Mødedato: 30.04.2019, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til lokalplan "Sydhavnsgade" med kommuneplantillæg, Kgs. Enghave

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan "Sydhavnsgade" med kommuneplantillæg i høring. Forslaget vil muliggøre omdannelse af et erhvervsområde til et bykvarter med boliger og serviceerhverv.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende forslag til lokalplan ”Sydhavnsgade” (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger,

3. at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med tre grundejere (bilag 6), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.

Problemstilling

Grundejerne i området mellem Sydhavnsgade, Borgmester Christiansens Gade og Scandiagade har anmodet Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen om et nyt plangrundlag, for at udvikle det nuværende erhvervsområde til et tæt bykvarter med boliger og serviceerhverv. I den gældende lokalplan nr. 324 er området udlagt til erhverv og lettere industri. Projektet forudsætter udarbejdelse af ny lokalplan og kommuneplantillæg, som øger bebyggelsesprocenten, muliggør flere boliger, ændrer den maksimale højde og ændrer rammerne for detailhandel. Startredegørelsen blev godkendt af Teknik- og Miljøudvalget den 29. oktober 2018 og af Økonomiudvalget den 13. november 2018.  

Løsning

Lokalplanforslaget muliggør et samlet etagemeterantal på ca. 115.000 m2, svarende til en bebyggelsesprocent på 185. Bebyggelsen er udformet som karréstruktur med varierende højde på to-seks etager (op til 21 meter og tre meter til teknik på tag). Mod Sydhavnsgade muliggøres en kantbebyggelse, ”Kanthusene”, på op til otte etager (max. 29 meter og tre m til teknik på tag), der vil skærme området mod trafikstøj fra Sydhavnsgade. Mod syd muliggøres en bygning på op til 40 meter. Dette er i overensstemmelse med protokolbemærkning afgivet af et flertal i Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget om, at der skal arbejdes med blandede højder, hvor den højeste del vender mod Sydhavnsgade og den laveste mod karréer i det gamle Sydhavn. Efter ønske fra Københavns Kommune er der indarbejdet en daginstitution på 16 grupper (ca. 260 børn) samt mulighed for et plejecenter med ca. 110 boliger i kanthusene. En bygning med høj bevaringsværdi (SAVE 3), og en del af en eksisterende industribygning udpeges som bevaringsværdige. På baggrund af protokolbemærkning afgivet af et flertal i Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget om, at der skal arbejdes med at bevare kulturmiljøet omkring de gamle industribygninger, udpeges yderligere en facade som bevaringsværdig, og der fastlægges facadebestemmelser for kanthusene inspireret af områdets industribygninger. De bevaringsværdige bygninger og facade må hverken nedrives eller ombygges uden Teknik- og Miljøudvalgets tilladelse. I overensstemmelse med protokolbemærkning afgivet af et flertal i Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget er der indarbejdet cykel- og gangforbindelser gennem byggeriet. Det er ikke muligt at etablere flere krydsningsmuligheder af Sydhavnsgade uden at hindre fremkommeligheden, men i udbygningsaftalen indgår forbedring af stiforbindelse fra Scandiagade til Sydhavnsgade og dermed til Aalborg Universitet. I helhedsplanen indgår lokale byrum, som understøtter et bedre hverdagsliv. Der etableres publikumsorienteret serviceerhverv mod Sydhavnsgade og udvalgte steder mod Borgmester Christiansens Gade, hvilket vil understøtte bylivet. Planen understøtter dermed målsætningen i Fællesskab København om en mere levende by.

Miljø og bynatur

Der udpeges fem træer som bevaringsværdige og fastlægges begrønning og træer i byrum mv, samt begrønning af kanthusenes vestfacade.

I udkast til udbygningsaftale med grundejer indgår, at de 48 eksisterende træer langs Sydhavnsgade erstattes med 58 nye træer. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at nye træer plantet efter kommunens retningslinjer vil have bedre vækstbetingelser og kunne blive højere end de eksisterende (bilag 9).

