Mødedato: 10.05.2006, kl. 08:15

Søgetal og klassedannelse på gymnasier og 2-årigt hf i 2006

Se alle bilag

Søgetal og klassedannelse på gymnasier og 2-årigt hf i 2006

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 10. maj 2006

 

 

8.      Søgetal og klassedannelse på gymnasier og 2-årigt hf i 2006

  J.nr. 303671

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      klassedannelsen for gymnasier og hf-kurser i 2006 tages til efterretning

 

 

 

RESUME

Søgetallet til gymnasierne i Storkøbenhavn (Københavns Kommune, Københavns Amt og Frederiksberg Kommune) pr. 15. marts 2006 er steget med 3,3 %. Der oprettes 183 klasser på de offentlige gymnasier – 4 mere end i 2005. Københavns Kommune har haft den største stigning på 8,3 %  og opretter 57 klasser – 4 mere end i 2005. Frederiksberg Kommune har faldende søgetal og opretter 15 klasser – 1 mere end i 2005. Set under et har Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune  et søgetal, der overstiger kapaciteten med 8 klasser (incl. IB-søgetal og 1 IB-klasse). Københavns Amt har haft en stigning på 4,3 % og opretter 111 klasser – 1 mindre end sidste år.

 

Søgetallene til hf i Storkøbenhavn pr. 15. marts 2006 er faldet med 1 %. Søgetallene til de offentlige hf-kurser er faldet 1,1 %, og der oprettes uændret 45 klasser.

Københavns Kommune har det største fald i søgetallet på 13,9 % og opretter uændret 11 hf-klasser. Frederiksberg Kommune har et faldende søgetal på 2,6 % og opretter uændret 14 hf-klasser.

 

Københavns Amt har haft en fremgang på 8,9 % og opretter uændret 20 hf-klasser.

 

Gymnasiesøgefrekvensen for københavnere er faldet en smule fra 49,0 til 48,5 og ungdomsårgangen i Københavns Kommune er formindsket en smule.

 

Hf-frekvensen i Københavns Kommune er faldet fra 18,3 til 15,4.

 


SAGSBESKRIVELSE

Ansøgningsfristen for at søge optagelse til gymnasiet/hf er af Undervisningsministeriet fastsat til den 15. marts 2006.

 

Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt udgør et fælles optagelsesområde og har fælles fordelingsudvalg, som forestår fordelingen af ansøgerne til henholdsvis gymnasiet og 2-årigt hf. Fordelingsudvalgene består af alle rektorerne og de 3 forvaltningschefer.

 

Fordelingen af elever og oprettelse af klasser foregår med udgangspunkt i ansøgernes ønsker og den fastsatte kapacitet. Den for 2003, 2004, 2005 og 2006 fastsatte kapacitet fremgår af vedlagte bilag 1 og 2.

 

Fordelingsudvalget anvender 2 kapacitetsbegreber: sporkapacitet, som angiver hele antal spor og optagelseskapacitet, som også rummer ekstra klassekapacitet ud over sporkapaciteten.

 

Søgetal, klassedannelse og søgefrekvenser til gymnasiet og hf i Storkøbenhavn i 2006 fremgår af vedlagte bilag 1 - 3. Klassedannelsen i 2006 er fastlagt af de 2 fordelingsudvalg den 21. april 2006.

 

På gymnasieområdet (bilag 1 og 3)

Viser statistikkerne:

·                                                                                                                              Stigende søgetal til gymnasierne i Storkøbenhavn (se bilag 1)

(Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Københavns Amt)

Søgetallet i Storkøbenhavn er steget med 194 ansøgere – svarende til en stigning på 3,3 %.(se bilag 1)

På landsplan er der tale om en stigning på 7,9 %

 

·                                                                                                                              Igen i år den største stigning til de københavnske gymnasier (se bilag 1)

      Søgetallet til de københavnske gymnasier er steget med 128 ansøgere – svarende til

      en stigning  på 8,3 %.

      Søgetallet til de frederiksbergske gymnasier er faldet med 65 ansøgere - et fald på

8,7 % - men der er fortsat overskydende ansøgere svarende til 8 klasser, som skal fordeles til det øvrige Storkøbenhavn.

      Gymnasierne i Københavns Amt har en stigning i søgetallet på 134 ansøgere –

      svarende til en stigning på 4,3 %.

      De private gymnasier har et fald i søgetallet på 3 ansøgere – et fald 0,7 %.

