Mødedato: 28.11.2006, kl. 15:15

Risikobaseret dimensionering af redningsberedskabet i Københavns Kommune (Beredskabskommissionen)

Se alle bilag

Risikobaseret dimensionering af redningsberedskabet i Københavns Kommune (Beredskabskommissionen)

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. november 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 441/2006

 

 

12.                Risikobaseret dimensionering af redningsberedskabet i Københavns Kommune (Beredskabskommissionen)

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller, at Beredskabskommissionen over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler

 

at       det nuværende serviceniveau på det brandforebyggende område fastholdes (Forebyggende model 2), og

at       det nuværende serviceniveau på det operative område styrkes (Operativ model 1).

 

Beredskabskommissionens beslutning i mødet den 9. november 2006

Anbefalet.

 

 

RESUME

Sagen vedrører dimensionering af Københavns Kommunes redningsberedskab. Københavns Brandvæsens oplæg til dimensionering af og strategi for redningsberedskabet fremgår af bilag 1, "Risikobaseret dimensionering af Redningsberedskabet i Københavns Kommune".

Redningsberedskabet varetager dels forebyggende arbejde, dels operativt arbejde.

Bilag 1 er udarbejdet på baggrund af adskillelige analyser inden for Brandvæsnets arbejdsområder og opstiller tre modeller for det forebyggende serviceniveau og tre modeller for det operative serviceniveau.

Blandt disse i alt seks modeller skal det politisk besluttes, hvilke to der skal udgøre det fremtidige serviceniveau for redningsberedskabet i Københavns Kommune. Alle seks modeller for serviceniveauer er, efter Københavns Brandvæsens vurdering, fagligt set fuldt forsvarlige.

Det indstilles, at det nuværende serviceniveau på det brandforebyggende område fastholdes (Forebyggende model 2), og at det nuværende serviceniveau på det operative område styrkes (Operativ model 1).

Forebyggende model 2 er udgiftsneutralt. Operativ model 1 vil i forbindelse med en omstrukturering medføre en samlet årlig udgiftsbesparelse på ca. 125.000 kr.

 

SAGSBESKRIVELSE

Sagen vedrører dimensionering af Københavns Kommunes redningsberedskab. Københavns Brandvæsens oplæg til dimensionering af og strategi for redningsberedskabet fremgår af bilag 1, "Risikobaseret dimensionering af Redningsberedskabet i Københavns Kommune".

Redningsberedskabet varetager dels forebyggende arbejde, dels operativt arbejde. Det forebyggende arbejde består på nuværende tidspunkt af lovpligtige opgaver som f.eks. brandsyn, bundne opgave som f.eks. byggesagsbehandling, og endelig anden forebyggende virksomhed som f.eks. undervisning, rådgivning, udarbejdelse af beredskabsmappe, arbejde med frivilligt beredskab og et projekt om uddannelse af ledere og medarbejdere på diskoteker. Det operative arbejde består i brandslukning, redningsopgaver og miljøopgaver.

Bilag 1 er udarbejdet på baggrund af adskillelige analyser inden for Brandvæsnets arbejdsområder og opstiller tre modeller for det forebyggende serviceniveau og tre modeller for det operative serviceniveau.

Blandt disse i alt seks modeller skal det politisk besluttes, hvilke to der skal udgøre det fremtidige serviceniveau for redningsberedskabet i Københavns Kommune. Det bemærkes, at alle seks modeller for serviceniveauer, efter Københavns Brandvæsens vurdering, fagligt set er fuldt forsvarlige.

Det forebyggende serviceniveau:

Det nuværende forebyggende serviceniveau indebærer løsning af lovpligtige opgaver, bundne opgaver og i nogen grad anden forebyggende virksomhed.

De tre modeller for det forebyggende serviceniveau omfatter:

·        Forebyggende Model 1 – Styrkelse af det nuværende serviceniveau

·        Forebyggende Model 2 – Fastholdelse af det nuværende serviceniveau

·        Forebyggende Model 3 – Forringelse af det nuværende serviceniveau

Økonomiforvaltningen indstiller valg af Forebyggende Model 2, Fastholdelse af det nuværende serviceniveau.

Ved model 2 vil serviceniveauet være, som det er i dag. Udover de lovpligtige opgaver, f.eks. brandsyn, og de bundne opgaver, f.eks. byggesagsbehandling, kan en lang række øvrige opgaver (anden forebyggende virksomhed), som efterspørges af borgere, virksomheder og kommunens institutioner, løses, f.eks. undervisning, rådgivning, udarbejdelse af beredskabsmappe, arbejde med frivilligt beredskab og uddannelse af private.

