Mødedato: 11.03.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Status og revision af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik

Se alle bilag

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget forelægges en status på udvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012. Derudover forelægges udvalget et udkast til revideret handleplan gældende for perioden 2013-2014.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager status for udvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 til efterretning

2. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udkast til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets reviderede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik 2011 - 2017. Politikken fremsætter delmålsætninger og principper for kommunens indsats for borgere med handicap.

Som led i implementeringen af politikken er der udarbejdet en samlet handleplan for hele Københavns Kommune med konkrete initiativer inden for de fastsatte målsætninger. Hvert udvalg har udarbejdet en handleplan med udgangspunkt i de målsætninger, som hører under udvalgenes ressortområde. Handleplanen løber for en to-årig periode, hvorefter hvert udvalg forelægges en status og et forslag til revideret handleplan inden for de respektive ressortområder for perioden 2013-2014. 

Den reviderede handleplan er opbygget efter samme koncept som den oprindelige handleplan.

Socialforvaltningen koordinerer samtlige udvalgs reviderede handleplaner til en samlet handleplan, der sendes i høring og forelægges til endelig godkendelse i Socialudvalget med henblik på efterfølgende godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Løsning

Status på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan 2011-2012
Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 består af 25 initiativer, der understøtter de målsætninger i handicappolitikken, der hører under udvalgets ressortområde. Status på de enkelte initiativer fremgår af bilag 1. 20 af initiativerne videreføres i handleplanen for 2013-2014, nogle dog i reviderede udgaver. 2 initiativer, der endnu ikke er iværksat, forventes iværksat inden for de eksisterende rammer i 2013-2014. Initiativet om metodeudvikling videreføres ikke, eftersom metodeudviklingspuljen ikke fortsættes i 2013. Til gengæld fokuseres der på forankring af best-practice. Derudover iværksættes 2 initiativer ikke, da SOF og ØKF har valgt ikke at bevillige midler hertil.

Udkast til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets reviderede handleplan 2013-2014
Udkastet til Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets reviderede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014 består af 27 initiativer, jf. bilag 2.

Den reviderede handleplan bygger i meget høj grad på den tidligere handleplan og langt de fleste initiativer er videreført fra handleplanen 2011–2012. Dette skyldes primært, at mange af disse initiativer er startet op inden for de sidste 1-2 år. Mange af initiativerne er fortsat under forankring i organisationen og der sker en løbende justering i takt med at forvaltningen opnår praksiserfaring på området. Forvaltningen har derfor vurderet, at det vil være nyttigt at videreføre disse initiativer. Herudover er den reviderede handleplan forsøgt forenklet, og nogle af initiativerne er slået sammen eller samlet i ét overordnet tema, eksempelvis ”Beskæftigelse”. Endelig er der kommet flere fællesinitiativer med andre forvaltninger med i handleplanen.

Initiativerne i den reviderede handleplan ses nedenfor, hvor de nye initiativer er markeret med en stjerne (4 nye initiativer):

Uddannelse (til unge med varige funktionsnedsættelser):

  • Unge med de nødvendige forudsætninger tilbydes mulighed for at igangsætte en kompetencegivende uddannelse med kompenserende foranstaltninger.
  • Dialog med uddannelsesinstitutionerne om muligheder for at give kompenserende støtte.
  • Unge med en STU-uddannelse modtager tilbud om en indsats, der enten er beskæftigelse, uddannelse eller jobafklaring.
  • Støtte til at få et studiejob.

Beskæftigelse:

  • Øge muligheden for virksomhedsplaceringer gennem aftaler om job med virksomhederne.
  • Udarbejdelse af informationsmateriale til virksomheder om handicappedes ressourcer, kompetencer og muligheder for støtte.
  • Formidling af viden om kompenserende ordninger til eksterne samarbejdspartnere.
  • Afholde konference hvert eller hvert andet år for samarbejdspartnere og myndigheder.

Støtte, social tryghed og koordinering

  • Via BIF/ SOF- og BIF/ SUF/ SOF-samarbejdet videreudvikles bedre muligheder for samordnede indsatser i forvaltningerne ift. at fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet eller opnå tilknytning til arbejdsmarkedet.
  • Styrke information af medarbejdere i andre forvaltninger.
  • Der tages løbende initiativ til strukturelle og organisatoriske tiltag, der fremmer hensigtsmæssige arbejdsgange og indsatser.
  • Koordineret og prioriteret samarbejde om borgere med handicap, der modtager kontanthjælp og sociale tilbud (fællesinitiativ SOF og BIF).
  • Indsats for borgere med erhvervet hjerneskade under 65 år (fællesinitiativ SUF, SOF, BUF og BIF).*
  • Styrket veteranindsats (fællesinitiativ SOF, SUF og BIF).*

Tilgængelighed

  • Alle skal have mulighed for at kunne anvende forvaltningens tilbud i jobcentre og beskæftigelsescentre (gode fysiske adgangsforhold og arbejdsgange, viden og holdninger som mindsker barrierer for målgruppen).
  • Video-tolkning til døve i forbindelse med samtaler og lignende på kommunens jobcentre.*
  • Tilgængeligheden hos bl.a. de eksterne leverandører opfylder de samme krav til tilgængelighed som hos kommunen.

Overgang børn til voksne

  • Samarbejde om overgang fra barn til voksen (fællesinitiativ SOF og BIF).

Oplysning om behov for mangfoldighed

  • Styrke informationsindsatsen til borgere og pårørende om rettigheder, samt muligheder for at modtage støtte.
  • Udvikling af metoder til udvidet vejledning ift. brugen af personlig-assistance-ordningen.

Tværgående intern rådgivning

  • Sikre at den nødvendige viden findes i BIF ved at handicapenheden løbende får mulighed for at opdatere deres viden.
  • Sikre at viden i handicapenheden formidles til alle relevante medarbejdere i BIF.
  • Afholde interne kurser om de handicapkompenserende ordninger for medarbejdere på BIF’s job- og beskæftigelsescentre.*
  • Forbedre medarbejdernes metoder og værktøjer til at afdække varige funktionsnedsættelser hos borgeren og konsekvenserne heraf ift. job/ uddannelse.
  • Udarbejdelse af informationsmateriale til medarbejdere i BIF om, hvad der virker I forhold til borgere med forskellige typer funktionsnedsættelser. 

Rekruttering og fastholdelse i Københavns Kommune

  • Sikre at den nødvendige viden om relevant lovgivning vedr. rekruttering og fastholdelse af handicappede findes og efterleves i BIF.

Sektoransvar og mainstreaming

  • Indsatsen mod borgere med varige funktionsnedsættelser indgår i de generelle politikker, strategier og planer – og indgår i indsatser rettet mod alle typer af ydelsesmodtagere.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen samler samtlige udvalgs udkast til handleplaner til én handleplan, og sender den i ekstern høring hos Handicaprådet, Ældrerådet og Dialogforum.

Efter høring forelægges Socialudvalget den samlede handleplan, hvorefter den forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Dermed kan eventuelle budgetønsker, der relaterer sig til handleplanerne, nå at indgå i budgetforhandlingerne for budget 2014.

BILAG

1: Status på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012. 
2: Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014.


Morten Binder                            Kaj Ove Christiansen

Beslutning

1. at blev taget til efterretning
2. at blev godkendt

F havde følgende protokolbemærkning:

SF anbefaler, at der i forlængelse af handleplan for Københavns Kommunes handicappolitik opstilles konkrete mål for forvaltningens indsats.
Til top