Støttetildeling til børn i dagtilbudsalderen med særlige behov
Børne- og Ungdomsudvalget præsenteres for forvaltningens gennemgang af de eksisterende vejledninger, anbefalinger og procedurer for støttetildeling til børn i dagtilbudsalderen med særlige behov. Endvidere orienteres udvalget om, hvilke forbedringer forvaltningen iværksætter.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at forvaltningens gennemgang af de eksisterende vejledninger, anbefalinger og procedurer for støttetildeling til børn i dagtilbudsalderen med særlige behov tages til efterretning.
Problemstilling
I forbindelse med dagsordenspunktet "Drøftelse af institutionen "Nabohuset"" på BUU-mødet den 19. februar 2020 gav Socialdemokratiet og Enhedslisten udtryk for et ønske om at "forvaltningen gennemgår kvalitetskontrollen af og de eksisterende vejledninger, anbefalinger og procedurer for støtte mv. i forhold til børn på basisplads og andre børn med alvorlige funktionsnedsættelser i dagtilbud, mhp. om det er nødvendigt med opstramninger af disse.”
Den 11. marts 2020 vedtog BUU herudover et medlemsforslag fra Socialdemokratiet om at forvaltningen skal udarbejde et oplæg til udvalgt vedr. støttetildeling til børn i dagtilbudsalderen med særlige behov.
Indstillingen blev motiveret af, at der den 1. januar 2020 blev indført et revideret støttekoncept på dagtilbudsområdet i forbindelse med politisk vedtaget reduktion af støttepædagogpuljen på 11 mio. kr. årligt, som skal implementeres bedst muligt for børn og forældre. I forbindelse med den politisk besluttede besparelse på støttepuljen, har der været flere henvendelser fra forældre. Henvendelserne tegner et billede af, at forældre til børn med støttebehov mangler information om, hvad der sker i praksis, når et dagtilbud modtager støtteressourcer fra forvaltningen, og at forvaltningen ikke lykkes godt nok med at kommunikere det pædagogiske formål med støttetildelingen, og herunder støttepædagogens opgaver i institutionen, til forældrene.
Løsning
På baggrund af ovenstående har forvaltningen gennemgået eksisterende vejledninger, anbefalinger og procedurer for støttetildeling til børn på basisplads og andre børn med alvorlige funktionsnedsættelser i almene dagtilbud mhp., om det er nødvendigt med opstramninger af disse.
Forvaltningens gennemgang har gjort det tydeligt, at der er behov for forbedringer på to områder, der begge vedrører støtteområdet. De to områder er:
Tydelig forældrekommunikation og forældreinddragelse: Forvaltningens gennemgang af vejledninger og hjemmesiden viser, at de eksisterende vejledninger ikke er tilgængelige for forældre, og der mangler tydelig forældreinformation, der formidler Københavns Kommunes støttekoncept, herunder beskriver forældrenes rolle i støtteansøgningen, og hvor forældre kan henvende sig for information, rådgivning og vejledning mv. Det er institutionen, der søger og får tildelt støtteressourcen til at løfte opgaven, men der mangler en tydelig og bydækkende procedure for forældrenes rolle i hele processen og herunder, hvordan institutionerne skal samarbejde og kommunikere med forældre, når institutionen søger om støtte. Ligesom der mangler en præcisering af institutionslederens ansvar for at sikre løbende og tæt forældreinddragelse og -kommunikation.
Det vil forvaltningen sikre ved: At vejledninger og kommunens hjemmeside opdateres med klar og tydelig forældreinformation. At det tydeliggøres, hvor forældre kan henvende sig i området, hvis de har brug for råd og vejledning. Ligesom der udarbejdes en tydelig procedure for forældreinddragelse og -kommunikation, og at det indskærpes overfor lederne, at det er institutionsledernes ansvar at sikrer dette. Forvaltningen går i dialog med forældreorganisationer og faglige organisationer om rettelserne, der er implementeret medio 2021.
Barnets Behov: Forvaltningens gennemgang af de eksisterende vejledninger viser ligeledes, at barnets behov skal være tydeligere i de eksisterende vejledninger og på kommunens hjemmeside, så det fremstår klart, at tildelingen af støtte til institutionen, sker til ud fra barnets specifikke udfordringer og behov, med henblik på at understøtte institutionen med at løfte opgaven.
