Mødedato: 04.05.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

PR-kampagne for folkeskolerne

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag til styrket PR-indsats for de københavnske folkeskoler.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at der udvikles en ny designskabelon til skolernes hjemmesider
  2. at der gennemføres en intensiveret PR-indsats i forhold til de københavnske folkeskoler som består af et centralt udarbejdet pr-materiale i form af ’Valbypjecen light’ som printbare digitale pjecer, samt at der etableres og markedsføres en særlig portalside på www.kk.dk ’Skolerne i København’, hvor skolerne præsenteres bydelsvist via et klikbart bykort, der fører til profilteksterne om skolerne
  3. at forvaltningen senere fremlægger evt. yderligere forslag til en intensiveret PR-indsats, som koordineres med Økonomiforvaltningens kommende kampagne for folkeskolerne i København

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 3.2.2011 (2011-25204) pba. et medlemsforslag fra A, B, C, O og V om en PR-kampagne for folkeskolerne, at der ønskes en beskrivelse af mulighederne for en mere konsistent, brugervenlig og målrettet information om folkeskolerne med særlig fokus på opgradering af skolernes hjemmesider, muligheder og ressourceforbrug til centralt udarbejdet bydelsdækkende information om skolerne samt muligheder for udveksling eller tilgang af information om distrikternes fremtidige skolebørn mellem forvaltning eller børnehaver og skoler, fx fra barnets 3. år. Desuden vedtog udvalget, at forvaltningen i sit oplæg også skulle sætte fokus på fastholdelse af elever på mellemtrinnet.

Løsning

Forvaltningen fremlægger nedenfor forskellige forslag til gennemførelse af en intensiveret PR-indsats for at tiltrække flere forældre primært til skolestartere til de københavnske folkeskoler.

Ny skabelon til skoleportalens websider

Til en generel forbedring af  skolernes hjemmesider foreslår forvaltningen, at der etableres og markedsføres en særlig portalside på www.kk.dk ’Skolerne i København’, hvor skolerne præsenteres områdevist via et klikbart bykort, der fører til profilerende informationstekster om skolerne. På portalsiden vil skolernes navne indgå som metadata. Det forbedrer søgemuligheden på skoler på www.kk.dk.

Desuden foreslår forvaltningen, at der der udvikles en ny skabelon til skolernes hjemmesider, som aktivt understøtter skolernes muligheder for en skærpet profileringsindsats og som overholder de nye designkrav, som er vedtaget for kommunens hjemmeside.  

 

Ny centralt produceret bydelsdækkende digital skolepjece

I dag foregår ’markedsføringsindsatsen’ for de københavnske folkeskoler primært i tilknytning til indskrivningen i efteråret. I den forbindelse udarbejder forvaltningen fælles informationsmateriale i form af en pjece, der primært indeholder de lovpligtige serviceinformationer samt en særlige hjemmeside www.kk.dk/indskrivning, hvor forældrene kan finde supplerende informationer om skolestart m.m.  Hver enkelt skole udsender pjecen sammen med eget informationsmateriale om den enkelte skole. Informationsmaterialet udsendes direkte til de børn i skolestartsalder, der distriktsmæssigt er tilknyttet skolen. Derudover informerer skolerne på deres egne hjemmesider.

 

Overordnet er formålet med indsatsen at tiltrække flere forældre ved at:

På den baggrund kan der peges på følgende muligheder:


Informationsmateriale med profilfortællinger for hver skole. Skolerne præsenteres bydelsvist. Informationen kan udarbejdes i forskellige kvaliteter:

A) Model ’Valbypjecen’ – Præsentation af skolen, visioner og profil, samt interviews med lærere, forældre og elever, der præsenterer skolens særlige kendetegn og styrker.

B) Model ’Valbypjecen light’ – Præsentation af skolen, visioner og profil – uden personlige interviews.

 

Informationen kan præsentere som 8 printbare digitale pjecer, der præsenteres på www.kk.dk. samt på skolernes egne hjemmesider m.m. Hver enkelt skoles profilfortællng kan printes selvstændigt.

Det er forvaltningens vurdering, at PR-materiale skal være digitalt og forankret på kommunens hjemmeside www.kk.dk, jvf kanalstrategi i Citizen 2012.

PR-kampagne - øvrige initiativer
Forvaltningen vurderer, at der kan være behov for yderligere indsatser ud over de allerede nævnte.

Økonomiforvaltningen har igangsat planlægningen af en overordnet kampagne for de københavnske folkeskoler og Børne- og Ungdomsforvaltningen inddrages i dette arbejde. Kampagnen har som mål at gøre op med myter om den københavnske folkeskole, fremhæve de gode historier og styrke dens omdømme generelt. Hvis Børne- og Ungdomsudvalget beslutter at gennemføre en intensiveret tiltrækningskampagne for skolestartere, vil den indsats blive koordineret med Økonomiforvaltningens kommende generelle kampagne for folkeskolerne i København. Endvidere vil tiltrækningskampagnen kunne justeres i forhold til eventuelle input fra Dialogforum for Folkeskolen, der holder møde i maj 2011 med bla. dette punkt på dagsordenen.

