Mødedato: 15.05.2024, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Opfølgning på medlemsforslag i BUU om understøttelse af initiativer for LGBT+mindretallet

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget har bedt om en sag med initiativer, der kan understøtte LGBT+ mindretallets trivsel i folkeskolen og forslag til, hvordan seksualundervisningen kan understøtte mangfoldighed og styrke repræsentation mv. Hvis der skal iværksættes nye indsatser, vil det kræve finansiering.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at initiativer, der kan fremme LGBT+ mindretallets trivsel i folkeskolen, tages til efterretning,
  2. at forslag til, hvordan seksualundervisningen kan understøtte mangfoldighed og styrke repræsentation mv. tages til efterretning, og
  3. at ”Medlemsforslag om understøttelse af initiativer for LGBT+ mindretallet” godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 7. februar 2024 hermed er håndteret.

Problemstilling

BUU godkendte på udvalgsmødet den 7. februar 2024 et medlemsforslag fra Alternativet (bilag 1). Forvaltningen blev i den forbindelse bedt om at pege på initiativer, der kan fremme LGBT+mindretallets trivsel i folkeskolen og at inddrage de forskellige københavnske fagaktører i udpegningen af initiativer. Derudover skal initiativerne inkludere forslag til, hvordan seksualundervisningen samt undervisningen i fag som dansk, historie, samfundsfag, religion og sprogfagene kan understøtte mangfoldighed og styrke repræsentation samt forståelse af forskellige kønsidentiteter, seksuelle orienteringer, familiestrukturer mm.

Løsning

Rapporten ”Stop diskrimination i skolen” udkom i 2021 fra LGBT+ Danmark og LGBT+ Ungdom og viser bl.a., at LGBTQ+ elever generelt trives dårligere og udsættes for diskrimination i folkeskolen. Dette billede går igen i VIVEs rapport fra 2024 ”LGBT+ elevers trivsel og mentale sundhed samt oplevelser af mobning, vold, chikane og diskrimination”. Københavns Børnesundhedsprofil viser desuden en stigning i antallet af elever, der oplever sig forskelsbehandlet pga. køn, oprindelse eller seksualitet.

 

Initiativer der kan fremme LGBT+ mindretallets trivsel i folkeskolen

Overordnet peger eksperter og fagaktører på, at LGBT+ mindretallets trivsel i folkeskolen skal understøttes af en grundlæggende mangfoldig tilgang i skolen, hvor der aktivt arbejdes med inkluderende læringsmiljøer og styrket repræsentation samt klare politikker og procedurer for, hvordan mobning og diskrimination håndteres. Det forudsætter, at der systematisk arbejdes med et bredt og inkluderende børnesyn i alle fag samt en inkluderende seksualundervisning, som bygger på forståelse af forskellige kønsidentiteter, seksuelle orienteringer, familiestrukturer mm. I bilag 2 er der beskrevet en række initiativer, der er drøftet med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen (SUF) og Ligestillingsenheden i ØKF. SUF har et mangeårigt samarbejde med Sex & Samfund og LGBT+ Danmark og er løbende i dialog med dem om indsatser, der kan være med til at fremme LGBT+ mindretallets sundhed og trivsel, herunder også i grundskolen. I samarbejde med Sex & Samfund tilbyder SUF supplerende seksualundervisning i 4.-10. klasse, og i samarbejde med LGBT+ Danmark tilbyder SUF opkvalificering i LGBT+ kompetencer til fagpersonale, der arbejder med børn og unge. Begge indsatser er finansieret til og med 2026 af Sundheds-og Omsorgsudvalgets bevilling til seksuel sundhed. Ligestillingsenheden har ligeledes løbende i dialog aktører og organisationer på området bl.a. LGBT+ Danmark, Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn mv.

De drøftede initiativer omfatter

  • kompetenceudvikling,
  • værdigrundlag og antimobbestrategi,
  • inkluderende undervisningsmateriale,
  • synliggørelse og fejring af mangfoldighed

Sagen omfatter ikke initiativer i dagtilbud.

 

Seksualundervisning i fagene

Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab (omtales som seksualundervisning) starter i 0. klasse og fortsætter hele vejen op gennem skoleforløbet som en del af skolens øvrige fag. Ligesom for skolens øvrige fag, findes der Fælles Mål, læseplan og vejledning for seksualundervisningen, hvoraf det fremgår at seksualundervisningen bl.a. skal understøtte elevernes forståelse af mangfoldighed, normer og rettigheder samt forståelse af forskellige kropsidealer, kønsidentiteter, seksuelle orienteringer, familiestrukturer mm. Integrationen i fagene understøtter det tværfaglige fokus, som er særlig karakteristisk for seksualundervisningen. Det er således helt grundlæggende for seksualundervisningen, at undervisningen integreres i skoles øvrige fag. Hvordan og hvornår de tværfaglige forløb bedst tilrettelægges afhænger altid af den enkelte lærers planlægning af, hvad der er relevant og meningsfuldt på de enkelte klassetrin og under hensyntagen til de deltagende elevers forudsætninger, modenhed mv.

Der findes mange forskellige undervisningsmaterialer og forløb og inspiration til, hvordan skolerne kan arbejde med mangfoldighed og styrke repræsentation samt forståelse af forskellige kønsidentiteter, seksuelle orienteringer, familiestrukturer mv. i fagene. Det er typisk gratis for skolerne at benytte og udbydes bl.a. af Sex og Samfund og LGBT+ Danmark, ligesom der er inspiration at hente på EMU’en (Børne- og Undervisningsministeriets digitale læringsportal), Dansk Center for Undervisningsmiljø, SSF-kompasset mv.

Ovennævnte supplerende seksualundervisning er et eksempel på undervisning, som skolerne gratis kan bestille. Undervisningen er et supplement til den obligatoriske seksualundervisning og varetages af Sex & Samfunds underviserkorps. Den er dialog-baseret og normkritisk og sætter fokus på mangfoldighed og inkluderende fællesskaber.

Sex & Samfunds seks grundprincipper for god seksualundervisning kan være et udgangspunkt for, hvordan man arbejder med seksualundervisning i fagene, jf. foreningens underviserportal.

BUU besluttede den 17. januar 2024 en strategi om styrket seksualundervisning, som peger på, hvordan skolerne kan løfte opgaven og leve op til krav og indhold i seksualundervisningen. Skolerne beslutter selv, hvordan de vil arbejde med strategien. Strategien peger på, hvordan man kan implementere en systematisk og inkluderende seksualundervisning, der understøtter mangfoldighed, styrke repræsentation og giver eleverne forståelse af forskellige kønsidentiteter, seksuelle orienteringer, familiestrukturer mm.

Politisk handlerum:

BUU kan bede forvaltningen udarbejde et budgetnotat med finansiering af et eller flere initiativer. BUU kan bede forvaltningen udarbejde et budgetnotat om understøttelse af skolernes implementering af strategi for styrket seksualundervisning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                                 Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 15. maj 2024:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt.

Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Alternativet tilsluttede sig: ”Vi ser gerne at forvaltningen går i dialog med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen om anvendelsen af midler på området”.

Til top