 

·                                                                                                                              Et stigende antal klasser inden for kapaciteten

Klassedannelsen er fastsat af fordelingsudvalgene i Storkøbenhavn den 21. april.

Der bliver oprettet i alt 183 klasser på de offentlige gymnasier – 4 flere end i 2005:

     4 flere klasser på de københavnske gymnasier – i alt 57 klasser, svarende til kapaciteten.

   1 klasse mere på de frederiksbergske gymnasier – i alt 15 klasser svarende til kapaciteten.

111 klasser på gymnasierne i Københavns Amt – en mindre end i 2005 -  og indenfor kapaciteten på 111-116 klasser. At gymnasierne i Københavns Amt på trods af stigende søgetal samlet får en klasse mindre skyldes færre overskydende ansøgere til de københavnske og frederiksbergske gymnasier fra Københavns Amt pga. udvidet kapacitet.

     

·                                                           &nbs p;                                                                  Næsten uændret gymnasiefrekvens i Københavns Kommune (Se bilag 3)

Københavnernes gymnasiefrekvens er faldet svagt fra 49 til 48,5 samtidig med, at ungdomsårgangen/basisårgangen er formindsket en smule fra 3.570 til 3.564 unge.

På landsplan er gymnasiefrekvensen steget fra 38,2 til 39,8.

 

·                                                                                                                              En mere hensigtsmæssig fordeling af ansøgerne på de københavnske gymnasier

Bortset fra Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF, som har et lille og faldende ansøgertal, er udviklingen positiv. Nogle gymnasier som hidtil har haft mange overskydende ansøgere har haft nedgang (Christianshavns Gymnasium, Rysensteen Gymnasium, Sankt Annæ Gymnasium), men har stadig overskydende ansøgere i forhold til deres kapacitet. Andre gymnasier, som hidtil har haft for få ansøgere, har haft fremgang (Metropolitanskolen, Østre Borgerdyd Gymnasium og Ørestad Gymnasium). Endelig har Nørre Gymnasium også haft stigende søgetal og får dermed flere overskydende ansøgere – 3 klasser mere end kapaciteten

 

·                                                                                                                              At det var rigtigt og nødvendigt at bygge Ørestad Gymnasium

Det samlede søgetal til Ørestad Gymnasium er steget fra 74 til 325 – svarende til 11 klasser og 1 mere end kapaciteten. Samtidig må det konstateres, at der uden bygning af Ørestad Gymnasium ville have været et kapacitetsunderskud på 10 klasser i Københavns Kommune.

 

Ansøgernes ønsker

Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF og Metropolitanskolen skal i 2006 tilføres et stort antal elever svarende til henholdsvis næsten 5 klasser og 3 klasser, så de får tildelt næsten 8 gymnasieklasser i alt. Til gengæld er der bedre overensstemmelse mellem søgning og kapacitet på de øvrige gymnasier (bortset fra Nørre Gymnasium, som har et stigende antal overtallige ansøgere). Hertil kommer, at der er færre overskydende ansøgere til de frederiksbergske gymnasier i 2006 – et fald fra 12 til 8 klasser.

 

Som følge af gymnasiereformen steg antallet af klager forventeligt  i 2005 med 23 % (i alt 413 klager). Søgetallene går ikke altid op med 28 elever pr. studieretning på det enkelte gymnasium. Det handler for eleven ikke mere kun om at få 1. ønsket om gymnasium opfyldt, men også om 1. ønsket studieretning opfyldt – hertil kommer ønsker om sprogvalg og kreativt valgfag, hvilket giver en række fordelingsmæssige komplikationer.

 

Optagelsesbekendtgørelsen er efterfølgende ændret for 2006. Ansøgerne kan i 2006 ikke søge mere end 1 studieretning på samme gymnasium. Det skulle i sig selv give en større spredning i ønskerne om gymnasium og bedre muligheder for at placere eleverne efter ønsket studieretning. Søgetallene og den mere hensigtsmæssige fordeling på gymnasier tyder på, at antallet af klager vil falde i 2006.

 

 

På 2-årigt hf  (bilag 2 og 3)   
Viser statistikkerne:

                                           

·          Et lille fald i søgetallet til hf-kurserne i Storkøbenhavn (Se bilag 2)

 Søgetallet i Storkøbenhavn er faldet med 14 ansøgere – svarende til et fald på 1 %.

