Startredegørelse for lokalplan Elna Munchs Plads med kommuneplantillæg, Vanløse
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes forslag til lokalplan på baggrund af vedlagte startredegørelse (bilag 2). Økonomiudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes forslag til tillæg til kommuneplan på baggrund af vedlagte startredegørelse (bilag 2). Planforslagene skal muliggøre bebyggelse med dagligvarebutik og institution med botilbudsboliger.
Tidligere beslutninger
Teknik- og Miljøudvalget godkendte,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan Elna Munchs Plads på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
2. at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.
Problemstilling
Bygherre har anmodet kommunen om en lokalplan for Elna Munchs Plads 2, Egholmvej 16, Jyllingevej 80 og Ålekistevej 169-171. Bygherre ønsker at opføre et nybyggeri og omdanne en eksisterende busvendeplads. Projektet forudsætter en lokalplan, da der i dag ikke er en lokalplan for området. Der kræves ligeledes et kommuneplantillæg, som øger bebyggelsesprocenten fra 40 % til 120 %, byggehøjden fra 10 m til 20 m og den maksimale størrelse for dagligvarebutikker fra 1.200 til 1.500 m2.
Løsning
Elna Munchs Plads er i dag busvendeplads. Derudover ligger der i lokalplanområdet to erhvervsbygninger med lav bevaringsværdi (SAVE-værdi 8) og to villaer med middel bevaringsværdi (SAVE-værdi 4 og 5). Alle eksisterende bygninger forventes nedrevet. Den nye bebyggelse skal indeholde en dagligvarebutik i stuetagen på ca. 1.300 m2. På de øvrige etager opføres en institution med botilbudsboliger for handicappede med et samlet etageareal på 3.200 m2. Der er i Budget 2022 afsat 1,3 mio. kr. til Socialforvaltningens planlægning af botilbuddet. Den eksisterende busvendeplads ombygges og tilpasses det nye byggeri og eksisterende funktioner som venterum for chauffører, offentligt toilet og flaskecontainer søges indarbejdet. Bebyggelsen opføres i fem etager mod Ålekistevej og to etager høj mod Egholmvej. Bygningsvolumenet trapper således ned i højden fra 20 m ved Ålekistevejs brede vejsnit til 12 m ved den mindre Egholmvej (bilag 2). Lokalplanområdet ligger på randen af et villakvarter og overfor bebyggelse i fire etager. De højeste dele af bebyggelsen vil i noget omfang give øget skygge til villakvarteret, men har ikke indflydelse på eftermiddagssolen, da den nye bebyggelse er placeret mod syd og øst. Der skal arbejdes med støjafskærmning i lokalplanen, da området ligger i et stærkt støjbelastet vejkryds. Derudover betragtes busvendepladsen som en støjende virksomhed. Den nye bebyggelse vil fungere som støjskærm for villaområdet. Planerne vil understøtte kommuneplanens mål om at skabe rammer for 1.800 nye boligenheder til borgere med særlige behov frem mod 2031 og at sikre mulighed for alsidige indkøbsmuligheder i alle bydele.
Byliv
Projektet skal bidrage til et mere imødekommende byrum, ved at tiltrække handlende og beboere, ud over buspassagererne. På den måde arbejder projektet med indsatsområdet fra Fællesskab København: En levende by - En bedre hverdag i byrummet.
Bæredygtighed og bynatur
Bæredygtighedsværktøjet anvendes i udarbejdelse af lokalplanforslaget. I det videre arbejde med lokalplanen vil der være fokus på følgende initiativer: 1.5 Indbydende kantzoner, 2.1 Attraktive udearealer, 3.2 Mulighed for omdannelse, 4.1 Mindre varmeophobning og 6.2 Bynatur med merværdi.
