Mødedato: 25.02.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Tryghed på og ved stationer

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen får med denne indstilling forvaltningens viden om tryghed på stationer og om handlemuligheder for at styrke viden om tiltag, der kan øge trygheden på stationer til efterretning. Indstillingen håndterer Borgerrepræsentationens beslutning den 7. november 2024 i forbindelse med behandling af anmodning fra Ungerådet om bedre offentlig transport, herunder tryghed på stationer.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at viden om tryghed på og ved stationer og om handlemuligheder for at styrke viden om tiltag, der kan øge trygheden på stationer tages til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 7. november 2024 delvis at imødekomme Ungerådets anmodning om at øge trygheden ved togstationer i det ydre København og ved trafikknudepunkter ved at pålægge Økonomiforvaltningen at undersøge muligheder for at øge trygheden på stationerne og vende tilbage med en sag til politisk behandling med handlemuligheder. Med denne indstilling redegør Økonomiforvaltningen for forvaltningens viden om tryghed på og ved stationer i København og for Borgerrepræsentationens handlemuligheder i forhold til at styrke viden om tiltag, der kan øge trygheden på og ved stationer.

Løsning

Tryghed på stationer er en kompleks udfordring, som kræver, at mange forskellige aktører samarbejder. Samtidig varierer tryghed på baggrund af faktorer som køn, alder, uddannelsesniveau m.v. Når der arbejdes med tryghedsskabende indsatser, kan utrygheden derfor med fordel analyseres konkret ift. målgrupper og lokaliteter.

Eksisterende indsatser

DSB oplyser, at S-togsstationerne i København, som et led i regeringens tryghedspakke fra 1. juli 2022, betjenes af tryghedsvagter. Tryghedsvagterne har myndighed til at bortvise utryghedsskabende personer fra en station eller et tog. Desuden har DSB implementeret udvidet videoovervågning på stationerne, ligesom der er en "her og nu"-mulighed for, at de rejsende kan kontakte DSB Overvågningscenter hele døgnet via et telefonnummer, der er slået op på stationerne.

Metroservice oplyser, at metrostationerne er videoovervågede. Overvågningen er bemandet hele døgnet alle dage og personalet kan fra centralerne tilkalde Metroservices medarbejdere på stationerne (stewards) til utryghedsskabende situationer, ligesom politiet kan rekvireres af centralerne. Stewards har myndighed til at bortvise utryghedsskabende personer fra stationer og metrolinjerne.

Stationerne i København drives af henholdsvis DSB/S-tog og Metroselskabet/Metroservice. DSB/S-tog og Metroselskabet/Metroservice er ansvarlige for at sikre trygheden ved indretning af stationerne og via sit personale på toge og metro. Københavns Politi samarbejder tæt med DSB/S-tog og Metroselskabet/Metroservice.

Københavns Kommune samarbejder med transportselskaberne og Københavns Politi for at øge trygheden omkring stationerne og er ansvarlig for veje, pladser og torve, som udgør adgang til stationerne. Københavns Kommune har en række indsatser, der arbejder i disse områder for at øge trygheden omkring stationerne og dermed understøtte transportselskaberne. Det drejer sig om Københavnerteam Gadeplan (Socialforvaltningen), som arbejder bydækkende, Natteværterne (Kultur- og Fritidsforvaltningen), som arbejder i Middelalderbyen, og Tryghedsvagterne (Teknik- og Miljøforvaltningen), som arbejder i Indre By og Indre Nørrebro (samt på Islands Brygge og i Nordhavn i sommerperioden ved behov). Tryghedsvagternes arbejdsområde er besluttet af Teknik- og Miljøudvalget den 8. april 2024, hvor fokus var på at medvirke til at skabe tryghed i bydelene og mindske gener fra nattelivet. Bilag 1 illustrerer stationer i København, angiver tryghedsvagternes arbejdsområder og viser de stationer, hvor der er besluttet statslige/kommunale indsatser samt stationer, hvor flere aktører observerer utryghed.

På Sjælør Station har Områdefornyelsen Sydhavn arbejdet med at øge trygheden via lyskunst (Bilag 2). I foranalysen af Vanløse Bymidte har Teknik- og Miljøforvaltningen arbejdet med et lyskunstprojekt under jernbanebroen som et muligt tryghedsskabende element.

