Mødedato: 13.03.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Afrapportering på BUU-indsatsområder - integration, faglighed, inklusion og ungestrategi

Se alle bilag

Udvalget præsenteres for den første halvårsrapport om resultater og aktiviteter i forhold til de fire centrale faglige reformområder: faglighed, integration og tidlig indsats- & inklusion samt ungdom.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget

  1. at udvalget (BUU) drøfter den vedlagte rapport ’Faglighed, integration, tidlig indsats & inklusion samt ungdom – resultater og aktiviteter´

Problemstilling

BUU har besluttet fire store faglige reformer på børne- og ungeområdet: den tværkommunale Ungestrategi, Faglighedspakken, Integrationspakken samt Tidlig indsats og inklusionspakken.

De fire reformer kan ses som udmøntningen af visionen for børne- og ungeområdet: at alle københavnske børn – uanset deres baggrund – skal kunne klare sig godt socialt og fagligt. De skal være livsduelige og dygtige. Denne vision afspejles også i de pejlemærker for både dagtilbuds- og skoleområdet, som BUU har besluttet i 2012-2013.

Det overordnede mål for både reformer og pejlemærker er, at alle københavnske børn og unge – uanset deres udgangspunkt – skal blive dygtigere, og at 95 % skal gennemføre en ungdomsuddannelse.

Den halvårlige rapportering om overordnede resultater og faglige udviklingstendenser vil være et supplement til Kvalitetsrapportens mere detaljerede rapportering om resultater på skolerne.

Løsning

Den røde tråd for BUU´s faglige reformpakker er chancelighed: At alle børn er med, og at de voksne møder børn dér, hvor de er. Med det udgangspunkt arbejder organisationen på at styrke den faglige udvikling og herigennem skabe synlige resultater til gavn for kommunens børn og unge. Arbejdet sker decentralt i den daglige kontakt med børn og forældre på skoler og institutioner, og centralt gennem kompetenceudviklingsindsatser, organisationsforandringer, tværgående investeringer i digitalisering mv.

Det er imidlertid vigtigt at kunne se, om de igangsatte reformer virker efter hensigten, eller om der er ting, der skal justeres eller tilføjes. Derfor har forvaltningen udarbejdet halvårsrapporten ’Faglighed, integration, tidlig indsats & inklusion samt ungdom – resultater og aktiviteter’, som skal give BUU mulighed for at følge fremdriften af reformerne.

Rapporten indeholder dels den første status på resultater på de 10 hovedmål, og giver dels en gennemgang af status for implementering af de 17 aktiviteter, som forvaltningen vurderer har størst betydning for opnåelse de ønskede resultater. Dermed giver rapporten et samlet indblik i udviklingen på reformernes aktiviteter.

Rapporten er holdt på et overordnet niveau, hvor der fortrinsvis vises data om udviklingen på byniveau. Oplysningerne i rapporten er et udsnit af de forskellige faglige data, som anvendes i den almindelige ledelses- og styringsdialog i ledelseskæden i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Rapporten viser resultater og igangsatte aktiviteter inden for hvert af de fire reformområder hver for sig. Rapporten bør dog læses som én samlet rapport med faglig og datamæssig sammenhæng mellem de enkelte dele.

Hovedparten af aktiviteter og resultater i rapporten er fra skoleområdet. Forvaltningen er i gang med at styrke faglig udvikling og ledelse på dagtilbudsområdet. Dette gøres bl.a. igennem etableringen af refleksionsfællesskaber og ved et styrket tilsynskonceptet. Dette vil øge fokus på faglig refleksion og metodisk systematik i daginstitutionerne, og det vil give viden, som kan anvendes i den faglige ledelses- og styringsdialog på området. Data om faglig udvikling på dagtilbudsområdet vil derfor kunne præsenteres for udvalget i den næste halvårlige rapportering. Ligeledes er ungestrategien ny og aktiviteterne derfor ikke fuldt implementeret.

Nedenfor beskrives kort de væsentligste resultater inden for følgende fire reformområder:

Faglighed

Faglighed handler om, at københavnske børn efter endt skolegang skal være kompetente og fagligt dygtige, klar til videre uddannelse, arbejdsmarked og samfundet mere generelt.

