Mødedato: 22.05.2024, kl. 17:00
Mødested: Nabo Østerbro, Vibenshave, Nyborggade 9, 2100 Kbh. Ø

Intern høring - forslag til kommuneplan 2024

Se alle bilag

Indstilling

Forpersonen indstiller til Østerbro Lokaludvalg,

1. at lokaludvalget beslutter at afsende vedhæftede udkast til høringssvar til intern høring om forslag til Kommuneplan 2024.

Problemstilling

På baggrund af Borgerrepræsentationens vedtagelse af Kommuneplanstrategi 2023 den 14. december 2023 fremlægges nu et udkast til forslag til Kommuneplan 2024 "Fremtidens klimavenlige hovedstad". Visionen er omsat til konkrete løsninger i Kommuneplan 2024, der lægger rammerne for den fysiske arealudvikling af Københavns Kommune de næste 12 år.

Kommuneplan 2024 består af tre overordnede dele:

  • Hovedstruktur: Hovedstrukturen er et dokument, der beskriver Københavns Kommunes overordnede vision for byens udvikling og arealanvendelse. Dokumentet indeholder desuden en række kapitler, der beskriver kommunens politiske visioner og mål inden for de respektive områder. Kapitlerne omhandler bl.a. temaer som boliger, infrastruktur, grønne områder, erhverv, kulturarv og meget andet. Derudover beskriver hovedstrukturen de væsentligste ramme- og retningslinjeændringer i forhold til Kommuneplan 2019. 
  • Retningslinjer: Under ”Retningslinjer” findes administrationsgrundlaget for arealanvendelsen i kommunen. Sektionen indeholder bl.a. rækkefølgeplanen for byens udvikling, retningslinjer for byens kulturarv og grønne områder, samt Københavns Kommunes administration af boligstørrelser, midlertidige anvendelser og lokalisering af erhverv mv.
  • Rammer: Under ”Rammer” findes de specifikke rammer for lokalplanlægningen, det vil sige regler om eks. anvendelse, tæthed og parkering, som kommunen skal følge i lokalplanlægningen. De indgår også i kommunens helhedsvurdering af ansøgninger om byggetilladelse, når der ikke er en lokalplan, eller når et projekt ikke kræver lokalplan. I forbindelse med opdateringen af rammerne under udarbejdelsen af Kommuneplan 2024 er der udarbejdet et notat, der beskriver væsentlige ændringer i rammerne fra Kommuneplan 2019 til Kommuneplan 2024.

 

I Kommuneplan 2024 er der særligt fokus på følgende 5 temaer:

- Hovedstadens byudvikling og mobilitet
- Boliger og sammenhængende by
- En by med erhverv og studiemiljø
- En sund klimaby med plads til natur, kultur og fritid
- Udvikling med respekt for byens sjæl

 

Forslag til kommuneplan 2024 er i intern høring i perioden 11. april - 9. juni 2024.

Materialet kan ses på hjemmesiden Kommuneplan 2024 | Københavns Kommuneplan 2024 (kk.dk)

 

Løsning

Lokaludvalgets fagudvalg har behandlet forslag til kommuneplan 2024, og der er kommet input fra alle fagudvalg, som forpersonen og sekretariatet har samlet i vedhæftede udkast til høringssvar.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for Østerbro Lokaludvalg.

Videre proces

Såfremt udkast til høringssvar imødekommes indsender sekretariatet lokaludvalgets høringssvar til Økonomiforvaltningen inden for høringsfristen.

Kommuneplanen forventes at komme i 8 ugers offentlig høring i september og oktober 2024.

Beslutning

ÆF1: Jóannes J. Gaard stillede ændringsforslag om at slette afsnittet under overskriften "Befolkningsudvikling", linje 9-15.

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

ÆF2: Simon Pedersen stillede ændringsforslag om at tilføje følgende afsnit efter linje 41. "Lokaludvalget oplever en udfordring med den høje koncentration af expats i Nordhavn, da denne gruppe ofte ikke engagerer sig i lokalområdet og sjældnere er foreningsaktive. Udvalget foreslår, at der indtænkes foranstaltninger, som kan involvere denne gruppe borgere i lokalområdet."

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

ÆF3: Jóannes J. Gaard stillede ændringsforslag om at tilføje følgende afsnit efter linje 50 "Der skal etableres bedre mulighed for at komme ud af Østerbro i bil i østlig retning. I dag er Vordingborggade eneste mulighed og det trafikale pres er for stort."

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

ÆF4: Finn Kristiansen stillede ændringsforslag om at tilføje følgende afsnit efter linje 50 "Der skal inden 2030 ikraftsættes en løsning på transport til og fra Rigshospitalet for dårligt gående og gæster. Det kan ikke vente på metro i 2040-2050".

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

ÆF5: Pia Jørgensen stillede ændringsforslag om at tilføje følgende afsnit efter linje 56 "Der bør ligeledes oprettes flere delebilsparkeringspladser".

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

ÆF6: Steen Jeppson stillede ændringsforslag om at tilføje følgende afsnit efter linje 50 "Der skal skabes bedre forhold for handicappede i den kollektive trafik, fx med indførelse af lokalruter med mindre busser".

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

ÆF7: Lars Bender Mortensen stillede ændringsforslag om at ændre afsnittet linje 49-50 til følgende "Kollektiv trafik skal forbedres og gøres mere punktlig".

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

ÆF8: Jóannes J. Gaard stillede ændringsforslag om at tilføje "for studieaktive" i linje 80 efter "ungdomsboliger".

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

ÆF9: Finn Kristiansen stillede ændringsforslag om at tilføje følgende afsnit efter linje 81 "Man bør kunne se et træ fra enhver bolig, på samme måde som er målet i Frederiksberg Kommune".

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

ÆF10: Finn Kristiansen stillede ændringsforslag om at tilføje følgende afsnit efter linje 17 "For at sikre et sammenhængende, harmonisk lokalområde, bør der ikke laves lokalplanlægning for enkeltmatrikler."

Ændringsforslaget blev tiltrådt.

 

Indstillingen blev tiltrådt med ovenstående rettelser.

Forpersonen orienterede om, at der kommer en indstilling om afholdelse af et borgermøde ifm. den offentlige høring om Kommuneplanen i efteråret.

Til top