Mødedato: 28.02.2006, kl. 15:15

Status og redegørelser vedr. de enkelte udvalgs beredskab

Se alle bilag

Status og redegørelser vedr. de enkelte udvalgs beredskab

Økonomiudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 28. februar 2006

 

 

 

J.nr.             ØU 60/2006

 

 

1.                   Status og redegørelser vedr. de enkelte udvalgs beredskab

 

 

INDSTILLING

Økonomiforvaltningen indstiller til Økonomiudvalget,

at      de enkelte udvalgs status og redegørelser vedr. beredskabet tages til efterretning,

at      udvalgenes status og redegørelser videregives til Beredskabskommissionen med henblik på videregivelse til Udvalget vedr. Beredskabssamordningen i Københavns Kommune (BSKK), der koordinerer udarbejdelsen af den samlede beredskabsplan, herunder sikrer fremdrift i og rammer for det videre arbejde med udvalgenes beredskabsplaner, og

at      Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget anmodes om straks at iværksætte de tiltag, jf. nedenfor, der som minimum kræves for, at det pågældende udvalgs nuværende beredskabsplan er operativ og umiddelbar anvendelig, indtil den nye samlede beredskabsplan er godkendt. Arbejdet skal være afsluttet senest 1. marts 2006.

 

RESUME

Økonomiudvalget besluttede den 10. januar 2006 (ØU 18/2006) at anmode samtlige udvalg om en status og en redegørelse for beredskabet inden for de respektive udvalgs ressortområder med henblik på en koordineret revision af kommunens samlede beredskabsplan. De enkelte udvalgs status og redegørelse vedlægges som bilag 1-7.

Udvalgenes status og redegørelser har været forelagt Københavns Brandvæsen til kommentering. På baggrund af Brandvæsnets vurdering af redegørelserne, indstilles det, at samtlige udvalg arbejder videre med det enkelte udvalgs beredskabsplaner i Udvalget vedr. Beredskabssamordningen i Københavns Kommunes (BSKK) regi, som koordinerer udarbejdelsen af den samlede beredskabsplan, herunder sikrer fremdrift i og rammer for det videre arbejde med udvalgenes beredskabsplaner. Endvidere indstilles det, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget anmodes om straks at iværksætte de tiltag, jf. nedenfor, der som minimum kræves for, at det pågældende udvalgs nuværende beredskabsplan er operativ og umiddelbar anvendelig, indtil den nye samlede beredskabsplan er godkendt. Arbejdet skal være afsluttet senest 1. marts 2006.

Afslutningsvis redegøres der for, hvad der vil være gældende på Københavns Kommunes beredskabsområde, indtil den nye samlede beredskabsplan vedtages i Borgerrepræsentationen i efteråret 2006.

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Økonomiudvalget besluttede den 10. januar 2006 (ØU 18/2006) at anmode samtlige udvalg om en status og en redegørelse for beredskabet inden for de respektive udvalgs ressortområder med henblik på en koordineret revision af kommunens samlede beredskabsplan.

De enkelte udvalgs status og redegørelse vedlægges som bilag 1-7.

Koordineringen af udarbejdelsen af kommunens samlede beredskabsplan, herunder den specielle del, der vedrører udvalgenes beredskabsplaner, varetages af Udvalget vedr. Beredskabssamordningen i Københavns Kommune (BSKK). BSKK består af repræsentanter fra alle forvaltninger. BSKK ledes af Brandvæsnet og sekretariatbetjenes af Brandvæsnet.

Da Brandvæsnet endvidere varetager den daglige administration af kommunens beredskab, har udvalgenes status og redegørelser været forelagt Københavns Brandvæsen til kommentering.

Brandvæsnets kommentarer til udvalgenes redegørelser

Brandvæsnets kommentering af udvalgenes redegørelser har fokuseret på en vurdering af, om den enkelte plan på nuværende tidspunkt virker operativ og umiddelbar anvendelig. I vurderingen er forudsat, at den enkelte civile beredskabsplan afspejler de faktiske forhold med hensyn til personer, telefonnumre, organisation mv. Endvidere er det forudsat, at planen er kendt og afprøvet i den enkelte forvaltning, at personalet er uddannet i planen, og at alarmeringslister mv. er opdaterede.

Brandvæsnets vurderinger er vedlagt det enkelte udvalgs status og redegørelse (bilag 1-4 og 6-7), bortset fra Børne- og Ungdomsudvalgets status og redegørelse, idet denne er revideret efterfølgende, jf. nedenfor.