Der er otte træer i området, der lever op til kriterierne for bevaringsværdige træer. Projektet forudsætter, at alle otte træer fældes, for at muliggøre byggeri og busholdeplads. De fire træer på pladsen står udsat for trafik, og ikke i optimale plantehuller. De fire øvrige træer er placeret i fremtidigt byggefelt. I lokalplanforslaget vil der blive stillet krav til andelen af grønt areal og antallet af nye træer.
Parkering
Kommuneplan 2019 stiller krav om én parkeringsplads pr. 714 m2 etageareal for botilbudsinstitutionen og én parkeringsplads pr. 143 m2 etageareal for butiksformål. I lokalplanen svarer kravet til, at der skal etableres 14 parkeringspladser. Bygherre ønsker at etablere yderligere ti parkeringspladser, ved at aktivere parkeringsdeklarationer i nærområdet, da man med lokalplanområdets beliggenhed ønsker at tiltrække kunder i form af bilister fra Jyllingevej og Ålekistevej. Forvaltningerne foreslår, at kommuneplanens krav til parkering fastholdes og dermed at bygherres ønske ikke opfyldes, idet der ikke vurderes at være planlægningsmæssige forhold, der kan lægges til grund for en sådan afvigelse. Pladsen er begrænset og flere parkeringspladser gør det svært at udforme busholdepladsen trafiksikkert samt at fremtidssikre bustrafikken gennem plads til el-ladestandere. Derudover er lokalplanområdet stationsnært med en placering 250 m fra Jyllingevej Station.
I forhold til cykelparkering stiller kommuneplanen krav om fire parkeringspladser pr. 100 m2 etageareal butik, svarende til 60 cykelparkeringspladser. Krav om cykelparkering til botilbudsinstitutionen er fastsat efter en konkret vurdering til to parkeringspladser pr. 100 m2, svarende til 64 cykelparkeringspladser.
Derudover stilles der krav om minimum tre busholdepladser, samt to bilparkeringspladser til Movias drifts- og servicebiler (bilag 5).
Kommuneplantillæg
I Kommuneplan 2019 er området udlagt til boligformål med en maksimal bebyggelsesprocent på 40 (B1). Desuden er området beliggende i Jyllingevej Bydelscenter. For at muliggøre det tættere og højere byggeri skal et kommuneplantillæg udlægge en ny ramme til boligformål (B3*) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 for området inklusive busholdepladsens areal. Der gives endvidere mulighed for en bebyggelsesprocent på op til ca. 120 i en lokalplan ved placering af en institution, for at muliggøre den ønskede institution med botilbudsboliger, der ifølge Socialforvaltningen skal have en mindstestørrelse på 3.200 m2 for at være funktionel. For at muliggøre supermarkedet foreslås det maksimale bruttoetageareal for dagligvarebutikker i bydelscentret hævet fra 1.200 til 1.500 m2.
Udbygningsaftale
Bygherre har anmodet om en udbygningsaftale, der vil omhandle omlægning og forskønnelse af busholdepladsen samt evt. afledte trafiktekniske konsekvenser af omlægningen.
Indledende høring
Der er foretaget indledende høring af lokalplanforslaget, herunder af Vanløse Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Lokaludvalget har fremført følgende synspunkter:
- Lokaludvalget stiller spørgsmålstegn ved det hensigtsmæssige i at øge bebyggelsesprocenten fra 40 til 120, og hvorvidt dette kan gøres med hensyntagen til områdets karakter.
- Lokaludvalget er imod en øgning af maksimal størrelse på dagligvarebutikken fra 1200 m2 til 1500 m2.
- Lokaludvalget ønsker fokus på hvordan støj- og indsyns-gener for naboerne i villakvarteret, fra botilbud, dagligvarebutik og kundeparkering, kan undgås.
- Lokaludvalget ønsker en begrønning af pladsen. Mindre asfalt og mere grønt samt håndtering af regnvand.
