Mødedato: 12.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Justering af den eksisterende indsats på CBSI

Se alle bilag
Udvalget godkendte på mødet den 24. oktober 2016 forvaltningens indstilling om, at indsatsen for jobparate ledige fremover varetages af Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI), og at forvaltningen ikke går i udbud med indsatsen for jobparate ledige, når det nuværende udbud udløber den 28. februar 2017. I indstillingen blev der henvist til, at udvalget ville blive forelagt en selvstændig indstilling om justeringen af indsatsen på (CBSI) på et senere møde.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender justering af det eksisterende tilbud på CBSI som beskrevet i indstillingen.

Problemstilling

Den nuværende profil for indsatsen for de jobparate borgere på Center for Beskæftigelse, Sprog og Integration (CBSI) blev godkendt af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) den 11. januar 2016. Her blev det besluttet, at der skulle iværksættes 4 brancheforløb á 4 ugers varighed med 30 timer om ugen. Hvert hold skulle have to undervisere, og der kunne deltage op til 30 kursister pr. hold. Disse forløb har siden været det primære tilbud til dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere, der ikke får ordinær uddannelse, et virksomhedsrettet tilbud eller tilhører AC-gruppen.

Den 24. oktober 2016 besluttede BIU, at der ikke skal iværksættes et nyt udbud for målgruppen af jobparate kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere (undtaget akademikere), når det nuværende udbud udløber den 28. februar 2017. Dermed skal den gruppe af borgere, der i dag bliver tilbudt et jobsøgningsforløb eller en langtidsledighedsindsats hos ekstern leverandør, fremadrettet tilbydes et forløb på CBSI. Samlet set skal CBSI derfor kunne rumme flere forløb og have en større fleksibilitet i tilrettelæggelsen af indsatsen, fordi centret skal kunne rumme hele forvaltningens efterspørgsel efter aktivering til målgruppen.

Løsning

Erfaringer med den nuværende indsats

Den nuværende indsats har haft tilfredsstillende resultater. Afgangen fra tilbuddet ligger på 29 pct. for bygge og anlæg, 15 pct. for handel og kontor, 18 pct. for køkken og rengøring samt 4 pct. for sproglige barrierer (estimeret). Derudover finder mange borgere, efter visitering til CBSI og inden opstart på forløbet, selv et job, går i uddannelse eller finder en virksomhedsplacering. Foreløbige beregninger viser, at dette gælder for cirka 45 pct. af de ledige borgere, der bliver visiteret til et tilbud på CBSI.

Blandt de ledige, der starter i tilbud på CBSI, har der vist sig et forholdsvist højt fravær. Det gennemsnitlige fravær på tværs af de fire brancheforløb er cirka 30 pct. Størstedelen skyldes sygdom. Fraværet betyder, at CBSI med den nuværende forløbslængde har kortere tid og dårligere mulighed end forudsat til at hjælpe de ledige med at finde job eller virksomhedsplacering.

Forslag til justeringer

De centrale elementer, som BIU besluttede den 11. januar 2016, ændres ikke. Der vil fortsat være tale om et timeintensivt, brancheopdelt jobsøgningsforløb med fokus på jobåbninger på tværs af brancher. Som nævnt har den nuværende indsats tilfredsstillende resultater men relativt høje enhedsudgifter. Særligt lægger beslutningen om to konsulenter pr. hold beslag på mange ressourcer.

Det foreslås, at der justeres på følgende parametre:

1. Tilbuddets længde

I dag har alle tilbud - med undtagelse af det rådighedsafprøvende forløb - en varighed på 4 uger. Erfaringer fra de nuværende forløb viser, at det ikke giver lang tid til at arbejde med borgere og fx finde et job eller virksomhedsplacering. Det forholdsvis høje fravær blandt deltagerne, jf. ovenfor, betyder også, at det for nogle borgere er svært at opnå et sammenhængende forløb med den nuværende forløbslængde.

