Mødedato: 11.01.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Bevægelsesteam København - udmøntning af budget 2012

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag til udmøntning af et bevægelsesteam på dagtilbudsområdet, som indgår i Budget 2012.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at forslag om bevægelsesteam København godkendes

Problemstilling

I Budget 2012 er der afsat 1 mio. kr. årligt i perioden 2012 til og med 2015 til etablering af bevægelsesteams på dagtilbudsområdet. Midlerne er afsat for at styrke daginstitutionernes arbejde med bevægelse, og hensigten er at etablere et team af idræts- og sundhedsuddannede medarbejdere og konsulenter, som kan arbejde konkret med bevægelse i daginstitutionerne og give de ansatte inspiration og nye ideer til at igangsætte lege, bevægelseaktiviteter og sundhedsfremmende tiltag.  

Børnesundhedsprofilen for København 2009 viser bl.a., at der er 14% overvægtige eller svært overvægtige blandt de 3-årige, 13% af de 3 til 6-årige er motorisk usikre og mange børn og unge føler sig i dårlig fysisk form.

Løsning

I Københavns Kommunes sundhedspolitik "Længe Leve København" (2011-2014) er en af de kritiske indsatser at sikre, at bevægelse, sund mad og trivsel er en central del af børn og unges hverdag i kommunens institutioner og skoler.

Det foreslåede projekt understøtter et øget fokus på børns bevægelse i kommunens daginstitutioner.

Indsatsen er udformet i samarbejde med DGI Storkøbenhavn, der vil knytte deres bevægelseskorps  til de konkrete forløb med institutionerne. Ligeledes er det aftalt, at DIF (Danmarks Idrætsforbund) og VIA University College indgår i samarbejde om ­uddannelse og formelt kompetenceløft til personalet i de deltagende institutioner. Endelig er projektet udformet i dialog med Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, der har bidraget med erfaringer om at fremme bevægelse i projektet "Klar, Parat, Husum".

Det konkrete tilbud

Bevægelsesteam København skal tilbyde en konkret vifte af aktiviteter og uddannelse, der årligt skal gøre op til 30 institutioner i 8 klynger istand til at tilrettelægge det pædagogiske arbejde, så man følger Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger for fysisk aktivitet for alle institutionens børn. De interesserede institutioner søger selv om deltagelse i projektet.  Den konkrete indsats tilpasses til den enkelte klynge og institution og bevægelsestilbuddet tilpasses og indarbejdes i institutionens pædagogiske udviklingsplan. Dermed styrkes det lokale ejer­skab og mulighederne for en vedvarende ændring af daglig praksis.

Såfremt der er flere institutioner, der udviser interesse end der er ressourcer til, vil forvaltningen fordele indsatsen så den bidrager til en mindskelse af social ulighed i sundhed. I udvælgelsen af institutioner vil der desuden blive prioriteret klynger, hvor der er ønske om at arbejde med bevægelse som en del af den faglige udvikling i hele klyngen.

 

Indsatsen tager afsæt i en forståelse af, at sundheden og den fysiske aktivitet skal indtænkes og indarbejdes i børnenes hverdag. Der skal skabes en glæde for motorisk udviklende og udfordrende aktiviteter, der er tilpasset den enkelte institutions fysiske rammer, udemuligheder, pædagogiske læreplaner og personalets nuværende kompetencer.

Fastlæggelsen af indholdet i arbejdet med den enkelte institution vil ske med udgangspunkt i erfaringerne fra eksisterende tiltag. Det drejer sig om ”Klar, Parat, Husum”, der udvikler bevægelsesaktiviteter i samarbejde med de 12 institutioner, der har udflytter-grupper i EnergiCenter Voldparken, de certificerede idrætsdaginstitutioner, der er uddannet i samarbejde med Sabroeseminariet og DIF, samarbejdet med DGI om Bevægelses­korpset og fra Move@School, der bygger på integration af bevægelse konkret i skolernes kerneydelse.

Sideløbende vil der i samarbejde med DIF blive gennemført et kompetenceudviklingsforløb for det involverede pædagogiske personale for at sikre, at kompetencerne bliver fastholdt på medarbejderniveau efter projektets udløb.

Projektet organiseres omkring en bevægelseskonsulent, der ansættes i BUF. Bevægelseskonsulenten skal sammen med idrætsorganisationerne konkret gennemføre forløbene.

Økonomi

Der afsættes midler til, at der kan ansættes en bevægelseskonsulent (30t/uge) og en studentermedhjælp i den 4-årige budget­bevillings­periode. Samt midler til bevægelseskorps og efteruddannelse.

 
Budget for Bevægelsesteam København 2012 - 2015

1.000 kr. – 2012 p/l

2012

2013

2014

2015

Serviceudgifter:

 

 

 

 

- Lønudgifter i BUF

450

450

450

450

- Udvikling af koncept

100

0

0

0

- Efteruddannelse via DIF

200

300

300

300

- DGI Bevægelseskorps

250

250

150

150

- Bevægelsesteam eksperter

0

0

100

100

Serviceudgifter i alt

1.000

1.000

1.000

1.000

Videre proces

BUU vil 1 gang årligt får en kort status på forløb og resultater i projektet.

                  Else Sommer                        /Kristina Koch Sloth

Beslutning

Kasper Johansen (B) stillede følgende ændringsforslag: "Vi foreslår, at der flyttes 0,2 mio. kr. af de 0,45 mio. kr. i årlige lønudgifter i BUF til inddragelse af en 3. aktør på idræts- og frivillighedsområdet til løsning af de beskrevne opgaver i forbindelse med bevægelsesaktiviteterne i daginstitutionerne.”

Indstillingen blev godkendt med denne ændring.  
Til top