Lukning af fritids- og ungdomsklubben Skolevangen
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag om lukning af fritids- og ungdomsklubben Skolevangen.
Indstilling og beslutning
- at fritids- og ungdomsklubben Skolevangen lukkes
Problemstilling
Skolevangen, Muldager 54, er en selvejende fritids- og ungdomsklub organiseret under SBBU beliggende i Område Vanløse-Brønshøj/Husum. Institutionen er normeret med 25 fritids- og juniorklubpladser og 35 ungdomsklubpladser. Skolevangen holder til i lokaler der er et 3. mandslejemål med det almene boligselskab FSB.
Klubben har i flere år kørt med et stigende økonomisk underskud og manglende belægning af pladser. Forvaltningen har forhandlet med SBBU om at omlægge institutionen, dog uden at kunne opnå en afklaring.
I forbindelse med vedtagelsen af den tidligere strukturtilpasning på skole- og institutionsområderne i 2007, blev det besluttet, at det politiske udvalg skulle beslutte, hvis der skete større ændringer i en institutions driftsvilkår. Da der her er tale om et forslag om opsigelse af en driftsoverenskomst og hermed en lukning af en institution, fremlægger forvaltningen på denne baggrund sagen til politisk beslutning
Løsning
På grund af institutionens relative lille størrelse er det en stor belastning for driftsøkonomien ikke at have de normerede pladser besat. Desuden er en fuld belægning en vigtig forudsætning for at kunne rette op på det voksende underskud. Forvaltningen har tidligere truffet aftale om en gældssanering på ca. 650.000 kr.
Da anvisning til klubberne ikke foregår centralt, er det de unge/forældrene som selv skal møde op i institutionen for at melde sig ind. Det er derfor ikke muligt fx ved hjælp af en målrettet anvisningsstrategi, at afhjælpe Skolevangens pladsproblematik. Forvaltningen har derfor i gennem de seneste 3 år overfor institutionsbestyrelsen gjort opmærksom på vigtigheden af at opretholde et attraktivt tilbud til de unge i området.
Der er samlet set i Område Vanløse/Brønshøj /Husum et mindre underskud af permanente fritids/juniorklubpladser. Pladsunderskuddet forekommer imidlertid kun i Vanløseområdet, samtidig med at der er ledige pladser i Brønshøj/Husum. Da klubbørnene i Vanløse ikke ønsker at benytte de ledige pladser i området af Skolevangen, anbefales det på denne baggrund at opsige institutionens driftsoverenskomst, da det vurderes, at det ikke længere vil være muligt for institutionen at rette op på forholdene.
Skolevangens nuværende medlemmer vil kunne tilbydes plads i institutionerne Voldparken Fritids- og Ungdomsklub (Voldparken 10) og Klub 348 (Frederikssundsvej 348), der er beliggende hhv. 0,85 og 1,5 km fra Skolevangen. Forvaltningen vil, i fald forslaget besluttes, i samarbejde med Skolevangen og forældrene udarbejde en plan for afvikling af institution og overflytning af medlemmerne.
Der er generelt set plads til flere i de lokale klubber i området. I forhold til pigemedlemmerne i Skolevangen vil forvaltningen kunne tilbyde et konkret særligt fokuseret pigetilbud til samtlige piger i gruppen i Klub 348, Frederikssundsvej 348, hvor der er en tradition for pigeaktiviteter. Institutionen stiller sig meget velvilligt overfor at skulle optage pigegruppen fra Skolevangen, dersom det besluttes at opsige institutionens driftsoverenskomst. Tilbuddet vil blive blive evalueret efter 1 år, målt fra de nye medlemmers indmeldelse.
Det er erfaringen på baggrund af en pædagogisk vurdering, at grupper af unge, der søger særlige tilbud i deres fritid, udmærket kan integreres i kommunens ordinære klubtilbud og samtidig fastholde et i dette tilfælde, pigeaktivitetspræget fokus. Ungdomsklubtilbuddene i området har en differentieret medlemsskare, og indeholder konkrete aktiviteter, der tiltrækker og fastholder og integrerer piger.
Skolevangen har i øvrigt etableret netværkssamarbejde med andre SBBU institutioner.
Høring
Forvaltningen har haft forslaget om opsigelse af driftsoverenskomsten i høring hos de berørte parter og faglige organisationer. Forvaltningen har modtaget svar fra Skolevangen i samarbejde med SBBU, og Brønshøj/Husum Lokaludvalg (bilag 1 og 2).
