Mødedato: 21.11.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Høring: Udkast til kortlægning af musik i Københavns Kommune

Se alle bilag

Indstilling

Formanden for Amager Øst Lokaludvalg indstiller,

at lokaludvalget vedtager det bilagte udkast til høringssvar.

Problemstilling

Lokaludvalget har den 24. oktober modtaget udkast til kortlægning af musik i Københavns Kommune i høring. Høringsfristen er den 2. december 2019.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 11. juni 2018, at der skulle udarbejdes en samlet kortlægning af musik i Københavns Kommune samt et udkast til musikplan.

Kortlægningen af musik i København ses som et dynamisk dokument, der kan opdateres i takt med ændringer på musikområdet. Kultur- og fritidsudvalget har derfor bedt om input til, hvis noget mangler eller ikke er korrekt, men er også meget interesseret i kommentarer og lokaludvalgets syn på, hvad musikken gør for København og hvad anses som væsentligt for udnyttelsen af potentialerne på musikområdet i København.

Ud over høringen hos relevante interessenter vil der blive afholdt et møde i begyndelsen af 2020, hvor musiklivets interessenter har mulighed for at komme i dialog med repræsentanter fra Musikudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget om kortlægningen og den kommende musikplan.

Løsning

BIFUK arbejdsgruppen har drøftet høringen og har udarbejdet det bilagte udkast til høringssvar.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Sekretariatet indsender høringssvaret senest den 2. december 2019

Beslutning

Der blev stillet ændringsforslag om at lade formuleringen på linje 35-37: "Skal kirkerne spille en større rolle er det dog nødvendigt at der er en klar adskillelse af musiktilbud og den kirkelige forkyndelse" udgå fra høringssvaret. Der blev begæret afstemning om høringssvaret.

For stemte: Iben Lindemark, Oksana Gjermstad, Bo Jensen, Rune Solvang,Trine Hertz, Nanna Tofte, Frank Lambert, Jens William Grav, Lasse Rossen, Rasmus Steenberger og Susanne Møller.

Imod stemte: Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Bente Lildballe, Hans Jørgen Møller og Randi Sørensen.

Undlod at stemme: Nicki Wassmann-Brøchner og Rene Steinvig.

Der var således flertal for ændringsforslaget og det blev derfor vedtaget.

 

 

Der blev stillet ændringsforslag om at tilføje følgende formulering efter linje 38 som nyt afsnit i høringssvaret:

”Men vi efterlyser generelt flere og mere ambitiøse målsætninger for den klassiske musik, så som flere spillesteder og udbredelsen af nykomponeret moderne kompositionsmusik, så den stimuleres i alle afkroge ligesom den rytmiske også bliver det.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Der blev stillet ændringsforslag om på linje 51 i høringssvaret at tilføje følgende formulering: "Vi forventer øget opmærksomhed på tilgængelighed for personer med handicap til kommunes spillesteder."

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning

 

Der blev stillet ændringsforslag om at tilføje følgende formulering på linje 59 i høringssvaret:  

"Med den cyklende musikskole, som er udviklet med støtte fra lokaludvalget på Amager, har man fundet en model, hvor både skoler og fritidshjem kan få musikundervisning af høj kvalitet. Modellen sikrer, at alle børn - uanset baggrund -  kan få reel undervisning, som kan inspirere til at gå videre med musikken andre steder. Dermed skaber man også en fødekæde fra alle sociale baggrunde."

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Der blev stillet ændringsforslag om at tilføje følgende formulering som afslutning på linje 94 i høringssvaret:

"Udover den nedenfor nævnte Cyklende Musikskole."

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Der blev stillet ændringsforslag om at tilføje følgende formulering efter linje 107 i høringssvaret:

"Man bør overveje, hvorvidt udviklingen skal ske i Musikskolen, som vi kender den i dag. Eller om der skal oprettes en sideordnet organisation, som har større fokus på bredden i musiktilbuddene.

Tiltag som ”Den cyklende musikskole”, der er startet som et pilotprojekt finansieret af Amager Øst og Vest lokaludvalg (som del af den første bydelsplanlægning i lokaludvalgene), er fremragende eksempler på en ny måde at tænke musiktilbud på, og som har vist sig bæredygtigt gennem bl.a. MMBB."

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

Der blev stillet ændringsforslag om på linje 128  i høringssvaret at lade formuleringen ”(…)om der er svag led i fødekæden(…)” erstattes af formuleringen:

”(…)de svage led i fødekæden. De musikere som har afsluttet deres uddannelse, men ikke har fået et internationalt gennembrud, udgør et særligt led i fødekæden, og kan betegnes som øvre vækstlag inden for klassisk musik. Denne gruppe, der har brug for flere spillesteder og udfoldelsesmuligheder, så de kan stimuleres til yderlige dygtiggørelse, samt bidrage til den klassiske musiks udbredelse herunder til børn og unge. Kortlægningen forholder sig slet ikke til denne gruppe.”

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Der blev stillet ændringsforslag om at tilføje følgende formulering efter linje 145 som nyt afsnit i høringssvaret:

"Det undrer os, at kortlægningen ikke nævner noget væsentligt om den nye kompositionsmusik, som udgør en lidt særlig genre inden for klassisk musik, med egne behov og udfordringer - den kan sammenlignes med den rytmiske undergrund. Den nye kompositionsmusik mangler i den grad udfoldelsesmuligheder så som scener, koncertforeninger og festivaler, der kun findes i stærkt begrænset omfang. Den nye kompositionsmusik har et relativt stort publikum i København. Vi opfordrer til at kommunen får en målsætning på dette område."

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Der blev stillet ændringsforslag om at tilføje følgende formulering efter linje 164 i høringssvaret:

"Frivillige

Vedr. afsnittet omkring Frivillige (afsnit 26.4.) er det vigtigt at gøre opmærksom på, at det ikke er muligt at drive en professionelt, økonomisk ansvarlig musikscene uden en vis mængde af ansat personale. Det er store summer, der bookes musik for, og det er ikke rimeligt, at frivillige skal påtage sig det store økonomiske og juridiske ansvar. Amager Bio fremhæves med rette som et af de spillesteder i byen, hvor man har en lang og god tradition for frivillighed. Men den frivillighed har – og bør – altid være understøttet af ansat personale, som garanterer kontinuerligteten og professionalisme bag musikarrangementerne.

Dertil kommer, at Musikbureauerne ikke indgår aftaler med frivillige/frivillige organisationer.  Kravet til fagligheden og sikkerheden for et professionelt afviklet arrangement er et must for, at bureauerne vil indgå kontrakter.

 

Økonomi (afnit 26.5.)

Det er vigtigt at holde sig for øje, at barindtægterne er en væsentlig indtægtskilde for den rytmiske musik, hvorfor den ikke bør udliciteres, som der ses tiltag på. Når fremmede interessenter skal tjene på barsalget, forsvinder en stor del af finansieringsgrundlaget og der bliver mindre opgaver for de frivillige kræfter at engagere sig i."

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Herefter blev der begæret afstemning om indstillingen.

For stemte: Rene Steinvig, Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Bente Lildballe, Iben Lindemark, Oksana Gjermstad, Bo Jensen, Hans Jørgen Møller, Rune Solvang, Martin Hein, Trine Hertz, Nanna Tofte, Randi Sørensen, Frank Lambert, Jens William Grav, Lasse Rossen, Rasmus Steenberger, Susanne Møller

Imod stemte: ingen

Undlod at stemme: Nicki Wassmann-Brøchner

Der var således flertal for indstillingen. Høringssvaret blev vedtaget med ovenstående ændringer.

Til top