Forvaltningens bemærkninger:
- Lokalplanområdet placerer sig mellem et villaområde, som har en mulig bebyggelsesprocent på 40 (B1) og karrébyen, som har en mulig bebyggelsesprocent på 110 (B3). Den højere bebyggelsesprocent giver mulighed for at lægge et bygningsvolumen, der fungerer som støjskærm for det bagvedliggende villakvarter og sammen med karréerne på østsiden af Ålekistevej danne en afsluttet bebyggelse omkring pladsen. Projektforslaget arbejder samtidig med at tilpasse sig villaområdet med en nedtrapning i skala hen mod Egholmvej.
- De fleste mindre bydelscentre har en maksimal størrelse på dagligvarebutikker på 1.500 m2. I lokalcentre er den tilsvarende størrelse på 1.200 m2. En butik på 1.500 m2 vurderes at være med til at støtte det øvrige butiksliv i de mindre butikker i Jyllingevej Bydelscenter.
- Støjgener i villaområdet minimeres med projektforslaget. Forvaltningen er enig i, at den nye bebyggelse vil medføre problemstillinger omkring indsyn. Dette skal håndteres i det videre arbejde med projektet.
- I lokalplansforslaget vil der blive stillet krav til begrønning af Elna Munchs Plads og antallet af nye træer. Der er i skybrudsplanlægningen planlagt forsinkelsesveje på Ålekistevej og Jyllingevej. Der vil i lokalplanforslaget blive lagt vægt på, at der skal koordineres mellem projekterne.
Anbefalinger til den videre planlægning
- Der skal arbejdes med en trafiksikker og tryg udformning af Elna Munchs Plads. Bustrafikken skal også fremadrettet kunne drives med et højt serviceniveau og løsningerne skal fremtidssikres ift. kommende elektrificering.
- Byggeri bør udføres i rød tegl med tydelig sokkel samt afdæmpet horisontal bearbejdning af fladerne og der bør arbejdes med en tagform, fx sadeltag eller mansardtag.
- For at styrke bylivet mod gaden og gård bør der være opgange/indgange mod Ålekistevej og Elna Munchs Plads.
- Der skal arbejdes med et ophøjetog vejstøjbeskyttet gårdrum mod nordvest med respektafstand til bagvedliggende villaer for at minimere indbliksgener.
- Højden bør indordne sig byggeriet langs Ålekistevej, og trappe ned mod villakvarteret, og pladsen bør have grønne elementer.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget har vedtaget startredegørelsen, udarbejder forvaltningerne et forslag til lokalplan med tilhørende tillæg til kommuneplanen. Forvaltningerne forventer at forelægge forslaget for Borgerrepræsentationen ultimo 2021, hvorefter det sendes i offentlig høring i otte uger. Lokalplanen ventes endeligt vedtaget i 2. kvartal 2022.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen udarbejder forslag til lokalplan Elna Munchs Plads på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget godkender,
- at Økonomiforvaltningen udarbejder forslag til kommuneplantillæg på baggrund af de intentioner og anbefalinger, der fremgår af vedlagte startredegørelse, bilag 2.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 4. oktober 2021
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning (PB1):
”Partierne opfordrer til, at der arbejdes med at skabe et byrum, der ikke er plaget af trafikstøj.”
Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning (PB2):
”Partierne opfordrer til, at byggeriets skyggevirkninger (udsigt og sol) mod boligerne på modsatte side af Ålekistevej minimeres.”
Det samlede udvalg afgav følgende protokolbemærkning (PB3):
”Partierne mener, at der er gode muligheder for at bevare de otte potentielt bevaringsværdige træer på grunden. Ifølge startredegørelsens skitserede placering af bygningerne på grunden kolliderer de ikke med de otte potentielt bevaringsværdige træer.”
Beslutning
Dagsordenspunkt 16: Startredegørelse for lokalplan Elna Munchs Plads med kommuneplantillæg, Vanløse (2021-0287006)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 26. oktober 2021
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.