Mødedato: 20.09.2006, kl. 15:00

Fastsættelsen af kapaciteten på gymnasier og hf-kurser i 2007

Se alle bilag

Fastsættelsen af kapaciteten på gymnasier og hf-kurser i 2007

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 20. september 2006

 

 

10.      Fastsættelsen af kapaciteten på gymnasier og hf-kurser i 2007

  J.nr. 309499

 

 

INDSTILLING

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      udvalget godkender forslaget om en udvidelse af kapaciteten fra 55 til 56 gymnasiespor samt en ekstra klasse på Christianshavns Gymnasium, en ekstra klasse på Metropolitanskolen og en ekstra klasse på Ørestad Gymnasium– i alt 59 klasser (inkl. 1 Pre-IB-klasse på Nørre Gymnasium)

 

at      hf-kapaciteten uændret fastsættes til 11 spor

 

  at     udvalget godkender uændrede minimale klassekvotienter på 28 for de københavnske gymnasier og hf-kurser i skoleåret 2007/2008. Der er dog fortsat dispensation til en minimal klassekvotient på 24 på Østre Borgerdyd Gymnasium.

 

 at     udvalget godkender, at forvaltningen optager drøftelse med Undervisningsministeriet, Region Hovedstaden og repræsentanter for de københavnske gymnasier med henblik for at afsøge muligheder og vilkår for tilvejebringelse af det fornødne og relevante gymnasietilbud til unge københavnere i de kommende år    

 

 

 

RESUME

     

Forslaget til kapacitetsfastsættelse bygger på den seneste prognose for søgningen fra Fordelingsudvalget for 2006-18 samt den forventede stigning i søgetallene til de københavnske gymnasier i 2007.

 

Efter de foreliggende prognoser for tilgang af nye gymnasieelever i skoleåret 2007/08 øges kapacitetsbehovet til 59 klasser (inkl. 1 Pre-IB-klasse). Gymnasiekapaciteten foreslås fastsat til 56 gymnasiespor og 3 ekstra klasser – i alt 59 klasser. Gennemførte mindre bygningsmæssige ændringer på Rysensteen Gymnasium gør det muligt at optage 1.g klasse mere end i 2006. Ørestad Gymnasium har ledig kapacitet i 2007, da der i 2005 kun startede 6 klasser (i lejede lokaler på Københavns Universitet). Derfor kan der placeres minimum en ekstra klasse på Ørestad Gymnasium i 2007.

Der vil således være den fornødne kapacitet i skoleåret 2007/08 til at imødekomme behovet.

 

Men allerede på kort sigt er der tale om et stærkt voksende kapacitetsunderskud, som inden for en meget kort årrække svarer til et 10-sporet gymnasium. For at sikre at der fortsat er et adækvat gymnasietilbud til københavnske unge foreslås, at forvaltningen optager drøftelse med Undervisningsministeriet, Region Hovedstaden og repræsentanter for de københavnske gymnasier med henblik på at afsøge muligheder og vilkår for tilvejebringelse af det fornødne og relevante gymnasietilbud til unge københavnere.

 

Hf-kapaciteten foreslås uændret fastsat til 11 spor, og der forventes fortsat ikke at blive mangel på hf-kapacitet på de københavnske hf-kurser.

 

Gymnasier og hf-kurser overtages af staten den 1. januar 2007. Det er således sidste gang Børne- og Ungdomsudvalget skal forholde sig til kapacitetsfastsættelsen på de københavnske gymnasier og hf-kurser. 

 

Der er fortsat ingen udveksling af gymnasieelever med Malmø Stad. Aftalen om betaling for udveksling af gymnasieelever over Øresund med Malmø er opsagt som følge af kommunalreformen.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Københavns Kommune skal sikre en kapacitet i et sådant omfang, at alle ansøgere, der opfylder optagelsesbetingelserne til gymnasiet og 2-årigt hf kan optages.

 

Københavns Kommune fastsætter på grundlag af gymnasiernes og hf-kursernes bygningsmæssige forhold det maksimale antal grundforløbshold eller klasser på det enkelte gymnasium/hf-kursus.

