Mødedato: 12.12.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Integrationshandleplan 2017-18

Se alle bilag

Med denne indstilling skal udvalget tage stilling til og godkende en samlet Integrationshandleplan for 2017-18. Først skal udvalget tage stilling til enkelte delelementer i handleplanen: Udvalget skal vælge enten indsats 1.a. eller 1.b, og bagefter skal udvalget vælge enten indsats 4.a. eller 4.b. Derefter skal alle de øvrige indsatser i Integrationshandleplanen godkendes, således at en samlet handleplan er godkendt.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vælger mellem:

1. at udvalget godkender indsats 1.a. 'Job via partnerskaber' under del I ’Integration gennem job og uddannelse’, 

eller

2. at udvalget godkender indsats 1.b. 'Intensiv jobindsats i Urbanplanen' under del I ’Integration gennem job og uddannelse’.

Herudover indstiller Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vælger mellem:

3. at udvalget godkender indsats 4.a. 'Skoleindsats til bekæmpelse af diskrimination' under del II ’Integration gennem styrket medborgerskab’,

eller

4. at udvalget godkender indsats 4.b. 'Civilsamfundsindsats til bekæmpelse af diskrimination' under del II ’Integration gennem styrket medborgerskab’.

Endelig indstiller Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen,

5. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender alle de øvrige indsatser i Integrationshandleplan 2017-18.

Problemstilling

På baggrund af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets temadrøftelse den 7. november 2016 har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udarbejdet et udkast til handleplan for indsatserne på integrationsområdet i 2017-18 inden for temaerne 'Integration gennem job og uddannelse' og 'Integration gennem styrket medborgerskab'.

Løsning

Med Integrationshandleplan 2017-18 igangsætter udvalget indsatser på integrationsområdet for 11 mio. kr. årligt i 2017 og 2018.

Integrationshandleplan 2017-18 indeholder fem indsatser, som fremgår af tabellen nedenfor. Bilag 1 indeholder en mere uddybende beskrivelse af indsatserne, herunder delmål for de enkelte indsatser.

Indsatser i Integrationshandleplan 2017-18

Mio. kr. i 2017

Mio. kr. i 2018

Del I: Integration gennem job og uddannelse

1. Jobindsatser:

1.a. Job via partnerskaber

eller

1.b. Intensiv jobindsats i Urbanplanen

4,5

4,5

2. Fritidsjob

3,0

3,0

Del II: Integration gennem styrket medborgerskab

3. Bekæmpelse af social kontrol

2,0

2,0

4. Bekæmpelse af diskrimination:

4.a. Skoleindsats til bekæmpelse af diskrimination

eller

4.b. Civilsamfundsindsats til bekæmpelse af diskrimination

0,9

0,9

5. Civilsamfundsindsats for flygtninge

0,6

0,6

I alt mio. kr.

11,0

11,0

Indsatserne i Integrationshandleplan 2017-18 sikrer en styrket integration af københavnerne med anden etnisk baggrund end dansk gennem en virksomhedsrettet job- og uddannelsesindsats. Herudover styrkes medborgerskabet blandt københavnerne ved at inddrage ekspertviden til indsatser mod social kontrol, bekæmpe diskrimination blandt unge og ved at sikre, at alle nyankomne flygtninge fra starten bliver en del af civilsamfundet.

I det følgende gives en kort præsentation af samtlige indsatser i Integrationshandleplan 2017-18.

Del I: Integration gennem job og uddannelse

1. Jobindsatser

Der vælges mellem to indsatser: 1.a. 'Job via partnerskaber' (4,5 mio. kr.) eller 1.b. 'Intensiv jobindsats i Urbanplanen' (4,5 mio. kr.).

1.a. Job via partnerskaber (4,5 mio. kr.):

Københavnere med anden etnisk baggrund end dansk har mere end dobbelt så høj ledighed end københavnere med etnisk dansk baggrund. Virksomhedsrettede tilbud er den mest effektive vej til at få borgere fra målgruppen i job. Integrationshandleplan 2017-18 indeholder derfor en indsats, der over to år skal sikre, at yderligere 800 borgere fra målgruppen kommer i praktik eller løntilskud, og at 190 af de borgere kommer videre i job. Dette sikres gennem virksomhedspartnerskaber, hvor borgerens udvikling i virksomhedspraktikken følges tæt frem mod et fast job.

1.b. Intensiv jobindsats i Urbanplanen (4,5 mio. kr.):

Der er en høj koncentration af borgere med anden etnisk baggrund i Københavns udsatte boligområder, og en stor andel af disse borgere er langt fra arbejdsmarkedet. 41 pct. af alle ledige københavnere med anden etnisk baggrund end dansk bor i en af byens boligsociale helhedsplaner. Integrationshandleplan 2017-18 indeholder derfor en indsats, der skal sikre en intensiv jobindsats i Urbanplanen, hvor områdets ledige kontanthjælpsmodtagere mellem 30-50 år kommer i kontinuerlig virksomhedsrettet aktivering og derved kommer tættere på arbejdsmarkedet. Dette indbefatter i alt 180 borgere, herunder 138 aktivitetsparate og 42 jobparate. Målet er, at 15 pct. af de ledige opnår ordinært-, deltids- eller flexjob.

2. Fritidsjob (3 mio. kr.):

Mange unge med anden etnisk baggrund end dansk har svært ved at komme i gang med en uddannelse, og alt for mange falder fra på uddannelserne. Fritidsjob kan bidrage med de kompetencer, der skal til for at gennemføre en uddannelse og øger motivationen til at starte på en uddannelse. Med Integrationshandleplan 2017-18 sikres fritidsjob til 400 unge med anden etnisk baggrund end dansk. Heraf 300 kommunale fritidsjob og 100 private fritidsjob, som tilvejebringes ved at afsætte 1 mio. kr. til to fritidsjobkonsulenter, som finder fritidsjob til de unge.

