Mødedato: 12.10.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Revisionsberetning for 2010

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til Revisionsberetningen for 2010, som er en samlet fremstilling af det reviderede regnskab for Københavns Kommune.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at udvalget tager Revisionsberetning for 2010 til efterretning

Problemstilling

Deloitte har som revisior for Københavns Kommune revideret regnskab 2010 for samtlige forvaltninger. Revisionen er vedlagt i 3 beretninger - Revisionsberetning for 2010 vedrørende årsregnskabet; Revisionsberetning for 2010 vedrørende kommunens administration af byfornyelsesområdet; Revsionsberetning for 2010 vedrørende sociale og beskæftigelsesrelaterede udgifter, der er omfattet af statsrefusion - samt en påtegning af regnskabet. Det er udelukkende Revisionsberetning for 2010 vedrørende årsregnskabet (bilag 1), som relaterer sig til Børne- og Ungdomsudvalgets område.

Revisionsberetningen er en samling af bemærkninger fra samtlige forvaltninger, og giver et samlet billede af Københavns Kommunes årsregnskab. Revisionsberetningen for 2010 indeholder samlet set 27 bemærkninger, hvoraf 3 vedrører Børne- og Ungdomsudvalget. Den ene bemærkning er kategoriseret som værende ikke betryggende og vedrører samtlige udvalg, hvorimod de 2 andre er kategoriseret som henholdsvis mindre betryggende og relativt betryggende. Endvidere er der overført en bemærkning fra regnskab 2009.

Bemækningerne har udvalget allerede behandlet ved forelæggelsen af de 2 direktionsnotater på møderne den 8. juni 2011 og den 21. september 2011. Af bilag 5 fremgår en samlet oversigt over processen for revision af årsregnskabet.

Løsning

Revisionsbemærkningen, der er kategoriseret som værende ikke betryggende, vedrører samtlige udvalg. Københavns Kommune har bogført lønrefusion i 2011, som retteligt skulle være bogført i 2010 efter den almindelige regnskabspraksis. Fremadrettet håndteres det i Koncernservice af den nye fælles refusionsenhed.

Deloitte bemærker, som værende mindre betryggende, at Økonomiforvaltningen, Socialforvaltningen, Teknik- og Miljøforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningens økonomistyring ikke har været tilstrækkelig til at hindre merforbrug, ligesom der ikke er blevet indhentet tillægsbevilling hos Borgerrepræsentationen.

I Direktionsnotat nr. 2, som blev behandlet af udvalget den 21. september 2011, bemærkede Deloitte et merforbrug på bevillingsområdet Specialundervisning på 32,6 mio. kr. og at der ikke var søgt tillægsbevilling hertil. Forvaltningen forsøger hele tiden at skærpe den generelle økonomistyring og fremlægger i forbindelse med de kvartalsvise regnskabsprognosesager i udvalget eventuelle afvigelser fra det budgetterede. I forhold til 2010 er merforbruget vedrørende både dag-/døgnområdet, det øvrige køb/salg område samt udgifter forbundet med tidligere år dækket af mindreforbrug på en række af de øvrige bevillingsområder. Forvaltningen skulle have søgt om en intern omplacering af midlerne, så budgetterne ville være tilpasset til det forventede forbrug. Fremadrettet og i 2011, i forbindelse med 2. regnskabsprognose og 3. sag vedr. bevillingsmæssige omplaceringer til budget 2011, flyttes der rundt mellem bevillingsområderne og funktionerne, så aktiviteterne bliver budgetmæssigt tilpasset og det forventeligt ikke ender med større afvigelser på de enkelte aktiviteter, når regnskabet for 2011 gøres op.

Revisionsbemærkningen, som kategoriseres som værende relativt betryggende, vedrører risiko for fiktive og uautoriserede transaktioner, og gælder for Økonomiforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Her bemærkes, at den foreskrevne og udvidede budgetkontrol ikke er implementeret, og at der ikke sker en manuel verifikation af nye kreditorer og betalingsinformationer. Dette mener Deloitte giver en forøget risiko for, at regnskabet indeholder fiktive eller uautoriserede transaktioner. 

 

Deloitte anbefaler, at der udarbejdes fælles retningslinjer for verifikation af nye kreditorer og betalingsinformationer, hvilket er under udarbejdelse i Koncernservice. Desuden har Børne- og Ungdomsforvaltningen implementeret et regnskabsmæssigt workflow-system i alle enheder. Workflow er et system, der anvendes af hele Københavns Kommune til behandling, betaling og godkendelse af elektroniske fakturaer. Systemet er opsat således, at enhederne finder den elektroniske faktura i KØR (Københavns Kommunes Økonomi- og Regnskabssystem) og gennemgår fakturaen for eventuelle fejl. Herefter videresendes fakturaen elektronisk til en godkender, der foretager konteringen. Slutteligt ender fakturaen hos en person, som har beføjelser til at godkende fakturaer. Med dette system vil der heller ikke kunne ske decentral oprettelse af (fx fiktive) kreditorer og der vil således ikke kunne ske misbrug af denne karakter. 

 

Den videreførte bemærkning fra 2009 omhandler manglende udvalgsbehandling af anlægsregnskaber. Alle manglende regnskaber er forelagt for udvalget. De sidste regnskaber blev forelagt udvalget på mødet den 22. juni 2011.

De 24 øvrige bemærkninger i beretningen vedrører forhold, der ikke har betydning for BUU.

Økonomi

-

Videre proces

Udvalgets beslutning oversendes til Økonomiudvalget. Efter behandling i Økonomiudvalget den 29. november 2011 sendes bemærkningerne til Revisionsudvalget, der udarbejder en revisionsbetænkning. 15. december 2011 behandler Borgerrepræsentationen regnskab 2010 og den udarbejdede revisionsbetænkning.

                        Else Sommer                          /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top