 

Københavns Kommune fastsætter endvidere det minimale antal elever/kursister, som skolen er forpligtet til at optage efter ansøgning.

 

Institutionens leder fastsætter det maksimale antal elever/kursister i klasserne og træffer beslutning om fordeling af eleverne i de enkelte klasser.

 

Ændringer i kapacitetsfastsættelsen skal finde sted inden den 1. november i det forudgående år for optagelsen og indberettes til Undervisningsministeriet.

 

Kommunen orienteres af de private gymnasier og hf-kurser inden den 1. oktober i det forudgående år om kapaciteten på disse.

 

Kapacitetsfastsættelsen er siden 2001 blevet fastsat med udgangspunkt i et fælles prognosegrundlag fra Gymnasiefordelingsudvalget og en enighed om en fælles kapacitetsfastsættelse i Storkøbenhavn.

 

Pr. 1. januar 2007 overgår de amtslige og kommunale gymnasier og hf-kurser til staten. Det er således sidste gang Københavns Kommune skal fastsætte kapaciteten på de københavnske gymnasier og hf-kurser. Kapacitetsfastsættelsen kommer således til at gælde for de selvejende gymnasier og hf-kurser i 2007.

 

Kapacitetsfastsættelsen for 2006

 

Prognosegrundlaget for skoleåret 2005/06 og fremover var behæftet med en større usikkerhed end hidtil, da det var uvist, hvordan reformerne pr. 1. august 2005 – bl.a. med bortfald af den sproglige linie og den matematiske linie - ville påvirke de unges valg af ungdomsuddannelse fremover. I 2005 steg søgningen og søgefrekvenserne til gymnasiet. I 2006 forventedes  uændrede søgefrekvenser og et stigende søgetal, som følge af de voksende ungdomsårgange. 

 

På baggrund af prognoserne for søgningen blev kapaciteten for 2006 forøget fra 51 spor og en ekstra klasse til 55 spor og 2 ekstra klasser - i alt 57 1. g klasser (Inkl. 1 Pre-IB-klasse på Nørre Gymnasium). Kapacitetsudvidelsen blev skabt ved at udvide kapaciteten på Ørestad Gymnasium fra 7 til 10 spor i de lejede lokaler på Københavns Universitet på Amager samt en kapacitetsudvidelse fra 8 til 9 spor på Nørre Gymnasium. Den samlede sporkapacitet blev dermed udvidet fra 51 til 55 spor. Hertil kom en ekstra kapacitet på en klasse på henholdsvis Rysensteen Gymnasium og Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF – hvilket gav en samlet kapacitet på i alt 57 1.g klasser (55 spor og 2 klasser inkl. Pre-IB på Nørre Gymnasium)).

 

Hf-kapaciteten blev uændret fastsat til 11 spor.

 

Klassekvotienter i 2006

Det mindste antal elever/kursister pr. 1.g og 1. hf-klasse, som gymnasiet/hf-kurset er forpligtet til at optage efter ansøgning blev uændret fastsat til 28. Østre Borgerdyd Gymnasium fik dog uændret dispensation til 24 elever pga. de særlige bygningsmæssige forhold.

Alle rektorerne fastsatte uændret den maksimale klassekvotient til 28    undtagen Østre Borgerdyd Gymnasium, hvor den uændret blev fastsat til 24.

Ørestad Gymnasium præciserede dog, at der planlægges med en klassekvotient på 28 elever i gennemsnit.

 

Søgetal og klassedannelse i 2006 på gymnasierne

Søgetal og klassedannelse i 2006 fremgår af bilag 2.

Det samlede søgetal til gymnasierne i Storkøbenhavn pr. 15. marts 2006 steg med 3,3 %. Der blev oprettet 185 klasser på de offentlige gymnasier – 6 flere end i 2005.

 

Københavns Kommune har igen i år haft den største stigning på 8,3 % og har oprettet 57 klasser – 4 mere end i 2005    og svarende til kapaciteten.

