Mødedato: 11.05.2006, kl. 14:15

Brugerinddragelse - udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning

Se alle bilag

Brugerinddragelse - udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 11. maj 2006

 

 

5.      Brugerinddragelse - udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning

      BIU 90/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller

at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte strategiplan for brugerdemokrati og selvforvaltning, herunder procesplanen, med henblik på videresendes til Økonomiudvalgets og Borgerrepræsentationens behandling.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen har på møde den 13. oktober 2005 (BR 526/05) vedtaget, at alle udvalg skal udarbejde en udviklingsplan for styrkelse af brugerdemokrati og selvforvaltning gældende for valgperioden samt at brugerne skal inddrages i udarbejdelse af planen.

Borgerrepræsentationen vedtog endvidere en tidsplan for udarbejdelsen af udviklingsplanerne og for Økonomiudvalgets og Borgerrepræsen-tationens behandling af sagen.

Ifølge tidsplanen skal udviklingsplanerne afleveres til Økonomiforvalt-ningen senest 15. maj 2006 til behandling i henholdsvis Økonomiudval-get den 30. maj 2006 og i Borgerrepræsentationen den 12./14. juni 2006.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen finder det vigtigt for en koordineret og helhedsorienteret indsats i de kommende jobcentre, at der er et godt samarbejde med Arbejdsformidlingen om borgerbetjeningen.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ønsker derfor at udarbejde en udviklingsplan, som omfatter hele brugergruppen for de kommende jobcentre, dvs. også Arbejdsformidlingens brugergruppe, som bliver en del af Jobcentrene pr. 1. januar 2007.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ønsker således at få mulighed for at samarbejde med Arbejdsformidlingen om udviklings-planen for brugerdemokrati og selvforvaltning.

På baggrund af ovenstående kombineret med at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltninger er under opbygning, er det således ikke muligt at udarbejde en endelig udviklingsplan, som lever op til kravet om inddragelse af brugerne i den grad, som er intentionen med "brugerdemokrati og selvforvaltning".

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har således ved brev af 11. april 2006 anmodet Økonomiforvaltningen om dispensation i forhold til tidsplanen for aflevering af udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har i stedet valgt en proces, hvorefter der udarbejdes en strategiplan, der sikrer brugerinddragelse i udarbejdelsen af en endelig udviklingsplan.

Strategiplanen forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget inden den ifølge Borgerrepræsentationens tidsplan for behandling af udviklingsplanerne afleveres til Økonomiforvaltningen senest den 15. maj 2006. Udviklingsplanen behandles ligeledes Beskæftigelses- og Integrationsudvalget inden forelæggelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen primo marts 2007.

 


SAGSBESKRIVELSE

1. Indledning

I Københavns Kommune arbejder de enkelte forvaltninger med bruger-demokrati og selvforvaltning på forskellig vis alt afhængig af hvilke serviceydelser, der henhører under den enkelte forvaltnings ressortområde.

I Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er begreberne bruger-demokrati og selvforvaltning afgrænset på følgende måde:

Ved brugerdemokrati forstås brugerinddragelse på brugergruppeniveau, dvs. inddragelse af brugergrupper i bred forstand f.eks. via høring af brugerorganisationer, råd, udvalg samt brugerundersøgelser til en bred kreds af brugergrupper/målgrupper.

Ved selvforvaltning forstås at kompetence og ansvar for beslutninger, i henhold til kontrakt eller driftsoverenskomst, er henlagt til decentrale enheder eller leverandører med direkte borgerservice.

 Generelt ønsker Borgerrepræsentationen at styrke brugerdemokrati og selvforvaltning i kommunen, og ønsker således,

 

·        "At brugerne af kommunens institutioner og serviceydelser får mere indflydelse på udvikling og tilrettelæggelse af servicen til borgerne gennem en styrket dialog mellem brugerne og BR/udvalg, så det sikres at kommunen udvikler og tilpasser servicen til borgerens behov".

·        "At der skabes bedre rammer for brugerdemokratiet, så det bliver nemmere for brugerne at deltage i beslutningerne på den enkelte institution".

·        "At der udlægges yderligere kompetence fra kommunens centralforvaltninger til institutionerne, således at brugerne får mulighed for at få mere indflydelse på udvikling og drift af kommunernes institutioner".

