til hhv. borgmester og forvaltning, for at der ikke påhviler udvalget en uoverkommelig arbejdsbyrde.

Udvalgsstyreformen indebærer, at medlemmerne af Borgerrepræsentationen udøver den umiddelbare forvaltning gennem medlemskab af de stående udvalg eller økonomiudvalget. Det vil sige, at udvalget kan træffe beslutning i enkeltsager, der hører under det pågældende udvalgs område. Borgmesteren varetager den øverste daglige ledelse af administrationen for udvalgets forvaltningsområde, jfr. de almindeligt gældende regler i lov om kommunernes styrelse.

Udvalget kan i enighed bemyndige borgmesteren og forvaltningen til at afgøre bestemte sagstyper eller konkrete sager. Bemyndigelse kræver almindeligt stemmeflertal.

Formålet med og principperne bag den foreslåede delegation er, at udvalget kan koncentrere sig om at fastlægge de overordnede politiske målsætninger for de enkelte områder frem for enkeltsagsbehandling. Samtidig får udvalget mulighed for at lægge særlig vægt på behandling af resultatkrav, beskæftigelsesplan, evalueringsresultater og lignende.

Borgmesteren fokuserer på overordnede forvaltningsmæssige opgaver, og forvaltningen varetager den daglige drift og sagsbehandling inden for de vedtagne politiske rammer. Forslaget til delegation er opdelt i et forslag til overordnede principper for delegation til borgmester og forvaltning (bilag 1) samt et forslag til delegation til forvaltningen inden for de enkelte lovområder (bilag 2). 

Inden for den sidste periode er der foretaget rettelser i den oprindelige delegation mellem udvalg og forvaltning. Rettelserne beror på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets vedtagelse af inklusionsaftalen for 2013, hvormed midlerne i den tværgående Inklusions- og mangfoldighedspulje blev disponeret fuldt ud. Delegationen blev derfor tilrettet i overensstemmelse hermed. Det tidligere udvalg har behandlet og godkendt disse ændringer. 

I det vedlagte forslag til delegation er der foretaget enkelte ændringer relateret til ændringer i lovgivningen samt redaktionelle ændringer.
 
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen foreslår, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte forslag til delegation af kompetence til borgmesteren og forvaltningen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender delegationen, arbejdes der videre inden for rammerne af delegationen.
Birgitte Hansen    / Jan Ellebye

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top