Derfor foreslås det, at varigheden ændres fra 4 uger til 6 uger. Derved vil der være længere tid til at arbejde med borgere og hjælpe med at finde en virksomhedsplacering eller et job. Samtidig vil et fravær ikke forhindre, at borgerens aktive jobsøgning styrkes.

2. Sammenlægning af hold

Der er løbende deltagere, der forlader holdet, fx fordi de er kommet i job. For en optimal udnyttelse af lokaler og undervisere foreslås det derfor, at hold med få deltagere lægges sammen så tidligt som muligt (fx efter 3 uger, men det vil afhænge af afgangsraterne) og under hensyntagen til både samlet deltagerantal og lokalekapacitet.  Der er stor forskel på afgangsraten på de 4 nuværende forløb, og det varierer også fra hold til hold. På forløbet ”sproglige barrierer” er der efter 3 uger i gennemsnit en booket belægning på 55 pct. svarende til 17 borgere og en fremmødt belægning på 40 pct. svarende til 12 borgere. De tilsvarende tal for ”handel og kontor” er henholdsvis 83 pct. svarende til 25 borgere og 60 pct. svarende til 18 borgere.

3. Tilbuddets bemanding

Det blev i BIU besluttet, at der i det nuværende tilbud skulle være to jobkonsulenter pr. forløb. Beslutningen har fx sikret, at  alle undervisere på CBSI gennem det sidste år har fået kendskab til holdundervisning (tidligere var der en del medarbejdere, som primært havde individuelle vejledningssamtaler). Det foreslås, at der fremadrettet som udgangspunkt er en jobkonsulent pr. forløb. Med den foreslåede forløbslængde er der bedre tid til at arbejde med borgere og assistere i jobsøgning. Ved at gå fra to til en jobkonsulent sikres der også en bedre udnyttelse af ressourcerne.

4. Antallet af borgere pr. hold

Det foreslås, at holdene bliver mindre, så der fremadrettet planlægges med op til 25 deltagere pr. hold mod de nuværende 30. Dette skal ses i sammenhæng med, at udgangspunktet er én  konsulent pr. hold. På nuværende tidspunkt er der to undervisere pr. hold.

I lyset af tilbuddenes forøgede længde og sammenlægningen af hold vil CBSI justere konkrete jobsøgningselementer i det faste skemalagte tilbud og sammensætte de enkelte elementer fra de nuværende tilbud som fx CV, konkret jobsøgning, jobsamtalen, jobsøgningsstrategier, jobansøgninger m.m. på en måde, som er tilpasset de enkelte brancheområder og de ændrede rammer.

Tabel 1: Tilbudstyper og målgrupper

 

Intensiv jobsøgningsforløb

Under 1 års ledighed

Langtidsledighedsindsats

1 ½ års ledighed

Brancheområde

Nu

Fremadrettet

Fremadrettet

Detailhandel m.m.

4 ugers varighed, 30 timer om ugen, 2 undervisere

6 ugers varighed, 25 timer om ugen, 1 underviser

Individuelt tilrettelagt forløb til langtidsledige inklusiv holdforløb

 

Op til 6 ugers varighed

 

Køkken og rengøring m.m.

4 ugers varighed, 30 timer om ugen, 2 undervisere

6 ugers varighed, 25 timer om ugen, 1 underviser

Anlæg og transport

4 ugers varighed, 30 timer om ugen, 2 undervisere

6 ugers varighed, 25 timer om ugen, 1 underviser

Sproglige barrierer

4 ugers varighed, 30 timer om ugen, 2 undervisere

6 ugers varighed, 25 timer om ugen, 1 underviser

 

Rådighedsforløb

13 ugers varighed, 30 timer ugentlig (uændret)

Langtidsledighedsindsats

Udover de generelle intensive jobsøgningsforløb fordelt på brancher vil CBSI fortsat tilbyde rådighedsafprøvende forløb og, som noget nyt, forløb for langtidsledige dagpengemodtagere.

