Organisering af fritidsinstitutionspladser ved Øster Farimagsgades Skole, Indre By
Udvalget skal tage stilling til, om de nye fritidsinstitutionspladser ved Øster Farimagsgades Skole skal organiseres efter Dagtilbudsloven (fritidshjem) eller Folkeskolelovens rammer for skolefritidsordninger (KKFO).
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at de nye fritidsinstitutionspladser ved Øster Farimagsgades Skole organiseres som KKFO-pladser
Problemstilling
Udvalget besluttede på sit møde den 16. januar 2013, at spørgsmålet om organiseringen af de 100 nye fritidsinstitutionspladser ved Øster Farimagsgades Skole skulle sendes i høring i henhold til Borgerrepræsentationens beslutning 617/03 af 11. december 2003, se bilag 1. Af denne beslutning fremgår det, at organiseringen af fritidspladser som fritidshjem eller KKFO afgøres politisk efter en høring.
Den 13. juni 2012 vedtog Børne- og Ungdomsudvalget anlægsbevillingen om udvidelse af Øster Farimagsgades Skole fra 2 til 3 spor og etablering af 100 KKFO/FH pladser. Pladserne etableres på skolens matrikel.
Løsning
Nedenfor gennemgås de indkomne høringssvar om organisering af fritidspladser ved Øster Farigmagsgades Skole. Høringssvarene fremgår af bilag 2.
Høringssvar fra Øster Farimagsgades Skoles skolebestyrelse
Øster Farimagsgades Skoles skolebestyrelse påpeger, at der siden byggeriet blev besluttet, har været forskellige meldinger fra forvaltningen, og det har skabt en usikkerhed i skolebestyrelsen om, hvorvidt beslutningen vedr. de 100 nye fritidspladser allerede var taget, eller om det har været en åben beslutning indtil denne høring er gennemført. Skolebestyrelsen har savnet information vedr. dette.
Skolebestyrelsen var på et tidspunkt af den opfattelse, at de nyoprettede pladser til indskolingen vedr. fritidstilbud på forhånd var defineret som en KKFO-ordning. Denne opfattelse har været fremherskende i udvalget vedr. det nye byggeri på skolen, hvor disse pladser har været italesat som KKFO-pladser i løbet af hele processen.
Skolebestyrelsen har før tilkendegivet, at de ser en løsning med en samling af fritidshjemspladser på den tætteste beliggende institution - Dronning Louise Gården - som den bedste løsning. Skolebestyrelsen vil dog fremføre, at hvis der oprettes fritidspladser i det nye byggeri på skolens matrikel og i skolens bygninger, der i løbet af skoletiden benyttes til bedrive skole, ser de det som den bedste løsning, at de 100 nye pladser bliver en KKFO under skolens ledelse og skolebestyrelsens regi.
Begrundelsen for dette synspunkt er en sikring af en optimal udnyttelse af rammerne på skolens matrikel. Organisatorisk vil det være lettere at udnytte det nye byggeri hele dagen, hvis en lokal skoleledelse kan disponere over det. Det vil nemlig sikre lokalt udtænkte løsninger, der fleksibelt kan tilpasses den positive udvikling Øster Farimagsgades Skole er i, herunder udvidelsen fra 2 til 3 spor.
Skolebestyrelsen lægger meget vægt på samtænkning og samarbejde mellem de forskellige institutioner for at skolebørnene oplever en sammenhængende hverdag. I den sammenhæng vil det være hensigten, at skolens og institutionernes rammer kan bruges på tværs af alle institutionerne i løbet af hele dagen. Skolebestyrelsen vil gøre deres til at samarbejdet fungerer.
Høringssvar fra Samarbejdsudvalget på Øster Farimagsgades Skole
Udvalgets holdning er, at der skal etableres en KKFO på skolen. Samarbejdsudvalget nævner en række fordele som en fælles ledelse giver omkring brug af skolens lokaler, intranet og fælles pædagogiske principper samt fælles rengøring og indvendig vedligeholdelse.
Desuden nævnes bedre kommunikation mellem personalegrupper, som er ansat på samme arbejdsplads med fælles miljørepræsentant.