Tryghedsundersøgelsen

Sikker By under Økonomiforvaltningen gennemfører hvert år en tryghedsundersøgelse inkl. en særundersøgelse med et specifikt tema. Bilag 3 viser udsnit af data fra Tryghedsundersøgelsen 2024. Tryghedsundersøgelsen viser, at stationer og stoppesteder er det sted flest københavnere angiver som utrygt. Det er kvinderne, der er mest utrygge på stationer og stoppesteder. Blandt andet Nørrebro Station, Hovedbanegården, Nørreport og Christianshavn Metro/Torv opleves utrygge.

Tryghedsdata fra andre aktører 

Bilag 4 giver overblik over data om tryghed på stationer fra Metroselskabet/Metroservice, DSB/S-tog og de kommunale indsatser Københavnerteam Gadeplan, Natteværterne og Tryghedsvagterne. Københavns Politi (nærpolitiet) har til brug for denne indstilling oplyst, at der aktuelt observeres utryghed ved Sjælør Station samt Christianshavn Metrostation, omend utrygheden på selve metrostationen dog bevæger sig mod et normalbillede som følge af nedlukning af hashhandelen i Pusher Street på Christiania. Movia indsamler ikke data om passagerernes tryghed. Bilag 4 viser, at der mangler viden om tryghedssituationen i aften/nattetimer, ligesom data ikke kan henføres til bestemte stationer. 

Eksisterende samarbejde om tryghed på rejsen

I efteråret 2022 etablerede Sikker By et netværk for samarbejde og vidensdeling ift. tryghed på stationer og på rejsen. Netværket består af repræsentanter fra Metroselskabet, Metroservice, DSB, Movia, Københavns Politi, Københavnerteam Gadeplan, Natteværterne, Tryghedsvagterne, Sikker By og SSP København. Udover to faste årlige møder i netværket, foregår der en løbende tæt koordinering imellem aktørerne om konkrete hændelser på og omkring stationerne. Denne koordinering foregår både telefonisk og fysisk i aftentimerne torsdag til lørdag hele året.

Besluttede indsatser for at øge trygheden på stationer 

I 2021 besluttede Folketinget med Infrastrukturplan 2035 at afsætte en pulje i Transportministeriet på 350 mio. kr. til tryghed på stationer, herunder S-togstationer. På baggrund af ansøgning fra Københavns Kommune har den statslige forligskreds i 2024 givet midler til et tryghedsløft på Nørrebro Station (30 mio. kr.). Derudover har forligskredsen i 2024 afsat midler til tryghedsløft på Vesterport Station (7 mio. kr.). Stationerne er markeret på bilag 1. Der er afsat 217 millioner kroner i Infrastrukturplan 2035 til modernisering af Københavns Hovedbanegård. Arbejdet er igangsat. 

Handlemuligheder

Som det fremgår af ovenstående, er der allerede en række indsatser for at øge trygheden på og ved stationer. Hvis der ønskes yderligere indsatser, anbefaler Økonomiforvaltningen, at det sker på baggrund af analyser af trygheden på konkrete stationer. Økonomiforvaltningen kan pege på følgende muligheder som Borgerrepræsentationen kan beslutte for at styrke viden om tiltag, der kan øge trygheden på stationer:

  • At Tryghedsundersøgelsen 2026 skal indeholde en særundersøgelse om trygheden på stationer, herunder i aften- og nattetimerne. Denne særundersøgelse vil i så fald blive udarbejdet i første halvår 2026 og offentliggjort i juni 2026.
  • At afsætte midler til en analyse af muligheden for at øge trygheden på en række konkrete stationer og deres nærområde. Økonomiforvaltningen udarbejdede et budgetnotat om en sådan analyse til forhandlingen om Budget 2025 (Bilag 5), og der kan bestilles et tilsvarende budgetnotat til Overførselssagen 2024/25 eller Budget 2026.
  • At såvel en særundersøgelse i tryghedsundersøgelsen som en analyse af trygheden på en række konkrete stationer skal udføres med inddragelse af Ungerådet.

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Økonomiforvaltningen arbejder videre med den beslutning som Borgerrepræsentationen træffer.

 

Søren Hartmann Hede      / Nanna Westerby Jensen

 

Til top