Forvaltningen arbejder desuden med forslag til digital indskrivning i folkeskolerne. Endvidere er forvaltningen i gang med at undersøge mulighederne for en bedre anvendelse af de digitale muligheder i forhold til brugerne, som fx. udmøntning af kanalstrategien i Citizen 12. Forvaltningen forventer derfor umiddelbart efter sommerferien at kunne fremlægge yderligere forslag, som kan støtte op om skolernes profileringsindsats.

Praktiske muligheder for udveksling eller tilgang af information om distrikternes fremtidige skolebørn mellem forvaltning eller børnehaver og skoler

Der foreligger flere forskellige muligheder for, hvordan man kan informere forældre om skolevalg fra barnets tredje år:

1)      Generel information om områdets skoler på daginstitutionerne (ved uddeling af PR-materiale på institutionerne)

2)      Målrettet information til den enkelte familie om den grunddistriktsskole, de tilhører (ved at den enkelte skole udsender informations/PR-materiale til grunddistriktets børn)

3)      Direkte information til den enkelte familie om de skoler, der ligger i området

 

Flyttemønstrene i København indebærer, at der er stor usikkerhed om, hvorvidt et barn med en bestemt bopæl og tilsvarende skoletilknytning, vil have samme bopæl og skoletilknytning fx tre år senere. Desuden sker der løbende ændringer af skolernes distrikter.
 

Hvis man vil sikre, at målgruppen informeres optimalt om barnets kommende distriktsskole, er der behov for i højere grad at understøtte skolernes  egen profilering og at understøtte samarbejdet mellem dagtilbud, skoler og sundhedsplejen for på denne måde at at øge lokalkendskabet til skolerne.
 
Fastholdelse af elever på mellemtrinnet
I forhold til spørgsmålet om fastholdelse af elever på mellemtrinnet vurderer forvaltningen, at en tiltrækningskampagne, som den ovenfor foreslåede, ikke vil være tilstrækkelig, da den er målrettet forældre til skolestartere. 

Det er forvaltningens vurdering, at den primære udfordring på skolerne i forhold til fastholdelse er udskolingseleverne fremfor mellemtrinnet. Den udfordring søges løftet 
gennem en række indsatser, der alle har fokus på at øge kvaliteteten i de københavnske folkeskoler, således at både elever og forældre oplever et tilbud, de gerne vil vælge til - og ikke vælge fra.

Det handler både om at forbedre de fysiske rammer igennem skolerenovering og om konkrete tiltag for at løfte fagligheden som for eksempel udskolingsdynamoer, profilskoler og Københavnermodeltiltag. På profilskolerne arbejder man ud fra forskellige faglige profiler (musisk-kreativ, sundhedsfaglig, naturvidenskabeligt) netop med at udvikle undervisningsformer og -metoder, der anviser nye veje til rummelighed og elever med forskellige interesser og forudsætninger. Der arbejdes målrettet med kompetenceudvikling hos lærerne og nye samarbejdsformer med kulturinstitutioner, virksomheder og uddannelsestilbud. På de tre nyudnævnte udskolingsdynamoskoler er fokus på de største elever, og hvordan man igennem forskellige tilbud kan sikre, at de oplever folkeskolen som vedkommende og relevant.

Endelig er der i forbindelse med budget 2011 nedsat et Faglighedsudvalg, hvor en række skoleeksperter skal komme med bud på, hvordan man kan forbedre kvaliteten af den københavnske folkeskole.

Økonomi

De samlede driftsudgifter for vedligeholdelse af skoleportens websider udgør 4 årsværk og 557.800 kroner. I bilag 1 er nærmere redegjort for indholdet på skolernes web-side.

 

Udvikling af en ny skabelon, der understøtter skolernes muligheder for en skærpet profileringsindsats, forventes at koste kr. 15.000 - 20.000 samt medføre en merudgift årligt pr. kr. 4.000 til samlede opdateringer. I alt 19.000 - 24.000 kroner. Udgiften hertil finansieres inden for rammen til driften ved en personalemæssig omprioritering af resurserne.

Udgiften til en intensiveret PR-indsats for folkeskolerne vil beløbe sig til cirka 100.000 kroner samt et estimeret timeforbrug på 250 timer, hvis Model B: Valbypjecen light, digtial pjece og webportal, vælges. Udgiften finansieres inden for den eksisterende budgetramme til hhv. skoleindskrivning og kommunikation ved en personalemæssig omprioritering af resurserne. 

I bilag 2 er udgifterne til webportal og digitale pjecer nærmere beskrevet.

Videre proces

Forvaltningen kan straks iværksætte de foreslåede indsatser og vil efter sommerferien fremlægge evt. yderligere forslag.


                            Else Sommer                                         
                                                                                  /Karl-Erik Andersen, Henriette Bjørn Nielsen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat, idet forvaltningen sørger for henvendelse til Lokaludvalgene om inddragelse i og finansiering af de digitale pjecer:  

For stemte 8 medlemmer: A, B, C, O, V og Ø.
Imod stemte 2 medlemmer: F.

Trine Schaltz (F) og Pernille Gaarde Bendix (F) havde følgende protokolbemærkning:

"SF ønsker ikke at pålægge skolerne ekstra opgaver og er i tvivl om dette forslag lever op til det. Desuden ønsker vi at områdernes og skolernes relevante aktørers ønske om deltagelse i og udformning af portalerne og de digitale pjecer inkluderes."
Til top