Videre proces for opfølgning på mobilitetsanalyserne
Borgerrepræsentationen skal tage den videre proces for opfølgning på mobilitetsanalyserne til efterretning.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at den videre proces for opfølgning på mobilitetsanalyserne (analyse af En grøn omstilling af trafikken og analyse af Reduktion af biltrafik og tung trafik i Indre By og brokvartererne) tages til efterretning.
Teknik- og Miljøudvalget anbefalede indstillingen på deres møde den 10. maj 2021, jf. Oversigt over politisk behandling.
Problemstilling
I Budget 2020 (Borgerrepræsentationen (BR) 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) blev der afsat 2,9 mio. kr. til analyse af En grøn omstilling af trafikken og 1,3 mio. kr. til analyse af Reduktion af biltrafik og tung trafik i Indre By og brokvartererne. De to analyser benævnes samlet som mobilitetsanalyserne. Det politisk besluttede formål med analyserne har været at beskrive og beregne, hvilke tiltag der kan reducere CO2-udledningen fra vejtrafikken i København med henholdsvis 50.000, 75.000, 100.000 og 175.000 ton CO2 i 2025 samt at beskrive og beregne, hvordan biltrafikken og den tunge trafik i Indre By og brokvartererne kan reduceres.
Analyserne er udført af eksterne rådgivere. Rådgivernes analyseresultater fremgår af bilag 2 og bilag 3.
Borgerrepræsentationen skal tage den videre proces for opfølgning på analyserne til efterretning.
Løsning
Med udgangspunkt i rådgivernes afrapportering af mobilitetsanalyserne, jf. bilag 2 og 3, har forvaltningerne tilrettelagt nedenstående videre proces for opfølgning herpå:
- I perioden 19. april til 7. maj 2021 tilbydes de politiske partier en teknisk gennemgang af analyseresultaterne. I denne periode vil det ligeledes være muligt at stille spørgsmål til resultaterne af de to analyser.
- På baggrund heraf vil Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen udarbejde en samlet oversigt over spørgsmål/svar.
- Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget vil få forelagt oversigten til orientering, forud for behandlingen af Tillæg til Roadmap 2021-2025, der forventes forelagt Teknik- og Miljøudvalget i juni og Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen i august 2021.
- Med Tillæg til Roadmap 2021-2025 skal det i forhold til mobilitetssporet besluttes, hvor stor en andel vejtrafikken skal bidrage med i forhold til at nå målet om CO2-neutralitet i 2025, mens den konkrete udmøntning og finansiering heraf henvises til forhandlingerne om budget 2022.
- Beslutning om og afsættelse af midler til igangsætning af konkrete initiativer i forhold til at reducere CO2-udledningen fra vejtrafikken vil kunne træffes i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.
- Beslutning om og afsætning af midler til igangsætning af konkrete initiativer til at reducere biltrafik og tung trafik i Indre By og brokvartererne vil ligeledes kunne træffes i forbindelse med kommende budgetforhandlinger.
Borgerrepræsentationen har den 14. maj 2020 ved behandling af medlemsforslag stillet af Alternativet om begrænsning af tung trafik i myldretiden i byens trafikale knudepunkter besluttet, at forvaltningen skal vende tilbage med forslag til behandling om at begrænse den tunge transport i myldretiden efter færdiggørelsen af trafikanalysen (Mobilitetsanalyserne). Teknik- og Miljøforvaltningen vil derfor udarbejde en indstilling til Borgerrepræsentationen med forslag til indsatser til begrænsning af tung trafik i myldretiden, jf. medlemsforslag herom (BR 14. maj 2020). Indstillingen forventes forelagt udvalgene og Borgerrepræsentationen medio 2021.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har taget indstillingen til efterretning, går Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen videre med processen.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Oversigt over politisk behandling
Teknik- og Miljøforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at den videre proces for opfølgning på mobilitetsanalyserne (analyse af En grøn omstilling af trafikken og analyse af Reduktion af biltrafik og tung trafik i Indre By og brokvartererne) tages til efterretning.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. april 2021
Sagen blev udsat.
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 10. maj 2021
Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag:
”At udvalget ikke kan tage stilling til sagen og den videre proces, idet vi endnu ikke har kunnet får svar på de stillede spørgsmål, om bla. Om konsekvenserne for den kollektive trafik, hvis samtlige gadeparkeringspladser nedlægges, eller hvis beboerparkeringslicenserne stiger til 24.000 kr om året pr licens. Vi savner også oplysninger om, hvor meget CO2. Der indledes fra fx krydstogtsskibe, diesellokomotiver, færger m.v.”.
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.
For stemte: C, V og O.
Imod stemte: A, B, F, Ø og Å.
Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C, V og O.