Almene boliger

Lokalplanområdet ligger i Ellebjerg skoledistrikt, hvor den almene boligandel udgør 52 % og grænser op til skoledistrikt for Skolen i Sydhavnen, hvor den almene boligandel udgør 20 %. I overensstemmelse med protokolbemærkning fra et flertal i Økonomiudvalget med ønske om 25 % almene ungdoms-, familie-, eller ældreboliger og den lave almene boligandel i naboområdet stilles i lokalplanen krav om 25 % almene boliger. Den planfaglige begrundelse fremgår af bilag 8.

Parkering

Parkeringsnormen i lokalplanen fastlægges i overensstemmelse med kommuneplantillægget til én parkeringsplads pr. 150 m2 etageareal, dog én plads pr. 100 m2 til detailhandel, én plads pr. 300 m2 til kollegie- og ungdomsboliger samt plejeboliger og én plads pr. 200 m2 til daginstitutionen. Kravet svarer til, at der skal etableres ca. 780 parkeringspladser, der bliver placeret i kældre (bilag 7). For parkering til cykler svarer kommuneplanens krav til, at der skal etableres ca. 4.300 cykelparkeringspladser. Plantning af de muliggjorte træer langs Borgmester Christiansens Gade vil medføre en reduktion af de eksisterende ca. 70 offentlige parkeringspladser til ca. 30-35 stk. Der etableres ca. 20 offentlige parkeringspladser langs sivegaden langs Sydhavnsgade. Det vil sige, at der sammenlagt vil blive ca. 55 offentlige parkeringspladser i området. De offentlige pladser er ikke medregnet i parkeringskravet. Området ligger uden for parkeringszonerne. 

Kommuneplan

Med kommuneplantillægget foreslås,

  • at kommuneplantillæggets areal kommer til at indgå i byudviklingsområdet Sydhavn og det særlige byomdannelsesområde Sydhavn
  • at arealet udlægges til boliger og serviceerhverv (C3*-ramme) med en maksimal bebyggelsesprocent på 185 og en maksimal bygningshøjde på 24 meter med mulighed for en maksimal bygningshøjde på 29 meter mod Sydhavnsgade og 40 meter mod hjørnet ved Sydhavnsgade/Borgmester Christiansens Gade
  • at området til særlig pladskrævende varer langs Sydhavnsgade får ændret afgrænsning så det tilpasses kanthusene mod Sydhavnsgade
  • nyt lokalcenter med mulighed for dagligvarer/udvalgsvarer ved Sydhavnsgade/Borgmester Christiansens Gade, med en maksimal rummelighed på 2.000 m2 butiksareal

Borgerinddragelse

Forvaltningerne og grundejerne deltog i et møde med lokaludvalget den 15. november 2018. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget.

  • Der skal tages stilling til sammenhæng til naboområder, trafikafvikling og parkering, og mulighederne for finansiering af en gang- og cykelbro over Sydhavnsgade bør afsøges.
  • Projektet medfører øget behov for institutioner i området, herunder skoler og kultur.

Forvaltningernes bemærkninger

Der er udarbejdet en trafikanalyse, som grundlag for trafik- og parkeringsstrukturen i lokalplanforslaget. De interne forbindelser knyttes op på forbindelser til naboområder. I 2015 blev det vurderet, at en bro over Sydhavnsgade ville koste ca. 100 mio. kr. Økonomiforvaltningen undersøgte efter Borgerrepræsentationens ønske mulig ekstern finansiering, men ingen fonde meldte ud med konkrete tilbud, hvorfor forvaltningerne ikke er gået videre med projektet. Økonomiforvaltningen bemærker, at der ikke er afsat finansiering til offentlige kultur- eller fritidstilbud i området, men at kapaciteten på skoleområdet udvides med en ny skole på Sluseholmen samt en udvidelse af Skolen i Sydhavnen. Uddybning fremgår af bilag 5.

