Mødedato: 13.05.2009, kl. 13:00
Afbureaukratisering og udfordringsret
Se alle bilag
Til top
Afbureaukratisering og udfordringsret
3. Afbureaukratisering og udfordringsret (2009-58909)
Udvalget skal tage stilling til Børne- og Ungdomsforvaltningen iværksatte i 2007 en omfattende afbureaukratiserings-indsats på baggrund af en række fokusgruppeinterview. En del tiltag er gennemført og der påtænkes yderligere initiativer, som udvalget her orienteres om.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at udvalget tager status på afbureaukratisering til efterretning
at udvalget indstiller til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, at de vedlagte ansøgninger til udfordring af forskellige statslige og overenskomstmæssige regler godkendes
Problemstilling
Kravene til institutionsledere og skoleledere har været støt stigende de seneste år. Kravene om i højere grad at kunne dokumentere kvalitet og effekt i arbejdet med børn og unge har sammen med en øget detailstyring øget presset på lederne af de decentrale enheder på Børne- og Ungdomsområdet.
De mange krav og bindinger og usikkerhed om kravene skaber frustrationer for de decentrale ledere, som i praksis oplever en reduceret metodefrihed og mindre frihed til selv at indrette opgaveløsningen på den decentrale enhed. Forvaltningen har på baggrund heraf igangsat en række initiativer med det formål at lette de administrative byrder for decentrale ledere. I denne indstilling præsenteres en status på disse initiativer. I forlængelse heraf fremlægges ansøgninger til Indenrigs- og Socialministeriet om udfordringsretten.
Løsning
Status på afbureaukratiseringstiltagene
Gennem en indledende afdækning i fokusgrupper blev der identificeret syv forbedringsområder indenfor kategorierne administrative kerneopgaver, supportering af skoler og institutioner samt struktur/organisering. Senere bekræftede rapporterne om psykisk arbejdsmiljø og RedAssociates-rapporten om det decentrale ledelsesrum resultaterne fra BUFs egen afdækning. Der blev derfor iværksat initiativer, der førte til:
Etablering af en administrativ supportmodel i BUF
Etablering af en administrativ opgaveløsningsportal på KKnet med direkte adgang til redskaber og personlig support
Forenkling af kommunikationsstrukturen via ugepakken
Et formaliseret intro-forløb for nye ledere og
En brugervenlig portal der understøtter løn- og personaleopgaver.
Disse indsatser har i et vist omfang imødekommet skoler og institutioners udfordringer i forhold til de administrative processer internt i BUF. De er da også blevet positivt modtaget blandt lederne og er under fortsat implementering og udvikling.
Nedenfor præsenteres nogle af de yderligere tiltag, som også er igangsat i afbureaukratiseringsprocessen. De spiller sammen med de øvrige tiltag, der blev vedtaget af BUU den 15. april d.a. mhp. forbedring af ledernes psykiske arbejdsmiljø,
Kortlægning af det lokale ledelses- og selvforvaltningsrum
Forvaltningen har i efteråret 2008 gennemført et arbejde med at kortlægge de krav og bindinger, der danner rammerne for skoleledere og institutionsledernes ledelses- og selvforvaltningsrum. Heri afdækkes alle de krav, bindinger og forventninger til lederen, som fremgår af henholdsvis lovgivning, overenskomster, politiske beslutninger i Borgerrepræsentationen og Børne- og Ungdomsudvalget samt administrative retningslinjer fra Københavns Kommune og Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Kortlægningen synliggør, hvor kompleks en verden en decentral leder i Københavns Kommune agerer i. Forvaltningen har på baggrund af kortlægningen udarbejdet en mere kortfattet håndbog, der beskriver det lokale ledelses- og selvforvaltningsrum for ledere (Udkast kan ses på aflæggerbord). Håndbogen vil efterfølgende blive gjort tilgængelig for alle institutions- og skoleledere.
Hensigten med håndbogen er at give institutionsledere og skoleledere en klar og præcis angivelse af, hvad der forventes af dem som leder af en decentral enhed og, hvilke rammer og regler der gælder for deres ledelses- og selvforvaltningsrum.
