Mødedato: 24.11.2021, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Rammeplan for omorganisering af læse- og skriveindsatsen (inkl. ordblindeområdet)

Se alle bilag

Udvalget skal træffe beslutning om forvaltningens videre arbejde med omorganisering af læse- og skriveindsatsen (inkl. ordblindeområdet).

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at forvaltningens forslag om en inddragelsesproces og faglig kvalificering af en ny samlet plan for omlægning af læse-, skrive- og ordblindeområdet - mhp. politisk godkendelse inden udgangen af 2022 - godkendes.

2. at forvaltningen i tilknytning til inddragelsesprocessen iværksætter en erfaringsopsamling i de nuværende læseklasser og inddrager relevante parter i arbejdet, herunder både forældre og elever.

Problemstilling

Den 28. april 2021 vedtog Børne- og Ungdomsudvalget, at Børne- og Ungdomsforvaltningen skal udarbejde en ny samlet plan for organiseringen af Københavns Kommunes læse- og skiveindsats (inkl. ordblindeområdet) og evt. omorganisering af de nuværende læseklasserækker. Beslutningen blev truffet på baggrund af et udvalgshenvist medlemsforslag i BR om at flytte læseklasserækken fra Blågård Skole og omorganisere læseklasserækkerne.

Forvaltningen foreslår, at der som baggrund for en hel eller delvis omlægning af læse-, skrive- og ordblindeindsatsen, iværksættes en inddragelsesproces og erfaringsopsamling i de nuværende læseklasserækker, og at forslaget til den nye plan omfatter kompetenceløft af almenskolen og målrettede indsatser til eleverne med udgangspunkt i københavnske og andre kommuners erfaringer samt med inddragelse af relevante aktører, herunder skoler, forældre og elever.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at arbejdet tager afsæt i Børne- og Ungdomsudvalgets indsatsplan Plads til Forskellighed. Det indebærer, at flere elever med læse- og skrivevanskeligheder fremover skal kunne blive i deres almene skoletilbud og dermed sikres lige deltagelsesmuligheder. Det forudsætter stærke pædagogiske og faglige fællesskaber, der styrker elevernes læring og trivsel samt øger deres muligheder for senere ungdomsuddannelse.

Organiseringen skal derfor også understøtte en tidlig, forebyggende og systematisk læse- og skriveindsats, og herunder systematisk opsporing og test. Det kræver et fagligt kompetenceløft af lærere, mere systematisk arbejde med ordblinde elever, styrket forældresamarbejde og øget anvendelse af læse- og skriveteknologi, der styrker indsatsen for alle elever, der har udfordringer med at læse og skrive (inkl. ordblinde elever). 

Organiseringen skal samtidig styrke indsatsen for elever med massive læse- og skrivevanskeligheder (inkl. ordblindhed) i kommunens specialtilbud og dermed deres mulighed for at få afgangseksamen og senere ungdomsuddannelse.

I arbejdet med en endelig plan skal forvaltningen inddrage ledere, lærere, forældre og elever fra Blågård og Lykkebo skoler, der i dag har læseklasserækker samt fra et udsnit af andre skoler.

Derudover skal forvaltningen inddrage andre relevante aktører, der kan bidrage til kvalificering af læse- og skriveindsatsen den endelige plan skal inddrage erfaringer fra læseklasserækkerne i København og andre kommuners læse- og skriveindsats.

Det foreslås, at forvaltningens videre arbejde med omlægningen af læse- og skriveindsatsen (inkl. ordblindeområdet) tager udgangspunkt i omlægning af læse- og skriveområdet (inkl. ordblindeområdet) til almenområdet, så arbejdet med elevernes læse- og skrivevanskeligheder (inkl. ordblindhed) fremover i højere grad løses i regi af almenområdet.

Det kan fx indebære etablering af et bydækkende kompetencecenter, som kan gennemføre intensive læse- og skriveforløb for elever og systematisk rådgive skolerne, samling af eksisterende læseklasserækker o/eller ændringer i den centrale visitation.

Det forventes desuden, at en omlægning vil forudsætte fagligt kompetenceløft af lærere i de større boglige fag (dansk, matematik, engelsk/tysk og naturfag), fx ved kurser i faglig læsning med fokus på læse- og skrivevanskeligheder (inkl. ordblindhed) og styrkelse af læsevejlederrollen i skolerne.

Forvaltningen skal sammen med den endelige plan konkretisere de økonomiske konsekvenser. Hvis planen for omlægning af læse- skriveindsatsen frigiver ressourcer, fx ved lukning eller reduceret brug af læseklasserækkerne, omprioriteres midlerne til almenområdets arbejde med læse- og skriveområdet (inkl. ordblindeområdet) og til kompetencecentrets arbejde med elever og skoler, herunder løbende kompetenceudvikling af nye lærere mv.

Hvis der bliver tale om en større omlægning, foreslår forvaltningen, at der udarbejdes en investeringscase om bl.a. investering i forudgående kompetenceudvikling og opbygning af kompetencecenter. Forvaltningens vurdering er, at omorganiseringen tidligst kan ske fra skoleåret 2023-24.

Forvaltningen har ifm. udarbejdelsen af rammeplanen været i dialog med hhv. Blågård Skole og Lykkebo Skole (Harrestrup Å Skole). Ligesom de to skoler har udtalt sig skriftligt. Skolernes bemærkninger er vedhæftet  som bilag 2 og 3, og forvaltningen medtager de fremsendte bemærkninger - og erfaringer - i det videre arbejde med en endelig plan for læse- og skriveindsatsen (inkl. ordblindeområdet). 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Forvaltningen udarbejder en endelig plan for læse- og skriveindsatsen inkl. ordblindeområdet, som forelægges for udvalget inden udgangen af 2022. Inden da iværksætter forvaltningen en erfaringsopsamling i de nuværende læseklasser og inddrager relevante parter i arbejdet, herunder forældre og elever.

 

 

Tobias Børner Stax   / Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. november 2021:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Et samlet udvalg ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Der ligger ikke i denne evaluering af indsatserne for ordblinde børn et ønske om, at der ikke skal være specialtilbud - herunder læseklasserække til børn med dysleksi - i København. Udvalget tager først stilling til ændringer, når den endelige plan forelægges for udvalget".

Til top