Lokaludvalget tager forslaget til efterretning på baggrund af institutionens økonomiske forhold.
Skolevangen skriver i deres svar, at ”det er oplagt at Skolevangen ikke kan vedblive at blive drevet under de nuværende budgetmæssige præmisser.” Men der peges på, at skolevangens aktiviteter og pædagogik særligt er rettet mod et pigesegment, og det vurderes, at Skolevangens medlemmer ikke vil kunne tilbydes samme forhold og opmærksomhed i én af de alternative klubber forvaltningen peger på, i fald Skolevangen lukkes. Som alternativ til lukning foreslås, at Skolevangen indleder samarbejde/omstruktureres hen mod et tilbud af mere socialpædagogisk karakter.
Høringen blev gennemført tidligere på året. Det var på daværende tidspunkt forvaltningens indstilling på baggrund af Skolevangens indsendte høringssvar, at en endelig lukning/anden organisering skulle afvente Børne- og Ungdomsudvalgets drøftelser af en samlet strategi for ungeområdet i efteråret 2011. Det er imidlertid vurderingen, at sagen ikke kan afvente dette på baggrund af det fortsatte økonomiske underskud, hvorfor en opsigelse af driftsoverenskomsten foreslås effektueret.
Med hensyn til de konkrete løsningsforslag i høringssvaret er det forvaltningens vurdering, at disse meget specialiserede tiltag rettet mod en meget snæver målgruppe, ikke vil skabe grundlag for en økonomisk bæredygtig institution.
Hvis en institution skal overgå til kommunal drift (kommunaliseres) kræver det, at driftsaftalen opsiges. Hvis institutionen ikke ønsker en opsigelse, vil en sådan først kunne effektueres 9 måneder efter, at den er blevet varslet.
Herefter udestår en virksomhedsoverdragelse, hvor en eventuel kommunalisering er afhængig af, at kommunen selv ejer/lejer eller kan erhverve pågældende lokalitet, og at der kan indgås aftale med bestyrelse, personale og faglige organisationer om en overdragelse.
Forvaltningen foreslår generelt kun overgang fra selveje til det kommunale område i de tilfælde, hvor det vurderes, at en institution vil være mere efterspurgt eller attraktiv, hvis den bliver kommunal.
Økonomi
Pr. juni 2011 er der 3 juniorklub- og 19 ungdomsklubmedlemmer indmeldt i klubben. I nedenstående skema ses udviklingen i Skolevangens økonomi siden 2007. Institutionens underskud i 2010 er opgjort til at være ca. 1,85 mio. kr. Til sammenligning udgør institutionens samlede fleksible budget i 2011 ex. overførsler ca. 1,52 mio. kr. Skolevangen havde således et underskud på ca. 327.000 kr. ved åres start.
Overførsel fra 2007 |
Overførsel fra 2008 |
Overførsel fra 2009 |
Overførsel fra 2010 |
-992.273 |
-865.804 |
-1.380.709 |
-1.841.495 |
Det er forvaltningens vurdering, at Skolevangen ikke vil kunne rette op på sin nuværende økonomiske situation med de skitserede forslag, herunder sammenlægning med en anden institution. Der er heri lagt vægt på, at Skolevangen ikke har været i stand til at bremse et voksende underskud på driftsbudgettet i adskillige år, på trods af forsøg herpå. Der er derfor ikke grundlag for tilførelse af yderligere midler, da dette vil give tab.
Forvaltningen vil med institutionens bestyrelse indgå aftale om en afviklingsplan og herunder afklare håndteringen af institutionens underskud. Der er som udgangspunkt 9 måneders opsigelse af driftsoverenskomsten, og afviklingsplanen skal således gælde i opsigelsesperioden. Forvaltningen vil endvidere indgå aftale med bestyrelsen om tilpasning af forbruget så det svarer til antal indskrevne børn, således at udgifterne ikke eskalerer yderligere.
De eventuelle ekstra udgifter til etablering af et pigemiljø i en anden klub, vil kunne finansieres ved hjælp af forvaltningens mindreudgift på Skolevangens drift.
Videre proces
Forslaget vil kunne iværksættes umiddelbart efter behandling i Børne- og Ungdomsudvalget.
Else Sommer
/Henriette Bjørn Nielsen, Sti Andreas Garde