Mødedato: 15.12.2020, kl. 18:30
Mødested: På teams og Sundholm 8 for udvalgte

Beslutning: høring vedr. regulering af altaner

Se alle bilag

Indstilling

Formanden for Amager Vest Lokaludvalg indstiller, at lokaludvalget

- godkender forslag til høringssvar vedr. altaner på baggrund af altan-arbejdsgruppens indstilling.

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har sendt et forslag til revision af retningslinjer for altaner i interessenthøring med frist d.16. december. Endeligt forslag til retningslinjer vil blive fremlagt i den første del af 2021.

Indholdet af forslaget til nye retningslinjer for altaner

Forvaltningens forslag til reviderede retningslinjer for nye altaner på eksisterende bygninger tager udgangspunkt i et hensyn til kulturarv, friarealer og dagslys. Hvis retningslinjerne følges, vil det betyde mindre altaner og betydeligt færre altaner - særligt mod gaden på ældre bygninger.

Hvis de foreslåede retningslinjer følges, vil det give et større hensyn til bygningskulturarven, gadebilledet, gårdrum og dagslys. Muligheden for at etablere altaner vil blive reduceret væsentligt på ældre bygninger, og altaner vil generelt blive mindre. Mindre altaner, fordyrende krav til udformning og større krav om enighed i altanprojekter kan betyde, at der vil blive ansøgt om færre altaner.

Her en link, hvor man i bilag 2 kan læse detaljerne i forslaget til nye retningslinjer.

https://www.kk.dk/node/14148/08102020/edoc-agenda/42de984c-fd0a-4a49-8be5-23c94913d693/e60ef491-1504-4b7d-8231-a25222b47aeb

Vedr. håndhævelse

Retningslinjerne er vejledende og forvaltningen kan ikke give afslag på altaner med henvisning til retningslinjerne, da afgørelser kræver hjemmel i plan- eller byggeloven. En del af de foreslåede retningslinjer kan ikke håndhæves alene ud fra byggeloven. Efter en konkret vurdering kan der stilles krav til størrelser på altaner af hensyn til dagslys. Mod gaden vil der kunne stilles æstetiske krav til altaner, hvis der er hjemmel i en lokalplan eller i byggeloven. Det betyder, at der oftest ikke vil kunne stilles æstetiske krav til altaner mod gården eller i gader, hvor der allerede er altaner - heller ikke på bygninger med høj SAVE-værdi. Stuealtaner kan afslås, hvis der ikke er tilstrækkeligt friareal.

Muligheden for håndhævelse af retningslinjerne vil kræve, at forvaltningen udarbejder en temalokalplan for altaner i hele København. En temalokalplan vil muliggøre ensartet sagsbehandling på tværs af byen og vil være den bedste måde at sikre alle de ønskede hensyn.

Altan-arbejdsgruppens indstilling
På to møder i arbejdsgruppen for fysisk planlægning er sagen blevet drøftet og der er udarbejdet et udkast til høringssvar - vedlagt. Gruppen består af Erhardt Franzen, Ib Ferdinansen og Jesper Schou Hansen.

Borgerinddragelse

Forvaltningen har udsendt et spørgeskema til det centrale digitale borgerpanel.
Svar- og gennemførelsesprocenten er ifølge forvaltningen lovende.

Arbejdsgruppen har sendt spørgsmålet om regulering af altaner ud på facebook, hvor der har været en del debat. Meningerne er delte - se vedlagte.

Løsning

- godkender forslag til høringssvar vedr. altaner på baggrund af indstilling fra arbejdsgruppen fra fysisk planlægning.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Høringssvaret indsendes.

Beslutning

Indstillingen blev godkendt under afstemning.

Følgende stemte for, at pkt. f udgår af høringssvaret:
Kim J. Henriksen, Uffe Meulengracht, Christian Eggert.

Imod: Andreas Boisen, Andreas Petersen, Roberts Nielsen, Anders Bo Nielsen, Cecilie Kaysen, Arne Bjørn Nielsen, Mark Gray, Nick Vikander, André Vedgren, Hanne Schmidt, Jill Petersen, Erhardt Franzen, Peter Hess-Nielsen.

Undlod: Kresten Thomsen, Marianne Nissen, Lone Munk.

Til top