Mødedato: 11.11.2013, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Mere systematisk brug af socialøkonomiske virksomheder i særindsatser

Se alle bilag
Opfølgning på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beslutning om samarbejde med socialøkonoiske virksomheder den 16. september 2013.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og integrationsudvalget godkender modeller for udvikling af særindsatser i Jobcenter Københavns tilbudsvifte, køb af varer m.v.
  2. at Beskæftigelses- og integrationsudvalget tager orienteringen om, at forvaltningen vil indgå aftaler om indsatser med Center for Arbejdsfastholdelse og Indvandrer Kvindecentret i 2014 til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandlede den 16. september 2013 indstilling om muligheder for mere systematisk brug af socialøkonomiske virksomheder (BIU 16.09.13, punkt 3).

Det er muligt at tildele visse opgaver på beskæftigelsesområdet direkte til virksomheder, herunder socialøkonomiske virksomheder, som led i udviklingen af Jobcenter Københavns tilbudsvifte. Forudsætningerne herfor er: 
  • At der er tale om ydelser, som ikke i forvejen er omfattet af kommunens rammeaftaler.
  • At forvaltningen vurderer at have et udækket behov i beskæftigelsesindsatsen.
  • At forvaltningen sikrer efterlevelse af princippet om økonomisk forsvarlig forvaltning, når opgaven på denne måde ikke konkurrenceudsættes, og overvåger, om der i den enkelte sag er tale om ”klar grænseoverskridende interesse”.
  • At der er tale om særskilte projekter af relativ kort varighed og begrænset økonomisk værdi.
Ligeledes er det muligt at købe varer og andre tjenesteydelser m.v. under forudsætning at, at der er tale om ydelser, som ikke er omfattet af kommunens rammeaftaler, og der identificeres et behov for de pågældende varer/ydelser. Samtidig er det et krav, at disse køb ikke er annoncerings- eller udbudspligtigt, og at forvaltningsrettens principper om økonomisk forsvarlig forvaltning overholdes.

Løsning

Forvaltningen forslår, at nærværende modeller for udvikling af særindsatser i beskæftigelsesindsatsen og køb af varer/tjenesteydelser gælder indtil udgangen af 2015, hvor EU’s nye udbudslovgivning forventes at træde i kraft.

Hvorvidt det fra udgangen af 2015 vil blive muligt at afgrænse udbud til socialøkonomiske virksomheder (nonprofit organisations), fx tilbud efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, afhænger af det kommende arbejde med implementering af de nye EU-udbudsdirektiver i Danmark. Staten har nedsat et bredt sammensat udvalg til udarbejdelse af forslag til dansk udbudslovgivning, og KL repræsenterer kommunerne her. Notater om anbefalinger fra Regeringens hurtigt arbejdende udvalg om socialøkonomiske virksomheder m.v., og definition af hvad der er en socialøkonomisk virksomhed er vedlagt som bilag 1 og 2.

Model for udvikling af særindsatser i Jobcenter Københavns tilbudsvifte
Jobcenter København har allerede en række særindsatser, der løbende udvikles / tilpasses i forhold til de lediges behov. Den nye model for udvikling af særindsatser fremover i Jobcenter Københavns tilbudsvifte foreslås at indeholde følgende elementer: 
  1. Kortlægning af mindre delmålgrupper af ledige med særlige behov.
  2. Identifikation af relevante virksomheder, herunder socialøkonomiske virksomheder, som kan håndtere opgaverne fagligt og økonomisk forsvarligt.
  3. Iværksættelse af kontraktindgåelsesproces med egnede virksomheder.
  4. Organisatorisk implementering.
Ad 1) Kortlægning
Det anbefales at igangsættelse af en afdækning tager udgangspunkt i mindst en af 2 situationer: 
  • Koncentrationer af grupper af borgere på kanten af arbejdsmarkedet i udsatte by- og boligområder, hvor Jobcenter København vurderer det hensigtsmæssigt, at der igangsættes en lokalforankret indsats som led i at bringe målgruppen i arbejde/uddannelse jf. politik for udsatte by- og boligområder. Der er ikke mulighed for at lægge vægt på, at potentielle samarbejdspartnere er til stede i lokalområdet forud for kontraktindgåelse.
  • Udvikling af indsatser for mindre målgrupper, hvor Jobcenter København vurderer at indsatsen ikke i tilstrækkelig grad håndteres via de kommunale beskæftigelsescentre og/eller leverandørerne.
Afdækninger forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til orientering.

Ad 2 – 4) Identifikation, kontraktindgåelse og implementering
Identifikation af relevante leverandører og iværksættelse af kontrakter foreslås at ske ved markedsafdækning og efterfølgende indkaldelse af forslag fra mulige leverandører, typisk 3 stk., der har dokumenteret kendskab til målgruppen (-erne).