 Del II: Integration gennem styrket medborgerskab

3. Bekæmpelse af social kontrol (2, mio. kr.):

Københavns Kommunens Medborgerskabsundersøgelse fra 2015 viser, at 21 pct. af unge københavnere med anden etnisk baggrund end dansk har oplevet social kontrol. Undersøgelsen viser bl.a., at 42 pct. af unge københavnere med anden etnisk baggrund end dansk ikke må bo med en person af det modsatte køn, før de bliver gift. Dette understøttes af tal fra det nationale integrationsbarometer, der viser, at 19 pct. af unge med anden etnisk baggrund end dansk oplever, at familien begrænser deres selvbestemmelse med hensyn til valg af kæreste eller ægtefælle. Københavns Kommune har nedsat en ekspertgruppe til forebyggelse af social kontrol, som skal se på, hvordan kommunens indsats mod social kontrol kan kvalificeres og styrkes. Ekspertgruppen fremlægger i maj 2017 anbefalinger til kommunens fremadrettede indsatser på området. I Integrationshandleplan 2017-18 afsættes der derfor 2,0 mio. kr. årligt til at implementere konkrete indsatser, der tager afsæt i ekspertgruppens anbefalinger.

4. Bekæmpelse af diskrimination

Der vælges mellem to indsatser: 4.a. 'Skoleindsats til bekæmpelse af diskrimination' (0,9 mio. kr.) eller 4.b. 'Civilsamfundsindsats til bekæmpelse af diskrimination' (0,9 mio.kr.).

4.a. Skoleindsats til bekæmpelse af diskrimination (0,9 mio. kr.):

24 pct. af Københavns unge har oplevet diskrimination. Blandt københavnere med anden etnisk baggrund end dansk gælder det 43 pct. De hyppigste baggrunde for diskrimination er køn, etnicitet og religion. Integrationshandleplan 2017-18 indeholder derfor en indsats, der skal sikre dialogaktiviteter på byens skoler og ungdomsuddannelser med det formål at give de unge viden om diskrimination samt at få de unge til at forstå konsekvenserne ved diskrimination og derved tidligt forebygge, at diskrimination opstår. Indsatsen har fokus på såvel retten til ikke at blive diskrimineret som pligten til ikke at diskriminere. Indsatsen når samlet ud til mindst 8.000 unge på mindst 50 skoler og ungdomsuddannelser.  

4.b. Civilsamfundsindsats til bekæmpelse af diskrimination (0,9 mio. kr.):

Diskrimination indvirker negativt på fællesskabsfølelsen og oplevelsen af medborgerskab og står derfor i vejen for god integration. En række foreninger og civile aktører arbejder med at bekæmpe diskrimination. Derfor indeholder Integrationshandleplan 2017-18 en indsats, der skal understøtte dette arbejde ved at styrke en række civilsamfundsaktører, der arbejder med bekæmpelse af fordomme, diskrimination og eksklusion i Københavns udsatte boligområder. Disse aktører har ofte et tillidsforhold til borgerne, som det er svært at opbygge for en offentlig myndighed, ligesom de har kendskab til de specifikke problemstillinger, der gør sig gældende i disse miljøer. Indsatsen når ud til 2.000 københavnere i udsatte boligområder.

5. Civilsamfundsindsats for flygtninge (0,6 mio. kr.):

Københavns Kommune har for første gang siden 1999 modtaget nye flygtninge. De nyankomne flygtninge skal hurtigst muligt integreres i civilsamfundet og på arbejdsmarkedet. Dette sikres via matchning mellem flygtninge og frivillige netværksfamilier og kultur- og karriereværter. Målet er, at alle nyankomne flygtninge får tilbudt at blive matchet med frivillige københavnere.

Økonomi

Integrationshandleplan 2017-18 udmønter 11 mio. kr. årligt i 2017 og 2018. Midlerne er en fast bevilling fra Borgerrepræsentationen til integrationsindsatser. Heraf er 0,6 mio. kr. årligt øremærket til indsatser mod diskrimination.

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indsats 1.a. 'Job via partnerskaber' eller indsats 1.b. 'Intensiv jobindsats i Urbanplanen', skal henholdsvis 2 mio. kr. i indsats 1.a. eller 3,6 mio. kr. i indsats 1.b. konverteres fra servicemidler til indsatsmidler.

Videre proces

Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indsats 1.a. 'Job via partnerskaber' eller indsats 1.b. 'Intensiv jobindsats i Urbanplanen', forelægges en indstilling til Borgerrepræsentationen om at godkende konvertering af midler til indsatsen 1.a. eller 1.b.  på henholdsvis 2 mio. kr. eller 3,6 mio. kr. fra servicemidler til indsatsmidler.

Udvalget vil primo 2018 blive forelagt en status på fremdriften af indsatserne i Integrationshandleplan 2017-18.

Udvalget vil primo 2017 blive forelagt en endelig status på Integrationsaftale 2015-16.

 

Bjarne Winge / Michael Baunsgaard Schreiber

 

Beslutning

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag til selve indstillingen:

”I jobdelen skal der være mere fokus på, at når vi arbejder med virksomhedsplaceringer, arbejder vi altid med et klart jobsigte og et mål om ordinært job.”  

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 1. at blev godkendt uden afstemning. Derfor bortfaldt indstillingens 2. at.

Indstillingens 3. at blev godkendt uden afstemning. Derfor bortfaldt indstillingens 4. at.

Indstillingens 5. at blev godkendt uden afstemning.

Til top