Høringssvar fra forældrebestyrelserne fra klynge IB2 og IB3
Forældrebestyrelserne fra de tilknyttede fritidshjem ønsker, at de nye pladser etableres under Dagtilbudsloven som en udvidelse af de eksisterende fritidshjem. Løsningen bør tage hensyn til børnene under hensyn til samarbejde og økonomi. Argumentet om stordriftfordele ved klyngedannelse er stadig gældende, en udvidelse vil være en udbygning af disse fordele. F. eks. koordinering af ferieperioder, sommeråbninger, lukkedage, vikarer etc.
Forældrebestyrelserne er klar over, at en fremmed ledelse på skolens matrikel vil skabe udfordringer for skolens ledelse, men vilkår og rammer for børnene er et væsentligere hensyn i denne sammenhæng, ligesom der peges på, at et godt samarbejde mellem skolen og de eksisterende fritidshjem er etableret.
Høringssvar fra den selvejende institution Østerbrogården
Den selvejende Institution Østerbrogården ønsker, at de 100 fritidspladser etableres som selvejende fritidshjemspladser. Det foreslås, at pladserne fungerer som en satelit til Østerbrogården, som ligger 1 km væk.
Institutionen peger på, at de har gode erfaringer med at samarbejde med Sortedamsskolen og de 4 tilknyttede institutioner, bl.a. i forbindelse med et nu nedlagt samtænkningsprojekt.
Høringssvar fra Københavns Lærerforening
Foreningen er tilhænger af, at der tages størst mulige hensyn til de mennesker, der har opgaverne på tæt hold, og som har det nødvendige lokale kendskab. Københavns Lærerforening henviser derfor til høringssvaret fra skolebestyrelsen ved Øster Farimagsgades Skole.
Høringssvar fra Københavns Fælleselevråd
Foreningen vurderer, at det ville være optimalt at samle alle fritidspladser. Såfrem det ikke kan lade sig gøre, ser foreningen fordele i, at der etableres en KKFO, hvor lærere, pædagoger og ledelse vil være i tæt samarbejde.
Høringssvar fra LFS
LFS mener, at der vil være tale om langt større bæredygtighed når det omhandler: det strukturelle, et styrket samarbejde, den pædagogiske indsats, økonomisk rationale og den personalemæssige indsats, ved at koble de 100 fritidsinstitutionspladser på Klynge IB2, Dronning Louise.
Det taler for, at de 100 pladser forankres her, da institutionen er den eneste i lokalområdet, som kun er tilknyttet Øster Farimagsgades Skole. Hermed vil der også være en strukturel sammenhæng i lokalområdet generelt.
LFS er enig med udvalgets beslutning fra september måned 2012 om at iværksætte et forpligtende samarbejde mellem skoler, institutioner og klubber. Begrundelsen var blandt andet, citat: …behov for en prioriteringsmæssig opgradering af relevansen og betydningen af, at skoler, institutioner og klubber samarbejder på tværs og udnytter synergieffekterne af, at forskellige fagpersoner har blik for de fælles børns trivsel og udvikling…citat slut. Synergieffekten ved et styrket samarbejde vil få optimale vilkår for at kunne fastholdes og udvikles.
Børneperspektivet bliver i langt højere grad tilgodeset, når fritidshjemspladserne forankres i en daginstitution, der har børn i alderen 0 – 13 år.
En KKFO-løsning medfører, at der indsættes endnu en ledelseskategori (KKFO-leder) og herved en lønmæssigt dyrere løsning (anden lønaftale, samt ekstra tillæg til skolelederen).
Høringssvar fra BUPL Hovedstaden
BUPL Hovedstaden anbefaler, at de 100 oprettede fritidsinstitutionspladser på Øster Farimagsgades Skole oprettes som fritidshjemspladser. For at kvalificere den faglige sparring omkring børnene, er det vigtigt, at de oprettes som fritidshjem med en selvstændig pædagogisk ledelse.
BUPL Hovedstaden fremlægger et forslag om, at Østerbrogården/Færgen kan etablere en satellit på den nye tilbygning ved Øster Farimagsgades Skole (se også høringssvar fra Østerbrogården/Færgen). At oprette Østerbrogården som satellit vil skabe en række fordele, der ikke er til stede i det nuværende forslag. Herunder bæredygtighed, stordriftsfordele og en pædagogisk linje, der kan sikre sammenhæng mellem vuggestue, børnehave, skole, fritidshjem og klub.