·        "At der gennemføres selvforvaltning på de institutioner, hvor der er et bredt engagement fra en betydelig del af brugergruppen, således at brugerne selv driver institutionerne. På hvert udvalgsområde skal vedtages en udrulningsplan for implementering af selvforvaltning, som sikrer at brugerne får flere incitamenter til at tage initiativer i forhold til institutionens drift og sikre optimal ressourceudnyttelse".

 

Dette har resulteret i, at Borgerrepræsentationen den 13. oktober 2005 (BR 526/05) har besluttet at pålægge de nye udvalg at udarbejde en udviklingsplan for styrkelse af brugerdemokrati og selvforvaltning.

Udviklingsplanen skal indeholde en beskrivelse af, hvilke initiativer, der igangsættes på udvalgsområdet med henblik på at tilgodese Borgerrepræsentationens ønsker om styrkelse af brugerdemokrati og selvforvaltning.

Det skal ved udarbejdelsen af udviklingsplanen tilstræbes, at inddrage brugerne på de pågældende serviceområder og udviklingsplanen skal forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Med ovennævnte beslutning er ansvaret for udviklingen af  brugerdemokrati og selvforvaltning i kommunen udlagt til de enkelte fagudvalg, dog indenfor de af Borgerrepræsentationen fastsatte overordnede rammer for området.

 

< span style='mso-bidi-font-size: 12.5pt'>Krav til udviklingsplanen.

Af BR beslutningens bilag 1 er de indholdsmæssige krav til fagudvalgenes udviklingsplaner beskrevet. I udviklingsplanen skal der således redegøres for:

 

·         Hvilke initiativer fagudvalget vil tage for at styrke dialogen

      mellem brugerne og fagudvalg om kommunens service.

·         Hvordan fagudvalget vil forbedre rammerne om

      brugerdemokratiet, så brugerne får bedre adgang til

      beslutningsprocesserne.

·         Hvilken kompetence fagudvalgene yderligere vil udlægge til

      brugerne

·         Hvordan fagudvalget vil sikre øget brugerindflydelse på

      institutionernes budget og økonomiske dispositioner og hvilke

      styringsinstrumenter, der samtidig anvendes til at sikre den

      samlede styring af økonomien på de brugerbestyrede områder.

·         Udrulningsplanen for gennemførelse af selvforvaltning – planen

      skal indeholde oversigt over tidspunkt og antal af institutioner,

      der overgår til selvforvaltning.

·         Hvilken plan udvalget og forvaltningen vil følge for

      implementering af initiativer til udvikling af brugerdemokratiet.

 

Det fremgår endvidere, at det skal tilstræbes, at inddrage brugerne på de pågældende serviceområder i udarbejdelsen af udviklingsplanen.

Tidsplan.

Af BR beslutningen fremgår det, at udviklingsplanerne for brugerdemo-krati og selvforvaltning skal afleveres til Økonomiforvaltningen den 15. maj 2006 med henblik på behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen henholdsvis den 30. maj 2006 og den 12./14. juni 2006.

Som følge af den nye struktur i kommunen er Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen midt i opbygningen af en ny forvaltning, hvilket både er en meget omfattende og ressourcekrævende proces, men også en enestående mulighed for at tænke, skabe og agere på en ny og måske anderledes m åde.

Der skal skabes en ny kultur og nye værdier i organisationen og det borgerrettede arbejde, men det er samtidig også vigtigt at bringe de gode erfaringer med i den nye struktur. Det gælder også erfaringerne med brugerdemokrati og selvforvaltning, som fx at brugerinddragelse bidrager positivt til forvaltningens arbejde og udvikling af kommunens borgerservice, men også at brugerinddragelse kræver tid og ressourcer.

En grundlæggende forudsætning for at udarbejde en udviklingsplan for brugerdemokrati og selvforvaltning vil således først være til stede, når forvaltningens decentrale og brugerrettede enheder endeligt er etableret medio 2006. Først på dette tidspunkt vil det være realistisk at udarbejde en udviklingsplan gennem reel inddrages af både medarbejdere og brugere.

