Mødedato: 13.03.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Høring om Sundhedspolitikken - status 2012

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til udkast til høringssvar til statusrapport for Københavns Kommunes sundhedspolitik.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender indstillingen som udvalgets høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget

Problemstilling

Sundhedspolitikken 2011 – 2014 ”Længe leve København” blev godkendt i BR den 26/5 2011, og alle kommunens forvaltninger har udarbejdet handleplaner for de indsatser, som de er ansvarlige for eller har andel i.

Sundhedspolitikken omfatter fire spor, der tilsammen danner rammen for de opstillede mål.

Spor 1: byen skal indrettes og udvikles, så det bliver nemmere at leve et sundt og aktivt liv.

Spor 2: sundhed og bevægelse skal være til en del af københavnernes hverdag og kommunens opgaveløsning.

Spor 3: sundheden skal forbedres markant for københavnere i bydele med stor ulighed i sundhed.

Spor 4: rådgivning og støtte til københavnerne om at leve et sundt liv og forbedre livskvaliteten for kronisk syge.

Målopfyldelsen vurderes bl.a. ud fra en række indikatorer, som er hentet fra eksisterende datagrundlag (fx Københavnerbarometeret).

Statusrapporten giver, på baggrund af de enkelte forvaltningers indberetning om status på egne indsatser, derudover en konkret vurdering af fremdriften i de enkelte indsatser og indikatorer og inddrager dette i en vurdering af fremdrift for hvert af de fire spor.

For hvert spor har Sundheds- og Omsorgsforvaltningen opstillet i alt 26 anbefalinger til fokuspunkter – med henblik på at sikre midler til disse områder i budget 2014.

Statusrapporten blev godkendt på mødet i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 24/1 2013, hvor det blev besluttet at sende den i udvalgshøring.

Løsning

Overordnet finder forvaltningen, at det er en gennemarbejdet og grundig statusrapport, der giver et godt overblik over indsatserne og fremdriften og dermed tjener som et vigtigt styringsinstrument i forhold til at nå de mål, som er opstillet i sundhedspolitikken. Desuden kan det konstateres, at langt de fleste indsatser, som Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) har ansvar for eller andel i, er i planmæssig fremdrift og godt på vej i forhold til at nå de opstillede mål.

Forvaltningen har herudover nedenstående kommentarer til de fire spor:

Spor 1: Mere liv – Bedre byliv

Forvaltningen finder det vigtigt, at der fortsat arbejdes på at sikre skolevejene for børn og unge, så flere børn og unge får mulighed for at gå eller cykle til og fra skole/fritidstilbud. Der er mange faktorer, der spiller ind i bestræbelserne på at få flere børn og unge til at gå eller cykle. Sikre skoleveje er væsentlige, men den daglige rutine i familien, utryghed hos forældrene og flere andre ting, har også stor betydning. Derfor støttes op om rapportens forslag om at igangsætte flere oplysende tiltag målrettet børn og deres forældre i indskolingen og på mellemtrinnet.

I forhold til leg og bevægelse i byen har BUU allerede afsat midler til at renovere og åbne enkelte skolegårde og legepladser m.m., så arealerne lægger op til mere leg og bevægelse og kan anvendes af lokalområdet uden for institutionstiden.

Alle legepladser, der administreres af forvaltningen, er i udgangspunktet tilgængelige for offentligheden uden for institutioners og skolers åbningstid. For at få yderligere viden og ny inspiration om indretning af skolernes udearealer, har BUU også taget initiativ til at ansøge om deltagelse i projektet ”Drøn på Skolegården”, der udbydes af Lokale- og Anlægsfonden i samarbejde med  Realdania og Kræftens Bekæmpelse, jf. BUU 270213 (2012-166177).

Forvaltningen vil derfor støtte op om, at der fremover kommer mere fokus på bevægelses- og sundhedsfremmende indretning af kommunale institutioner - både ude og inde. BR har besluttet nogle retningslinjer for indretning af legepladser på skoler og institutioner, som både indeholder en vurdering af legeværdien og sikkerheden på legepladsen. Det skal understreges, at der på såvel kort som længere sigt (2025) er behov for at indhente et ikke ubetydeligt efterslæb, såfremt lege- og udearealer skal leve op til disse retningslinjer.

BUF foretager løbende sikkerhedsinspektioner af forvaltningens legepladser. Udover sikkerheden bliver legeværdien og levetiden vurderet og en eventuel kommende renovering bliver prissat. Dette arbejde forventes afsluttet med udgangen af 2014, hvor det vil være muligt at fremlægge en mere præcis behovsopgørelse for både daginstitutioner og skoler. Sikkerheden på legeredskaber følger retningslinjerne i den europæiske legepladsstandard. Da der ikke er tale om lovgivning, udarbejdes der ikke sikkerhedspåbud. Forvaltningen vil sikre, at legepladsrapporterne fremover i højere grad oplyser om hvilke sikkerhedsmæssige krav, der skal efterleves af institutionerne. Der er betydelige variationer i omfanget af sikkerhedsproblemer på legepladserne.

På nuværende tidspunkt skønnes behovet for midler til renovering af daginstitutionernes legepladser at udgøre ca. 200 mio. kr. I bilag 2 fremgår et af KFF tidligere udarbejdet notat herom.

