Mødedato: 05.02.2025, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Skoler på handleplan 2025

Se alle bilag

Der er i Københavns Kommune besluttet to forskellige typer af handleplaner – en om faglig kvalitet og en om inklusion. Forvaltningen foreslår at revidere handleplanskonceptet, så kommunen kun har ét handleplanskoncept, der både omfatter faglighed og inklusion. På baggrund af det reviderede handleplanskoncept skal udvalget godkende, hvilke skoler der skal være på handleplan.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at et samlet handleplanskoncept, som både omfatter faglighed og inklusion godkendes,
  2. at Dyvekeskolen, Grøndalsvængets Skole, Utterslevskole og Ålholm Skole starter på handleplan,
  3. at Bellahøj Skole, Blågård Skole og Oehlenschlægersgade Skole forlænges på handleplan ud over to år,
  4. at det tages til efterretning, at Harrestrup Å Skole og Skolen på Amagerbro fortsætter det andet år af den toårige handleplan og
  5. at det tages til efterretning, at Guldberg Skole afslutter sin toårige handleplan.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget godkender årligt fagligt udfordrede skoler til faglig handleplan. Med budget 2025 blev der tildelt midler til en inklusionshandleplan for også at kunne følge op på arbejdet med mangfoldige børnefællesskaber. Inklusionshandleplanen er således et tillæg til den eksisterende handleplankoncept om faglighed.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet orienterer også årligt kommunalbestyrelserne om de folkeskoler, hvor der er behov for styrket opmærksomhed på skolernes udvikling for at undgå vedvarende dårlig kvalitet. Kommunalbestyrelsen forventes at sætte fokus på arbejdet med kvaliteten og udviklingen af de pågældende skoler for at undgå vedvarende dårlig kvalitet.

Løsning

Nyt handleplanskoncept

Forvaltningen foreslår at revidere det eksisterende handleplanskoncept, så Københavns Kommune fortsat kun har ét handleplanskoncept, som både omfatter faglighed og inklusion. Herved vil skolerne have samlet deres plan et sted, der kan matche skole strategiske program, hvilket vil gøre det lettere for fx Skolebestyrelsen at følge op på de udfordringer, som skolen skal løse. 

Skoler på handleplan

Skolerne, der indstilles til handleplan i 2025, er udvalgt med afsæt i en bydækkende proces, hvor områdecheferne har haft dialog med skoler med udfordringer i eget område om muligheden for at komme på faglig handleplan samtidig med, at analyseteamet har gennemgået og vurderet alle skolers data indenfor de tre temaer, mangfoldige børnefællesskaber, faglige resultater, understøttende faktorer – ledelse og personale. Med afsæt heri har områdechefer og direktion udvalgt hvilke skoler på tværs af områder, der indstilles til faglig handleplan.

Forvaltningen indstiller på baggrund af den kvalitative og kvantitative vurdering, at Dyvekeskolen, Grøndalsvængets Skole, Utterslevskole og Ålholm Skole tilføjes til handleplan for en periode på to år, med mulighed for forlængelse. Forvaltningen indstiller, at Bellahøj Skole, Blågård Skole, Oehlenschlægersgade Skole og forlænges på faglig handleplan med som udgangspunkt et år yderligere. Forvaltningen indstiller, at det tages til efterretning, at Harrestrup Å Skole og Skolen på Amagerbro forsætter deres toårige handleplan, som de kom på sidste år. Forvaltningen indstiller, at det tages til efterretning, at Guldberg Skole som planlagt afslutter deres toårige handleplan.

Vurderingen af skolerne på handleplan kan findes i bilag 1, hvor det også fremgår, hvilke andre skoler der har været på bruttolisten i forhold til at komme på handleplan. Alle kommunens skoler har været screenet i forbindelse med udvælgelsen.

Orientering fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) orienterer årligt kommunalbestyrelserne om de folkeskoler, hvor der er behov for styrket opmærksomhed på skolernes udvikling for at undgå vedvarende dårlig kvalitet, jf. folkeskolelovens § 57 d, stk. 2 (bilag 3). STUK har i år vurderet, at Nørre Fælled Skole og Ålholm Skole har bekymrende kvalitet (bilag 3). På baggrund af det nye handleplanskoncept indstiller forvaltningen Ålholm Skole til at komme på handleplan (bilag 2). STUK har identificeret Nørre Fælled Skole med udgangspunkt i, at 40 pct. af skolens elever har mere end 10 pct. fravær. Forvaltningens egen data viser, at skolen har en høj andel på 33,9% af elever med mere end 10 pct. Forvaltningen har tidligere oplevet, at der er en vis divergens mellem ministeriets og forvaltningens data. Forvaltningen har Nørre Fælled Skole på bruttolisten, men forvaltningen indstiller den ikke til at komme på handleplan, da skolen har en fokuseret fraværsindsats i samarbejde med SOFs fraværskonsulenter, og effekten heraf begynder at kunne ses i data. Forvaltningen følger skolens udvikling.

Politisk handlerum

Udvalget kan beslutte at optage yderligere eller færre skoler på faglig handleplan af de skoler, der er på bruttolisten. Udvalget kan alternativt beslutte at høre op med at udpege skoler på handleplan, hvis udvalget finder, at STUK’s tilsyn er tilstrækkelig opfølgning på skoler med bekymrende kvalitet. Udvalget kan desuden fastholde det eksisterende handleplanskoncept, som så vil blive suppleret med særskilte inklusionshandleplaner.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                               Mette Seneca Kløve

Til top