Miljøvurdering

I henhold til miljøvurderingsloven er der udarbejdet en miljørapport, da der er tale om intensiv udnyttelse af arealer til et tæt bebygget område. Miljørapporten er vedlagt som bilag 4 og vil blive sendt i høring sammen med planforslagene. Miljøvurderingens foreslåede tiltag til at imødegå væsentlige indvirkninger på miljøet i form af bl.a. støj fra veje og vindforhold er indarbejdet i lokalplanforslaget.

Økonomi

Udbygningsaftale
Der er udarbejdet et udkast til en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Aftalen indeholder højresvingsbane fra Sydhavnsgade til Borgmester Christiansens Gade, sivegade langs Sydhavnsgade, inkl. 58 nye træer, samt stiforbindelse fra Scandiagade til Sydhavnsgade. Kommunen får anlæggene vederlagsfrit, når de er færdiganlagt og godkendt af kommunen.

Salgsaftale

Udover udbygningsaftalen, jf. ovenfor, forventes der indgået en salgsaftale mellem Københavns Kommune og grundejerne, hvorefter kommunen afhænder ca. 1.200 m2 af vejarealet på Borgmester Christiansens Gade. I forbindelse med nedlæggelsen af vejarealet skal grundejerne etablere et nyt vejanlæg, 24 nye træer og et grønt areal, hvortil Teknik- og Miljøforvaltningens krav vil fremgå af et bilag til salgsaftalen.

Driftsudgifter

Teknik- og Miljøforvaltningen forventer årlige driftsudgifter på ca. 75.000 kr. de første tre år, når anlæggene i henholdsvis udbygningsaftale og salgsaftale er etableret. Dette beløb vil blive søgt dækket i forbindelse med budgetforhandlingerne, når anlæggene er etableret. Såfremt der ikke bliver givet midler i budgetforhandlingerne, vil de forøgede driftsomkostninger blive dækket via effektiviseringer eller reduktion af serviceniveauet på Teknik- og Miljøforvaltningens øvrige områder.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt forslaget til lokalplan og kommuneplantillæg, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslagene og miljørapport i høring i otte uger (ekskl. juli måned). baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2019.

 

Peter Stensgaard Mørch                Torben Gleesborg

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til lokalplan ”Sydhavnsgade” (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring i otte uger.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
  2. at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2015 (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på offentliggørelse og udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.
  3. at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med tre grundejere (bilag 6), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 8. april 2019

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende ændringsforslag (ÆF1):
”At mængden af offentlige parkeringspladser ikke begrænses.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev ikke vedtaget med en stemme mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende ændringsforslag (ÆF2):
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, for ungdoms- og plejeboliger dog 1:300.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med en stemme mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende ændringsforslag (ÆF3):
”At de almene boliger alene opføres som ungdomsboliger og ældreboliger.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke vedtaget med en stemme mod otte. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med otte stemmer mod en. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Imod stemte: C.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følende protokolbemærkning:

”Da kommunen har en målsætning om færre støjplagede boliger, så ønsker vi ikke at medvirke til at bygge nye boliger i dette meget støjplagede område, hvor støjen overstiger de anbefalede maksimum værdier.”

Beslutning

Dagsordenspunkt 15: Forslag til lokalplan "Sydhavnsgade" med kommuneplantillæg, Kgs. Enghave (2018-0125587)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2019

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Et medlem undlod at stemme.

For stemte: A, Ø, Å, B, F og O.

Imod stemte: C.

Undlod at stemme: V.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

”Venstre er bekymrede for sagen - og finder det som udgangspunkt ikke formålstjenstligt at oprette flere almene boliger i lokalplanområdet, der ligger i Ellebjerg skoledistrikt, hvor den almene boligandel idag udgør 52 %.”

 

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 8. april 2019:

”Da kommunen har en målsætning om færre støjplagede boliger, så ønsker vi ikke at medvirke til at bygge nye boliger i dette meget støjplagede område, hvor støjen overstiger de anbefalede maksimum værdier.”

Til top