Endvidere finder Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen det vigtigt for en koordineret og helhedsorienteret indsats i de kommende jobcentre, at der er et godt samarbejde med Arbejdsformidlingen om borgerbetje-ningen.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ønsker derfor at udarbejde en udviklingsplan, som omfatter hele brugergruppen for de kommende jobcentre, dvs. også Arbejdsformidlingens brugergrupper.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen ønsker således at få mulighed for at samarbejde med Arbejdsformidlingen om udviklings-planen for brugerdemokrati og selvforvaltning.

Det vurderes derfor, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med AF og med den  ønskede brugerinddragelse og medarbejderinddragelse kan udarbejde en endelig udviklingsplan til aflevering primo marts 2007.

 

2. Procesbeskrivelse

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har, med respekt for BR´s beslutning, men under hensyn til sammenlægningen med AF og at forvaltningen er under etablering, besluttet en proces, som består af 2 faser, således at der først udarbejdes en strategiplan og efterfølgende en udviklingsplan.

 

Strategiplan

Strategiplanen for brugerinddragelse og selvforvaltning i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indeholder følgende elementer:

 

·        Afgræsning af brugerinddragelse og selvforvaltning

·        Indeholder en kortfattet beskrivelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens organisering, målgrupper og opgaver

·        En kortfattet statusbeskrivelse med angivelse af eksisterende status for brugerinddragelse og selvforvaltning samt vedtagne og igangværende , tiltag.

·        Vedtagne målsætninger

·        Fastlagte og politisk vedtagne resultatmål for brugerinddragelse og selvforvaltning.

·        Forslag til nye områder hvor initiativer på både beskæftigelses- og integrationsområdet, som kan være egnede til brugerinddragelse.

·        Procesbeskrivelse med tids- og handleplan for udarbejdelse af udviklingsplanen med udgangspunkt i den foreslåede strategiplan. Beskrivelser bl.a. hvorledes brugere og medarbejdere søges inddraget i arbejdet.

 

Strategiplanen giver Beskæftigelses- og Integrationsudvalget mulighed for politisk at fastlægge rammerne for forvaltningens arbejde med udarbejdelse af forslag til udviklingsplanen.

 

Udviklingsplan

Udviklingsplanen vil langt hen af vejen indeholde de samme elementer som strategiplanen, men mere detaljeret og ikke mindst vil brugerne have været inddraget i arbejdet.

Udviklingsplanen vil således indeholde følgende elementer:

 

·        Indledning med afgræsning af planens formål og sigte

·        Beskrivelse af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens målgrupper med angivelse af deres behov, krav og ønsker.

·        Beskrivelse af opgaver samt organiseringen af indsatsudførelsen (bl.a. organiseringen )

·        En statusbeskrivelse, herunder opsamling på sektorplaner, evt. beslutninger om brugerundersøgelser mv. som fortsat er gældende i BIF.

·        Forslag til nye målsætninger

·        Forslag til resultatmål for brugerinddragelse og selvforvaltning

·        Handlingsplan med forslag til tiltag der skal iværksættes samt metoder til brugerinddragelse - hvordan inddrages brugerne i arbejdet med udviklingsplanen – fx fokusgruppeinterview, spørgeskemaundersøgelse, høring mv.

·        Plan for evaluering og opfølgning

 

3. Procesplan

I det følgende beskrives procesplanen for udarbejdelse af udviklingsplan til styrkelse af brugerdemokrati og selvforvaltning i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

11. maj 2006

Strategiplan behandles i BIU

15. maj 2006

Strategiplan afleveres til ØKF

30. maj 2006

Behandling af strategiplan i ØU

12./14. juni 2006

Behandling af strategiplan i BR

Maj - juli 2006  

 

Beskrivelse af projekt, dialog med AF, orientering af chefkredsen, kommissorium og nedsættelse af styregruppe mv.

August 2006

Afholdelse af 1. møde i styregruppen

August – medio

November 2006

Udarbejdelse af udviklingsplan i samarbejde med AF og med inddragelse af brugerne

Medio november 2006

Udviklingsplanen sendes i høring hos relevante brugergrupper

Februar 2007

Udviklingsplan behandles i Dir

Februar 2007

Udviklingsplan behandles i BIU

Marts 2007

Behandling i ØU

Marts/April 2007

Behandling i BR

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens strategiplan for brugerdemokrati og selvforvaltning.

 

 

 

 

 

Morten Binder  

/                     Torben Brøgger

                                               

 

 

 


 

Til top