Forslag til lokalplan Hedegaardsvej II, Amager Øst
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til lokalplan Hedegaardsvej II med udkast til udbygningsaftale i offentlig høring. Forslaget skal muliggøre private og almene kollegie- og ungdomsboliger. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag til lokalplan (bilag 2). Økonomiudvalget skal tage stilling til udkast til udbygningsaftale (bilag 4).
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,
- at godkende forslag til lokalplan Hedegaardsvej II (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 4), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling.
Problemstilling
Ejerne af Hedegaardsvej 88 ønsker at udvikle et område til ca. 200 private og almene kollegie- og ungdomsboliger. Området er i dag en parkeringsplads, som håndterer en del af parkeringen til en kontorbygning placeret udenfor byggefeltet og indenfor lokalplanområdet. Der er udkast til udbygningsaftale, idet grundejer ønsker at etablere en cykel- og gangsti langs metroen, samt en stioverkørsel på Hedegaardsvej for at sikre gode og sikre cykelforhold.
Løsning
Lokalplanforslaget muliggør opførelse af private og almene kollegie- og ungdomsboliger med et samlet etageareal på ca. 8.940 m2 i 4-6 etager og med en højde på maksimalt 24 m. Det eksisterende kontorbyggeri fastholdes i sin nuværende form og anvendelse. Grundejer ønsker at etablere parkering i parkeringskælder og delvist i stueetagen i den nye kollegiebebyggelse. Parkeringspladserne er til både kollegieboligerne og kontorbyggeriet. I Kommuneplan 2019 er det med serviceerhvervsrammer muligt, at 25 % af etagearealet, ca. 8.940 m2, kan anvendes til boliger. Forslag til lokalplanen fastlægger, at maksimalt 25% af etagearealet kan anvendes til boliger.
Byliv
I forslag til lokalplan har stueetagen fællesfunktioner mod Hedegaardsvej, der sikrer kontakt mellem beboerne udenfor og indenfor i stueetagen. Det øger bylivet og skaber tryghed. Gårdrummet i bebyggelsens midte samt ankomstpladsen på hjørnet mod Hedegaardsvej og metroen giver mulighed for ophold. Der er kantzoner langs bebyggelsen. Gårdrummet etableres på konstruktion, grundet parkering i stueetagen. Gårdrummet giver mulighed for ro, fordybelse og anden aktivitet med sin placering centralt i bebyggelsen skærmet fra omgivelserne. Placeringen understøtter indsatsen i Københavns Kommunes strategi ”Fællesskab København” om en bedre hverdag i byrummet.
Bynatur
Der stilles i udkast til udbygningsaftale krav om, at den grønne cykelrute, som forbinder området med Indre By, forlænges. Der er tale om en allerede planlagt cykelrute nord og syd for lokalplanområdet, ved hhv. Jorisvej og kommunegrænsen til Tårnby. Cykelruten skal forlænge en allerede planlagt cykelrute nord og syd for lokalplanområdet, ved hhv. Jorisvej og kommunegrænsen til Tårnby. Lokalplanen stiller krav om at flade tage, der ikke anvendes til tagterrasser, skal være grønne tage. Der er 54 træer inden for lokalplanområdet, der lever op til kriterierne for at kunne gøres bevaringsværdige i lokalplanen. Af dem foreslås 48 fastlagt som bevaringsværdige, mens seks kan fældes, da de er placeret på byggeriets ankomstplads og vejadgang (bilag 5). I lokalplanforslaget er der krav om, at der skal plantes 14 nye træer.
Almene boliger
Da skoledistriktet har under 30 % almene boliger, og lokalplanen muliggør omdannelse af anvendelsen fra erhvervsformål til boligformål, stilles krav om minimum 25 % almene boliger, jf. Kommuneplan 2019. Vurderingen er uddybet i bilag 6.