For skoler og KKFO’er skønnes behovet til ca. 51 mio. kr.  Hvis der skal foretages en total renovering af skolernes udearealer, hvor lærings- og bevægelsesrum samt andre miljøer indgår, vil beløbet være højere og vurderes til ca. 4-5 mio. kr. pr. skole. I alt ca. 225 mio. kr.

Renoveringsbehov på daginstitutioner og skolers legepladser  

Renoveringsbehov 2013-2025

Mio. kr.

Daginstitutioner

200

Skoler

51

Spor 2: Sund og aktiv hverdag

BUU har sammen med SOU igangsat flere initiativer, der har til formål at øge den organiserede leg og bevægelse i dagtilbud, skoler og fritidstilbud. Det er glædeligt at konstatere, at mange institutioner og skoler tager imod disse tilbud og gør bevægelse og idræt til et indsatsområde og en integreret og central del af børnenes hverdag. Forvaltningen er enig i anbefalingen om at udvide bevægelsesindsatsen ud fra en betragtning om, at tilbuddene dermed kan komme flere børn til gavn.

BUU kan tilslutte sig anbefalingen om, at der løbende arbejdes på at styrke rammerne på institutioner og uddannelsessteder med henblik på at støtte de sundhedsfremmende tiltag, man sætter i værk – både lokalt og centralt.
 

Spor 3: Mere lighed i sundhed

Der ydes dagligt en vigtig indsats i sundhedsplejen, institutioner og skoler for at mindske uligheden i sundhed, idet det er en kendsgerning, at en tidlig indsats omkring barnets trivsel og sproglige udvikling sammenholdt med en målrettet indsats mod at sikre, at den unge kommer i gang med et uddannelsesforløb, er nogle af de vigtigste elementer for at mindske uligheden i sundhed. Og begge dele er indsatsområder i BUF i de kommende år.

Med Budget 2013 har BUU indført barselsbesøg af sundhedsplejersken få dage efter fødslen og igen efter 8 uger for at sikre tidlig opsporing af børn med sundheds- og trivselsudfordringer og nedsætte risikoen for fødselsdepressioner hos familien.

Desuden er der bevilget midler til gratis skolemad til børn i fattige familier, således at de har mulighed for at søge tilskud – helt eller delvist - til børnenes skolemad via EAT. EAT Skolemad kan med fordel udvides til alle skoler, og denne mulighed anbefales inddraget i budgetforhandlingerne om Budget 2014.

SUF vurderer i rapporten, at der er behov for at fokusere på etablering af varige bevægelsestilbud mod inaktive børn i udsatte bydele og udvide indsatserne mod børns deltagelse i idrætsforeninger. Flere forvaltninger – også BUF – har indsatser målrettet denne gruppe børn. Det  vil være formålstjenligt at skabe et samlet overblik over hvilke indsatser, der er igangsat, for dermed at kunne prioritere og målrette indsatserne mere effektivt – både i f. t. at nå flere børn og unge samt sikre den bedst mulige sammenhæng ved formidling af tilbuddene til skoler, institutioner, idrætsforeninger, m.fl.

Spor 4: Bedre forebyggelse og behandling

SUF vurderer i statusrapporten, at målsætningen vedr. andelen af elever i 4. – 9. klasse, der har en voksen på skolen, de kan tale med, bliver vanskelig at indfri. Der arbejdes målrettet i BUF med at øge trivselen og trygheden i kommunens skoler, og der er de seneste år iværksat en række tiltag, der skal sikre, at børnene får tættere relationer til de voksne på skolen, bl.a. ansættelse af socialrådgivere og inklusionspædagoger på alle skoler.

Forvaltningen anbefaler at udvide BørneVægtsCenterets alderskriterie fra de nuværende 8 år til 6 år. Dette vil give en god sammenhæng med den obligatoriske indskolingsundersøgelse, som sundhedsplejen gennemfører i 0. klasse.

Økonomi

Indstillingen har umiddelbart ingen selvstændige økonomiske konsekvenser. Udvalget vil senere have mulighed for at fremsætte eller støtte konkrete forslag, som fremsættes i forbindelse med budgetprocessen 2014, på baggrund af den endelige statusrapports anbefalinger.

Videre proces

Hvis BUU godkender forvaltningens udkast til høringssvar, vil dette blive fremsendt til SUF, som vil indarbejde det i den årlige statusrapport for sundhedspolitikken 2011 – 2014. Denne vil blive behandlet på SOUs møde den 25/4 2013. Herefter forelægges status for ØU medio maj og BR den 23/5 2013.


                    Else Sommer                /Kristina Koch Sloth

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, B, F, O og Ø.

Imod stemte ingen.

2 medlemmer undlod at stemme: C og V.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønskede at videreføre Venstres protokolbemærkning fra BR's behandling af sundhedspolitikken den 26. maj 2011: ”Venstre bemærker, at ingen af de foreslåede konkrete indsatser i politikken er finansieret, hvilket vanskeliggør realiseringen. Derudover virker det ikke særligt hensigtsmæssigt, at et udvalg ”tvinger” et andet udvalg til at afrapportere. Vi havde hellere set, at der blev lagt op til samarbejde om konkrete forslag og prioriteringer.”

 

Rasmus Jarlov (C), Karin Storgaard (O) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi stiller os skeptiske overfor at udvide det meget dyre tilbud på Børnevægtscenteret, særligt i lyset af, at der ikke er styr på finansieringen heraf."

Til top