Demokratiskabende aktiviteter
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at udvalget godkender forslag til afholdelse en ungepolitikerdag i 2013
Problemstilling
I BR den 20.6.2012 blev medlemsforslag fra Det Konservative Folkeparti om demokratiskabendeaktiviteter for unge (2012-86524) udvalgshenvist til Børne- og Ungdomsudvalget, jf. bilag 1. Forslaget indebærer, ”...at Børne- og Ungdomsforvaltningen fremkommer med forslag til Børne- og Ungdomsudvalget om afholdelse af en eller flere demokratiskabende aktiviteter for de unge i Københavns Kommune. Forslaget skal ligge til politisk behandling senest december 2012”, jf. bilag 1 om tidligere politisk behandling.
Det fremgår af forslaget, at det blandt andet er vigtigt, at de unge ved selvsyn får en ide om, hvordan det politiske arbejde foregår i form af et Unge-BR og/eller en demokratifestival, der eventuelt kombineres med andre demokratiforslag på skolerne.
Siden medlemsforslaget er der i forbindelse med budgettet for 2013 tilført 100 t. kr. ekstra til Københavns Fælleselevråd (KFE). Formålet med KFE er at arbejde for, at de københavnske folkeskoleelever får indflydelse og medbestemmelse på skoleområdet at fremme og styrke elevdemokratiet på skolerne.
Løsning
Der har i en årrække været tradition for, at forvaltningen har støttet skolernes arbejde med elevdemokrati og undervisningsmiljø. De seneste år har forvaltningen styrket indsatsen ved bl.a. at indgå et samarbejde med Danske Skoleelever samt deltagelse i kurser om medborgerskab og elevrådsbestemmelse for folkeskolens elever fra 6. – 10. klasse i samarbejde med Ungdomsbyen, hvilket bl.a. resulterede i Danske Skoleelevers kåring af København som årets Elevvenlige kommune både i 2009 og 2012.
Forvaltningen foreslår, at der med udgangspunkt i medlemsforslaget afholdes følgende aktiviteter:
Ungepolitikerdag
Forvaltningen foreslår, at der afholdes en ungepolitikerdag med deltagere fra folkeskolernes 8., 9. og 10. klasser samt ungdomsklubberne og Ungdomsskolen. Det overordnede tema bliver ungepolitik i bred forstand - men med særligt fokus på det forestående kommunalvalg. Deltagerne skal inden have forberedt sig til dagen i form af forslag til diverse emner. Opgaven bliver at diskutere og formulere en række forslag til, hvilke emner kommunalvalget bør handle om – set fra de unges synspunkt. Dagen vil blive til i et samarbejde med KFE. Alle medlemmer af Borgerrepræsentationen vil blive inviteret til at deltage på dagen. Desuden vil pressen blive inviteret til at følge dagen og arbejdsprocesserne.
KFE har været med i udarbejdelsen af ovenstående forslag og desuden er forslaget drøftet med enkelte skoleledere.
Ungepolitikerdagen foreslås afholdt i april 2013 forud for kommunalvalget i november.
Fælles valgdato for valg til elevråd
Forvaltningen foreslår desuden at der på en udvalgt dato i september afholdes valg til elevråd på samtlige folkeskoler.
Andre forslag
Udover afholdelse af en ungepolitikerdag i år med kommunalvalg, foreslår forvaltningen, at udvalget drøfter, om der skal afholdes ungepolitikerdage i de mellemliggende år, ligeledes med deltagere fra folkeskolernes 8., 9. og 10. klasser (eventuelt også for mellemtrinet) samt ungdomsklubberne og Ungdomsskolen. Fokus på disse dage kunne være diskussion af kommunens tilbud til de større børn og unge samt forslag til forbedringer. Tilsvarende kan udvalget drøfte behovet for - i samspil med valget til elevråd i september - at afholde en fælles demokratidag på folkeskoler, klubber og ungdomsskoler i København.
Eksisterende tilbagevendende initiativer
Der afholdes som hidtil hvert år følgende arrangementer:
Februar og oktober: Kurser for Københavns Elevsikkerheds Organisation (KESO) – og elevrådsrepræsentanter samt deres kontaktlærere med det formål at klæde deltagerne på til deres respektive roller. Dagene tilrettelægges i samarbejde med Danske Skoleelever og KFE. Desuden afholdes der i oktober generalforsamling i KFE med valg til bestyrelse.
Årligt: Dialogforum på U ngeområdet mellem Børne- og Ungdomsudvalget og inviterede unge fra Københavns skoler og institutioner. Emnerne vil være af skiftende karakter. I december 2012 er folkeskolen på dagsordenen og det foreslås, at det i 2013 vil være klubfællesskaberne.
Af bilag 2 fremgår et faktaark om ”Unges indflydelse”, der opsummerer lovgrundlag og de demokratiske tiltag, der arbejdes med i Børne- og Ungdomsforvaltningen i øjeblikket.
Økonomi
2013
Et skønnet overslag beregnet ved deltagelse af 100 personer over udgifterne til ungepolitikdagen vil være 87.000 kr. fordelt på nedenstående poster.
Forplejning |
30.000 |
Leje af lokaler |
11.000 |
Ekstra personale |
16.000 |
Konsulentbistand KFE |
30.000 |
I alt |
87.000 |
Denne udgift afholdes i 2013 indenfor de 100 t. kr., som er afsat til KFE. KFE er enige i dette forslag til udmøntning. Den resterende bevilling til KFE vil blive anvendt til at understøtte arbejdet med at øge elevernes indflydelse, herunder til afholdelse af en besøgsrunde til relevante skoler og elevråd i Københavns Kommune.
Udgifter til afholdelse af valg til elevråd på en fælles dag i september 2013, ungedialogmøder og kurser for kontaktlærer, elevråd – og KESO-repræsentanter afholdes indenfor udvalgets eksisterende budgetramme.
2014 og frem
Som udgangspunkt er der ikke afsat midler til afholdelse af yderligere demokratifremmende arrangementer indenfor Børne- og Ungdomsudvalgets budgetramme.
Videre proces
Såfremt udvalget beslutter ovenstående vil forvaltningen:
- Ift. ungepolitikerdagen i 2013 påbegynde planlægning i samarbejde med KFE
- Ift. fællesdag for valg til elevråd udsende besked om reservering af dato til samtlige skoler senest i februar måned
Else Sommer /Jacob Zeberg Eberholst