Økonomiudvalget (bilag 1 - fortroligt):

Brandvæsnets overordnede vurdering af Økonomiudvalgets beredskabsplan er:

"Planen virker operativ og anvendelig. De efterfølgende punkter bør indgå i det kommende arbejde, men ændrer ikke ved vurderingen af planens anvendelighed her og nu. Det bør overvejes om informations- og kommunikationsfunktion allerede bør oprettes ved aktivering af den administrative stab. Integrering af kriseledelsen og den administrative stab er et område, der bør beskrives. Herunder i hvilke situationer kommunens kriseledelse aktiveres direkte, og hvor der ikke er grund til først at aktivere den administrative stab, for eksempel ved en meget stor ulykke, der opstår her og nu. Aktiveringsniveauerne for kriseledelsen og de tre aktiveringsniveauer for den administrative stab bør koordineres så misforståelser undgås."

Økonomiforvaltningen er enig i Brandvæsnets kommentarer, som vil blive adresseret/indarbejdet i henholdsvis informationsplanen for beredskabet og i beskrivelsen af kriseledelsen.  

D et indstilles, at Økonomiforvaltningen arbejder videre med Økonomiudvalgets beredskabsplan i BSKK regi.

Teknik- og Miljøudvalget (bilag 2):

Brandvæsnets overordnede vurdering af Teknik- og Miljøudvalgets beredskabsplaner er:

"Planerne virker operative og anvendelige."

Det indstilles, at Teknik- og Miljøforvaltningen arbejder videre med Teknik- og Miljøudvalgets beredskabsplaner i BSKK regi.

Sundheds- og Omsorgsudvalget (bilag 3):

Brandvæsnets overordnede vurdering af Sundheds- og Omsorgsudvalgets beredskabsplan er:

"Samlet vurderes sundhedsberedskabsplanlægningen - vurderet på baggrund af redegørelsen og erfaringer fra sundhedsforvaltningens arbejde i den administrative stab - at være operativt og anvendeligt."

Det indstilles, at Sundheds- og Omsorgsforvaltningen arbejder videre med Sundheds- og Omsorgsudvalgets beredskabsplan i BSKK regi.

Socialudvalget (bilag 4):

Brandvæsnets overordnede vurdering af Socialudvalgets beredskabsplaner er:

"Planen virker operativ og anvendelig. Planen er meget beskrivende og bærer betegnelsen "udkast" samtidig med at den indeholder kommentarer og forslag samt emner, der p.t. er under udarbejdelse. Der synes derfor at være god mulighed for at forbedre det operationelle i planen. Planen indeholder nogen terminologisk uklarhed i betegnelserne for kommunens Kriseledelsesstab, der betegnes som Beredskabsledelsen, og for BSKK, der fejlagtigt sættes lig den administrative stab. Planen vurderes at udgøre et godt grundlag for den opdatering af beredskabsplanerne, som er planlagt udført i 2006."

Det indstilles, at Socialforvaltningen arbejder videre med Socialudvalgets beredskabsplaner i BSKK regi.

Børne- og Ungdomsudvalget (bilag 5):

Brandvæsnets oprindelige vurdering af Børne- og Ungdomsudvalgets beredskabsplan var, at planen var mangelfuld. På baggrund af Brandvæsnets vurdering har Børne- og Ungdomsforvaltningen revideret udvalgets beredskabsplan. Som bilag 5 er alene vedlagt Børne- og Ungdomsudvalgets reviderede plan af 14. februar 2006.

Brandvæsnets overordnede vurdering af Børne- og Ungdomsudvalgets reviderede beredskabsplan er:

Børne- og Ungdomsforvaltningen har "foretaget de nødvendige justeringer mht. alarmeringslister, aftaler med Den Sociale Døgnvagt og en suppleant til arbejdsmiljøchefen. Med de justeringer er planen ud fra vores opfattelse operativ og anvendelig."

Det indstilles, at Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder videre med Børne- og Ungdomsudvalgets beredskabsplan i BSKK regi.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (bilag 6):

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget oplyser, at forvaltningen er under opbygning. Indtil den endelige organisation (struktur, opgaver personalefordeling, lokaleforhold mv.) er etableret, vil en pludselig opstået krisesituation blive håndteret med baggrund i det planlægningsarbejde, der er gjort i den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning.

