Status på den faglige kvalitet og den ledelsesmæssige kapacitet mv. på Harrestrup Å Skole
Harrestrup Å Skole blev lagt sammen af Kirsebærhaven Skole og Lykkebo Skole pr. 1. august 2022, og Børne- og Ungdomsudvalget besluttede i februar 2024 at sætte skolen på faglig handlingsplan. Udvalget bad samtidig om en status på de tiltag, der er iværksat på Harrestrup Å Skole om bl.a. faglig kvalitet, ledelse, trivsel hos lærere og elever. Sagen giver en kort status til orientering og viser, at der på flere områder er fremgang, men at der fortsat også er brug for særlige indsatser.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at orienteringen vedr. faglig kvalitet, ledelse og trivsel på Harrestrup Å Skole tages til efterretning.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget vedtog på udvalgsmødet 7. februar 2024, i forbindelse med behandling af indstillingen "Kvalitetsudviklingen i den københavnske folkeskole”, at forvaltningen til udvalgsmødet 12. juni 2024, skal give en status på situationen omkring faglig kvalitet, ledelse og trivsel på Harrestrup Å Skole. Forvaltningen har fået en tilbagemelding fra områdeforvaltningen på situationen omkring skolens ledelse og anvendt resultater fra udviklingen i elevtrivselsmåling og medarbejdertrivselsmåling fra 2023-2024. Derudover gives en status på skolens udviklingsmuligheder udarbejdet i af forvaltningen i samråd med skolens ledelse.
Det er ikke muligt at give en præcis vurdering af den faglige udvikling, da afgangsprøverne først gennemføres i juni 2024, og udvalget allerede er blevet præsenteret for de faglige resultater fra skoleåret 23/24 – resultater, der var medvirkende til at sætte skolen på faglig handlingsplan.
Løsning
Arbejdet forløber planmæssigt, og i løbet af maj afholdes møder mellem forældregrupper og afdelingsledere med fokus på at få input til de tiltag og indsatser, der er iværksat af skolen.
Ledelse på alle matrikler: Status på den ledelsesmæssige kapacitet
Skolen har ansat tre nye afdelingsledere fra 1. marts og ledelseskraften på matriklerne er dermed øget. De nye afdelingsledere er ansat med involvering af både forældre, medarbejdere og den øvrige ledelse. Med de nye ansættelser består skolens ledelsesteam af:
- En skoleleder.
- Fire afdelingsledere på almenskoledelen – to på Afdeling Blå og to på Afdeling Grøn.
- En afdelingsleder for specialklasserækken.
- Tre KKFO-ledere – en specialKKFO-leder samt en KKFO-leder på hhv. Afdeling Blå og Afdeling Grøn.
Med OFS 2023-2024 blev det besluttet at tilføre ekstra midler til ledelse til skolen. Denne ekstra leder er endnu ikke ansat, da der afventes en eventuel beslutning om opdeling af skolen jævnfør beslutning i BR om opsplitning af Harrestrup Å Skole.
Der har været et grundigt introprogram for de nye afdelingsledere og alle afdelingsledere har fået en afdelingsleder fra en anden skole som mentor. Derudover er ledernes tid skemalagt i blokke, så de får mulighed for at være tæt på de enkelte årgangsteams. Der arbejdes videre med kapacitetsopbygning af de enkelte ledere og det samlede ledelsesteam.
Status på elevernes trivsel - Bilag 1
Overordnet er der fremgang hos indskolingseleverne på begge afdelinger fra 22/23 til 23/24, og elevernes trivsel er højnet. Der er samtidig udviklingspotentialer på begge afdelinger, hvor især glæden ved at gå i skole går igen som et tema, hvor der er plads til forbedring. På udskolingsdelen i begge afdelinger er der en stigning i elever, der oplever at blive mobbet, hvilket skal adresseres og håndteres fremadrettet. En stor del af de tiltag og processer, der allerede er iværksat, arbejder med forebyggelse af mobning og udviklingen af gode børnefællesskaber, og det er forventningen, at disse tiltag vil bidrage til at komme problemet til livs. Der er samtidig en række parametre, hvor der er forbedring sammenlignet med målingen sidste år.
Status på medarbejdertrivsel - Bilag 2 og 4
Trivselsrapporten for Harrestrup Å Skole og Fritid i 2024, sammenlignet med 2023, viser overordnet en fremgang i trivslen på otte ud af ti temaer. Især under punkterne ”Nærmeste leder” og ”Håndtering af krav” har der overordnet været stor fremgang. Der er store spredninger i besvarelserne på faggruppeniveau, og lærere scorer generelt lavere i trivslen end pædagoger, pædagogmedhjælpere, ledere, køkken og rengøring. Derudover er niveauet generelt lavere på afdeling blå end på afdeling grøn, og især under punkterne ”Ledelse”, ”Indflydelse”, ”Nærmeste leder” samt ”Læring og udvikling” er der et udviklingspotentiale. Skoleledelse og LokalMED drøfter og behandler resultatet af medarbejdertrivsel på møder i maj og juni. Derefter vil der være lokale drøftelser på afdelingsniveau, hvor APV justeres.
Redegørelse for skolens udviklingsmuligheder - Bilag 3
Skolen kom i foråret 2024 på faglig handlingsplan, hvilket sætter nogle faste pejlemærker for skolens udvikling. Forvaltningen har udarbejdet en kort redegørelse, der peger på yderligere fem udviklingsspor, hvor skolen fremadrettet skal arbejde med at løfte kvaliteten. Udviklingssporene tager samtidig også afsæt i resultaterne fra de ovennævnte elev- og medarbejdertrivselssundersøgelser. De fem udviklingsspor omfatter:
- Elevtrivsel og elevfravær
- Handleplaner og systematisk fokus på mobning eller lignende
- Faglige resultater
- Sygefraværsindsats
- Organisering i årgangsteams
Skolen følger handlingsplanen, og alle indsatser i handlingsplanen er sat i gang.
Der blev derudover iværksat en separat handleplan med afsæt i forældreklagen fra november 2023, der blev fulgt op med otte forældremøder, hvor alle forældre på skolen var inviteret. Her gennemgik afdelingslederne indsatserne i handleplanen, og forældrene inviteredes til at vælge områder i handleplanen og fortælle, hvad de oplevede som velfungerende og mindre velfungerende i de indsatser, som skolen har sat i gang. Processen blev faciliteret af de faglige chefer fra området og konsulenter fra HR-taskforce, og elementerne i handleplanen vil på sigt blive integreret i den faglige handlingsplan.
Politisk handlerum
Udvalget kan bede om uddybning eller om yderligere data.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Da Harrestrup Å Skole ved faglighedsdrøftelsen af kvalitetsudviklingen i de københavnske folkeskoler fik iværksat en faglig handlingsplan, vil udvalget efter planen blive orienteret yderligere om en status på arbejdet med dette ved den næste faglighedsdrøftelse i det tidlige forår 2025.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. juni 2024:
Indstillingen blev taget til efterretning.