Mødedato: 27.09.2011, kl. 15:15
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Høringsmateriale for Flintholm Busfremkommelighedsprojekt

Se alle bilag

I efteråret 2010 besluttede Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen at igangsætte udarbejdelsen af et projektforslag for ombygning af forpladsen ved Flintholm Station og for busfremkommelighedstiltag i Vanløse (2010-125018). De to udvalg skal nu tage stilling til, om det udkast til projektforslag som forvaltningerne siden da har udarbejdet, må sendes i høring i Vanløse Lokaludvalg.

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at vedlagte høringsmateriale vedrørende projektforslag for busfremkommelighedstiltag i Vanløse og for ombygning af forpladsen på Flintholm Station sendes i høring i Vanløse Lokaludvalg

Problemstilling

Med Budget 2010 blev det besluttet at igangsætte en massiv styrkelse af Flintholm Station som trafikalt knudepunkt. Dette arbejde sker i tre dele:

1.    Styrke busbetjeningen af stationen; fra de nuværende 4 linjer til 7 linjer i fremtiden.

2.    Forbedre trafikinformation, gangveje og venteforhold på selve stationen;

3.    Ændre busforpladsen på stationen og etablere fremkommelighedstiltag for busserne i Vanløse.

Denne indstilling omhandler del 3. Del 1 bliver behandlet som en del af forhandlingerne om Budget 2012. DSB leder et arbejde omhandlende del 2.

I sommerhalvåret i 2010 gennemførte forvaltningerne et forprojekt vedrørende busfremkommelighedstiltag i forbindelse med Flintholm Station. Forprojektet konkluderede blandt andet, at det er svært at forbedre bussernes fremkommelighed i Vanløse. For det første gennemskæres bydelen af to regionalveje med hver 25-35.000 biler i døgnet som busserne til og fra Flintholm Station skal krydse. Store hindringer på disse veje kan medføre, at bilerne i stedet kører ad de mere lokale veje, hvilket vil være i strid med kommunens politik om at samle den gennemkørende trafik på regionalvejene. For det andet er vejnettet i Vanløse i dag enkelte steder tæt på kapacitetsgrænsen. To nye centerbyggerier forventes at tilføre yderligere cirka 3000 biler til vejene i Vanløse i de kommende år. Udfordringen er således at forbedre bussernes fremkommelighed til og fra Flintholm station og samtidig sikre en acceptabel afvikling af den øvrige trafik på vejene.

Busplanen for Flintholm Station forventes at øge antallet af busser på stationen fra i dag 38 busafgange per spidstime til cirka 60 i timen i fremtiden.. Ombygningen af forpladsen skal sikre, at de ekstra busser kan afvikles, at passagerer kan sættes af og på, at en større mængde kys-og-kør parkering kan afvikles og at der samtidig er cyklister og fodgængere, der på sikker vis kan køre og gå på tværs af forpladsen til S-tog og Metro.

Løsning

I dialog med Movia har forvaltningerne med hjælp fra rådgivere udarbejdet et projektforslag for stationsforpladsen og for fremkommelighedstiltag i Vanløse. Desuden har forvaltningerne løbende fremlagt projektet for en arbejdsgruppe under Vanløse Lokaludvalg, for at sikre et godt samspil mellem fremkommelighedstiltagene og de lokale forhold, og herved kvalificere projektet. Samarbejdet har været konstruktivt, og arbejdsgruppens ønsker er i vid udstrækning blevet imødekommet.

Da projektet vil medføre en række fysiske ændringer i Vanløse og dermed vil påvirke mange mennesker lokalt, anbefaler forvaltningerne, at udkastet til projektforslag sendes formelt i høring i Vanløse Lokaludvalg – jf. 1. at-punkt. Det vil sikre en fyldestgørende kommentering fra Vanløse Lokaludvalg, og herunder give mulighed for at lokaludvalget kan afholde offentligt borgermøde mv. om sagen.

Projektforslaget medfører mærkbare rejsetidsgevinster for det fremtidige busnet omkring Flintholm Station. Gevinsterne er vurderet til at give en årlig besparelse på 3,5 mio. kr. i forhold til det fremtidige busnet uden fremkommelighedstiltag. For den øvrige trafik medfører projektforslaget, at trafikafviklingen mange steder forbedres.

En mindre del af projektforslaget på Jernbane Allé / Finsensvej ligger i Frederiksberg Kommune. Økonomiforvaltningen er i kontakt med Vej- og Parkafdelingen i Frederiksberg Kommune herom. Frederiksberg Kommune vil få en driftsøkonomisk fordel af tiltagene, der indgår i projektforslaget.

På den samme strækning, men i Københavns Kommune, medfører løsningen, at fortovet på den sydvestlige side af Jernbane Alle, syd for Grøndalsparkvej, skal lægges ind i Grøndalsparken for at give plads til en busbane. Grøndalsparken er fredet på denne strækning, og forvaltningerne vil derfor søge dispensation i Fredningsnævnet for denne løsning. Såfremt dispensationsansøgningen ikke imødekommes, nedlægges cirka 60 meter fortov på denne strækning. Fodgængere må herved henvises til, at benytte den anden side af vejen. Hvis fortovet opretholdes, vil det medføre, at der ikke opnås en rejsetidsgevinst for den planlagte linie 9A på denne strækning.

