Frikommuneforsøg III (2019-2023)
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
-
at ansøgning til frikommuneforsøg om ’Energimærkning af kommunale bygninger’ godkendes,
-
at ansøgning til frikommuneforsøg om ’Energikrav i forbindelse med ændret anvendelse af bevaringsværdige bygninger’ godkendes.
Problemstilling
I efteråret 2018 inviterede økonomi- og indenrigsministeren kommunerne til at deltage i frikommuneforsøg III med det formål at vise nye veje i udviklingen af den offentlige service (bilag 1). Der er to ansøgningsrunder med frist for indsendelse af forsøgsansøgninger til Økonomi- og Indenrigsministeriet hhv. 1. april og 1. oktober 2019.
Ved vurderingen af ansøgningerne vil der blive givet særlig prioritet til forsøg, der omhandler en af følgende problemstillinger, der har sammenhæng og effektivitet som fællesnævner:
-
Sammenhængende indsatser indenfor beskæftigelse, social, sundhed og uddannelse
-
Udsatte børns vej gennem livet, fra daginstitution til uddannelse
-
Overgang fra folkeskole til ungdomsuddannelse/beskæftigelse
-
Det nære og sammenhængende sundhedsvæsen – overgangen mellem det kommunale og regionale sundheds- og plejetilbud
-
Tværgående effektivisering af opgaveløsningen
-
Administrative effektiviseringer
Kommuner kan søge enkeltvis eller i netværk. Ved vurdering af forsøgsansøgninger vil det blive tillagt positiv vægt, hvis der er tale om et netværk af kommuner. Det vil desuden blive tillagt en positiv værdi, hvis forsøgsansøgningen indeholder en målbar målsætning. Der vil blive udvalgt ca. 10 forsøg i hver af de to ansøgningsrunder.
Forsøgene må ikke være i strid med grundloven, gældende EU-regler, bryde med borgernes retssikkerhed, give frikommunerne økonomiske fordele på bekostning af andre eller indebære en væsentlig udvidelse af nationalt politisk fastsatte serviceniveauer.
Løsning
Økonomiforvaltningen har opfordret fagforvaltningerne og koncernenhederne til at komme med forslag til frikommenforsøg. Københavns Ejendomme og Indkøb har på den baggrund lagt op til, at Københavns Kommune ansøger om følgende to forsøg: ”Energimærkning af kommunale bygninger” (bilag 2) samt ”Energikrav i forbindelse med ændret anvendelse af bevaringsværdige bygninger” (bilag 3). Ansøgningerne kunne ikke nå at blive behandlet af Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen inden fristen den 1. april. Derfor er ansøgningerne sendt til Økonomi- og Indenrigsministeriet med forbehold for politisk godkendelse.
Uddybende beskrivelse af ansøgningerne
Fritagelse fra krav om energimærkning af kommunale bygninger
Der ansøges om at blive fritaget fra krav om at energimærke kommunale bygninger, da energimærkningen i sin nuværende form ikke fremmer energibesparelser og påfører derfor kommunen en unødvendig udgift.
Motivation
Københavns Kommune ansøgte i 2016 om at blive frikommune med samme forsøg sammen med Aarhus og Esbjerg Kommune. Social- og Indenrigsministeriet gav dengang afslag uden nærmere begrundelse.
Hensigten med mærkningsordningen er at få kommuner til at lave energitiltag. Københavns Kommune har siden 2009 haft fokus på energirenoveringer og energioptimering, men tilrettelægger ikke indsatsen efter energimærkerne, da de vurderes at være upræcise.
Københavns Ejendomme og Indkøb vurderer, at energimærkningen i sin nuværende form ikke fremmer energibesparelser i København Kommune og derfor påfører kommunen en unødvendig udgift.
Hvis der dispenseres fra energimærkningen kan tilsvarende midler fx i stedet anvendes direkte på energiprojekter, der realiserer reelle målbare energibesparelser.
Økonomiske konsekvenser
Det anslås, at der i henhold til de gældende regler skal energimærkes ca. 1,3 mio. m2 af Københavns Kommunes ejendomsportefølje i perioden 2019 – 2022 til en omkostning på ca. 18,5 mio. kr., heraf ligger ca. 13 mio. kr. i 2019 og 2020. Udgiften til energimærkning af Københavns Ejendomme og Indkøbs portefølje bliver overført til lejerne, primært fagforvaltningerne.
Energikrav i forbindelse med ændret anvendelse af bevaringsværdige bygninger
Der ansøges om, at reglerne for rentable energitiltag ved ombygninger også kan gælde ved ændret anvendelse af bevaringsværdige bygninger.
I byggelovgivningen er der dels et ønske om at bevare bevaringsværdige bygninger, dels ønske om at reducere energiforbruget i bygninger, der skifter anvendelse.
For bevaringsværdige bygninger kan det f.eks. være vanskeligt at foretage udvendig isolering, som det oftest kræves ved ”ændret anvendelse” idet bygningernes arkitektoniske udtryk ikke må ændres. Derfor kan lovgivningen i nogle tilfælde direkte hindre, at anvendelsen af en bygning kan ændres. I andre tilfælde vil løsningerne blive meget omkostningstunge og investeringerne ikke stå mål med gevinsterne i form af lavere energiforbrug.
Motivation
Bygningsreglementet stiller ved ombygninger alene krav om rentable energiforbedringer, mens der ikke er mulighed for at få dispensation i forhold til rentabilitet, når der søges om en ændret anvendelse. Det foreslås, at reglerne for rentable energitiltag ved ombygninger også gælder for ændret anvendelse af bevaringsværdige bygninger.
Ændringen har betydning for den måde energiberegninger skal bruges beregningsteknisk ved ændret anvendelse af en bevaringsværdig bygning.
Teknik- og Miljøforvaltningen er myndighed på området. Ansøgningen har været i høring i Teknik- og Miljøforvaltningen uden bemærkninger, da deres fokus er at sagsbehandle efter gældende lovgivning. Såfremt ansøgningen imødekommes, vil byggesags-behandlingen på området skulle tilpasses.
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser ved at ansøge om deltagelse i frikommuneforsøg III.
Hvis regelsættet for rentable energibesparelser kan ændres og forsøget igangsættes i Københavns Kommune, forventer Københavns Ejendomme og Indkøb mulighed for reducerede omkostninger på op til 300 mio. kr. for kommunens bevaringsværdige ejendomme. Dette vil i særlig grad berøre bygninger i Kødbyen, som ved ændret anvendelse skal igennem meget omkostningstunge energirenoveringer, som ikke står mål med energibesparelserne.
Videre proces
Økonomi- og Indenrigsministeriet vil behandle ansøgningerne til Frikommuneforsøg III hurtigst muligt. Dog vil der ikke være sagsbehandling fra et folketingsvalg er udskrevet, og til en ny regering er konstitueret.
Borgerrepræsentationen vil blive forelagt sag om igangsættelse af frikommuneforsøg, såfremt ansøgningerne imødekommes af ministeriet.
Beslutning
Dagsordenspunkt 10: Frikommuneforsøg III (2019-2023) (2018-0298095)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 30. april 2019
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.