Høringssvar fra Skole og Forældre København
Skole og Forældre København finder det kritisabelt, at denne høring foretages på så sent et tidspunkt og at der ikke langt tidligere er lyttet til ønskerne fra Øster Farimagsgades Skole eller i det mindste svaret på dem:
- Øster Farimagsgades Skole har allerede i 2004 og gentagne gange siden fremlagt deres ønsker – ønsker det nu er for sent at gennemføre.
- Pladserne skal tilsyneladende fungere fra sommeren 2013.
- Byggeriet er vedtaget og gået i gang.
- På dette sene tidspunkt ser det ikke ud til, at der reelt er noget valg.
- Dele af forvaltningen har (som dokumenteret af skolelederen og et skolebestyrelsesmedlem) allerede i 2010 besluttet, at det skal være en KKFO.
SoF forventer, at skolebestyrelserne fremover inddrages langt tidligere i denne type beslutningsprocesser. De er ikke i dette tilfælde gået dybere ind i overvejelserne om, hvorvidt pladserne bør organiseres som en KKFO eller et fritidshjem. Svaret skal derfor ikke forstås som en stillingtagen hertil – kun som en kritik af processen.
Høringssvar fra Skolelederforeningen Københavns Kommune
Skolelederforeningen skriver, at det er vigtigt at understrege, at det er foreningens helt klare holdning, at bygges der ny fritidsordning på skolens matrikel, skal denne være en KKFO. Skolelederforeningen opfatter det helt klart som en fordel, at der er en enkel og gennemsigtig ledelsesstruktur.
Med de mange erfaringer, der nu er på området og med udsigt til en ny skolereform, mener Skolelederforeningen, at det vil være en oplagt anledning for politikerne til at forenkle fremtidige nyetableringer af fritidsordninger påÅ skolerne ved at beslutte, det skal være en KKFO.
Høringssvar fra Indre By Lokaludvalg
Indre By Lokaludvalg har på deres møde den 7. februar 2013 drøftet sagen ”Organisering af fritidsinstitutionspladser ved Øster Farimagsgades Skole”, men har ingen bemærkninger til den.
Forvaltningens anbefaling
Forvaltningen anbefaler på baggrund af høringen, at fritidsinstitutionspladserne organiseres som KKFO. De indkomne høringssvar er nogenlunde ligeligt fordelt mellem en KKFO løsning og en fritidshjemløsning. Forvaltningen lægger vægt på den tætte bygningsmæssige konstruktion, hvor de nye fritidsinstitutionspladser etableres i en bygning i forbindelse med skolens eksisterende indskolingsafdeling. Pladserne etableres i henhold til gældende beslutninger om, at KKFO´en skal have eget basisområde, men samtidig mulighed for lokalefællesskab med skolen. Udvalget har ved de to foregående tilsvarende sager også besluttet KKFO modellen. (Vanløse Skole og Tove Ditlevsen Skole).
Økonomi
Da Københavns Kommune arbejder med de samme budgetnøgletal på drift og anlæg for etablering af hhv. fritidshjems- og KKFO pladser, vil spørgsmålet om pladsernes organisering ikke få nogen særlige økonomiske konsekvenser. Der er dog en lille forskel (i fritidshjemsfavør pga. tillæg til KKFO-leder) på de to løsninger.
Videre proces
Else Sommer /Henriette Bjørn Nielsen
Beslutning
For stemte 6 medlemmer: A, B, F og Sofie K. Led (løsgænger).
Imod stemte 1 medlem: Ø.
2 medlemmer undlod at stemme: C og O.
Rikke Lauritzen (Ø) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Enhedslisten stemmer imod indstillingen, da et klart flertal af høringssvarene tilkendegiver, at de foretrækker, at Øster Farimagsgades Skoles nye fritidsinstitutionspladser organiseres som fritidshjem. Ud af 13 høringssvar peger 7 på fritidshjems-organiseringen. Selv hvis man tæller de høringssvar - hvor der ikke er taget stilling til organisationsformen - som pegende på KKFO, er der stadig flere, der foretrækker fritidshjem."