 

Frederiksberg Kommune har haft faldende søgetal – en tilbagegang på 8,7 % og har oprettet 15 klasser – 1 mere end i 2005. Set under et har Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune fortsat et søgetal, der overstiger kapaciteten – i år med 8 klasser (inkl. IB-søgetal og 1 IB-klasse). De overskydende ansøgere er fordelt til gymnasier i Københavns Amt. Københavns Amt har haft en stigning på 4,3 % og oprettede 113 klasser – 1 mere end i 2005.

 

Gymnasiesøgefrekvensen for københavnere er faldet en smule fra 49,0 til 48,5.

(jf bilag 4)

 

Der er fortsat ingen udveksling af gymnasieelever over Øresund med Malmø. Aftalen med Malmø Stad om betaling for gymnasieelever, som pendler over Øresund er opsagt som følge af kommunalreformen.

 

 

Forventninger om yderligere stigning i søgetallene til gymnasierne i 2007 og fremover

 

Den bygningsmæssige kapacitet på de københavnske gymnasier var i 2006 55 spor og 2 klasser -  inkl. 1 Pre-IB-klasse - svarende til i alt 57 klasser.

 

Den fortsat stigende søgning til de storkøbenhavnske gymnasier rummer mange københavnere, og det er derfor nødvendigt, at Københavns Kommune medvirker til at sikre den fornødne kapacitet. En del københavnske ansøgere kan optages på gymnasier udenfor Københavns Kommune. Det forventes, at Frederiksberg Gymnasium i Frederiksberg Kommune fra 2007 nedlægger deres hf-tilbud og udvider gymnas iekapaciteten med 2 klasser.

 

Der er dog fortsat et stort pres på kapaciteten i både Frederiksberg Kommune og i Københavns Amt, hvilket forøger behovet for en kapacitetsudvidelse på de københavnske gymnasier.

 

Efter den foreliggende prognose for tilgang af nye gymnasieelever i skoleåret 2007/2008 må det forudses, at der i 2007 skal tilvejebringes ny kapacitet ud over de nuværende 57 klasser med yderligere 2 klasser -  til i alt 59 klasser (inkl. 1 Pre-IB-klasse).

 

 

Gymnasiekapacitet – forslag til kapacitetsfastsættelse 2007

 

Rysensteen Gymnasium har på baggrund af bygningsmæssige ændringer ønsket en udvidelse af kapaciteten fra 6 spor og 2 klasser til 7 spor, hvilket giver en klasse mere i 2007.

 

Hertil kommer, at Ørestad Gymnasium har ledig kapacitet i 2007, da der i 2005 kun startede 6 klasser i lejede lokaler på Københavns Universitet. Derfor kan der placeres minimum en ekstra klasse på Ørestad Gymnasium i 2007.

 

Metropolitanskolen har hvert 3. år plads til en ekstra klasse – således i 2007.

 

Ørestad Gymnasium har overfor Børne- og Ungdomsforvaltningen fremsat ønske om at optage 2 ekstra spor ud over den planlagte kapacitet på 10 spor i 2007.

 

Forvaltningen kan ikke anbefale en sådan kapacitetsudvidelse i 2007. Københavns Kommune har gennem flere år arbejdet for at sikre elever til Metropolitanskolen og Vestre Borgerdyd Gymnasium, som har haft meget lav søgning og en høj andel af tosprogede elever. Begge gymnasier har fået tilført en stor andel af henviste elever, og begge gymnasier har bidraget til at sikre kapacitetsbehovet som følge af den stigende gymnasiesøgning. De to gymnasier er nu inde i en positiv udvikling i ansøgertallet. En overkapacitet i Københavns Kommune kan påvirke fordelingstallet til de to gymnasier, hvilket vil være en ugunstig situation i forbindelse med overgangen til selveje pr. 1. januar 2007.

 

Den samlede gymnasiekapacitet for 2007 foreslås fastsat til 56 spor og 3 ekstra klasser - i alt 59 klasser. Der er således tale om en udvidelse af gymnasiekapaciteten fra 2006 med  1 klasse på Rysensteen Gymnasium og udnyttelse af 1 ledig klasse  på Ørestad Gymnasium -  en stigning fra 57 til 59 klasser.

