Ændring af skoledistrikter til skoleåret 2022-2023
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
- at forslag om at sammenlægge distrikterne for Lykkebo Skole og Kirsebærhavens Skole med virkning fra indskrivningen til skoleåret 2022-2023 sendes i høring.
Problemstilling
BUF foreslår som udgangspunkt kun ændringer af skoledistrikterne for at imødekomme eventuelle kapacitetsudfordringer. De foreslåede ændringer tager udgangspunkt i BUU's principper om mindst mulig indgriben, kapacitetsudnyttelse, blandede grunddistrikter og sikre skoleveje – behandlet af Børne- og Ungdomsudvalget den 22. juni 2011. Principperne beskrives yderligere i bilag 1. Hvis ændringerne skal have effekt, skal de vedtages før indskrivningen til skoleåret 2022/23, og derfor fremlægges forslagene nu.
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 12. august 2020 at ændre skolestrukturen i forbindelse med etableringen af ny skolekapacitet i Valby, Nordhavn, på Nørrebro og i Vejlandskvarteret. I Valby skal den nye skolebygning ved Torveporten være udskolingsafdeling, mens Lykkebo Skole og Kirsebærhavens Skole skal være basisafdelinger i én ny samlet skole med fælles skoledistrikt og ledelsesstruktur. Den nye skole vil være på 11 spor i 0.-5. klasse og 10 spor i udskolingen. I budget 2021 blev der afsat planlægningsbevilling til den nye skolebygning på Torveporten samt ombygningerne i de eksisterende bygninger. Det er nu aktuelt at lægge distrikterne sammen til ét distrikt, da sammenlægningen til én skole ellers ikke kan gennemføres som planlagt.
For de øvrige skoler, der er omfattet af beslutningen om ny skolestruktur, er det ikke aktuelt at ændre eller oprette distrikter på nuværende tidspunkt. Guldberg Skole vil gradvist få udvidet sit distrikt i takt med befolkningsvæksten på Nørrebro. For ny skolekapacitet i Nordhavn og i Vejlandskvarter bliver der taget stilling til distrikterne, når der er taget beslutning om at afsætte anlægsbevilling til skolerne.
BUF vurderer, at det ikke er aktuelt at ændre på distrikterne andre steder i byen. Overblik over indskrivningen og søgning til alle byens skoler findes i bilag 2.
Løsning
I forbindelse med at Kirsebærhaven Skole og Lykkebo Skole bliver til én samlet skole, er en række forberedelser i gang.
Udover at de to nuværende distrikter skal lægges sammen til ét, skal skolen også have et nyt navn. Der har været en konkurrence, og mange har budt ind med forslag. Navnet offentliggøres i begyndelsen af april 2021.
Desuden arbejder personale, elever og skolebestyrelser med at finde fælles værdigrundlag, retningslinjer og traditioner.
Da BUU behandlede sagen om skolestrukturen i Valby i august 2020 fremgik det, at BUU til foråret 2021 skulle vedtage indskrivningsregler for det nye distrikt. Udgangspunktet for fordeling af eleverne er de indskrivningsregler, der gælder i hele byen, hvor der tages hensyn til omgængere, søskende og afstand. Der er derfor ikke behov for, at BUU træffer en ny beslutning om indskrivningsregler. BUU vil i stedet i foråret 2021 blive orienteret om, hvordan skolen vil fordele eleverne mellem de to basisafdelinger. Det vil ske i forbindelse med, at BUU får en samlet status på implementeringen af den nye skolestruktur i Valby.
Forslaget til sammenlægning af distrikterne for Kirsebærhavens Skole og Lykkebo Skole fremgår af bilag 3. BUF foreslår, at de to skolers nuværende distrikter lægges sammen uden øvrige ændringer. Det skyldes, at der ikke er skoler i Valby, der optager flere elever, end de har kapacitet til. Desuden forventes befolkningsvæksten i de kommende år primært at ske på Grønttorvet, der allerede tilhører Lykkebo Skole og derfor bliver en del af det sammenlagte distrikt.
De to basisafdelinger vil komme til at ligge i hver sin del af distriktet. Det nye samlede distrikt vil have en mere balanceret sammensætning.
For at løsningen vil være attraktiv for særligt forældre og børn på Grønttorvet, er det nødvendigt at sikre sammenhængen i skoledistriktet ved at skabe sikre skoleveje på tværs af distriktet. Derfor blev der i budget 2021 afsat midler til en analyse af skolevejen. Som det fremgår af bilag 4, kan Teknik- og Miljøforvaltningen på nuværende tidspunkt ikke konkretisere de ændringer, som vurderes nødvendige i skoledistriktet. Behovet vil blive kortlagt i forbindelse med den igangværende skolevejsanalyse. TMF peger dog på, at der vil blive behov for bedre krydsningspunkter ved flere store veje, herunder Folehaven, Gammel Køge Landevej, Retortvej, Vigerslev Allé og Vigerslevvej. Skolevejsanalysen forventes at blive forelagt for Teknik- og Miljøudvalget i 2. kvartal 2022, så der ved budget 2023 vil kunne bevilges anlægsmidler til de identificerede skolevejsprojekter.
Der er allerede i dag børn, der krydser trafikerede veje i de to skoledistrikter. Ved fx Folehaven er der gennem tiden gennemført flere justeringer af signalanlæggene ved Retortvej og Gammel Køge landevej. Indstil der er etableret yderligere tiltag pba. analysen, henviser TMF til signalregulerede kryds ved Gammel Køge Landevej og Retortvej samt til fodgængerbroen vest for Retortvej. En del af skolevejsanalysen består også i at kortlægge, hvilke initiativer der i forvejen er vedtaget i området, og som står overfor udførelse og derfor på kortere sigt vil gavne skolebørnene i området.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser tilknyttet distriktsændringen.
Videre proces
Forslaget sendes i seks ugers høring hos skolebestyrelser, lokaludvalgene, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, Københavns Forældreorganisation, Københavns Fælles Elevråd, Ungerådet mv.
Sagen fremlægges herefter for udvalget igen på baggrund af de indkomne høringssvar på BUU-mødet den 11. august 2021.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 10. marts 2021:
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.