Mødedato: 21.03.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Høring om én indgang for frivilligheden i København

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag til høringsvar om styrkelse af frivillighedspolitikken ved oprettelse af én indgang for frivillighed.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender forslag til udkast til høringssvar på Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til model for 'Én indgang for frivilligheden i København'

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 24. november 2011 at sende forslag om ’Èn indgang for frivillighed i København’ (2011-171 702) til høring i Økonomiudvalget og de stående udvalg med henstilling til de respektive fagområder om selv at indhente høringssvar fra relevante aktører. 

Forslaget om én fælles indgang for frivilligheden udspringer af kommunens frivillighedspolitik, som blev vedtaget d. 25. august 2011. Forslaget indebærer, at der skabes èn indgang til kommunens frivillige arbejde. Formålet er at opnå en enklere, mindre bureaukratisk og mere dynamisk sagsbehandling. Samtidig skal centralforvaltningernes indsatser på frivillighedsområdet samles i en fysisk enhed med medarbejdere fra involverede forvaltninger. Hvis forslaget gennemføres betyder det desuden, at der oprettes en fælles administration, som skal sikre at behandling og administration af a) økonomiske tilskud, b) kompetenceudvikling og støtte til de frivillige samt c) strategiudvikling af frivillighedsfeltet sker på et ensartet grundlag, og at frivillige fremover kan nøjes med at henvende sig til et sted fx med spørgsmål og nye ideer. Desuden skal en central fælles enhed give muligheder for systematisk erfaringsopsamling.

Løsning

Forslaget vil på det foreliggende grundlag ikke alene medføre administrative ændringer, men ændrede vilkår for fagudvalgenes råderet over puljemidler. Hvis alle puljemidler overføres til Kultur- og Fritidsudvalget medfører det, at det politiske ansvar og styring af de respektive fagudvalgs centrale puljemidler på dette område som udgangspunkt sker i Kultur- og Fritidsudvalget i et tæt samarbejde med de respektive fagudvalg.

Forslaget ligger i forlængelse af kommunens frivillighedspolitik, som BUU behandlede den 9.2.2011 (2011-1122). Da denne politik var i høring lagde Børne- og Ungdomsudvalget blandt andet vægt på, at frivillighedens indgang til kommunen ikke kun involverer klare indgange til kommunen, men også en forpligtigelse til at undgå administrative hindringer og bureaukrati.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har hørt sine hovedsamarbejdspartnere på frivilligområdet om deres holdning til forslaget om ’Én indgang for frivillighed i København’. Hovedsamarbejdspartnerne er i denne forbindelse repræsentanter for de mange frivillige i forældre- og skolebestyrelser: Skole og Forældre, Københavns Forældreorganisation og Brug Folkeskolen. Forvaltningen har modtaget svar fra Skole og Forældre. Hovedindholdet i svaret fra Skole og Forældre (bilag 1) er, at foreningen tilslutter sig forslaget om at skabe en fælles indgang  på det grundlag, at den fælles indgang påtager sig opgaver som mindsker bureaukrati og afstand mellem forvaltning og de frivillige, og at det politiske ansvar, prioritering og råderet over midler til det frivillige arbejde som pågår fastholdes i Børne- og Ungdomsforvaltningens regi. Det er foreningens ønske, at Børne- og Ungdomsforvaltningen vedbliver med at være den direkte samarbejds- og dialogpartner med de frivillige organisationer på forvaltningens område; også når det vedrører tilskud.

Forslaget om ’Én indgang for frivillighed i København’ vedrører kun centralforvaltningens indsatser. Det betyder, at samarbejde mellem fx skoler, klubber og daginstitutioner og frivillige aktører ikke bliver berørt.  

Nedenfor fremgår forvaltningens udkast til høringssvar fra Børne- og Ungdomsudvalget:

”Børne- og Ungdomsudvalget hilser det velkomment, at der nu sker en opfølgning på frivillighedspolitikken, hvad angår én fælles enhed for frivilligheden. Der er ingen tvivl om, at forslaget kan gøre indgangen til Københavns Kommune mere overskuelig for mange frivillige aktører. Det er godt, at der i forslaget er fokus på, at andre frivillige aktører end de folkeoplysende foreninger i større udstrækning end i dag får adgang til offentlige lokaler og faciliteter. Udvalget forudsætter imidlertid, at sådanne udlån sker i forståelse med de berørte institutioner og skoler.

 

Børne- og Ungdomsudvalget finder, at det er positivt, at der lægges op til en enklere og smidigere sagsbehandling for det frivillige arbejde, og at der kan ske en bedre og mere koordineret kompetenceudvikling til de frivillige. Børne- og Ungdomsudvalget noterer med tilfredshed, at forslaget ikke vedrører samspillet mellem de lokale institutioner og frivilliges arbejde. En stor styrke ved dette samspil er netop, at det er lokalt forankret, hvilket der ikke bør laves om på.

 

De primære centrale frivillige samarbejdsparter for Børne- og Ungdomsforvaltningen er Skole og Forældre, Københavns Forældreorganisation og Brug Folkeskolen. Forvaltningen og udvalget er i løbende dialog med disse foreninger. Det sker både i organiserede fora og i et mere ad hoc præget samarbejde. Foreningerne modtager økonomisk støtte fra Børne- og Ungdomsudvalget, men har stor frihed i deres arbejde som repræsentanter for forældrene. Børne- og Ungdomsudvalget mener ikke, at relationen mellem BUU, BUF og disse foreninger bør ændres. Heller ikke hvad angår tildeling af tilskud. Samarbejdet er i direkte forlængelse af det arbejde, der foregår i skoler og institutioner, og hører derfor naturligt hjemme inden for Børne- og Ungdomsudvalgets ressort. En flytning fra BUF til en fælles enhed vil kunne medføre en uheldig dekobling mellem BUF og de frivillige foreninger. Det er udvalgets opfattelse, at forvaltningens faglighed og blik for de frivillige foreningers genstandsfelt bedst varetages og udvikles i tæt og direkte dialog parterne imellem.

 

Samlet set er det Børne- og Ungdomsudvalget opfattelse at etablering af én fælles indgang for frivillighed skal ske sådan, at opgaver der kan medvirke til en smidig og overskuelig sagsbehandling af frivilligheden, og koordinering af kompetenceudviklingen flyttes til èn indgang, mens opgaver, der vedrører den politiske behandling, prioritering af ressourcer og samarbejdet med frivilligheden i børne- og unge regi forbliver i Børne- og Ungdomsudvalget ressort.”

 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

Videre proces

Efter Børne- og Ungdomsudvalgets behandling fremsendes høringssvar til Kultur- og Fritidsudvalget.


                          Else Sommer                               /Mikala Jørgensen 

 

Beslutning

Peter Thiele (F) stillede ændringsforslag om at følgende sætning i udvalgets høringssvar: "Samarbejdet er i direkte forlængelse af det arbejde, der foregår i skoler og institutioner, og hører derfor naturligt hjemme inden for Børne- og Ungdomsudvalgets ressort" erstattes af følgende sætninger: "Børne- og Ungdomsudvalgets samarbejdspartnere er interesseorganisationer, hvis arbejde ligger i naturlig forlængelse af det arbejde, der foregår i skoler og institutioner. Samarbejdet hører derfor naturligt hjemme inden for Børne- og Ungdomsudvalgets ressort".

Ændringsforslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, O og Ø.

Imod stemte ingen.

Ét medlem undlod at stemme: V.

Indstillingen inkl. ændringsforslaget blev dermed vedtaget.  
Til top