Et forslag fra en potentiel leverandør skal bl.a. omfatte beskrivelse af:
  • Individuel og fleksibel tilgang for borgeren.
  • Tværfaglig samarbejde, hvor flere faglige kompetencer er samlet, og komplekse udfordringer af forskellig karakter kan håndteres.
  • Virksomhedsrettede aktiviteter.
  • Fokus på borgerens progression.
  • Nyhedsværdi ift. metodeudvikling.
  • Klar evaluerings- og formidlingsstrategi.
  • Økonomi.
  • Ift. indsatser i udsatte by- og boligområder vil forvaltningen bestræbe sig på:
    • at indsatsen tager udgangspunkt i – og understøtter - lokalområdets visioner og muligheder (Bydelsplan, udviklingsplan m.v.).
    • at gennemføre indsatsen i lokalområdet, herunder i størst mulig omfang i samarbejde med Lokaludvalg, lokale frivillige m.v.

Jf. også anbefalingerne fra New Insights evaluering af Metodeudviklingspuljen (BIU 07.10.13, punkt 4) og erfaringerne med Forsøg med lokal forankring (BIU 12.11.12, punkt 6).

Forvaltningen træffer beslutning om tildeling. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres om tildeling af aftaler.

Tildelte aftaler implementeres i samarbejde mellem Center for Driftsunderstøttelse (CDU), relevant job-/beskæftigelsescenter og leverandøren / leverandørerne. Indsatserne monitoreres via AMES, som det også er proceduren med LBR projekterne.

Fastholdelse af tilbudsviften for Jobcenter København 2014
Forvaltningen har udarbejdet første oversigt med en vurdering af behov i forhold til mindre målgrupper. Oversigt over særindsatser er vedlagt som bilag 3.

LBR modtager ikke midler fra Staten i 2014, og den nuværende tilbudsvifte og beskæftigelsesindsats vil derfor reduceres i 2014. På den baggrund vil forvaltningen søge at indgå aftaler for 2014 med 2 indsatser, der i 2013 støttes af Det Lokale Beskæftigelsesråd Københavns Kommune (LBR), for hhv. borgere med funktionsnedsættelse (Center for arbejdsfastholdelse / Bispebjerg Hospital) og ressourcesvage kvinder med indvandrerbaggrund (Indvandrer Kvindecentret), for at fastholde Jobcenter Københavns tilbudsvifte i 2014. Det vurderes ikke at disse mindre kortvarige kontrakter har grænseoverskridende interesse, og at der er tale om relevante aktører på markedet med dokumenteret kendskab til deres målgrupper. Uddybende beskrivelse af beslutning er vedlagt som bilag 4.



Model for køb af varer og tjenesteydelser
Det anbefales, at forvaltningen er opmærksom på køb fra socialøkonomiske virksomheder i forbindelse med arrangementer, gaver m.v. indenfor rammerne af udbudslovgivningen og forvaltningslovgivningen m.v. Der udsendes vejledning til enhederne herom. Indkøbet vil dog altid være en vurdering, jf. princippet om økonomisk forsvarlig forvaltning ovenfor.  

Eksempel på køb af varer og tjenesteydelser
I forbindelse med konferencen Socialøkonomi - Sammen om fremtidens velfærd den 27. september 2013, der blev gennemført i samarbejde med Dansk Erhverv som led i Eurocity-samarbejdet, blev gaver til oplægsholderne købt hos Bybi, mens fortæring blev leveret fra Glad mad (TV Glad Fonden). Begge virksomheder er socialøkonomiske, og det blev konkret vurderet, at indkøbet var økonomisk forsvarligt.

Økonomi

Der disponeres 0,95 mio. kr. til Center for arbejdsplads-fastholdelse / Bispebjerg Hospital og 0,5 mio. kr. til Indvandrer Kvindecentret, i alt 1,45 mio. kr. i 2014. Midler, der afsættes til fastholdelse af serviceniveauet for mindre målgrupper via særindsatser, finansieres over budgettet for køb af tilbud fra eksterne leverandører.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen indgå aftaler for 2014 med de 2 indsatser, såfremt der kan opnås enighed herom med leverandørerne.
Bilag
  1. Anbefalinger fra Regeringens hurtigt arbejdende udvalg om socialøkonomiske virksomheder mv.
  2. Definition af socialøkonomisk virksomhed.
  3. Vurdering af behov for særindsatser for mindre målgrupper ultimo 2013.
  4. Baggrund for beslutning om udvælgelse af 2 særindsatser


Morten Binder     / 
                               Kaj Ove Christiansen.

Beslutning

1. at blev godkendt
2. at blev taget til efterretning

A, F, B, Ø, V, O og U2 havde følgende protokolbemærkning:

Et samlet udvalg ønsker at forvaltningen på dette område forsøger at udnytte kommunernes udfordringsret for at øge kommunens mulighed for at bruge socialøkonomiske virksomheder systematisk og strategisk i arbejdet med særindsatser.
Til top