Parkering
Kommuneplanen stiller krav om én parkeringsplads pr. 857 m2 etageareal for kollegie- og ungdomsboliger. I lokalplanforslaget svarer kravet til, at der skal etableres ca. 11 p-pladser, der bliver placeret i konstruktion, dog med mulighed for tre pladser på terræn. Udover etablering af de parkeringspladser, som udløses af det kommende byggeri, indarbejdes de eksisterende parkeringspladser, der er givet byggetilladelse til i forbindelse med kontorbyggeriet. De eksisterende p-pladser ligger i dag på terræn, hvor de kommende kollegie- og ungdomsboliger opføres. Bygherre ønsker at bevare de eksisterende pladser, da de bliver fuldt udnyttet af de ansatte fra kontorbyggeriet. Samlet etableres der ca. 166 p-pladser, heraf etableres 140 pladser i kælder og 26 i stueetagen. I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om fire p-pladser pr. 100 m2 etageareal, hvilket i lokalplanforslaget svarer til ca. 358 p-pladser.
Borgerinddragelse
Der er foretaget indledende høring af lokalplanforslaget, herunder af Amager Øst Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget.
- Lokaludvalget er positive overfor projektet og opfordrer til, at bebyggelsens arkitektur og materialevalg vil bidrage til et løft af området. Lokaludvalget foreslår bl.a., at der benyttes træ og ikke beton på facaden, og at grønne opholdsarealer og udadvendte funktioner indtænkes.
- Lokaludvalget ønsker en helhedsplan for den sydøstlige del af Amager Øst, bl.a. i forhold til infrastruktur. Lokaludvalget udtrykker bekymring for cyklister på Hedegaardsvej, da der ikke er cykelsti, og da der er mange parkeringspladser med bakkende biler. Derudover stilles spørgsmålstegn ved, om den anvendte parkeringsnorm er tilstrækkelig til at dække behovet, da flere funktioner i området vil øge det allerede store pres på parkeringen.
Forvaltningens bemærkninger
- Det er muliggjort med lokalplanen, at facader kan opføres i træ, tegl eller natursten. Beton muliggøres ikke. Der er planlagt to byrum; ankomstpladsen og gårdrummet, ligesom der stilles krav om kantzoner, tagterrasser og altaner. I stueetagen mod Hedegaardsvej vil bygherre placere fællesrum for beboerne og dermed skabe liv ved ankomstpladsen til kollegiet.
- Udkastet til udbygningsaftalen indbefatter, at grundejer forpligter sig til at etablere en cykel- og gangsti langs metroen samt en stioverkørsel på Hedegaardsvej i forbindelse med helleanlæg og p-pladser på Hedegaardsvej. Det bidrager til gode og sikre cykelforhold. Hedegaardsvej er en offentlig vej og parkeringspladserne, som lokaludvalget nævner, er offentlige. En eventuel ændring af vejen og anlæg af cykelsti på Hedegaardsvejvil derfor kræve kommunal finansiering, der skal afklares i kommende budgetforhandlinger. Der stilles krav om, at normer for parkeringspladser er i overensstemmelse med Kommuneplan 2019 (se afsnit om parkering).
Miljøvurdering
Lokalplanen medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer ikke, at udbygningsaftalen medfører afledt drift.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt planforslaget, sender forvaltningerne planforslaget i høring i otte uger. På baggrund af resultatet af høringen vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen medio 2022.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til lokalplan Hedegaardsvej II (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 4), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 20. september 2021
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:
"at der ikke stilles krav om almene boliger.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 9 stemmer mod 1. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C.
Imod stemte: A. B, F, O, Ø og Å.
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning
Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning:
“Udvalget ønsker frem mod behandlingen i BR, at det undersøges om andelen af grønt i kantzonerne kan øges. I forslaget til lokalplan stilles, der kun krav om at 20 % af kantzonerne skal være grønt”.
Beslutning
Dagsordenspunkt 10: Forslag til lokalplan Hedegaardsvej II, Amager Øst (2019-0295819)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 28. september 2021
Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.