Rådighedsforløbene vil fortsat have 13 ugers varighed med 30 ugentlige timers jobsøgning. På grund af den høje udeblivelsesgrad vil der blive dimensioneret med et udgangspunkt på 35 deltagere pr. hold.

Derudover skal der oprettes et forløb for langtidsledige dagpengemodtagere. Denne indsats har tidligere været varetaget af anden aktør. Forløbet vil på CBSI være et individuelt tilrettelagt forløb, der består af en kombination af individuelle samtaler og holdforløb. Indsatsen skal understøtte den enkeltes jobsøgning og målrette personens jobsøgningsstrategi i forhold til det aktuelle arbejdsmarked.

Behov for fleksibilitet

Med de foreslåede ændringer vil CBSI kunne håndtere den nuværende forventede efterspørgsel efter aktivering til jobparate kontanthjælpsmodtagere og dagpengemodtagere. Samlet set øges antallet af tilbud på CBSI, det vil sige, at enhedsprisen vil falde (primært på grund af overgangen fra 2 til 1 underviser og sammenlægning af hold.)

Efterspørgslen efter aktiveringstilbud, som borgeren har ret og pligt til, kan imidlertid variere – hvis der fx i en periode er flere ledige end forventet, eller jobcentret ikke får skabt det forventede antal virksomhedsplaceringer. Det foreslås derfor, at de kommende forløb kan justeres i mindre omfang (fx. at antallet uger eller ugentlige timer kan afkortes), hvis eksempelvis udviklingen i målgruppen, sæsonudsving eller ændrede rammevilkår nødvendiggør det. CBSI skal således inden for den økonomiske ramme kunne håndtere efterspørgslen efter aktivering til alle jobparate borgere.

Høring i CBSI CenterMED

CenterMED på CBSI har på et ekstraordinært møde den 9. november 2016 drøftet forvaltningens forslag til justering af indsatsen på CBSI, jf. vedlagte høringssvar.

CenterMED finder generelt, at de foreslåede justeringer vil forbedre rammerne for afviklingen af indsatsen, og at de forskellige justeringselementer kan være understøttende for en efterfølgende lokal tilpasning og implementering. CenterMED finder det postivt, at antallet af borgere pr. hold nedsættes, og at hold kan sammenlægges, om end 25 deltagere pr. hold fortsat er mange. Ligeledes påpeger CenterMED, at det er vigtigt, at jobcentret i sin kommunikation til borgerne tydeliggør, at den konkrete jobsøgning fortsat skal ske på tværs af brancher. CenterMED er bevidst om de skærpede rammevilkår på området men mener, at forventningen til indsatsen på CBSI kan imødekommes inden for de justerede rammer. CenterMED's samlede kommentarer er vedhæftet som bilag.

Økonomi

CBSI's budget til indsatsen er 36,2 mio. kr.  i 2016 og vil blive forøget til 38,7 i 2017. Antallet af forventede planlagte forløb øges parallelt fra ca. 3.500 til 5.500. Der vil således ske en reduktion af enhedsprisen. Det præcise antal forløb vil afhænge af efterspørgslen og borgersammensætningen.

Videre proces

Omlægningen forventes at træde fuldt ud i kraft 1. kvartal 2017. CBSI vil påbegynde planlægningen af de justerede tilbud umiddelbart efter BIU´s godkendelse, således at der sker en løbende implementering af justeringen af tilbuddene.

 

Bjarne Winge / Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag, som tilføjelse til indstillingen:

”Center-MED evaluerer, hvordan det er gået med flere studerende pr. underviser (de går fra 15 studerende pr. underviser til 25 studerende pr. underviser), og diskuterer igen på et af deres ordinære møder om ca. et halvt år, om det har haft betydning for kvaliteten af undervisningen og melder tilbage til BIU.”

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Derefter blev selve indstillingen godkendt uden afstemning.

Til top