 

Med denne kapacitetsfastsættelse forventes der at være den fornødne kapacitet i 2007.

 

Men allerede på kort sigt er der tale om et stærkt voksende kapacitetsunderskud, som inden for en meget kort årrække svarer til et 10-sporet gymnasium. For at sikre at der fortsat er et tilstrækkeligt gymnasietilbud til københavnske unge foreslås, at forvaltningen optager drøftelse med Undervisningsministeriet, Region Hovedstaden og repræsentanter for de københavnske gymnasier med henblik på at afsøge muligheder og vilkår for tilvejebringelse af det fornødne og relevante gymnasietilbud.

 

Såfremt søgningen mod forventning nødvendiggør oprettelse af flere end de 59 klasser i 2007, vil sådanne klasser kunne placeres på Ørestad Gymnasium. Det bliver sandsynligvis Gymnasiefordelingsudvalgene i Region Hovedstaden, som skal træffe en sådan afgørelse.

 

 

Hf-kapaciteten og søgetal i 2006

Kapaciteten på hf blev for 2006 uændret fastsat til 11 spor.

Søgetal og klassedannelse på 2-årigt hf i 2006 fremgår af bilag 3.

 

Søgetallene til hf i Storkøbenhavn pr. 15. marts 2006 er faldet med 1 % og der er uændret oprettet 45 klasser. Københavns Kommune havde det største fald i søgetallet på 13,9 % og har uændret oprettet 11 hf-klasser. Københavnernes hf-frekvens faldt fra 18,3 til 15,4. De københavnske hf-kursers søgning svarer til 8 – 9 klasser – 2 – 3 klasser færre end kapaciteten. Frederiksberg Kommune har haft faldende søgning på 2,6 % og har uændret oprettet 14 hf-klasser. De frederiksbergske hf-kursers søgning svarer til 19 klasser – 4 flere end kapaciteten.

 

Set under et har de københavn ske og frederiksbergske hf-kurser i 2006 en kapacitet på 24 1.hf-klasser og en søgning svarende til 28 1.hf-klasser. Hertil kommer, at Frederiksberg Kommune i 2007 stopper optaget til den 2-årige hf på Frederiksberg Gymnasium, hvorfor der forventes at blive brug for kapaciteten på de københavnske hf-kurser.

 

Københavns Amt har haft en fremgang på 8,9 % og har uændret oprettet 20 hf-klasser.

 

Københavnernes hf-søgefrekvens er faldet fra 18,3 til 15,4 i 2006.

 

Forventninger om uændrede søgetal til hf i 2007

På baggrund af de faldende søgetal til de københavnske og frederiksbergske hf-kurser i 2006 forventes uændrede søgetal i 2007.

 

Hf-kapacitet – forslag til kapacitetsfastsættelse for 2007

På baggrund af det samlede søgetal i 2006 i Storkøbenhavn og søgetallet til de københavnske hf-kurser i 2006, foreslås en uændret kapacitet på 11 klasser på de københavnske hf-kurser  2007.

 

Hf-kapaciteten i Frederiksberg Kommune nedsættes fra 14 til 12 hf-spor. De faldende søgetal til de københavnske og frederiksbergske hf-kurser i kombination med  ledig hf-kapacitet i Københavns Amt sikrer, at alle hf-ansøgere også i de kommende år vil kunne optages uden problemer.

 

Der er således ikke behov for en ændring af hf-kapaciteten på de københavnske hf-kurser.

 

Hf-kapaciteten for Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og HF-Centret Efterslægten samtænkes med gymnasiekapaciteten på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF.

 

Klassekvotienter

Det mindste antal elever/kursister pr. 1.g og 1. hf-klasse, som gymnasiet/hf-kurset er forpligtet til at optage efter ansøgning foreslås uændret fastsat til 28. Østre Borgerdyd Gymnasium har uændret dispensation til 24 elever pga. de særlige bygningsmæssige forhold.

