En dag under overskriften tolerance, dialog og ytringsfrihed den 31. marts 2006
En dag under overskriften tolerance, dialog og ytringsfrihed den 31. marts 2006
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 8. marts 2006
12. En dag under overskriften tolerance, dialog og ytringsfrihed den 31. marts 2006
J.nr. 297110
INDSTILLING
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at dagen om tolerance, dialog og ytringsfrihed indeholder arrangerede aktiviteter for folkeskoler og ungdomsuddannelser og et centralt dagarrangement på Rådhuspladsen
at der afsættes midler til aktiviteter på lokalt initiativ, således at kultur- og fritidsinstitutioner, foreninger, bevægelser mm. inddrages og opfordres til at søge midler
at der afsættes midler særskilt til aktiviteter, der primært har til formål at skabe synlighed og debat hos de borgere, der ikke på anden måde involveres i projektet
RESUME
Borgerrepræsentationen vedtog den 23. februar 2006 at afsætte 500.000 kr. til afholdelse af en dag under overskriften "tolerance, dialog og ytringsfrihed" fredag den 31. marts 2006. Integrationsministeriet har efterfølgende efter Børne- og Ungdomsforvaltningens ansøgning givet tilskud på yderligere 500.000 kr., og muliggør dermed flere af de visioner, som ligger bag Borgerrepræsentationens intention med dagen.
Realiseringen af dagen er lagt i Børne- og Ungdomsforvaltningens regi, der har nedsat en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen m.fl., som er fremkommet med følgende forslag til dagens gennemførelse:
· Der samles en undervisningspakke, som omdeles til folkeskoler i København
· Alle folkeskoleklasser inviteres til at deltage i et fælles arrangement på Rådhuspladsen i dagtimerne
· Repræsentanter fra gymnasier, tekniske skoler, handelsskoler mm. inviteres til en ungdomskonference om tolerance, dialog og ytringsfrihed
· Kultur- og fritidsinstitutioner (biblioteker, kulturhuse m.fl.) samt foreninger, herunder etniske minoritetsforeninger, kan søge om støtte til afholdelse af arrangementer på dagen
· Der arbejdes for at gennemføre mindst én spektakulær event, som kan vække medieinteresse
SAGSBESKRIVELSE
Borgerrepræsentationen vedtog den 23. februar at afsætte 500.000 kr. til afholdelse af en dag under overskriften "tolerance, dialog og ytringsfrihed" fredag den 31. marts 2006 (BR 127/06).
Dagen har til hensigt at vise vejen for fredelig sameksistens og fuld ytringsfrihed for alle københavnere uanset etnicitet og religiøsitet. Børne- og Ungdomsforvaltningen er ansvarlig for at afholde dagen med inddragelse af Integrationsrådet. Forvaltningen har nedsat en arbejdsgruppe med repræsentanter fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen samt med ekstern arbejdsbistand.
Arbejdsgruppen fremlægger her sit forslag til gennemførelse af dagen.
Succeskriterier
Arbejdsgruppen foreslår følgende succeskriterier for dagen:
· Der arbejdes for en fælles "københavnsk" forståelse af begreberne tolerance, dialog og ytringsfrihed
· Arrangementet sætter sig varige spor
· Arrangementet er synligt, også for de som ikke deltager
Dagen evalueres med henblik på at beslutte, om det skal være en årligt tilbagevendende begivenhed.
Overordnet bindes projektet sammen af en fælles visuel identitet og en depeche, der dels fungerer som deltagerbevis og dels som symbol på, at Københavns Kommune ønsker at sætte en diskussion og bevidsthed om tolerance, dialog og ytringsfrihed i gang.
Nedenfor er beskrevet forslag til initiativer på dagen:
Informationsmateriale
Der udarbejdes en fælles visuel identitet, herunder et logo, til tolerance-dagen, der kan trykkes på f.eks. plakater, flyers, bannere og sættes på hjemmeside, mails mv., så alle arrangementer kommer til at fremstå under samme visuelle identitet.
Der oprettes en hjemmeside, hvor alle aktiviteter på dagen annonceres.
Samlende arrangement på
Rådhuspladsen
Alle deltagende skoler opfordres til at starte dagen på egne skoler og derefter mødes på Rådhuspladsen til fælles aktiviteter og udveksling af erfaringer.
Skolerne opfordres til at udarbejde og medbringe et banner med tekst og tegninger under overskriften tolerance, dialog og ytringsfrihed, som bliver til en samlet udstilling på Rådhuspladsen.
Der opstilles telte og et eller flere arealer til teater, oplægsholdere og eventuel musik.
Arrangementet forventes afholdt i dagtimerne, aftenen reserveres til lokale aktiviteter. (se nedenfor)
Ungdomskonference
Der afholdes en ungdomskonference i Rådhusets festsal med deltagere fra de københavnske ungdomsuddannelsesinstitutioner. Konferencen leder til udarbejdelse af et manifest fra Københavns unge til, hvordan Københavns Kommune kan arbejde med tolerance, dialog og ytringsfrihed.
Undervisningsmateriale til
skolerne
Der udarbejdes forslag til 2-3 timers undervisningsmateriale på 3 aldersniveauer, som kan anvendes af skolerne. Materialet kan indeholde f.eks. videofilm med unge københavnere med forskellig etnisk baggrund, radiomontage, forslag til oplægsholdere og diskussionsoplæg.
Lokale aktiviteter
Der afsættes en pulje til lokale aktiviteter for så vidt muligt at inddrage kultur- og fritidsinstitutioner samt foreninger og bevægelser – herunder etniske minoritetsforeninger. Der tages skriftligt og så vidt muligt mundtlig kontakt til nævnte aktører for at gøre opmærksom på puljens eksistens og opfordre til deltagelse i dagen.
Puljen administreres af arbejdsgruppen efter en nærmere beskrevet procedure. Der prioriteres debat- og kulturarrangementer. Eventuelle overskydende puljemidler afsættes til aktiviteter i samme ånd resten af året.
PR aktiviteter
Det er væsentligt, at så mange københavnere som muligt kommer i berøring med og bliver opmærksom på dagen. Der indtænkes derfor aktiviteter, som vil tiltrække pressens opmærksomhed såvel som den enkelte borgers. Det kan f.eks. være i form af flag af alle nationaliteter på busserne, afsendelse af fysiske depecher til alle deltagende aktører, uddeling af pin med Tolerancedagens logo til alle københavnere eller lignende.
Der arbejdes for at gennemføre mindst én spektakulær event, som kan vække medieinteresse.
Økonomi
Arrangementet finansieres via 500.000 kr. bevilget af Borgerrepræsentationen. Yderligere 500.000 kr. er bevilliget af Integrationsministeriet efter Børne- og Ungdomsforvaltningens ansøgning.
Finansieringen foreslås fordelt således på de forskellige aktiviteter:
Informationsmateriale (visuel identitet, plakater, flyers, designbistand) 120.000 kr.
Arrangement på Rådhuspladsen (bannere, telte, workshops mv.) 280.000 kr.
Ungdomskonference på Rådhuset 40.000 kr.
Undervisningsmateriale til skolerne 80.000 kr.
Lokale aktiviteter, maksimalt beløb til pulje 250.000 kr.
PR/synlighedsaktiviteter 90.000 kr.
Konsulentbistand, projektledelse,
sekretariat 140.000 kr.
I alt ekskl. moms 1.000.000 kr.
Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
Høring
Ingen bemærkninger
BILAG VEDLAGT
·
Uddrag af
beslutningsprotokollen fra Borgerrepræsentationens møde den 23. februar 2006
Peter Rasmussen
Jørn Larsen