Det Konservative Folkeparti, Venstre og Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne tager processen til efterretning, men gør allerede nu opmærksom på, at vi ser store mangler i de fremlagte analyser. Det fremstår fortsat uklart, hvor og hvordan trafikanter fremadrettet må køre – og oplægget til partigrupperne gav desværre ikke svar på dette.
Det er en svaghed, at der ikke er regnet på de socioøkonomiske konsekvenser af at hæve p-licensen til 24.000 årligt. Og det virker ikke reelt først at bede folk skifte til elbil og dernæst fjerne alle gadeparkeringspladser, som analysen lægger op til. Endelig finder vi det ganske urimeligt, at omvejskørsel, trængsel, støj og trafik skal skubbes fra ud i byens yderområder og nabokommuner. Det er hverken progressivt eller solidarisk – bare dumt – at bede Frederiksberg, Vanløse og Bispebjerg om at holde for”.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Rapporten om grøn omstilling har forfejlet sit formål, da den med forslaget om at fjerne alle gadeparkeringspladser også vil begrænse udbredelse af elbiler, idet disse også har behov for at kunne blive parkeret.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Forslaget om at fjerne gadeparkeringspladser - endda med et forslag om at fjerne samtlige gadeparkeringspladser - bliver det reelt umuligt for de fleste københavnere at have en bil i fremtiden - det vil sige efter 2025, hvor planen skal være implementeret.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Forslaget om at forøge beboerparkeringslicenser til 2.000 kr. om måneden allerede fra 2025, hvor planen skal være implementeret, vil det gøre det økonomisk umuligt for langt de fleste københavnere at have råd til en bil efter 2025.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Da København er hovedstad for hele landet ønsker vi ikke at gøre det sværere for danskere i andre kommuner at komme ind og arbejde, studere m.v. I landets hovedstad. Med en stigning i rejsetiden på op til 70 minutter, vil København reelt blive lukket for bilister udefra.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi er bekymret for om den kollektive trafik er dimensioneret til at rumme de mange ekstra passagere fra 2025, hvor planen skal være gennemført, og hvor rejsetiden i bil stiger til op til 70 minutter ekstra.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi synes, at trakfikøer er en dårlig ide, for en opdeling af byen i store lukkede eller “blinde” områder vil nedsætte fremkommeligheden og øge omvejskørsel. Det skaber ekstra trafik og er med til at sætte trafiksikkerheden i København over styr.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Vi kan op ingen måde medvirke til, at begrænse trafikken på Ring II, H.C. Andersens Boulevard og Langebro, idet disse gader er en del af det overordnede vejnet og af vital betydning for fremkommeligheden i København. Hvis disse veje ikke er fuldt tilgængelige risikerer vi, at fortrænge trafikken til mindre gader og dermed beboelsesgader. Det kan øge trafiksikkerheden, og skabe mere larm og forurening i de gader, hvor københavnerne bor.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Ved at begrænse adgangen til at køre på Langebro og på H.C. Andersens Boulevard bliver det betydeligt sværere for amagerkanerne at komme til Sjælland. Vi kan ikke byde de 200.000 borgere, der bor på Amager, at begrænse en af de få og væsentlige adgangsveje til Amager, som Langebro udgør med 60.000 daglige brugere.”
Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti er imod forhindringer, som reelt og faktisk bremser flere el-biler. Det har intet at gøre med en grøn omstilling. Tværtimod. DF støtter anskaffelse af flere el-biler med reel grøn omstilling og ikke snyd på vægten.”
Dansk Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Dansk Folkeparti mener også, at en hævning af P-licensen til 24.000 kroner om året, i den grad vil gå mest ud over familier med de laveste indkomster. Der vil her, i mange tilfælde, være tale om en social ulighed, som belaster socialt dårlige familier mest.”
Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne stemmer nej til ændringsforslagene stillet af det Konservative Folkeparti, da vi med indstillingen ikke tager stilling til indholdet af mobilitetsanalyserne. Vi afventer processen tilrettelagt af forvaltningen, hvor vi tager stilling til elementerne i analyserne i forhandlingerne om Roadmap 3 frem mod at blive CO2 neutral i 2025 samt budgetforhandlingerne for 2022”.
Beslutning
Dagsordenspunkt 10: Videre proces for opfølgning på mobilitetsanalyserne (2021-0104040)
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 25. maj 2021
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag:
”At udvalget ikke kan tage stilling til sagen og den videre proces, idet vi endnu ikke har kunnet får svar på de stillede spørgsmål, om bl.a. om konsekvenserne for den kollektive trafik, hvis samtlige gadeparkeringspladser nedlægges, eller hvis beboerparkeringslicenserne stiger til 24.000 kr. om året pr licens. Vi savner også oplysninger om, hvor meget CO2, der indledes fra fx krydstogtsskibe, diesellokomotiver, færger m.v.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag blev forkastet med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: V, C og O.