 

Den maksimale klassekvotient

Ifølge optagelsesbekendtgørelsen fastsætter rektor den maksimale klassekvotient og fordeler eleverne i klasserne.

 

Rektorerne har i modsætning til tidligere år fastsat den maksimale klassekvotient forskelligt for 2007. Hidtil har den været fastsat til 28 på alle gymnasier – undtagen på Østre Borgerdyd Gymnasium, hvor den var fastsat til 24 på grund af de bygningsmæssige rammer.

 

Som følge af gymnasiereformen skal eleverne tilkendegive ønske om studieretning, når de optages i gymnasiet. I forbindelse med fordelingen af elever på ønskede studieretninger har en maksimal klassekvotient på 28 elever været begrænsende for rektorernes mulighed for at imødekomme elevernes valg af studieretning, f.eks. så der kan være flere end 28 elever i en klasse, mens der er færre end 28 elever i en anden, således at gennemsnittet fortsat er 28.

 

Rektorerne ønsker i 2007 at have mulighed for at imødekomme flest mulige elevønsker. Den maksimale klassekvotient er fastsat forskelligt på de enkelte gymnasier og hf-kurser - afhængig af de muligheder, de fysiske rammer giver.

 

Den maksimale klassekvotient i 2007:

HF-Centret Efterslægten og Ørestad Gymnasium: 32

Metropolitanskolen og Nørre Gymnasium: 31

Rysensteen Gymnasium, Sankt Annæ Gymnasium og Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF: 30

Christianshavns Gymnasium: 29

Østre Borgerdyd Gymnasium: 26

< ![if !supportEmptyParas]> 

Det skal understreges, at der med en enkelt undtagelse fortsat planlægges med en maksimal klassekvotient, som i gennemsnit er 28 (24 for Østre Borgerdyd), og at dette også er forudsætningen for den økonomiske ramme til gymnasierne.

 

Gymnasierne tildeles i 2007 økonomi fra staten ud fra 2006-budgettet – tillagt eventuel opskrivning som følge af nye klasser.

 

 

Forslaget til kapacitetsfastsættelse fremgår af nedenstående oversigt.

 

 

Oversigt over forslag til kapacitetsfastsættelse på de københavnske gymnasier og hf-kurser i skoleåret 2007/2008:

 

Gymnasiekapacitet:                                Spor og klasser

Christianshavns Gymnasium  7*+1 ekstra klasse

Metropolitanskolen                                     6 +1 ekstra klasse

Nørre Gymnasium                                       9 (inkl.1 Pre-IB-kl.)

Rysensteen Gymnasium                               7

Sankt Annæ Gymnasium                             6 

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF          6*

Østre Borgerdyd Gymnasium                      5

Ørestad Gymnasium                                    10 + 1 ekstra klasse

 

i alt                                                            56 spor (inkl. Pre-IB)+ 3 ekstra kl. = 59 klasser 

 

 

* De 2 gymnasier markeret med en stjerne har ud over sporkapaciteten en ekstra kapacitet på 1 klasse pr. stjerne, som i 2007 er udnyttet.

 

 

Hf-kapacitet:

(2/3-årigt hf)

                                                               spor:

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF     4 

 

HF-Centret Efterslægten                          7  

 

i alt                                                          11 spor 

 

 

                                                                                                                                              

 

Økonomi

Gymnasier og hf-kurser overgår pr. 1.januar 2007 til selveje under staten. Et øget klassetal og en øget kapacitet i 2007 får derfor ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

 

 

Høring

Sagen forelægges for Gymnasie- og HF-Rådet den 13. september 2006. Eventuelle bemærkninger og synspunkter eftersendes.

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

  • Bilag 1: Notat fra Planlægningsafdelingen om gymnasie-/hf-kapacitet
  • Bilag 2: Søgetal og klassedannelse på gymnasier i 2002
  • Bilag 3: Søgetal og klassedannelse på hf i 2006
  • Bilag 4: Søgefrekvenser til gymnasiet og hf
  • Bilag 5: Høringssvar fra Gymnasie- og HF-Rådet

 

 

 

                                              Else Sommer

                                                                                          Tine Bak


 

Til top