 

Vedrørende model 1 og 3 henvises til bilag 1, side 7-9 (resumé) og 40-43.

Det operative serviceniveau:

De tre modeller for det operative serviceniveau omfatter:

·        Operativ Model 1 – Styrkelse af det nuværende serviceniveau (inden for nuværende budget)

·        Operativ Model 2 – Mindre forringelse af det nuværende serviceniveau.

·        Operativ Model 3 – Forringelse af det nuværende serviceniveau.

Økonomiforvaltningen indstiller valg af Operativ Model 1, Styrkelse af det nuværende serviceniveau (inden for nuværende budget).

Ved Operativ model 1 bevares den nuværende bemanding, og ved en omlægning af beredskabet skabes omstrukturering og effektiviseringer, der ud fra en samlet betragtning vurderes at medføre en forbedring af det nuværende operative serviceniveau. Dette giver sig udslag i større bemanding og en ekstra sprøjte i dagtimerne, hvor behovet er størst, og bedre mulighed for samtidige øvelser.

Omstrukturering af det operative beredskab sker som følge af ophævning af et samarbejde med Frederiksberg Brandvæsen grundet den nye beredskabslov. Dette medfører en besparelse på personaleudgifter på 460.000 kr. årligt. Omstruktureringen er endvidere begrundet i, at det operative beredskab er hårdest belastet i dagtimerne såvel af udrykninger som af andre opgaver, f.eks. øvelser, diverse eftersyn, værksteds- og depotbesøg osv. Desuden er sandsynligheden for meget store ulykker, f.eks. terrorhændelser, togulykker mv., større i dagtimerne end i nattetimerne grundet de daglige bevægelser i byen.

Generelle forbedringsmuligheder:

Som et afledt resultat af de gennemførte analyser peges der i bilag 1 endvidere på en række forbedringsmuligheder, hvor der er tale om ændringer og effektiviseringer, der som sådan ikke har indflydelse på det daglige sprøjte- og stigeberedskab. Til gengæld vil disse forbedringsmuligheder medvirke til større effektivitet i det nuværende redningsberedskab, herunder beredskabet for at løse komplicerede hændelser som fx dykkerudrykninger, højderedningsopgaver, tunnelbrande osv.

Disse forbedringsmuligheder vurderes at være omkostningsneutrale for så vidt angår bemanding, og udgifter til yderligere materiel mv. vil blive håndteret inden for den nuværende økonomiske ramme. Forbedringsmulighederne vil blive gennemført uafhængigt af valg af forebyggende og operativt serviceniveau.

 

ØKONOMI

Forebyggende Model 2 – Fastholdelse af det nuværende serviceniveau

Model 2 er udgiftsneutral i forhold til det nuværende budget.

Operativ Model 1 – Styrkelse af det nuværende serviceniveau

På personalesiden vil 3 døgnpladser fra en røgtender (pumpekøretøj bemandet med kredsløbsrøgdykkere), som konverteres til 2 dagsprøjter, give en årlig besparelse på 2.202 timer, svarende til kr. 460.000.

Ændret brug af materiel og køretøjer medfører gennemsnitlige årlig investeringsudgifter på kr. 145.000, udgifter til service, reparationer, brændstof, forsikring m.v. på kr. 125.000, og udgifter til materiel, herunder åndedrætsbeskyttelsesudstyr, på kr. 65.000, i alt kr. 335.000.

De samlede økonomiske konsekvenser for model 1 medfører en besparelse på i alt ca. kr. 125.000 årligt i forhold til det nuværende budget.

 

MILJØVURDERING

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

Bilag 1, de underliggende analyser og Beredskabskommissionens beslutning på møde den 31. august 2006 vedrørende valg af forebyggende og operativt serviceniveau har været indsendt til udtalelse hos Beredskabsstyrelsen. Beredskabsstyrelsens udtalelse vedlægges som bilag 2.

Beredskabsstyrelsen udtaler bl.a., at den fremsendte plan for risikobaseret dimensionering af redningsberedskabet i Københavns Kommune lever op til de krav, der stilles efter bekendtgørelse nr. 765 af 3. august 2005 om risikobaseret kommunalt redningsberedskab.

Bilag 1 har desuden været sendt i uformel høring hos Brandfolkenes Klub København. Materialet kan rekvireres ved henvendelse til Økonomiforvaltningen.

 

BILAG

1.      Rapport om "Risikobaseret dimensionering af beredskabet i Københavns kommune, Københavns Brandvæsen, august 2006".

2.      Beredskabsstyrelsens udtalelse af 9.oktober 2006 .

3.      Københavns Brandvæsens bemærkninger af 17. oktober 2006.

 

 

Claus Juhl                         

/                     Jan Axlev

 

Til top