Det vil forvaltningen sikre ved: At vejledninger og hjemmeside gennemskrives med fokus på, at støttetildeling til institutionen sker, ud fra barnets specifikke vanskeligheder og behovet, for at understøtte institutionen med at løfte opgaven. Der udarbejdes desuden en tydelig procedure for, hvordan barnets støttes i institutionen, når institutionen tildeles ekstra ressourcer til at understøtte barnet, og at institutionslederne informeres herom. Forvaltningen går i dialog med forældreorganisationer og faglige organisationer om rettelserne, der er implementeret medio 2021.
Det samlede overblik over forvaltningens gennemgang og anbefalinger til justeringer og forbedringer fremgår af bilag 1. I bilaget peges der også på et par udviklingspunkter ift. basispladsområdet. De omhandler, udover forældreinddragelse og -kommunikation, primært indholdsdelen ift. den pædagogiske systematik, opsamling og kvalitet, og indgår allerede i det arbejde, der er igangsat i regi af Den faglige Indsatsplan på specialområdet.
Bilag 2 giver et baggrundsoverblik over tilbudsviften og beskriver det overordnede formål med hhv. basispladser og støtteområdet.
Støttetildelingen i kommunens dagtilbud jf. Dagtilbudslovens § 4 stk. 2 sker via den faglige support i området, og den tildeles i tæt dialog og samarbejde med områdets klyngeledere og institutionsledere. Støtten tildeles institutionerne, der sørger for at løfte den pædagogiske opgave. Formålet med støtteressourcen er at sikre, at børn, der i kortere eller længere perioder har behov for støtte i deres dagtilbud, for at kunne trives og udvikle sig, tilbydes en sådan støtte i institutionen. I Københavns Kommune modtager børn, så vidt det overhovedet er muligt, hjælp og støtte i deres vante omgivelser i dagtilbuddet. Den støttetildeling sker bedst så tæt på barnets dagligdag som muligt og dermed er det også den lokale ledelse, der skal, og bedst kan, sikre opgavevaretagelsen.
I de tilfælde, hvor børns behov for særlig pædagogisk indsats ikke kan tilgodeses med de støtteressourcer dagtilbuddet har adgang til, kan der visiteres til basisplads/-institution. Når der visiteres til basisplads og -institution, så sker det i dag via Faglig Centers visitationsenhed, hvor der bl.a. sidder repræsentanter for områdernes tværfaglige support. Visitation til basisplads og -institution er et mere indgribende tilbud, og visitationen sker derfor pba. en indstilling fra området.
For både basispladser og støtteforløb er det institutionslederen og klyngelederen, der har det daglige driftsansvar for opfølgning på den faglige kvalitet og for det daglige forældresamarbejde og -kommunikation, hvorimod det er områdeledelsen, der har det overordnede tilsynsansvar. Personaleledelsen for støttepædagogerne er placeret under områdernes faglige support.
Det er forvaltningens vurdering, at tildeling, rådgivning og kvalitetssikring af støtteressourcer til daginstitutioner er placeret i områderne, hvor støttetildelingen sker hurtigt, ressourceeffektivt og så tæt på barnets hverdag som muligt, og hvor man har det lokale kendskab til institutionerne og deres børnefællesskaber. Placeringen i områderne sikrer tæt sammenhæng og dialog om opgaven med de øvrige supportfunktioner i området (PPR, sundhedspleje, tale-/høre, de pædagogiske konsulenter mv.). Støttepædagogerne løser endvidere en række andre vigtige opgaver ift. almeninstitutionerne, der er bedst placeret så tæt på den daglige ledelse, og de udførende enheder, som muligt, og som fordrer en hurtig indsats. Det drejer sig f.eks. om understøttelse af institutionernes arbejde med de kvalitetsforbedringer, der udspringer af tilsyn, og om hurtig understøttelse af enheder med specifikke udfordringer ved. f.eks. udbredt ledermangel, sygdom mv.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Forvaltningen sikrer, at de eksisterende vejledninger og kommunens hjemmesiden opdateres med de identificerede forbedringer vedr. børnesyn, forældreinddragelse og -kommunikation. Materialet er tilrettet medio 2021.
Tobias Børner Stax / Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 25. november 2020:
Indstillingen blev taget til efterretning.