Mødedato: 27.03.2007, kl. 15:15

Indstilling om godkendelse af regulativ og kommissorium for lokaludvalg samt forretningsorden for repræsentantskab

Se alle bilag

Indstilling om godkendelse af regulativ og kommissorium for lokaludvalg samt forretningsorden for repræsentantskab

Økonomiudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde tirsdag den 27. marts 2007

 

 

 

J.nr.             ØU 99/2007

 

 

15.                Indstilling om godkendelse af regulativ og kommissorium for lokaludvalg samt forretningsorden for repræsentantskab

 

 

 

Indstilling om godkendelse af regulativ og kommissorium for lokaludvalg samt forretningsorden for repræsentantskab.

 

Beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,

1.  at vedlagte forslag til regulativer for lokaludvalg godkendes,

2.  at vedlagte forslag til kommissorium for lokaludvalg godkendes,

3.  at vedlagte forslag til forretningsorden for repræsentantskab godkendes.

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 27. marts 2007:

Indstillingen blev anbefalet.

 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte d. 13. oktober 2005 (BR 545/05), at der i perioden 2006-2009 etableres lokaludvalg i hele byen.

Da Borgerrepræsentationen henlægger udmøntning af en årlig pulje til lokaludvalgenes selvstændige opgavevaretagelse, skal de nærmere regler om lokaludvalgene og deres virksomhed fastsættes i et regulativ, jf. lov om kommunernes styrelse § 65d, stk. 3. Regulativet forelægges hermed til godkendelse sammen med et kommissorium for alle lokaludvalgene og en forretningsorden for det repræsentantskab, der foreslår kandidater til de enkelte lokaludvalg.

 

Løsning

Borgerrepræsentationen godkendte d. 13. oktober 2005 (BR 545/05), at der i perioden 2006-2009 etableres lokaludvalg i hele byen, og samtidig godkendte Borgerrepræsentationen et kommissorium, der fastlægger lokaludvalgenes organisation og kompetencer.

Indenrigs- og Sundhedsministeriet fastslog efterfølgende, at lokaludvalgenes kompetence til at administrere puljemidler skal betragtes som en opgave, der er tillagt lokaludvalgene til deres selvstændige varetagelse.

Såfremt Borgerrepræsentationen henlægger opgaver til lokaludvalgenes selvstændige opgavevaretagelse, skal de nærmere regler om lokaludvalgene og deres virksomhed fastsættes i et regulativ, jf. lov om kommunernes styrelse § 65d, stk. 3. Som følge heraf blev der udarbejdet et udkast til regulativ for lokaludvalgene.

Borgerrepræsentationen godkendte regulativet for lokaludvalg på sit møde d. 15. december 2005 (BR 663/05). Regulativet blev efter aftale med Indenrigs- og Sundhedsministeriet derefter sendt til godkendelse i ministeriet.

Økonomiforvaltningen havde udformet regulativet efter aftale med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, men ministeriet har i forbindelse med behandlingen af sagen stillet en række yderligere krav til regulativet. Indenrigs- og Sundhedsministeriet har ønsket at overveje formuleringerne i regulativet meget nøje, da lokaludvalgene i København vil kunne danne præcedens for resten af Danmark, og af denne grund har sagsgangen været langvarig. Efter drøftelse med ministeriet har Økonomiforvaltningen indarbejdet ministeriets krav i vedlagte udkast til Regulativ for Valby Lokaludvalg (bilag 2). Tilsvarende regulativer for de øvrige lokaludvalg vedlægges som bilag 3, idet det bemærkes, at det alene er lokaludvalgets navn der er ændret i forhold til regulativet for Valby Lokaludvalg. I regulativets § 6, stk. 2, er der henvist til en fordelingsliste, der er udgangspunkt ved valg af de interessegrupper, der repræsenteres i lokaludvalget. Fordelingslisten vedlægges som bilag 1.

Den væsentligste ændring i udkastet til regulativet, i forhold til det, Borgerrepræsentationen godkendte d. 13. oktober 2005 er, at antallet af medlemmer af lokaludvalget er fastsat til i alt 23, hvoraf hver af de partilister, der er repræsenteret i Borgerrepræsentationen udpeger 1 medlem (det vil sige i denne valgperiode 7 i alt), og de øvrige medlemmer udpeges af det lokale repræsentantskab. Der er desuden tilføjet en række nye bestemmelser i udkastet til regulativ. Bestemmelserne vedrører lokaludvalgets geografiske afgrænsning, sammensætning af lokaludvalget, indkaldelse af stedfortrædere, lokaludvalgets mødevirksomhed, medlemmernes initiativret, standsningsret og ret til sagsindsigt, medlemmernes habilitet samt regler om tilsyn. De eksisterende lokaludvalg er løbende blevet orienteret om processen for regulativet og har vidst, at det nuværende regulativ ikke var endeligt.

Ændringerne af regulativet har samtidig nødvendiggjort konsekvensrettelser af kommissoriet for lokaludvalg og forretningsordenen for repræsentantskabet.

Forslag til nyt kommissorium for lokaludvalg med tilhørende normalforretningsorden for lokaludvalg vedlægges som bilag 4 og forslag til ny forretningsorden for repræsentantskab vedlægges som bilag 5.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Efter bestemmelsen i den kommunale styrelseslov § 65 d, stk. 4, kan regulativet først godkendes af indenrigsministeren, når Borgerrepræsentationen har vedtaget det efter de regler, som gælder for vedtagelse af kommunens styrelsesvedtægt, det vil sige når det har været underkastet to behandlinger i Borgerrepræsentationen med mindst 6 dages mellemrum. Af hensyn til en smidig godkendelsesproces er det aftalt med Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at regulativet forelægges for indenrigs- og sundhedsministeren når regulativet og kommissoriet for lokaludvalg samt forretningsordenen for repræsentantskabet er godkendt i Borgerrepræsentationen første gang. Efter Borgerrepræsentationens 2. behandling fremsendes regulativet til Indenrigsministeren til endelig godkendelse. På baggrund af Indenrigs- og Sundhedsministeriets godkendelse vil regulativet og kommissoriet danne baggrund for lokaludvalgenes fremtidige nedsættelse og virke. Lokaludvalgene i Valby og på Østerbro, der er vidende om dette, er begge nedsat efter de hidtil gældende regler, og de lever derfor i deres nuværende sammensætning ikke op til kravene i regulativet og kommissoriet om, at lokaludvalgene hver skal have 23 medlemmer. På de kommende repræsentantskabsmøder i Valby i foråret 2007 og på Østerbro i efteråret 2007, vil antallet af medlemmer blive justeret, så kravene hertil i regulativ og kommissorium følges.

 

Bilag

 

-         Bilag 1: Forslag til fordelingsliste

-         Bilag 2: Forslag til regulativ for Valby Lokaludvalg

-         Bilag 3: Forslag til regulativ for lokaludvalg i øvrige bydele (Østerbro, Vanløse, Bispebjerg, Vesterbro, Kgs. Enghave, Amager Øst, Amager Vest, Indre By, Christianshavn, Brønshøj-Husum samt Nørrebro). Det er alene lokaludvalgets navn der er ændret ift bilag 1.

-         Bilag 4: Forslag til nyt kommissorium for lokaludvalg med tilhørende normalforretningsorden

-         Bilag 5: Forslag til ny forretningsorden for repræsentantskab.

-         Bilag 6: Kort over ny bydelsinddeling

-         Bilag 7: Normalforretningsorden for lokaludvalg

 

         Claus Juhl

                                                         /Henrik Plougmann Olsen

 

 

Til top