Faglighedsdrøftelse om kvalitetsudviklingen på dagtilbudsområdet
Byens dagtilbud er fortsat generelt af god kvalitet, tilsynet er justeret og mere fintmasket og viser, at der er lidt færre højkvalitetsdagtilbud og at flere dagtilbud får en særlig indsats. Udvalget skal med denne sag drøfte kvalitetsudviklingen på 0-6 årsområdet, drøfte tema til dialogmøde med forældrebestyrelser, samt træffe beslutning om at de tidligere beslutninger vedr. indsatser til styrket forældresamarbejde kan ændres af forvaltningen efter behov.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at kvalitetsudviklingen på dagtilbudsområdet tages til efterretning,
- at der besluttes et tema for dialogmødet med bestyrelserne på dagtilbudsområdet den 2. oktober 2024 og
- at arbejdet med tiltagene under "Styrket forældresamarbejde" kan ændres af forvaltningen ved behov.
Problemstilling
Udvalgets strategi ”Vores børn – Københavns fremtid” fastlægger den overordnede retning for arbejdet med udviklingen af kvaliteten på 0-6 årsområdet. Udvalget drøfter hvert år udviklingen og bliver på mødet præsenteret for centrale data om kvaliteten af de københavnske dagtilbud.
Udvalget holder ligeledes årligt et dialogmøde med forældrebestyrelserne, og udvalget kan beslutte et tema på baggrund af kvalitetsdrøftelsen.
Tiltagene under Styrket forældresamarbejde har nu kørt i to år (jf. bilag 3). Da flere af tiltagene ikke længere er aktuelle og som led i afbureaukratisering foreslås det, at forvaltningen får mulighed for at ændre på indsatserne.
Løsning
Data viser overordnet, at kvaliteten fortsat er god i de københavnske dagtilbud. Det nye justerede tilsyn er blevet mere fintmasket, så flere daginstitutioner, der har brug for en ekstra indsats, observeres tidligere end før. Samtidig viser forvaltningens data, at dagtilbudsledelsesuddannelsen virker og bidrager til at højne kvaliteten i et bredt udsnit af dagtilbuddene, både dem, der i forvejen var af høj kvalitet, samt dem, der har et udviklingspotentiale. Derudover kan det konstateres at kun halvdelen af de børn, der har sproglige vanskeligheder som treårige, opfanges og hjælpes inden de testes igen som femårige, hvilket kalder på øget fokus på problematikken både lokalt og i ledelsesstrengen. Videre kan vi se at det er en forholdsvis lille andel af børnene, der segregeres i specialtilbud, eller har behov for særlige, varige indsatser. Uddybende viser data:
Tilsynet viser, at kvaliteten fortsat generelt er god, og opfanger enheder, der har behov for udvikling
Generelt viser tilsynet, at der er god kvalitet i de fleste dagtilbud. Samtidig er tilsynskonceptet blevet justeret med blandt andet en udvidelse af vurderingskategorierne fra tre til fire (jf. BUU 12. oktober 2022). Formålet med denne justering var at få et mere fintmasket net til opsporing af dagtilbud med behov for at arbejde med kvaliteten med henblik på at understøtte et kvalitetsløft i endnu flere dagtilbud. Fra 2022 til 2023 er antallet af dagtilbud, som skal arbejde målrettet med kvaliteten, derfor som forventet steget fra 3 pct. (11 stk.) til 6 pct. (22 stk.), og samtidig er der sket et fald i dagtilbud med den højeste vurdering i tilsynet fra 35 pct. (124 stk.) til 28 pct. (101 stk.).
Dagtilbudsledelsesuddannelsen virker efter hensigten
Data fra dagtilbudsledelsesuddannelsen viser, at kvaliteten forbedres for de institutioner, der har deltaget, hvor ledelse og medarbejdere arbejder systematisk sammen om en pædagogisk analyse og efterfølgende forandringer. Styrket faglig ledelse er med til at højne kvaliteten af læringsmiljøerne i dagtilbud, og det skaber mærkbare forbedringer for børnene, når ledere og medarbejdere samarbejder ud fra tydelige mål og systematisk anvender data.
