Mødedato: 28.01.2025, kl. 18:00
Mødested: Sundholmsvej 8

A. Beslutning: høring vedr. fredningsforslag af Amager Fælled

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget godkender forslag til svar på høring vedr. nyt forslag om ændret og udvidet fredning på Amager Fælled i Københavns Kommune på baggrund af indstilling fra arbejdsgruppen for fysisk plan og erhverv.

Problemstilling

Københavns Kommune har på baggrund af Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelser i juli 2022 valgt at udarbejde et ændret fredningsforslag til erstatning for forslaget, som kommunen fremsatte den 26. juni 2019. Københavns Kommune ønsker, at dette reviderede forslag i sin helhed træder i stedet for det tidligere fremsatte forslag fra 2019.

Afgrænsningen af det område, der foreslås fredet, ændres ikke. Der er udarbejdet et nyt fredningskort - se vedlagte bilag.

Vedr. stien til Sundby Metro st.
Området er i dag reguleret ved lov, som bl.a. indebærer, at fredningen skal give mulighed for en tryg færdselsmulighed mellem byområdet nord for Vejlands Allé og Sundby Station, der udgør et reelt alternativ til at færdes langs Vejlands Allé og Øresunds Boulevard. Fredningsforslaget er derfor formuleret, så det ikke er til hinder for at etablere en sådan færdselsmulighed ved at forbinde en eksisterende grussti videre til Sundby Station.

Vedr. mulighed for etbalering af idrætsfaciliteter
Fredningen er ikke til hinder for etablering af idrætsanlæg til Islands Brygge Skole på matr.nr. 1a.

Vedr. mulighed for etablering af kolonihaver og skolehaver
Fredningen er ikke til hinder for at arealerne indenfor den på fredningskortet angivne afgrænsning anvendes til et eller flere områder til etablering af kolonihaver (daghaver) eller til skolehaver samt små skure. Placering og udformning af disse anlæg fastlægges i en plejeplan. 

Vedr. mulighed for formilingsfaciliteter
i delområde A kan der opføres faciliteter til naturformidling og friluftsformål , herunder toilet, omklædning og opbevaring mhp. realisering af projekt Naturpark Amager. Den konkrete udformning skal godkendes af fredningsnævnet. 

Læs hele fredningsforslaget her: https//fredningsnaevn.dk/annonceringer/2024/nyt-forslag-om-aendret-og-udvidet-fredning-paa-amager-faelled-i-koebenhavns-kommune

Arbejdsgruppens indstilling

Arbejdsgruppen for fysisk plan og erhverv har skrevet et udkast til bemærkninger til fredningsforslaget, som indeholder i hovedtræk følgende pointer:

Det der er tilbage af Amager Fælled efter udstykningen af Fælledby, skal bevares uændret som vild, grønt naturområde i Københavns Kommune og forvaltes i overensstemmelse hermed, med udgangspunkt i naturbeskyttelsesloven.

At fælledområdets natur – med flora og fauna – ikke forstyrres eller begrænses i en udvikling med pleje og fremme af biodiversiteten og oplevelsen af vild natur i byen og

At færdsel for gående og cyklister på fælleden struktureres ud fra hensynet til natur- og friluftsoplevelser og ikke med det formål hurtigt og lettest at komme fra et sted til et andet sted – indenfor eller pendling gennem området fra Øst til Vest eller Syd til Nord.

At lokaludvalget er imod stiforbindelse over Strandengen til Sundby Metrostation

At det nye forslag til fredning bør reservere det fredede areal, som i dag ikke er bebygget eller i brug til skolehaver, kolonihaver o.lign. til natur og bør ikke give mulighed for fremtidig anvendelse til til skolehaver, kolonihaver eller idrætsfaciliteter.

Den planlagte hovedindgang til fælleden skal ikke være opholdsmål i sig selv, men prioriteres til besøg på fælleden.

Læs hele udkastet til lokaludvalgets bemærkninger til fredningsforslaget i vedlagte bilag.

Løsning

At lokaludvalget godkender forslag til svar på høring vedr. nyt forslag om ændret og udvidet fredning på Amager Fælled i Københavns Kommune på baggrund af indstilling fra arbejdsgruppen for fysisk plan og erhverv.

Beslutning

Det blev under afstemning besluttet at fjerne afsnittet om, at lokaludvalget er imod forlængelsen af stiforbindelsen over Strandengen på Amager Fælled til Sundby Metro st. fra høringssvaret.

Følgende stemte for at bevare afsnittet:
Helga Mark, Erhardt Franzen, Uffe Meulengracht, Hanne Schmidt, Jan Oster, Ib Ferdinandsen, Anne-Sofie Thomsen, Kresten Thomsen.

Imod:
Mogens Hansen, Peter Hjorth, Allan Graversen, Morten Riel, Mark Gray, Jens Kier, Arne Bjørn Nielsen, Chris Hvid, 

Undlader: 
Jann Kuusisaari, Erik Vittrup, John Hansen, Anthon Nødskov 




Til top