Forpladsen på Flintholm Station består i dag af et vejareal med to "øer" i midten. Øerne defineres af de bropiller, der bærer broerne til henholdsvis metroen og S-togs-ringbanen. I dag holder nogle busser tæt på stationen, mens andre holder ved den yderste ø ud til Grøndalsparkvej / Ringvej 2. For at sikre plads til og god afvikling af de i fremtiden cirka 60 busser i timen, foreslås det i projektforslaget, at alle busser, med undtagelse af en vendende bus, skal stoppe ved den yderste ø tættest på Ringvej 2 som det kendes fra Bernstorffsgade ved Hovedbanegården.

Fordelen herved er, at busserne til og fra stationen afvikles hurtigere og sparer ½ - 1 minut på grund af denne ændring. Ulempen er, at passagererne får længere gangafstand mellem busserne og togene / metroen. Samlet set får passagererne et hurtigere skift i den foreslåede løsning. Samtidig bliver den overordnede trafikale løsning bedre på forpladsen, da det inderste område nu næsten friholdes for busser. Herved forbedres forholdende for cyklister, gående og for kys-og-kør-parkering.

DSB har gennemført et projekt om trafikinformation og gangveje på stationen. På baggrund af anbefalinger fra dette projekt, bør der etableres en overdækning af de to fodgængerfelter fra busøen til stationen. Udformningen af overdækningen samt det byrumsmæssige indhold på forpladsen forventes planlagt og projekteret i hovedprojektfasen. Udgiften til overdækningen, der anslås til cirka 14 mio. kr., er indeholdt i det samlede budget.

Samlet set medfører projektforslaget nedlæggelse af i alt 13 p-pladser, idet der nedlægges 73 p-pladser og oprettes 60 nye p-pladser – alle uden for betalingszonen og hovedparten indenfor projektområdet i Vanløse.. Yderligere p-pladser kan etableres, hvilket dog kan medføre løsninger imod arbejdsgruppen under lokaludvalgets ønsker, eller medføre fordyrelse af projektet. Derudover forventes 3-400 nye p-pladser etableret de kommende år i forbindelse med to nye detailhandelscentre centralt i Vanløse. Herved vil de handlende kunne parkere på bygherres egen grund.

Som en del af Bynet 2018-projektet skal Flintholm-projektet ligestillingsvurderes. Projektet vurderes ikke at have en nævneværdig betydning i forhold til en ligestillingsproblematik.

Økonomi

Bevillingen til Flintholm-projektet indgår i de 107 mio. kr., der med Budget 2010 blev afsat til Bynet 2018-projektet. Udmøntningen af midler til hoved- / detailprojektering og anlægsarbejde vil ske i forbindelse med den endelige politiske godkendelse, der igangsættes efter høringen med Vanløse Lokaludvalg.

Den samlede udgift til projektets gennemførelse, inkl. overdækning på Flintholm Station og fremkommelighedstiltag i Vanløse, forventes at udgøre cirka 50 mio. kr. Hertil søges Trafikstyrelsen om støtte til cirka 50 % af udgifterne i fremkommeligheds- og passagerpuljerne.

I 2010 blev et forprojekt gennemført, der vurderede projektets pris til cirka 14 mio. kr. På baggrund heraf, har Trafikstyrelsen allerede bevilget 7 mio. kr. til færdiggørelse af projektet. Løsningen heri var imidlertid utilstrækkelig. Stigningen til det nuværende anlægsniveau skyldes, at projektforslaget indeholder en samlet gennemgang og flere og mere omfattende trafiktiltag i Vanløse. Der opnås nu en god busfremkommelighed og flere steder en forbedret trafikafvikling.

Videre proces

Såfremt Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender denne indstilling, bliver vedlagte materiale efterfølgende sendt i høring i Vanløse Lokaludvalg. Efter endt høring vil et eventuelt revideret projektforslag blive sendt til endelig politisk godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget, Økonomiudvalget og i Borgerrepræsentationen. Projektet forventes endeligt etableret ultimo 2013.
 

         Hjalte Aaberg

                                                                  / Claus Juhl

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkender,

  1. at vedlagte høringsmateriale vedrørende projektforslag for busfremkommelighedstiltag i Vanløse og for ombygning af forpladsen på Flintholm Station sendes i høring i Vanløse Lokaludvalg


Skriftlig votering i Teknik- og Miljøudvalget onsdag den 7. september 2011 - mandag den 12. september 2011, kl. 15.00

Afstemningen af den skriftlige votering var:

Liste For Imod Undlod
A X
B X
C X
F X
O X
I X
Ø X
For stemte 11, imod stemte 0 og 0 undlod at stemme

Indstillingen blev godkendt.

Det Konservative Folkeparti afgav protokolbemærkning:

”Det er vigtigt at tænke alle trafiktyper ind. Når Vanløse station og Flinthøj station i stigende grad bliver trafikknudpunkter, er det hensigtsmæssigt, at der også er plads til, at bilister kan sætte passagerer af ved stationerne og busholdepladserne samt tage passagerer op. Tilsvarende vil det være hensigtsmæssigt med parkeringspladser ved stationerne.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning den 27. september 2011

Indstillingen blev godkendt.

Mogens Lønborg (C) videreførte Det Konservative Folkepartis protokolbemærkning fra mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 12. september 2011 (skriftlig votering).

Til top