B. Orientering: høring vedr. Forslag til lov om ændring af færdselsloven, lov om offentlige veje m.v., lov om private fællesveje
Indstilling
Forpersonen for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget tager sagen til efterretning.
Problemstilling
Transportministeriet indkaldte i december 2024 til offentlig høring angående "Forslag til lov om ændring af færdselsloven, lov om offentlige veje m.v. og lov om private fællesveje (Forenkling af sagsgange ved vejmyndighedens dispositioner over offentlige veje og private fællesveje m.v.)"
Lovforslaget går i sin enkelthed ud på at forenkle sagsgange for vejmyndigheder, ved at flytte håndtering af sager omkring ændring af vejnettet fra politiet til vejmyndigheden selv. Håndteringen skal foregå ved, at opstille en række regler for hvornår og hvordan vejmyndigheden kan ændre vejene - herunder bl.a. ændring af hastigheden eller lukning af en vej.
I lovforslaget har man lagt op til at regulere dette ud fra et såkaldt årsdøgnskriterie, der i praksis betyder, at det er trafikmængden på den givne vej, der bestemmer om man må ændre vejen.
Problemet er blandt andet, at kriterierne betyder, at hvis der kører mere end et bestemt antal biler på en vej, så kan vejmyndigheden ikke ændre hastigheden - fra eksempelvis 50 km/t til 40 km/t.
I Københavns Kommune (og i de øvrige store byer i Danmark) er problemet imidlertid, at stort set alle veje overstiger dette kriterie. Meget få veje ville derfor kunne ændres af vejmyndigheden under den nye lov. Hvilket også gjaldt mange af de veje, som Københavns Kommune lige har fået reduceret til 40 km/t i forbindelse med "Ned i fart"-projektet. Disse vil derfor skulle tilbageføres - til stor forvirring for bilister og med relativt store omkostningstab.
Det paradoksale i lovforslaget er også, at de veje der kunne have trafiksikkerhedsmæssig- eller fortætningsmæssig gevinst ved en reduceret hastighed, ville man ikke kunne ændre, fordi trafikmængden her overstiger årsdøgnskriteriet.
På baggrund af trafikarbejdsgruppens arbejde med Trafik- og Byrumsplan Amager, ønskede arbejdsgruppen at indsende et høringssvar, for her bl.a. at påpege at lovforslaget har store konsekvenser for arbejdet med at regulere trafikafviklingen i forbindelse med Trafik- og Byrumsplan Amager. Langt størstedelen af de trafikale ændringer der er foreslået i trafik-delen af planen, vil ikke kunne gennemføres under den nye lov.
Forretningsudvalget godkendte trafikarbejdsgruppens svar på høringen forud for lokaludvalgsmødet d. 28. januar, til indsendelse indenfor fristen d. 27. januar.