Det fremgår af kvalitetsmål for faglighed i folkeskolen, der er fremlagt i forbindelse med sagen om regnskab 2012 på dette møde (2013-22429), jf. bilag 2, at gennemsnittet ved afgangsprøven er løftet fra 2010 til 2012; fra 6,10 i 2012 til 6,35 i 2012. Fra 2010 til 2012 er der således fremgang i alle discipliner ved bundne afgangsprøver med undtagelse af færdighedsregning, der er gået tilbage fra 2010, men dog oplevet en stigning fra 2011-2012.

Organisationens arbejde med udmøntning af de politiske visioner i faglighedspakken har bl.a. haft fokus på et løft af de fagligt svageste elever. Rapporten viser, at der i dag ved den afsluttende afgangsprøve er op til 4,4 karakterpoint forskel på en skoles fagligt svageste 20 % og gennemsnitskarakteren på skolen som helhed. Rapporten viser også, at der tilsyneladende ikke er sammenhæng mellem det faglige gennemsnit på skolen som helhed og den afstand, der er fra skolens faglige midtergruppe til skolens faglige bund. Derfor fastholdes det ledelsesmæssige fokus på faglighedspakkens visioner og skolernes arbejde med at løfte de svageste elever.

Integration

København skal være en by, hvor alle byens børn og unge opnår lige muligheder for at indgå i samfundslivet, og hvor de gennem kommunens tilbud får en opvækst præget af leg, læring, mangfoldighed og tryghed. Udgangspunktet for integrationsindsatsen er, at integration foregår hver dag - i daginstitutionen, i skolen, på fritidshjemmet og i fritiden.

Organisationens arbejde med udmøntning af de politiske visioner i integrationspakken har bl.a. haft fokus på tidlig identifikation af sprogligt udfordrede børn. Rapporten viser, at børnehaverne identificerer stadigt flere af de sprogligt udfordrede børn, hvilket åbner op for en målrettet pædagogisk indsats inden skolestart. Rapporten viser dog også, at der stadig er børn, hvis sproglige udfordringer først bliver identificeret i børnehaveklassen. Børnehavernes arbejde med sprogvurdering og sprogstimulering af 3- og 5-årige vil derfor fortsat være et fagligt og ledelsesmæssigt fokusområde.

Tidlig indsats & inklusion

Tidlig indsats- og inklusion handler om, at Københavns Kommune forsat skal yde gode tilbud til de børn og unge, som har brug for en særlig undervisningsmæssig eller pædagogisk indsats. Målet er at forebygge udskillelse og medvirke til at forbedre chanceligheden for socialt udsatte børn og unge. 'Tidlig indsats- og Inklusionspakken' er baseret på en investeringsstrategi, hvor der investeres i at forbedre og udvikle de almene tilbuds forudsætninger for at inkludere børn og unge med særlige behov.

Organisationens arbejde har bl.a. haft fokus på at bremse udskillelsen til specialtilbud. Rapporten viser her, at det er lykkes at skabe en udvikling, hvor der ikke er en stigning antallet af københavnske skolebørn, som udskilles til specialtilbud. Københavns Kommune har dermed nået Regeringens målsætning, om at 96 % af eleverne skal være inkluderet i almene undervisningstilbud, hvilket der er fokus på at fastholde.

Ungeområdet

Ungestrategien, som er en tværforvaltningsstrategi, skal bidrage til, at København er en metropol præget af viden, innovation, beskæftigelse, vækst, kulturliv, sundhed og tryghed. Det forudsætter, at københavnske unge gennem uddannelse, beskæftigelse og et aktivt fritidsliv udvikler generelle kompetencer, der ruster dem til et arbejdsliv med livslang læring.

Ungestrategien er forholdsvis ny og derfor endnu ikke fuldt udmøntet på BUF’s område. Rapporten opstiller derfor på dette område i første omgang en baselinemåling for andelen af unge, der tager en erhvervsfaglig uddannelse. Rapporten viser, at 15,9 % af unge, der afsluttede 9. klasse i 2010, efter knap 2 år er i gang med en erhvervsfaglig uddannelse. Københavns Kommune har en ambition om en stigning i andelen af unge, der tager en erhvervsfaglig uddannelse, og det er forventningen, at det videre arbejde med implementering af tiltag under Ungestrategien vil bidrage hertil.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Næste afrapportering vil blive præsenteret for Børne- og Ungdomsudvalget i august 2013.

                
                                   Else Sommer                          /Camilla Niebuhr

Beslutning

Sagen blev drøftet.
Til top