Mødedato: 24.11.2010, kl. 13:15
Styrelsesvedtægten for Folkeskolen - bilag 6 Støtteforanstaltninger, specialpædagogisk bistand og specialundervisning
Se alle bilag
Til top
Styrelsesvedtægten for Folkeskolen - bilag 6 Støtteforanstaltninger, specialpædagogisk bistand og specialundervisning
16. Styrelsesvedtægten for Folkeskolen - bilag 6 Støtteforanstaltninger, specialpædagogisk bistand og specialundervisning (2009-178428)
Udvalget skal tage stilling til forslag til ændringer af Styrelsesvedtægten for folkeskolen i Københavns Kommune bilag 6: Støtteforanstaltninger, specialpædagogisk bistand og specialundervisning.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at udvalget godkender forslag til ændringer til bilag 6 i Styrelsesvedtægten for folkeskolen i Københavns Kommune
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen
at der pr. 01.08.2011 nedlægges en observationsklasse på Bavnehøj Skole (OBS) samt at ressourcerne omlægges til mere inkluderende indsatser i Området Vesterbro/Kgs. Enghave
Problemstilling
Den 05.05.2010 fremlagde Børne- og Ungdomsforvaltningen forslag til ændringer af Styrelsesvedtægten for Folkeskolen og tilhørende bilag på baggrund af indkomne høringssvar. Indstillingen blev godkendt, idet bilag 6 til styrelsesvedtægten dog indtil videre blev opretholdt i sin oprindelige form. Udvalget ønskede at få fremlagt et nyt forslag til bilag 6, hvori der bl.a. indgår en præcisering af målgruppen for Skolen i Charlottegården.
Løsning
Kommunen skal ifølge Lov om Folkeskole yde specialundervisning og specialpædagogisk bistand til børn, hvis udvikling kræver det. Kommunen kan selv fastsætte, hvordan loven skal udmøntes inden for rammerne af lovgivningen. Styrelsesvedtægten for folkeskolen i Københavns Kommune med bilag er den kommunale udmøntning af lovgivningen omkring folkeskolen. Børne- og Ungdomsforvaltningen har foretaget en række redaktionelle ændringer af bilag 6, der er markeret rødt. Teksten er bl.a. opdateret i forhold til gældende lovgivning. Af indholdsmæssige ændringer er den opdateret i forhold til gældende faglig, indholdsmæssig og politisk rammer. Eksempelvis er principperne i kommunens inklusionspolitik indarbejdet, ligesom der er foretaget en præcisering af den vurdering, der ligger til grund for tilbud om placering i et segregeret tilbud. Forslag til nyt bilag 6 fremgår af bilag 1. Bilag 4 viser et kort over placeringen af de specialtilbud, der omtales i styrelsesvedtægtens bilag 6.
Høringssvar fra specialskoler og specialklasserækker
Forældrebestyrelsen på Skolen i Charlottegården har i deres høringssvar om bilag 6 udtrykt bekymring for, at der sker en sammenblanding af diagnoser på skolen. Det er imidlertid forvaltningens anbefaling, at der fortsat arbejdes for, at alle kommunens specialskoler udvikler en øget fleksibilitet i forhold til at imødekomme de aktuelle ? og fremtidige ? behov for at varetage undervisningen af børn med flere diagnoser, da antallet af børn og unge med dobbeltdiagnoser er i stigning. Historisk set har Københavns Kommune haft tradition for at oprette skoler til børn med enkeltdiagnoser. Udviklingen går imidlertid i den retning, at flere af kommunens børn og unge eksempelvis har både en ADHD diagnose og en autismespektrumsforstyrrelse. Den udvikling bør kommunens specialskoler tilpasses. Undervisningen af børn med flere - eller forskellige - diagnoser samt forskellige undervisningsbehov kan imødekommes gennem indretning af klasselokaler samt struktureringen af undervisningen, således at undervisningen tilpasses børnenes/de unges individuelle behov f.eks. via holddeling, klassedannelse, rullende frikvarterer mv. I omegnskommunerne er der ligeledes gode erfaringer for at have elever med ADHD eller Aspergersyndrom samt elever med generelle indlæringsvanskeligheder på samme skole. Fleksibiliteten samt personalets mulighed for at inspirere hinanden fremhæves som en fordel.
Børn med diagnoser er lige så forskellige som alle andre børn - og de har dermed forskellige behov. Af samme årsag foretages der altid en konkret vurdering af barnets funktionsniveau og kompetencer og dermed barnet/den unges undervisningsbehov. Det er forvaltningens anbefaling, at specialskolerne også fremadrettet underviser ud fra børnene/de unges funktions samt kompetenceniveau, og dermed ikke er begrænset til kun at undervise børn med enkeltdiagnoser.
Katrinedals Skole har fremsendt høringssvar om, at beskrivelsen af skolens indskolingsklasse ikke svarer til realiteterne, idet der visiteres elever med diagnoser inden for autismespektret og ADHD. Forvaltningen finder styrelsesvedtægtens tekst dækkende, da forvaltningen vægter eleverne funktionsniveau før diagnoser i forbindelse med skoleplacering. Kildevæld Skole har i dens høringssvar skrevet, at man er glad for enkeltintegration, men generelt finder, at midlerne som stilles til rådighed, er for begrænsede. Forvaltningen har taget høringssvaret til efterretning og arbejder videre med disse forhold i regi af analysen af specialområdet.