Regelforenklinger og regelsanering
Som en del af kortlægningen af ledernes forpligtelser er der samtidig søgt efter forældede eller overflødige regler og efter beslutninger, som kan annulleres mhp. at frigive tid til kerneydelsen og give lederne et større ledelses- og selvforvaltningsrum.
Forslag til regelforenklinger er vedlagt i bilag A. Listen er testet i nye fokusgruppeinterviews og drøftelser med institutionsledere og skoleledere. Der er alene tale om en liste over bestemmelser og beslutninger, som det set fra et administrativt synspunkt eller ud fra et ønske om et større decentralt ledelsesrum er muligt at afskaffe. Forvaltningen arbejder videre med de konkrete forslag.
De mange kommunale beslutninger og regler, der gælder for decentrale ledere, vil blive samlet ét sted, fx i bilag til styrelsesvedtægterne for folkeskoler og dagtilbud.
Etablering af forsøgsordninger ved brug af udfordringsretten
Via udfordringsretten i Regeringens afbureaukratiseringsprogram har institutioner og skoler mulighed for på forsøgsbasis at blive fritaget for nogle af de gældende statslige og lokale regler og overenskomstbestemmelser for at afprøve nye måder at gøre tingene på. Formålet er at give mulighed for at lette det arbejde, der er tynget af procesregler. Det vil sige regler, der fastlægger bestemte procedurer for opgavevaretagelsen.
Forvaltningen har indkaldt forslag fra institutioner, skoler og forvaltningen til hvilke statslige eller overenskomstmæssige regler, som kan udfordres. Der er som følge af disse forslag udarbejdet 11 ansøgninger, der nu fremlægges til godkendelse.
Nedenfor er nævnt emnerne for ansøgningerne (tallene i parentes henviser til ansøgningens nummer i bilaget). De førstnævnte ansøgninger inden for hver gruppe rummer de mest principielle forhold som udvalget skal tage stilling til.
På skoleområdet er der forslag om forsøg med ophævelse af det frie skolevalg (10), gratis mad til fattige børn (8), mulighed for at 10. klasse udelukkende kan udbydes i ungdomsskolen (9), etablering af arabisk som tilbudsfag (6) samt fritagelse for obligatoriske fagplaceringer og fagbeskrivelser (7).
På institutionsområdet er der forslag om adgang til at etablere af storbørnsdagpleje (11), etablering af et fri-institutionsforsøg med fritagelse for en række regler (2), forslag om at man alene sprogscreener de børn, som medarbejderne finder relevant (5), adgang til at afholde pædagogiske dage (4), samt at åbne mulighed i arbejdstidsreglerne for at overnatte i institutionen i stedet for koloni (3).
Mellem BUF og SOF er et tværgående forslag (1) gående på, at et af SOFs børnefamilieteams får mulighed for at give de forskellige aktører i Børne- og Ungdomsforvaltningen tilbagemeldinger om de beslutninger og afgørelser, der træffes på baggrund af underretninger fra disse grupper.
Der arbejdes endvidere på et forslag om etablering af forsøg med ?fælles team/en forvaltning? mellem SOF, BUF og BIF i Tingbjerg. Denne ansøgning er endnu ikke klar og fremlægges senere til behandling i relevante udvalg.
Fælles for alle forslag er, at det via forsøg undersøges, om opgavevaretagelsen kan gøres mere enkel med det samme eller med et bedre resultat. Ansøgningerne vil, hvis udvalget godkender dem, blive sendt videre til politisk behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen sammen med ansøgningerne fra de øvrige forvaltninger. Efter Borgerrepræsentationen har behandlet sagen, vil alle ansøgningerne blive sendt til henholdsvis KL og Indenrigs- og Socialministeriet (statslige regler)
Økonomi
Afhængigt af hvilke projekter, der i sidste ende bliver realiseret som følge af ansøgningerne om udfordringsretten, vil der skulle påregnes udgifter til igangsættelse, procesunderstøttelse og evaluering. Udgifterne hertil forventes afholdt inden for udvalgets eksisterende ramme.
Videre proces
Kommunens samlede ansøgninger til Indenrigs- og Socialministeriet skal behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Else Sommer /Kim Benzon Knudsen
bilag
1. Oversigt over mulige regelforenklingsforslag
2. Ansøgninger vedrørende udfordringsret