Mødedato: 15.05.2024, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Temadrøftelse om Børnesundhedsprofilen 2023

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget godkendte på sit møde den 17. januar 2024 et medlemsforslag stillet af Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet om afholdelse af en temadrøftelse vedr. resultaterne i Børnesundhedsprofilen 2023.

Børnesundhedsprofilen er gennemført to gange i 2021 og 2023. Den viser i korte træk at størstedelen af børnene har det godt, men at der også er områder, hvor trivslen og fællesskaberne er under et stort pres. Resultaterne indgår i forvaltningernes og skolernes arbejde med børn og unges trivsel, fritid og sundhed.

Som optakt til udvalgets temadrøftelse af resultaterne bliver der en kort præsentation af de overordnede resultater fra forvaltningen samt indlæg fra hhv. Damhusengens Skole og Lundehus Skole, der aktivt arbejder med forebyggelse på baggrund af resultater og data fra Børnesundhedsprofilen.

Udvalget har bedt om at drøftelsens fokus bl.a. er på forskelsbehandling og digital adfærd.

Om Børnesundhedsprofilen 2023:

Størstedelen af børnene i København svarer, at de har det godt derhjemme, i skolen, og i fritiden, og på flere områder er der en positiv udvikling fra 2021 til 2023. Det gælder især blandt de ældre børn, hvor der ses et øget fysisk aktivitetsniveau, og hvor færre benytter skærm lige inden sengetid.

Modsat ses der også en betydelig negativ udvikling på flere områder siden 2021. Det gælder blandt andet i forhold til forskelsbehandling, hvor flere børn oplever at blive forskelsbehandlet end i 2021.

Forskelsbehandling

Lidt mere end hver fjerde af de københavnske børn i hhv. 6. og 9. klasse angiver, at de har oplevet forskelsbehandling inden for de sidste to måneder. For 6. klasse er det en tydelig stigning fra 2021, hvor hvert femte barn oplevede forskelsbehandling. I 2023 oplever flere piger end drenge i 6. klasse at blive forskelsbehandlet, mens der ikke er forskel mellem drengene og pigerne i 9. klasse. Eleverne angiver ”køn”, ”udseende” og ”fødeland og/eller hudfarve”, som de hyppigste årsager til forskelsbehandling.

Digital adfærd

Børnesundhedsprofilen 2023 viser, at fire ud af fem københavnske børn i 6. og 9. klasse altid eller for det meste er med i de online fællesskaber, de kunne tænke sig. Resultaterne viser samtidig at omkring 20 % i 3., 6. og 9. klasse har fået beskeder, billeder eller videoer, som har gjort dem kede af det, bange eller vrede, hvilket er en stigning fra 2021.

Andelen af børn i 3. klasse, der har deres egen mobil er faldet markant fra 71 % i 2021 til 60 % i 2023.

Børnesundhedsprofilen er finansieret af midler fra Budget 2021. Den nuværende bevilling udløber ved udgangen af 2024.

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 15. maj 2024:

Temadrøftelsen blev afholdt, idet udvalget på foranledning af Socialistisk Folkeparti ønskede et notat der belyser de elever i 9. klasse som anvender klubtilbud via de tilgængelige data forvaltningen i forvejen er i besiddelse af.

Til top