Imod stemte: A, Ø, B og F.
Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og F.
Imod stemte: V, C og O.
Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 10. maj 2021:
”Partierne tager processen til efterretning, men gør allerede nu opmærksom på, at vi ser store mangler i de fremlagte analyser. Det fremstår fortsat uklart, hvor og hvordan trafikanter fremadrettet må køre – og oplægget til partigrupperne gav desværre ikke svar på dette. Det er en svaghed, at der ikke er regnet på de socioøkonomiske konsekvenser af at hæve p-licensen til 24.000 kr. årligt. Og det virker ikke reelt først at bede folk skifte til elbil og dernæst fjerne alle gadeparkeringspladser, som analysen lægger op til. Endelig finder vi det ganske urimeligt, at omvejskørsel, trængsel, støj og trafik skal skubbes fra ud i byens yderområder og nabokommuner. Det er hverken progressivt eller solidarisk – bare dumt – at bede Frederiksberg, Vanløse og Bispebjerg om at holde for”.
Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 10. maj 2021:
”Rapporten om grøn omstilling har forfejlet sit formål, da den med forslaget om at fjerne alle gadeparkeringspladser også vil begrænse udbredelse af elbiler, idet disse også har behov for at kunne blive parkeret.”
”Forslaget om at fjerne gadeparkeringspladser - endda med et forslag om at fjerne samtlige gadeparkerings-pladser - bliver det reelt umuligt for de fleste københavnere at have en bil i fremtiden - det vil sige efter 2025, hvor planen skal være implementeret.”
”Forslaget om at forøge beboerparkeringslicenser til 2.000 kr. om måneden allerede fra 2025, hvor planen skal være implementeret, vil det gøre det økonomisk umuligt for langt de fleste københavnere at have råd til en bil efter 2025.”
”Da København er hovedstad for hele landet ønsker vi ikke at gøre det sværere for danskere i andre kommuner at komme ind og arbejde, studere m.v. I landets hovedstad. Med en stigning i rejsetiden på op til 70 minutter, vil København reelt blive lukket for bilister udefra.”
”Vi er bekymrede for, om den kollektive trafik er dimensioneret til at rumme de mange ekstra passagerer fra 2025, hvor planen skal være gennemført, og hvor rejsetiden i bil stiger til op til 70 minutter ekstra.”
”Vi synes, at trakfikøer er en dårlig idé, for en opdeling af byen i store lukkede eller “blinde” områder vil nedsætte fremkommeligheden og øge omvejskørsel. Det skaber ekstra trafik og er med til at sætte trafiksikkerheden i København over styr.”
”Vi kan på ingen måde medvirke til at begrænse trafikken på Ring II, H.C. Andersens Boulevard og Langebro, idet disse gader er en del af det overordnede vejnet og af vital betydning for fremkommeligheden i København. Hvis disse veje ikke er fuldt tilgængelige, risikerer vi at fortrænge trafikken til mindre gader og dermed beboelsesgader. Det kan øge trafiksikkerheden, og skabe mere larm og forurening i de gader, hvor københavnerne bor.”
”Ved at begrænse adgangen til at køre på Langebro og på H.C. Andersens Boulevard bliver det betydeligt sværere for amagerkanerne at komme til Sjælland. Vi kan ikke byde de 200.000 borgere, der bor på Amager, at begrænse en af de få og væsentlige adgangsveje til Amager, som Langebro udgør med 60.000 daglige brugere.”
Dansk Folkeparti videreførte deres protokolbemærkninger fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 10. maj 2021:
”Dansk Folkeparti er imod forhindringer, som reelt og faktisk bremser flere el-biler. Det har intet at gøre med en grøn omstilling. Tværtimod. DF støtter anskaffelse af flere el-biler med reel grøn omstilling og ikke snyd på vægten.”
”Dansk Folkeparti mener også, at en hævning af P-licensen til 24.000 kroner om året, i den grad vil gå mest ud over familier med de laveste indkomster. Der vil her, i mange tilfælde, være tale om en social ulighed, som belaster socialt dårlige familier mest.”
Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 10. maj 2021:
”Partierne stemmer nej til ændringsforslagene stillet af det Konservative Folkeparti, da vi med indstillingen ikke tager stilling til indholdet af mobilitetsanalyserne. Vi afventer processen tilrettelagt af forvaltningen, hvor vi tager stilling til elementerne i analyserne i forhandlingerne om Roadmap 3 frem mod at blive CO2 neutral i 2025 samt budgetforhandlingerne for 2022”.