 På landsplan er søgningen faldet med 2,1 %

(Jf. revideret opgørelse fra Amtsrådsforeningen den 19.4.06)

 

·        Det største fald har de københavnske hf-kurser (Se bilag 2)

       Søgetallet til de københavnske hf-kurser er faldet med 39 ansøgere    svarende til  

       et fald på 13,9 %

       Søgetallet til de frederiksbergske hf-kurser er faldet med 16 ansøgere – svarende til

       en nedgang på 2,6 %. Frederiksberg har igen i år et stort overskud af ansøgere  -

       svarende til 5 klasser.

       Hf-kurserne i Københavns Amt har igen en stigning i søgetallet på 40 ansøgere – 

       svarende til en stigning på 8,9 %.

       Set under et svarer søgningen til de københavnske og Frederiksbergske hf-kurser til 

       28 klasser – det er 3 klasser mere end kapaciteten på 25 klasser.

·        Et uændret klassetal på offentlige hf-kurser  (Se bilag 2)

Uændret 11 klasser på de københavnske hf-kurser.

      Uændret 14 klasser på de frederiksbergske hf-kurser

      Uændret 20 klasser på hf-kurserne i Københavns Amt

      I alt 45 klasser på de offentlige hf-kurser

 

·        En faldende hf-frekvens i Københavns Kommune (se bilag 3)

Københavnernes hf-frekvens er faldet fra 18,3 til 15,4

 

·                                                                                                                               Der er ingen kapacitetsproblemer på hf-kurserne i Storkøbenhavn – heller ikke på de københavnske hf-kurser

 

 
Kapaciteten på gymnasier og hf-kurser (fremgår af bilagene 1 og 2)

Kapaciteten på de københavnske gymnasier i 2006 blev på det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalgs møde den 21. september 2005 fastsat til 55 gymnasiespor og 2 klasser (en klasse på Rysensteen Gymnasium og en klasse på Vestre Borgerdyd Gymnasium og HF)  – i alt 57 klasser. Kapaciteten på Ørestad Gymnasium blev forhøjet fra 7 til 10 klasser.

Kapacitetsproblemer som følge af forventede stigende søgetal er dermed løst i 2006.

 

Kapaciteten for 2007 skal fastsættes af Københavns Kommune i efteråret 2006 inden gymnasiers og hf-kursers overgang til selveje under staten.

Kapacitetsfastsættelsen for gymnasierne har taget udgangspunkt i forventninger om voksende ungdomsårgange, en uændret eller stigende gymnasiefrekvens og den stigende søgning til de københavnske gymnasier fra 2001.

Uden starten af Ørestad Gymnasium ville det ikke have været muligt at rumme alle ansøgere i Storkøbenhavn  og på de københavnske gymnasier i 2006. Presset på kapaciteten vil vokse i de kommende år – især hvis taxameterstyringen fører til lukning af små storbygymnasier uden udvidelsesmuligheder.

 

Den faldende tilgang til 2-årigt hf er problematisk i forhold til målsætninger om at en større andel af de unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Nedgangen kan bl.a. skyldes, at tilgangen til 10. klasse, som er vejen til 2-årigt hf, er faldende.

 

I relation til Københavns Kommunes samarbejdsaftale med Malmø kan det oplyses, at der ikke er oplysninger om ansøgere med bopæl i Malmø og ansøgere til Malmø med bopæl i Storkøbenhavn.

 

 

Økonomi

Det stigende søgetal til gymnasiet giver merudgifter til oprettelse af 4 klasser mere i 2006. De 4 ekstra klasser indebærer en merudgift på 2,1 mio. kr. i 2006, som afholdes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.41.1 Gymnasier. Børne- og Ungdomsudvalget blev i budget 2006 tilført midler til at dække den demografiske udvikling. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil senere lægge en sag frem for udvalget vedrørende demografimidler til gymnasieområdet i budget 2006.

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Gymnasie- og HF-Rådet har drøftet søgetal og klassedannelse 2006 på et ordinært møde den 26. april 2006. Rådet havde ingen bemærkninger hertil. 

 

 

BILAG  VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Søgetal og klassedannelse i 2003 - 2006 – Gymnasiet

·        Bilag 2: Søgetal og klassedannelse i 2003 - 2006 – 2-årigt og 3-årigt hf

·        Bilag 3: Basisårgange og søgefrekvenser til gymnasiet og hf

 

 

 

 

 

                              Peter Rasmussen   

                                                                           Tine Bak

 

 


 

Til top