Skolen ved Sundet ønsker en ændring af beskrivelsen, så der står, at elevgrundlaget er elever med et bevægehandicap evt. med specifikke indlæringsvanskeligheder. Endvidere ønsker skolen, at det skal fremgå at der højst undervises 6 elever i hver klasse samt, at der er ansat fysio- og ergoterapeuter på skolen. Forvaltningen er enig i, at eleverne også kan have forskellige tillægsvanskeligheder, hvilket fremgår af det nuværende bilag 6. Forvaltningen vil dog præcisere, at Skolen ved Sundet betjenes af fysio- og ergoterapeuter. Disse er imidlertid ikke ansat på skolen, men i Børnecenter København. Der arbejdes videre med disse forhold i regi af analysen af specialområdet.
Engskolen har fremsendt høringssvar om, at skoler for elever med generelle indlæringsvanskeligheder i dag har omfang fra bh. klasse til 10. klasse. Forvaltningen er enig i rettelsen, da Bh. klasser er blevet obligatoriske fra august 2009. Engskolens bemærkning er blevet indarbejdet i bilag 6. En uddybende oversigt over de indkomne høringssvar ? og forvaltningens kommentarer hertil ? fremgår af bilag 3.
Omlægning af specialtilbud i form af Bavnehøj Observationsklasse
Forvaltningen har fra skoleåret 2010 foretaget en omlægning af måden, hvorpå ressourcer til specialundervisning på niveau 2 blev meldt ud til de enkelte områder. Niveau 2 er de segregerede tilbud som områderne visiterer til, f.eks. specialskoler/klasserækker til elever med lettere generelle indlæringsvanskeligheder, observationsklasser eller indskolingsklasser. Observationsklasser er for elever med betydelige og vedvarende vanskeligheder, der er så omfattende, at eleven ikke fortsat kan undervises i egen klasse. Indskolingsklasser er mindre klasser for skolebegyndere, der har brug for et mere skånsomt indskolingsforløb. Efter omlægningen blev midler til tilbud som Observationsklassen på Bavnehøj Skole og indskolingsklassen fordelt efter en fordelingsnøgle områderne imellem. Ovenstående betød, at Områderne Vesterbro/Kgs. Enghave og Valby, var nødt til at revurdere udbuddene. Der var derfor tale om en omfordeling internt på området af de eksisterende resurser. Vesterbro/Kgs. Enghave. Omlægningen indebar, at der ikke var midler til at opretholde alle tilbud, hvorfor alternative muligheder blev drøftet.
Ved gennemgang af observationsklassens elever viste det sig, at der kun var 2 elever tilbage til skoleåret 10/11. Disse elever fik derfor tilbudt andre ? og mere inkluderende - niveau 2 tilbud. Forvaltningen foreslår derfor, at der pr. 01.08.2011 nedlægges en observationsklasse på Bavnehøj Skole. Se bilag 2 for en uddybende beskrivelse samt høringssvaret fra Bavnehøj Skole i bilag 4.
Afbureaukratiseringsforslag
Ifølge folkeskoleloven skal beslutninger om skolestrukturen træffes af kommunalbestyrelsen på et møde. Det drejer sig om antallet af skoler og hver enkelt skoles omfang med hensyn til klassetrin, specialundervisning og specialpædagogisk bistand. Forvaltningen anbefaler, at der i forbindelse med Udfordringsretten stilles forslag om, at ændringer af placeringen af specialklasser, mellemformer mv. som led i afbureaukratiseringen ikke nødvendigvis skal behandles i Borgerrepræsentationen, men alene fremlægges til godkendelse i BUU. Forslag om 2. fase af udfordringsretten forventes fremlagt i BUU snarest.
Økonomi
Observationsklassen på Bavnehøj havde en årlig bevilling på kr. 1.160.212 kr. Da lærerne var på slutløn kostede observationsklassen reelt Bavnehøj Skole ca. kr. 60.000 mere årligt, som har været taget af skolens almindelige ramme. Område Vesterbro/Kgs. Enghaves pulje af niveau 2 midler har i de 5/12 af 2010 været 749.559 kr. Heraf er de ca. 504.012 kr. gået til Indskolingsklassen på Vesterbro Ny Skole resten er fordelt til nedenstående poster.
Skole
Beløb
Begrundelse
Bavnehøj skole
Kr. 70.000
Særlige forhold: Ingen Observationsklasse 10/11
Ellebjerg Skole
Kr. 8.339
Ekstra til enkeltintegration 10/11
Gasværksvejens Skole
Kr. 8.000
Ekstra til enkeltintegration 10/11
Tove Ditlevsens Skole
Kr. 8.000
Ekstra til enkeltintegration 10/11
Oehlenschlægersgade Skole
Kr. 8.000
Ekstra til enkeltintegration 10/11
Vesterbro Ny Skole
Kr. 150.000
Særlige forhold: Ingen observationsklasse 10/11
I alt kr. 252.339
Specialtilbuddenes udformning drøftes fortsat i forbindelse med vurderingen af specialanalysens anbefalinger. Eventuelle ændringer som følge heraf eller som følge af vedtagelser ifm. budgetforslag 2012 kan betyde yderligere forslag til justeringer af bilag 6.
Videre proces
Det godkendte forslag til styrelsesvedtægtens bilag 6 sendes til beslutning i BR.
Else Sommer /Laila Kildesgaard
bilag
1. Styrelsesvedtægten for folkeskolen - bilag 6
2. Uddybende beskrivelse af baggrunden for lukningen af observationsklassen på Bavnehøj Skole
3 Oversigt over indkomne høringssvar til bilag 6 i Styrelsesvedtægten for folkeskolen i København
4. Kort over specialskoletilbud
5. Høringssvar fra Bavnehøj Skole