Mødedato: 18.01.2006, kl. 08:15

Tilfredshedsundersøgelse på dagplejeområdet

Se alle bilag

Tilfredshedsundersøgelse på dagplejeområdet

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 18. januar 2006

 

 

5.      Tilfredshedsundersøgelse på dagplejeområdet

  J.nr. 290623

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      tilfredshedsundersøgelsen blandt dagplejens forældre i Københavns Kommune tages til efterretning

 

 

RESUME

Indstillingen giver en kort præsentation af den kommunale dagpleje i Københavns Kommune og en beskrivelse af tilfredshedsundersøgelserne blandt dagplejens forældre. Desuden præsenteres den nye tilfredshedsundersøgelse på området.

 

Tilfredshedsundersøgelsen er vedlagt indstillingen som bilag. Af rapporten fremgår, at 94% af forældrene i dagplejen er tilfredse eller meget tilfredse med den kommunale dagpleje.

 

Undersøgelsen er gennemført internt i forvaltningen, og et overslag over udgifterne viser, at den koster ca. 80.000 kr. årligt.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Den kommunale dagpleje er et almindeligt dagtilbud på linie med daginstitutioner. Ordningen består i, at en dagplejer passer tre eller fire børn i eget hjem. Personalet er ansat under en fast overenskomst, og de kan kun opsiges efter gældende regler på området.

 

I Københavns Kommunes dagpleje var der i december 2005 i alt 837 pladser.

 

Det er forvaltningens vurdering, at dagplejen fungerer som et attraktivt alternativ til almindelige daginstitutioner for en række forældre, og det fremhæves ofte på plussiden af kommunen s forældre, at der er en bred vifte af tilbud at vælge imellem.

 

Modsat traditionelle daginstitutioner defineres den kommunale dagpleje ikke ved, at der er en kendt fysisk lokalitet, hvor et bestemt antal børn kan opholde sig. Derimod består ordningen i, at en person via sin ansættelse stiller eget hjem til rådighed for børnene. Det betyder, at det i høj grad er forældrenes efterspørgsel og mulighederne for rekruttering af personale, der afgør pladskapaciteten i dagplejen på ethvert givent tidspunkt. Af samme grund er det meget vigtigt at have et konstant fokus på, hvordan forældrene i dagplejen opfatter ordningen og, hvad de finder specielt attraktivt ved denne.

 

Den kommunale dagpleje skal som alle kommunens dagtilbud leve op til de gældende regler inden for økonomi og pædagogik. Områdets pædagogiske mål og rammer er formuleret i Pædagogisk Perspektivplan, som er udformet i et samarbejde mellem forældre, pædagogisk personale, politikere og forvaltning. Derudover har dagplejen selv formuleret en mad- og måltidspolitik gældende for alle dagplejere, der sætter fokus på sund og økologisk kost til alle børn i dagplejen.

 

Den kommunale dagpleje i København har også et fast kursusforløb for alle dagplejere, inden de starter som dagplejere samt løbende i deres karriere som dagplejere.

 

For at bevare et konstant fokus på netop forældrenes holdninger til dagplejen blev det i foråret 2003 besluttet at måle forældrenes tilfredshed med deres barns dagpleje årligt. Målene skal fungere som en ledetråd for, hvordan dagplejen fremover skal udvikle sig, hvad der skal bevares, hvad der skal ændres og hvad der skal fokuseres på.

 

Undersøgelserne gennemføres via spørgeskemaer. Spørgeskemaet gives til alle forældre, når deres barn holder op i dagplejen. Skemaerne skulle indsamles løbende, men afrapporteres en gang årligt.

 

Fordelene er, at de forældre, som udfylder spørgeskemaet, kender til dagplejen. De har oplevet et helt forløb, og samtidig er der, fordi undersøgelsen er fortløbende, mulighed for at måle på, hvordan forældreholdningerne udvikler sig, og om dagplejen er i stand til at holde det høje niveau, som den første undersøgelse (december 2004) dokumenterede.

 

Vedlagte rapport er nr. 2. Den løber fra august 2004 til august 2005. Langt de fleste resultater i denne undersøgelse ligger i tråd med resultaterne fra sidste undersøgelse, derfor beskrives 2004-undersøgelsen kun i de tilfælde, hvor der er mærkbar forskel i resultaterne.

 

Undersøgelsen er en totalundersøgelse, det vil sige, at alle de forældre, der har anvendt dagplejen i den pågældende periode, har fået tilsendt et spørgeskema. Der er 43% af de forældre, hvis børn er holdt op i dagplejen, der har indsendt en besvarelse.

 

I selve rapporten er der i afsnit to en sammenfatning af alle de overordnede konklusioner. 94% af de forældre, der har anvendt dagplejen i den pågældende periode er alt i alt meget tilfredse eller tilfredse med dagplejen. Undersøgelsens øvrige konklusioner skal læses i lyset heraf.

 

Udover denne rapport vil der primo 2006 udkomme en rapport om dagplejepersonalets opfattelse af rammer og indhold i den kommunale dagpleje i København. Begge undersøgelser bruges som afsæt for kvalitetsudvikling af dagplejen.

 

 

Økonomi

Undersøgelsen kostede i 2005 ca. 80.000 kroner at gennemføre. Udgifterne var ligeligt fordelt på lønudgifter og øvrige udgifter. Dagplejens bruttobudget 2005 var på ca. 167 mio. kr.

 

Udgifterne afholdes inden for dagplejens økonomiske ramme på konto 5.11.1. Sagen har ingen direkte økonomiske konsekvenser ud over dagplejens ramme, da rapporten er udarbejdet i forvaltningen (tidligere Kontoret for Børnepasning og Sundhed, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen).

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes

 

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Rapport om forældrenes tilfredshed i dagplejen i Københavns Kommune

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                              Jan Dehn


 

Til top