Halvdelen af børn med sproglige udfordringer løftes fra 3 til 5 år
Omkring halvdelen af børnene i københavnske dagtilbud med sproglige udfordringer som treårige løftes sprogligt efter to år med en særlig eller fokuseret indsats. Sammenlignet med 2022 kan der i 2023 ses en lille stigning i andelen af børn, der havde sproglige udfordringer som 3-årige, som stadig vurderes sprogligt udfordrede som femårige. Dette kalder på et udvidet fokus på området, både lokalt og i ledelsesstrengen, samt datamæssigt, så andelen af børn, der opnår bedre sprog, kan hæves yderligere inden de starter i skole.
Lille stigning i andelen af børn i særlige dagtilbud
To tredjedele af de børn, der starter i specialskole/-klasserække i børnehaveklassen, kommer fra et alment dagtilbud eller basispladser. Derudover kommer en tredjedel fra et af kommunens særlige dagtilbud/ specialdagtilbud. Andelen af børn i særlige dagtilbud er svagt stigende fra 0,5 % i 2019 til 0,7 % i 2023.
Dialog med forældrebestyrelser på dagtilbudsområdet d. 2. oktober 2024
Udvalget holder årligt et dialogmøde med forældrebestyrelsesmedlemmer på dagtilbudsområdet. Udvalget skal beslutte, hvad temaet skal være for årets møde den 2. oktober 2024.
Dialogmødet i 2023 omhandlede god pædagogisk praksis og overgangen til skole samt et særligt fokus på rekruttering og fastholdelse. I 2022 handlede mødet især om BUU-strategien, budgetaftalen for 2023 og det gode forældresamarbejde.
Udvalget kan fx beslutte at bruge det samme tema, der blev brugt på skoleområdet, hvor der er fokus på et styrket og mere effektivt forældresamarbejde. Det er også en mulighed at drøfte overgange til KKFO og skole, sprogudvikling i dagtilbud eller fastholdelse af børn i almenmiljøer.
Varetagelsen af opgaver under ”et løft til forældresamarbejdet i dagtilbud”
BUU godkendte på sit møde den 19. maj 2021 en række meget konkrete tiltag til at styrke forældresamarbejde og forældreindflydelse i dagtilbud inden for den eksisterende ramme. Beslutningen omfattede godkendelse af initiativet "Et løft til forældresamarbejdet i dagtilbud", som har til formål at styrke både det brede forældresamarbejde og samarbejdet i råd og bestyrelser. Tiltagene har nu kørt i to år, og der er behov for at udskifte tiltagene ud fra, hvad der løbende er efterspørgsel på fra forældrene og dagtilbuddene. Eksempelvis har der været meget lille fremmøde til videnssaloner og de områdevise dialogmøder for forældrebestyrelserne. Det foreslås, at forvaltningen fremadrettet kan håndtere og justere indsatserne, så enkeltstående ændringer ikke skal behandles af udvalget. Dette vil bidrage til en generel afbureaukratisering, og det vil gøre tiltagene mere effektive og efterspurgte, i det man kan målrette dem mod lokale behov og ønsker.
Politisk handlerum
Udvalget kan på baggrund af drøftelsen bede om yderligere analyser eller budgetnotater til brug for forhandlingerne om budget 2025.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Næste gang BUU får en samlet status på kvalitetsudviklingen på dagtilbudsområdet er i forbindelse med kvalitetsrapporten i juni 2025.
Forvaltningen tilrettelægger dialogmødet mellem BUU og forældrebestyrelserne i dagtilbud ud fra de temaer udvalget peger på.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets Beslutning på mødet den 14. august 2024:
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt, idet udvalget pegede på a) overgange til KKFO / skole og b) sprogudvikling i dagtilbud som temaer til dialogmødet med forældrebestyrelser den 2. oktober 2024.
I tilknytning til indstillingens 3. at-punkt godkendte udvalget uden afstemning følgende ændringsforslag fra Socialistisk Folkeparti:
”3. at anbefalinger for styrket forældresamarbejde og forældreindflydelse (bilag 2) revideres i samarbejde med klyngebestyrelser og forældreråd, KFO og medarbejderorganisationerne”.