Brandvæsnets overordnede vurdering af Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beredskabsplaner er:

"Planen eller planerne virker ikke umiddelbart operative og anvendelige. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Socialforvaltningen anvender begge de samme planer fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og lader Den Sociale Døgnvagt, fra Socialforvaltningen koordinere arbejdet. Hvis to forvaltninger arbejder så snævert sammen i en krisesituation, bør der være aftalt en form for fælles ledelse eventuelt placeret samme sted. I beredskabsplanen for Socialforvaltningen er der ikke beskrevet noget samarbejde med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen eller Den Sociale Døgnvagt opgaver i relation til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Der bør derfor som minimum udarbejdes:

·        Fælles telefonlister/alarmeringslister for nøglepersoner.

·        Oversigt over hvilke lokaliteter forvaltningen råder over.

·        Aftaler om samarbejde med Socialforvaltningen skal udarbejdes."

Det indstilles, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anmodes om straks at iværksætte de ovennævnte tre tiltag, der som minimum kræves for, at udvalgets nuværende beredskabsgrundlag er operativt og anvendeligt, indtil den nye samlede beredskabsplan er godkendt.

Det indstilles endvidere, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder videre med Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets beredskabsplan i BSKK regi.

Kultur- og Fritidsudvalg (bilag 7):

Brandvæsnets overordnede vurdering af Kultur- og Fritidsudvalgets beredskabsplan er:

"Planen virker ikke operativ og anvendelig. Forvaltningens opgaver i en krisesituation vurderes umiddelbart at være: Information til ansatte og brugere, Støtte til genhusning af evakuerede personer. Der bør derfor som minimum udarbejdes:

·        Telefonlister/alarmeringslister for nøglepersoner.

·        Oversigt over hvilke lokaliteter forvaltningen råder over."

Det indstilles, at Kultur- og Fritidsudvalget anmodes om straks at iværksætte de ovennævnte to tiltag, der som minimum kræves for, at udvalgets beredskabsplan er operativ og anvendelig, indtil den nye samlede beredskabsplan er godkendt.

Det indstilles endvidere, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre med Kultur- og Fritidsudvalgets beredskabsplan i BSKK regi.

Hvad gælder på beredskabsområdet på nuværende tidspunkt?

Indtil den nye samlede beredskabsplan er vedtaget i Borgerrepræsentationen i efteråret 2006 vil følgende være gældende på Københavns Kommunes beredskabsområde:

·        Den samlede beredskabsplan for Københavns Kommune, vedtaget af Borgerrepræsentationen den 3. november 2005, jf. bilag til bilag 2. Planen er at betragte som en overgangplan, men er i sin helhed gældende indtil vedtagelsen af en ny plan. På et enkelt område i planen er der sket en præcisering. Præciseringen vedrører aktivering af kriseledelsen, jf. umiddelbart nedenfor.

·        Økonomiforvaltningens plan for kriseledelse og proceduren for aktivering af kriseledelsen, jf. bilag 1.

·        De enkelte udvalgs nuværende beredskabsplaner som beskrevet i bilag 1-7. Disse planer vil hurtigst muligt blive suppleret med resultaterne af de minimumstiltag, som Beskæftigelses- og Integrationsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget anmodes om at iværksætte for, at udvalgenes planer er operative og umiddelbart anvendelige.

·        Indtil Informationsplanen for beredskabet ligger klar den 3. april 2006, gælder følgende: www.kk.dk anvendes til at informere borgerne. Ny og målrettet hjemmeside er klar 1. marts 2006. Presseberedskabet klares via Overborgmesterens pressechef og en pressemedarbejder i Økonomiforvaltningen. Desuden inddrages presseansvarlige fra de øvrige forvaltninger. Omstillingen 33 66 33 66 er omdrejningspunktet for telefonberedskabet.

 

ØKONOMI

-

MILJØVURDERING

-

ANDRE KONSEKVENSER

-

HØRING

-

BILAG (Bilag 2-7 er publiceret på nettet)

1.      Økonomiudvalgets redegørelse (fortrolig)

2.      Teknik- og Miljøudvalgets redegørelse

3.      Sundheds- og Omsorgsudvalgets redegørelse

4.      Socialudvalgets redegørelse

5.      Børne- og Ungdomsudvalgets redegørelse

6.      Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets redegørelse

7.      Kultur- og Fritidsudvalgets redegørelse

 

Bjarne Winge                       / Paul Sax Møller

 

Til top